Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

... η Π.Ε.Λιθογράφων για τις Επιχειρησιακές Συμβάσεις ...

*
"Ρ"
***
*
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
 
Εργαλεία ενταφιασμού των εργατικών δικαιωμάτων
 
Κατακόρυφες μειώσεις μισθών,
απαγόρευση απεργιών,
ωράρια - λάστιχο μεθοδεύουν οι εργοδότες.

Την ολομέτωπη επίθεση που οι εργοδότες εξαπολύουν στους εργάτες αποτυπώνει η επιχειρησιακή σύμβαση - κόλαφος για τα εργατικά δικαιώματα των εργαζομένων που συνυπέγραψαν η Ενωση Προσώπων και η εργοδοσία της εταιρείας «ΑΦΟΙ ΡΟΗ» (στον κλάδο των λιθογράφων) στο Χαϊδάρι.

Οι εργοδότες δεν επιδιώκουν μόνο δραστική μείωση των μισθών, αλλά βάλλουν ευθέως κατά του δικαιώματος στην απεργία, αποζητούν τη γενίκευση των ωραρίων και εργασιακών σχέσεων - λάστιχο.

Τι προβλέπει η επιχειρησιακή σύμβαση

Αναλυτικά, η επιχειρησιακή σύμβαση της «ΑΦΟΙ ΡΟΗ» - υπογράφτηκε στις 31 Γενάρη 2012 - προβλέπει:

-- Μείωση μισθών κατά 20% για όλους τους εργαζόμενους και 10% ειδικά για όσους έχουν προσληφθεί μέσα στο 2011. Οι μειώσεις θα ισχύουν από 1/2/2012 μέχρι 31/12/2012 - όση δηλαδή είναι και η ισχύς της επιχειρησιακής σύμβασης. Ο υπολογισμός της μείωσης γίνεται με βάση τον τρέχοντα μισθό και ο νέος μισθός που θα διαμορφωθεί θα φτάνει μέχρι και τα επίπεδα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (586 ευρώ μεικτά). Επιπρόσθετα, για το ίδιο διάστημα, δε δίνεται καμιά αύξηση λόγω τριετιών, πολυετιών ή άλλων επιδομάτων ωρίμανσης - δηλαδή τις καταργεί.

-- Καταργεί όλες τις κλαδικές, ομοιοεπαγγελματικές και άλλες συλλογικές συμβάσεις που εφαρμόζονται (πλην της ΕΓΣΣΕ) και καθιστά ως μόνη ισχύουσα την απαράδεκτη επιχειρησιακή. Επιπρόσθετα, οι εργαζόμενοι της εταιρείας δεν έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν αυξήσεις ή τροποποιήσεις πάνω στη σύμβαση, ακόμη κι αν υπογραφεί νέα κλαδική Συλλογική Σύμβαση που θα είναι καλύτερη από την εν λόγω επιχειρησιακή: «...οι συμβαλλόμενοι δεν δικαιούνται και πάντως παραιτούνται να διεκδικήσουν αυξήσεις ή / και τροποποιήσεις της παρούσης με βάση τυχόν ευμενέστερες Κλαδικές ΣΣΕ...», αναφέρεται ενδεικτικά.

-- Απαγορεύει τις απεργίες σχετικά με τα θέματα της σύμβασης μέχρι και τρεις μήνες μετά τη λήξη της (31/12/2012), δηλαδή μέχρι τις 31/4/2013! «Κατά τη διάρκεια ισχύος αυτής της σύμβασης και για τρεις (3) μήνες μετά τη λήξη της δεν επιτρέπεται η κήρυξη απεργίας για τα ζητήματα που ρυθμίζονται από αυτή», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

-- Προχωρά σε διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Καταργείται το 5ήμερο Δευτέρας - Παρασκευής, αφού «...η Εταιρεία δύναται να επιβάλει πενθήμερη εργασία το Πρόγραμμα της οποίας να περιλαμβάνει εργασία καθ' ημέρα Σάββατο δίχως προσαύξηση». Επιπρόσθετα, η εταιρεία έχει το δικαίωμα «...να προσδιορίσει διαφορετικό χρόνο έναρξης της εργασίας για κάθε εργαζόμενο καθώς επίσης να εφαρμόζει ωράριο με διακοπή σύμφωνα με τις ανάγκες της...».

-- Ανοίγει το δρόμο για τις ατομικές συμβάσεις, αφού ρητά προβλέπει πως «η εργασιακή σχέση του κάθε εργαζόμενου με την Εταιρεία θα διέπεται εις το εξής αποκλειστικά και μόνο από το γενικό εργατικό δίκαιο, την ΕΓΣΣΕ, την παρούσα συλλογική σύμβαση, καθώς και τις τυχόν μελλοντικές συμφωνίες μεταξύ της Ενωσης και της Εταιρείας και επιπλέον με ατομικές συμφωνίες μεταξύ του κάθε εργαζόμενου και της Εταιρείας».

-- Καταργεί τις συνθέσεις μηχανών όπως προβλέπεται από τη Σύμβαση των Λιθογράφων, κάτι που εντείνει την εντατικοποίηση της εργασίας, αφού θα έχει ως συνέπεια να δουλεύει η βάρδια με λιγότερους βοηθούς. Μειώνει τα επιδόματα αδείας από 17 ημερομίσθια που προβλέπονται στη σύμβαση των Λιθογράφων σε 13 ημερομίσθια.

-- Κόβει τις υπαλληλικές αποζημιώσεις για όλους σχεδόν τους εργαζόμενους, ενώ μειώνει και τις όποιες αποζημιώσεις κατά 20%.

Η εργοδοσία και η Ενωση Προσώπων, ξεπερνώντας κάθε όριο πρόκλησης, εμφανίζονται να δηλώνουν ότι η εν λόγω σύμβαση «...καταρτίστηκε και υπογράφεται με αμοιβαίες υποχωρήσεις ύστερα από καλόπιστη συλλογική διαπραγμάτευση και διαβούλευση»! Μάλιστα, θεωρούν ότι εργάτες κι εργοδότες έχουν «κοινούς στόχους», που περιλαμβάνουν «τη δίκαιη αμοιβή και σταθερή απασχόληση, σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες» της εταιρείας. Η μόνη «δέσμευση» που αναλαμβάνει η εργοδοσία αφορά στη «διάσωση θέσεων εργασίας» και αυτές όμως «στα πλαίσια του εφικτού».

Αμεση απάντηση από το κλαδικό συνδικάτο
 
Αμεση ήταν η απάντηση του κλαδικού συνδικάτου, αλλά και η αντίδραση των εργαζομένων. Χτες το πρωί, μετά από κάλεσμα της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, οι εργαζόμενοι άρχισαν ήδη να παίρνουν πίσω τις υπογραφές που έβαλαν για τη σύσταση της Ενωσης Προσώπων που υπέγραψε αυτή τη σύμβαση.

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, με ανακοίνωσή της, τονίζει:

«Η ενέργεια αυτή στρέφεται ενάντια σε όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο συνολικά αφού η κατάπτυστη σύμβαση μείωσης μισθών είναι μνημείο αντεργατικών μέτρων που στην κυριολεξία αλυσοδένουν τους εργαζόμενους και καταργούν κάθε δικαίωμα». Η εργοδοσία, όπως καταγγέλλει το σωματείο, έκανε τις όλες διαδικασίες εν κρυπτώ, μιας και οι ...«καλόπιστες διαπραγματεύσεις» έγιναν «πίσω από την πλάτη των εργατών, αφού δε γνώριζαν το περιεχόμενό της που σήμερα μαθαίνουν πρώτη φορά (27/3/2012) και τους την κάνει γνωστή το σωματείο μετά από δύο μήνες». Δηλαδή, ενώ η επιχειρησιακή σύμβαση υπογράφτηκε στις 31/1/2012, οι εργαζόμενοι δεν έμαθαν γι' αυτήν παρά μόνο στις 27/3/2012, όταν και τους ενημέρωσε η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων.

«Καλούμε τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα και να αντισταθούν μαζί με το σωματείο μας που θα ενημερώσει όλο τον κλάδο και όλη την εργατική τάξη για τη σύμβαση κατάργησης και των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων», τονίζει η Ενωση. Και καταλήγει: «Τώρα να καταργηθεί η αντεργατική σύμβαση στην "ΑΦΟΙ ΡΟΗ". Εφαρμογή των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων. Η κλαδική σύμβαση των Λιθογράφων ισχύει μέχρι το Φλεβάρη του 2013. Κάτω τα χέρια από τα δικαιώματά μας. Ενας για όλους και όλοι για έναν».
---
*

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

... επτά (7) συνολικά οι απολύσεις στον ΔΟΛ ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Ο Ψυχάρης εκτελεί εργαζόμενους
*
Τελικά οι απολύσεις σήμερα διοικητικών υπαλλήλων στον ΔΟΛ ήταν επτά (7), μεταξύ αυτών και της εκπροσώπου των διοικητικών υπαλλήλων Γιάννας Σακελλαρίου ...

Να σημειωθεί ότι οι τέσσερις (4) απολύσεις αφορούν εργαζόμενους που είχαν υπογράψει τη μείωση του μισθού τους ...

Η ΕΠΗΕΑ κήρυξε 24ωρη απεργία για τη Δευτέρα 2 Απριλίου (από τις 06.00)

Τα υπόλοιπα σωματεία "επιφυλάχθηκαν" να συνεδριάσουν και να αποφασίσουν ...

Η έκτακτη συνέλευση των εργαζομένων που έγινε πριν από λίγες ώρες - με σημαντικές απουσίες καθ' ύλην αρμόδιων συνδικαλιστικών στελεχών - αποφάσισε να μην υποκύψει στις ορέξεις της εργοδοσίας ...

Η "Ανασυγκρότηση" εύχεται όλο και περισσότεροι συνάδελφοι - εργαζόμενοι στον ΔΟΛ και όχι μόνον - να συνειδητοποιήσουν ότι όσο κι αν υποκύπτουν στις απαιτήσεις της εργοδοσίας δεν υπάρχει γι 'αυτούς "μπόνους" σωτηρίας ...

Το αντίθετο συμβαίνει - όποιος υπογράφει τις κατάπτυστες συμβάσεις μείωσης μισθού γίνεται και πιο ευάλωτος και "συμφέρει" ...

Σε αναμονή, λοιπόν, για τις όποιες αποφάσεις θα παρθούν από τα διοικητικά συμβούλια των Ενώσεων και κατ' επέκταση του Διασωματειακού ...

*
Το Βήμα - Εκπρόσωπος Μεικτού ΕΣΗΕΑ
*
Ας ετοιμαστούμε όλοι μας
*
Συνάδελφοι,

Σας στέλνω ενημερωτικά την ανακοίνωση της Εργασιακής Επιτροπής στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων στον ΔΟΛ, που είχαμε πριν από λίγο, με αφορμή τις απολύσεις και δη εκπροσώπων εργαζομένων από την εταιρεία.
 
Όπως έγινε κοινά αποδεκτό κατά τη συζήτηση, η εταιρεία δεν μας αφήνει άλλο δρόμο από την πάλη όλων μας μαζί. Οι διοικητικοί υπάλληλοι του οργανισμού έχουν ήδη προκηρύξει απεργία από το πρωί της Δευτέρας και εμείς οι δημοσιογράφοι θα ενταχθούμε στον ίδιο αγώνα από το μεσημέρι, όταν αρχίζει ουσιαστικά η δουλειά μας. Το ίδιο θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί και από το διασωματειακό, καθώς η εταιρεία φαίνεται ανένδοτη στο να διώξει όποιον συνάδελφο εκλέγεται για να αντιπροσωπεύει τους εργαζόμενους. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που είχε, άλλωστε, ανακοινώσει ως απειλή παλαιότερα ο εκδότης, θα αρχίσει με τον εκπρόσωπο των διοικητικών και μετά με τον εκπρόσωπο του Βήματος. Προφανώς δεν θα τελειώσει παρά μονάχα με τη σιγή νεκροταφείου στο χώρο δουλειάς και μόνο με yesmen να έχουν δικαιώματα και ορισμένα σκυλιά να ουρλιάζουν σε όποιον θελήσει να διεκδικήσει αξιοπρέπεια.
 
Ας ετοιμαστούμε όλοι μας.

Τάσος Αναστασιάδης

εκπρόσωπος του Βήματος στο Μεικτό της ΕΣΗΕΑ

---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... ΔΟΛ - απόλυση εκπροσώπου εργαζομένων !!!

*
Εκπρόσωπος ΒΗΜΑ
***
*
Απόλυση εκπροσώπου εργαζομένων
*
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

στις 3.30, σήμερα Παρασκευή 30/3/2012,
στο αμφιθέατρο του ΔΟΛ.

*
Συνάδελφοι,

Η εταιρεία αποφάσισε σήμερα το μεσημέρι να επιτεθεί με τον βιαιότερο τρόπο που κανένας από τους άλλους μεγαλοεκδότες δε το έχει επιχειρήσει ώς τώρα, απολύοντας την εκλεγμένη εκπρόσωπο των διοικητικών συναδέλφων μας (Γιάννα Σακελλαρίου).

Τα σωματεία μας και οι περισσότεροι εκπρόσωποι των εργαζομένων στην εταιρεία καλούμε επειγόντος σε Γενική Συνέλευση όλων των εργαζομένων του ΔΟΛ στις 3.30 στο αμφιθέατρο του κτιρίου (αν η εταιρεία το επιβεβαιώσει - αλλιώς η γενική συνέλευση θα γίνει στο ισόγειο του κτιρίου).

Τάσος Αναστασιάδης

Εκπρόσωπος εργαζομένων Βήματος στο Μεικτό της ΕΣΗΕΑ
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... Μπόμπολας: δεν πληρώνω, κάντε μου μήνυση !!!

*
greektv.com
***
*
"Τιμωρία" για την απεργία
*
Αν απεργήσεις παιδάκι μου θα τιμωρηθείς. Με αυτή, προφανώς τη λογική, οι εργαζόμενοι στο συγκρότημα του "Πήγασου" έμαθαν σήμερα πως δεν θα πληρωθούν για τον Μάρτιο στο τέλος της εβδομάδας, όπως συνηθιζόταν ως σήμερα. "Αν θέλετε κάντε μου μήνυση", φέρεται να είπε ο εκδότης, σαν μικρό παιδί που του πήραν το "παιχνίδι" του.

Και να 'ταν μόνο αυτό. Αφού μετά τη σχετική ανακατωσούρα στη Μεταμόρφωση δόθηκε η διαβεβαίωση πως οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν στις 3 του Απρίλη, έγινε γνωστό πως για τους δημοσιογράφους του ραδιοφωνικού Sedra υπάρχει κι άλλη τιμωρία. Θα κοπούν τα μεροκάματα της απεργίας των τεχνικών!

Δηλαδή λόγω της απεργίας της ΕΤΕΡ στην οποία ο σταθμός-όπως ήταν φυσικό σίγησε- οι δημοσιογράφοι που δεν απήργησαν θα χάσουν επίσης τα ημερομίσθια τους.

Πέρα από το προφανές παράνομο της απόφασης του εκδότη, και μόνο μια τέτοια ανακοίνωση προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα. Να κλάψει κάποιος για την κατάντια των εκδοτών; Ή να γελάσει με τα τερτίπια τους, που θυμώνουν επειδή έχασαν μια δικαστική μάχη και σαν μικρά παιδιά, τρέχουν να σπάσουν το παιχνίδι τους;

Ταυτόχρονα με αυτά τα συναισθήματα γεννιέται και το ερώτημα: Με τέτοιους εκδότες θα περάσουν τα ελληνικά ΜΜΕ στην επόμενη φάση λειτουργίας τους;

---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

... "βάρος" τα αθλητικά Μέσα του Ομίλου Μπόμπολα ...

*
Enimerosi24.gr
***
*
Προβληματισμός για Goal & ΣΕΝΤΡΑ FM

Αβέβαιο το μέλλον και για «Πράσινη»
*
Ερωτηματικό προκαλεί η τύχη των αθλητικών Μέσων του ομίλου Μπόμπολα, με δεδομένη την πρόθεση της οικογένειας να τα πουλήσει. Η καθίζηση της συγκεκριμένης αγοράς, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο θέμα του στοιχήματος, τόσο το Goal όσο και ο ΣΕΝΤΡΑ FM, αποτελούν «βάρος» για τον Πήγασο που αναζητά τρόπο να τα ξεφορτωθεί. Έτσι τις τελευταίες ημέρες ακούγονται ξανά τα σενάρια για την πώλησή τους, με την διαφορά ότι τώρα τα περιθώρια έχουν στενέψει, αφού δεν υπάρχουν υποψήφιοι ούτε για δείγμα!

Την ίδια ώρα οι γνωρίζοντες τα μυστικά του αθλητικού Τύπου, βάζουν ερωτηματικό και για το μέλλον της εφημερίδας «Πράσινη». Μάλιστα στη συγκεκριμένη περίπτωση – οι ίδιες πηγές, συνδέουν την τύχη της εφημερίδας, από το σημερινό αποτέλεσμα του Παναθηναϊκού με τη Μακάμπι! Υποστηρίζουν ότι ένα αρνητικό αποτέλεσμα , ενδέχεται να σημάνει ταυτόχρονα και αρνητικές εξελίξεις για το φύλλο!

---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... "Οι Εργαζόμενοι" - τα πρώτα οικονομικά στοιχεία ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
"Οι Εργαζόμενοι"
Εσοδα - Εξοδα
(κυκλοφορία στην Αθήνα)
*
Τα μέχρι τώρα γνωστά οικονομικά στοιχεία - έσοδα, έξοδα - από την κυκλοφορία των δύο απεργιακών φύλλων ( OI EΡΓAZOMENOI) παρουσίασε στην τελευταία Γενική Συνέλευση των εργαζομένων η συντακτική επιτροπή. Είχε προηγηθεί σε παλιότερη συνέλευση η παρουσίαση των εσόδων - εξόδων για το πρώτο απεργιακό φύλλο. Ο συνολικός οικονομικός απολογισμός θα παρουσιασθεί σε επόμενη συνέλευση δεδομένου ότι η οικονομική εκκαθάριση από την κυκλοφορία  στην επαρχία θα γίνει από το πρακτορείο διανομής μέσα στον Απρίλιο.
 
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα οικονομικά στοιχεία από την κυκλοφορία των δύο φύλλων στην Αθήνα:
 
1. Τα έσοδα ήταν 24.902,37 ευρώ (258,86 από το αεροδρόμιο και 24.643,51 από την Αθήνα).
 
2. Τα άμεσα έξοδα εκτυπώσεων ήταν 12.739,30 (αφορούν στο δεύτερο απεργιακό φύλλο). Η έκδοση του πρώτου απεργιακού φύλλου ενισχύθηκε οικονομικά από την ΕΣΗΕΑ με το ποσό των 7000 ευρώ. Τα έξοδα εκτυπώσεων για το πρώτο απεργιακό φύλλο ήταν 6.625 ευρώ.
 
3. Ενισχύθηκε με 1.000 ευρώ συνάδελφος λόγω προβλήματος υγείας και μετά από απόφαση της συνέλευσης.
 
4. Το σύνολο εξόδων ήταν 13.739,30 ευρώ.
 
5. Το υπόλοιπο των εσόδων από την κυκλοφορία των δύο φύλλων στην Αθήνα είναι 11.163,07 ευρώ.
 
6. Περίπου το 1/3 των εσόδων από την κυκλοφορία πηγαίνει στο Πρακτορείο Διανομής.
 
 Όταν το Πρακτορείο Διανομής κάνει την οικονομική εκκαθάριση από την κυκλοφορία στην επαρχία θα γίνει αναλυτική και συνολική παρουσίαση στην Γενική Συνέλευση. Ακολούθως όλα τα στοιχεία θα δημοσιευθούν στο μπλογκ.
 
Κάθε απεργιακό φύλλο βγαίνει μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης. Όταν η Γενική Συνέλευση αποφασίσει να μην ξαναβγεί απεργιακό φυλλο, όλα τα έσοδα θα μπουν από την "Ενότητα" στο απεργιακό ταμείο (ανοίγεται για το σκοπό αυτό τραπεζικός λογαριασμός απο τους τρεις εκπροσώπους και με εξουσιοδότηση της Εργασιακής Επιτροπής) και θα διατεθούν στους εργαζόμενους, όπως έχουν πει στη συνέλευση τόσο οι εκπρόσωποι των εργαζομένων όσο και η συντακτική επιτροπή.
 
 Η έκδοση των δύο απεργιακών φύλλων με τον τίτλο  "ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ" ήταν από τις κορυφαίες στιγμές του Απεργιακού μας Αγώνα. Οι αποφάσεις για την έκδοσή τους και μάλιστα με την συγκεκριμένη μορφή, ελήφθησαν από την Γενική Συνέλευση με πολύ μεγάλη πλειοψηφία. Η κυκλοφορία και των δύο φύλλων ήταν μεγάλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι και η ίδια η διοίκηση της Χ.Κ Τεγόπουλος χρησιμοποίησε αυτή την κυκλοφοριακή επιτυχία ως επιχείρημα στην δίκη για το άρθρο 99, προκειμένου να πείσει το δικαστήριο ότι η εφημερίδα εξακολουθεί να έχει δυναμική και γι΄ αυτό η Χ.Κ.Τ. θα πρέπει να μπει στο "άρθρο". Κι αυτό παρά το γεγονός ότι μερικές εβδομάδες νωρίτερα, στις 25 Φεβρουαρίου, είχε προσπαθήσει να εμποδίσει δικαστικώς την κυκλοφορία των φύλλων (είχε καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία όμως απορρίφθηκαν από το δικαστήριο).

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων

Σωτήρης Νικολόπουλος, Φώτης Παναγόπουλος, Πάνος Σώκος
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*
 
 

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

... απλήρωτοι δημοσιογράφοι "Αυριανής" - εξαθλίωση ...

*
Απλήρωτοι
Δημοσιογράφοι "Αυριανής"
***
*
Η υπομονή και η εξαθλίωση
στο αποκορύφωμά τους
*
Να κινδυνεύεις να χάσεις το σπίτι σου, να μείνεις χωρίς ρεύμα, να σου κόψουν νερό τηλέφωνο, να μην έχεις ακόμη και τα βασικά αγαθά για να ζήσεις. Να ζητάς δανεικά για τα στοιχειώδη, από γονείς, συγγενείς και φίλους. Τα χαράτσια να τρέχουν το ένα μετά το άλλο. Και εσύ να ζεις με το άγχος, όχι για το πώς θα ανταπεξέλθεις, αλλά για το πώς θα επιβιώσεις.

Απλήρωτοι στην «Αυριανή» από τον Οκτώβριο του 2010.

Ναι καλά διαβάσατε από το 2010. Με μισθούς οι οποίοι υποτίθεται ότι πληρώθηκαν αφού μπήκαν στη βεβαίωση. Πολλών η κατάσταση είναι τραγική. Και ο μόνος που δεν συγκινείται είναι ο εκδότης Γεώργιος Κουρής. Ο οποίος υπόσχεται μεν να πληρώσει, αλλά δεν λέει να βάλει το χέρι στην τσέπη.

Και όμως οι συντάκτες, πηγαίνουν στην εργασία τους, έστω με τις συγκοινωνίες. Όσο ισχύει βέβαια η κάρτα που έχουν. Δίνουν την ύλη τους καθημερινά, όπως και για το Κυριακάτικο, παρότι ουδέποτε πληρώθηκαν ΠΟΤΕ για αυτό. Δίνουν. Αλλά δεν παίρνουν. Ούτε μία ξεκάθαρη απάντηση για το πότε και αν θα πληρωθούν τα δεδουλευμένα.Αυτή η κατάσταση επικρατεί, περισσότερο από ενάμιση χρόνο, στην «Αυριανή». Πολλοί συντάκτες, είναι απλήρωτοι ακόμα και δύο χρόνια. Τελευταία πληρωμή στις 15 Ιανουαρίου. Στις τσέπες μας, μπήκε το αστρονομικό ποσό των 400 ευρώ. Και από εκεί και πέρα, σιγή … λογιστηρίου. Οι υπάλληλοι του οποίου, αγνοούν αν, πότε, υπό ποιες προϋποθέσεις θα καταθέσουν χρήματα στους λογαριασμούς των συντακτών. Αγνοούν ακόμα και αν θα δοθεί το δώρο του Πάσχα. Και φυσικά τι ποσό. Γιατί τα Χριστούγεννα, ετσιθελικά ο μεγάλος εκδότης, έκοψε από 500 ευρώ σε κάποιους συντάκτες.

Αναρωτιόμαστε λοιπόν, μέχρι που θα φτάσουν οι φαεινές ιδέες καθυστέρησης της εργοδοσίας; Πολλές φορές, μέσα στην παραζάλη της απόγνωσής μας, αναρωτιόμαστε, μήπως έχει να μας ανακοινώσει κάποιο μαγικό κόλπο να το χρησιμοποιήσουμε, ώστε να μπορέσουμε να πληρώσουμε λογαριασμούς, τράπεζες, ενοίκια, διατροφή. Αντιπροσωπεία συντακτών, συναντήθηκε με τον εκδότη πριν μερικές μέρες. Αλλά και πάλι μίλησε αόριστα και χωρίς υποσχέσεις. Χωρίς κάτι χειροπιαστό. Δείξαμε και πάλι την καλή μας θέληση. Όπως τη δείχνουμε εδώ και 15 μήνες. Δεν προχωρήσαμε σε 48ωρες απεργίες όπως είχε αποφασίσει η συνέλευση των εργαζομένων. Είμαστε παρόντες στον χώρο εργασίας μας και η εφημερίδα εκδίδεται κανονικά και σε καθημερινή βάση. Κουραστήκαμε με τις υποσχέσεις περί καταβολής χρημάτων. Το ακούμε από τον Γενάρη αυτό! Μία ερώτηση μόνο: Πως δεν μπορεί ένας επιχειρηματίας να βρει χρήματα, τόσους μήνες για τους εργαζόμενούς του, που δουλεύουν κανονικά, ενώ οι εργαζόμενοι δανείζονται ακόμα και σήμερα για να φτάσουν στα γραφεία τους; Περιμένουμε μια επίσημη ενημέρωση από την εργοδοσία. Έχουμε φθάσει και έχουμε ξεπεράσει τα όρια της εξαθλίωσης.

Και σε αυτό αποσκοπεί το εξώδικο που στάλθηκε σήμερα από την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών προς τον Γεώργιο Κουρή. Να καταθέσει γραπτώς τις προτάσεις του. Να δείξει τις προθέσεις του. Εάν βεβαίως γνωρίζει τις λέξεις πείνα, εξαθλίωση, άγχος, αγωνία.

Για την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών: Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα το βοήθημα. Είναι κάτι που δεν θα μας λύσει τα προβλήματα, αλλά κάπως θα μας βοηθήσει να τακτοποιήσουμε έστω κάποιες υποχρεώσεις μας. Γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα στον κλάδο, ειδικά αυτή την περίοδο είναι άπειρα. Όμως ας το εισηγηθεί επιτέλους κάποιος, σε ένα Δ. Σ.
---
*

... Επίδομα Πάσχα Μακροχρόνια Ανέργων ...

*
ΕΤΗΠΤΑ
***
*
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
*
Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι,

Λόγω των άγιων ημερών του Πάσχα, η Ένωση καλεί στα γραφεία μας (Αριστείδου 10-12, 2ος όροφος) τους μακροχρόνια ανέργους για να υποβάλλουν αίτηση για το επίδομα του Πάσχα.

Για να λάβει ένας μακροχρόνια άνεργος το επίδομα, και εφόσον δεν έχει πάρει δώρο ή άλλο βοήθημα, πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

1. Να είναι μέλος της Ε.Τ.Η.Π.Τ.Α. συμπληρωμένα, τουλάχιστον δύο (2) χρόνια
2. Να είναι ενήμερος ταμειακώς τρεις (3) μήνες προ της ανωτέρω γιορτής
3. Να έχει πάρει τουλάχιστον μία (1) φορά ανεργία από το Τ.Α.Τ.Τ.Α.
4. Να μην έχει απουσιάσει από την τελευταία Γενική Συνέλευση του Κλάδου, τακτική ή έκτακτη
5. Να έχει ψηφίσει κατά τις τελευταίες αρχαιρεσίες της Ένωσης


Για τις περιπτώσεις 4 και 5, εφόσον απουσιάσει λόγω ασθενείας, θα προσκομίζει χαρτί από γιατρό ότι ήταν ασθενής και τότε θα λογίζεται ότι συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση ή τις αρχαιρεσίες.
To βοήθημα δίνεται έως πέντε (5) συνεχόμενες φορές.

Το Διοικητικό Συμβούλιο πιστεύει ότι προσφέρει σε αυτή τη δύσκολη, για όλους τους εργαζόμενους, περίοδο ένα μικρό δείγμα έμπρακτης συμπαράστασης στους ανέργους του κλάδου μας, για να περάσουν όσο το δυνατόν πιο ανθρώπινα τις ημέρες του Πάσχα.

ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΕΚΤΕΣ
ΕΩΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*


Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

... "ESPRESSO" - εργασιακή κόλαση στην εφημερίδα ...

*
zoornalistas
***
*
ΟΥΔΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΙ ΘΑ ΤΟΥ ΞΗΜΕΡΩΣΕΙ
*
Στο έλεος των ανθρώπων του Κυριακίδη
*
Eργασιακή κόλαση στην εφημερίδα Εspresso. Ουδείς από τους εργαζόμενους γνωρίζει τι θα του ξημερώσει ενώ αρχισυντάκτες και διευθυντικά στελέχη σηκώνουν τα χέρια ψηλά αφού κι αυτοί δεν ξέρουν τι τους επιφυλάσσουν οι Σουβατζήδες και οι άλλοι «μπιστικοί» του Κυριακίδη. Κανείς δεν γνωρίζει πλέον τι θα γίνει στην Espresso καθώς, όπως ακούγεται χαρακτηριστικά, «τώρα κάνουν κουμάντο στο μαγάζι οι άσχετοι του Κυριακίδη», με την εφημερίδα να έχει αποψιλωθεί εντελώς από το απαραίτητο για την έκδοση προσωπικό!

Την ίδια στιγμή κλιμακώνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις στην εφημερίδα, μετά τις οκτώ απολύσεις της περασμένης εβδομάδας και με την εργοδοσία να συνεχίζει την παράνομη και αντεργατική συμπεριφορά της μειώνοντας τις θέσεις εργασίας και συνεχίζοντας τις καταχρηστικές – παράνομες απολύσεις.

Ετσι τα Διοικητικά Συμβούλια των ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΤΗΠΤΑ και ΕΦΕ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις με νέα 24ωρη απεργία όλων των δημοσιογράφων, διοικητικών υπαλλήλων, τεχνικών και φωτορεπόρτερ που εργάζονται στην εφημερίδα ESPRESSO, από τις 17.00 της Δευτέρας 26 Μαρτίου 2012 έως τις 17.00 της Τρίτης 27 Μαρτίου 2012 ζητώντας:

- Την άμεση ανάκληση των απολύσεων των εργαζομένων και
- Την έναρξη διαβουλεύσεων για την επίλυση των εργασιακών θεμάτων των μελών μας

---
*


ΕΤΗΠΤΑ - Γενική Συνέλευση ΤΩΡΑ !!!

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Συγκαλέστε ΤΩΡΑ
Γενική Συνέλευση
*
Μια σειρά από φλέγοντα ζητήματα του κλάδου καρκινοβατούν ...

Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ...

Ασφαλιστικός φορέας ...

Ατομικές συμβάσεις ...

Απολύσεις ...

Ανεργία ...

Το σημερινό πλειοψηφικό σχήμα της ΕΤΗΠΤΑ δεν μπορεί να αγνοεί τους συναδέλφους - εργαζόμενους και συνταξιούχους - και να τους κρατά στα σκοτάδια της ανενημέρωσης ...

Η διαδρομίστικη πολιτική και οι "ιδιωτικές επαφές" - και εκ των αποτελεσμάτων - έχουν φέρει την Επαγγελματική Οργάνωση στα πρόθυρα της πλήρους ανυποληψίας ...

Η εργοδοσία ζει τις καλύτερές της στιγμές, απολαμβάνοντας την απλόχερη "ασυλία" που της προσφέρει η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου ...

Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί ...

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΡΑ !!!

---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

... ραδιοφωνικές συχνότητες - εδώ είναι Ελλάδα ...

*
media-industry
***
*
Μπορεί να βγαίνει η περιουσία
του δημοσίου σε πλειστηριασμό
από ιδιώτες;
*
Η αρχή έγινε πριν από χρόνια.  Ο Μ. Ανδρουλιδάκης είχε καταρρεύσει, και η Τράπεζα Πειραιώς έβγαζε σε πλειστηριασμό τον τότε  Planet.  Ο σταθμός άλλαξε χέρια και από τον Αθανάσιο Παύλοβιτς πέρασε στη Γιάννα Αγγελοπούλου και έγινε City και μέσω του Β. Ρέστη στο ΔΟΛ και σήμερα είναι Βήμα  FM, χωρίς ωστόσο το δημόσιο να εισπράξει το παραμικρό από τη διαχείριση των συχνοτήτων. Τώρα,  ένας ακόμη σταθμός, ο Nitro FM πρόκειται να βγει σε δημοπρασία και να αλλάξει χέρια, αφού η λειτουργίας της εταιρείας συνδέεται με την άδεια που έλαβε πριν από 12 χρόνια.
Το πλέον εντυπωσιακό όμως είναι  πως μεταξύ των 134 ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών που εκπέμπουν νομότυπα σε όλη τη χώρα, «ενοίκιο» για τη χρήση των συχνοτήτων πληρώνουν μόνο τα δίκτυα εθνικής εμβέλειας το οποίο φτάνει το 2% επί του κύκλου εργασιών. Όμως, όταν υπάρχουν εκλογές μειώνεται στο 1% ή και στο 0,1% επί του τζίρου, σε αντάλλαγμα για τη δωρεάν μετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων των κομμάτων. Η ζημία του δημοσίου είναι προφανής. Στο δε ραδιόφωνο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την καταβολή τέλους, ενώ ούτε η ΕΡΤ πληρώνει για τις συχνότητες που χρησιμοποιεί. Αντιθέτως πληρώνει η Forthnet, όχι όμως το ελληνικό δημόσιο, αλλά την ΕΡΤ για τις επίγειες συχνότητες που υπενοικιάζει. Επίσης, αν ένας σταθμός είναι κομματικός δεν χρειάζεται καθόλου άδεια!Σε μια εποχή ελεγχόμενης πτώχευσης, μια λογική σκέψη θα ήταν και η εκκαθάριση του διαπλεκόμενου τοπίου και να συγκεντρώσει το δημόσιο έσοδα από τις συχνότητες, όπως κάνει εδώ και χρόνια από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Όμως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.   Οι άδειες των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών έχουν λήξει εδώ και χρόνια. Ταυτόχρονα ορισμένα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, που είναι αρμόδιο για τη χορήγηση  των αδειών έχουν συμπληρώσει σχεδόν 10 χρόνια στην Αρχή, ενώ ο νόμος προβλέπει 8 έτη με 8μηνη παράταση της θητείας τους. 
Όταν ένας σταθμός παύει να λειτουργεί,  η συχνότητα - με μόνη εξαίρεση την περίπτωση του Tempo του Μ. Ανδρουλιδάκη - δεν επιστρέφεται στο ελληνικό δημόσιο, αλλά είτε βγαίνει σε δημοπρασία από τις τράπεζες, είτε αλλάζει χέρια με τις συνήθεις διαδικασίες. Κι αυτό γιατί οι αρμόδιες Αρχές - εξαιτίας των διαπλεκόμενων σχέσεων των επιχειρηματιών των media με την πολιτική εξουσία - δεν κάνει τη δουλειά τους για να διαπιστώσουν το προφανές. Το αποτέλεσμα είναι η λειτουργία μια κλειστής αγοράς, όπου ο ενδιαφερόμενος επενδυτής, πρέπει π.χ. να αγοράσει ένα ζημιογόνο σταθμό,  όπου πληρώνεται ο πωλητής αλλά όχι και το δημόσιο και όχι να πάρει μια καθαρή συχνότητα και να αναπτύξει μια υγιή επιχείρηση στα ΜΜΕ.
Αυτός είναι ο ελληνικός τρόπος λειτουργίας της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς που όπως φαίνεται «μπόλιασε» και τους συντάκτες του «Μνημονίου 2».  Η Τρόικα αποδέχθηκε την ελληνική λογική  και έτσι οι τηλεοπτικοί σταθμοί που πουλάνε μίσος, ρατσισμό, κατσαρόλες, γραμμές 9011 χρησιμοποιώντας την περιουσία του ελληνικού δημοσίου,  θα συνεχίσουν να μην  πληρώνουν. Σε λίγο καιρό θα διακόψουν την αναλογική μετάδοση και θα λάβουν τον μπόνους της ψηφιακής μετάδοσης και ένα χρόνο αργότερα ...τον Ιούνιο του 2013 θα προκηρυχθούν οι άδειες από το ΕΣΡ.
.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... ΛΙΘΟΓΡΑΦΟΙ: Δεν δεχόμαστε μειώσεις μισθών ...

*
Π.Ε.Λιθογράφων
***
*
 Προς τις  εργοδοτικές Οργανώσεις
.
* ΣΥΝΔΕΣΜΟ  ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ  ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ
* ΣΥΝΔΕΣΜΟ  ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΧΑΡΤΟΥ
* ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΚΥΜΑΤΟΕΙΔΟΥΣ ΧΑΡΤΟΝΙΟΥ  κ’ ΧΑΡΤΟΚΙΒΩΤΙΩΝ
* ΓΕΝΙΚΗ  ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ  ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ  ΕΜΠΟΡΩΝ   ΕΛΛΑΔΟΣ
* ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
* ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ  ΕΝΩΣΗ  ΚΛΑΔΩΝ  ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
* ΕΝΩΣΗ  ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
* ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΕΚΔΟΤΩΝ  ΒΙΒΛΙΟΧΑΡΤΟΠΩΛΩΝ 
* ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΚΔΟΤΩΝ  ΒΙΒΛΙΟΥ
* ΣΥΝΔΕΣΜΟ  ΦΩΤΟΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΤΙΚΩΝ  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ  
* ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΤΥΠΟΥ
---
Κύριοι,
             Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου όπως και τα Σωματεία του κλάδου επιχειρησιακά και κλαδικά, αποφασίσαμε να μην δεχθούμε καμία μείωση στα μεροκάματα και στους μισθούς μας, γιατί ήδη οι μισθοί μας  έχουν υποστεί πολύπλευρη μείωση που φτάνει έως και 40% από τη συνεχιζόμενη φοροληστεία που έχει επιβάλει η Κυβέρνηση, τις συνεχιζόμενες ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης όπως επίσης στο ρεύμα, νερό, στο πετρέλαιο, βενζίνες, τις περικοπές και  την εμπορευματοποίηση σε υγεία, παιδεία, την εφαρμογή του αντεργατικού νόμου της εκ περιτροπής εργασίας που σε ορισμένους χώρους η μείωση φτάνει έως και 50% και τέλος βρισκόμαστε στον τρίτο χρόνο χωρίς καμία αύξηση με την αδιαλλαξία που εσείς δείχνετε στην υπογραφή των ΣΣΕ.

Για όλους αυτούς τους λόγους θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι αν προτίθεστε να κάνετε και άλλη μείωση στους μισθούς πείνας και εξαθλίωσης που παίρνουμε αξιοποιώντας τους αντεργατικούς νόμους θα μας βρείτε απέναντί σας.

Σας προειδοποιούμε ότι θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις κατά χώρους δουλειάς και κατά κλάδο, αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης και αναλαμβάνεται πλήρως την ευθύνη για τις εξελίξεις που με τις ενέργειές σας εσείς θα πυροδοτήσετε, να μας βυθίσετε στη φτώχεια και την εξαθλίωση, φορτώνοντας τα βάρη της κρίσης που τα κέρδη σας δημιούργησαν.
Για το Δ.Σ.
                  Ο Πρόεδρος                                                             Ο Γ. Γραμματέας
                  Ι. Τόλης                                                                     Χρ. Ματζώρος
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... ρ/σ "SENTRA" - 3ημερη απεργία ...

*
ΕΤΕΡ
***
*
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
*
3ημερη απεργία
στον ραδιοσταθμό «SENTRA»
*
Η Γενική Συνέλευση της ΕΤΕΡ, απαντώντας στις απολύσεις των εργαζομένων από την διοίκηση του ραδιοσταθμού SENTRA αποφάσισε την κήρυξη:

3ημερης απεργιακής κινητοποίησης από την ώρα 06.00η της Δευτέρας 26ης Μαρτίου 2012 μέχρι και την 06.00η ώρα της Πέμπτης 29ης Μαρτίου 2012, στον ραδιοφωνικό σταθμό «SENTRA» με αιτήματα:

1. Την επαναπρόσληψη των συναδέλφων μας, οι οποίοι απελύθησαν επειδή δεν υπέγραψαν ατομική σύμβαση με μειώσεις μισθού και κατά παράβαση της ισχύουσας Διαιτητικής Απόφασης 8/23-2-2012 του ΟΜΕΔ με αριθμ. Πρωτ. ΟΜΕΔ: 162, και Πράξη κατάθεσης στο Υπουργείο Εργασίας, 7/28-2-2012. και

2. Την παύση του κλίματος τρομοκρατίας και απειλών για απολύσεις προς τους τεχνικούς του ραδιοσταθμού SENTRA.


Καλούμε την Διοίκηση του ραδιοσταθμού «SENTRA» να σταματήσει την τακτική των απολύσεων των εργαζομένων και της παραβίασης της ΣΣΕ μας.

Καλούμε την Πολιτεία να βάλει επιτέλους φρένο στην άκρατη στήριξη που παρέχει στην εργοδοσία και να σταματήσει την αποδόμηση όλης της εργατικής νομοθεσίας που καθημερινά επιχειρεί.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

                           Ο Πρόεδρος                                          Η Γενική Γραμματέας
               Δημήτρης Καμαρινόπουλος                               Μαρία Γεωργέα
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση

*

Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

... οι εργαζόμενοι του "ΑΛΤΕΡ" είναι εδώ ...

*
Εργαζόμενοι ALTER
***
*
Αραγές το μέτωπο
των εργαζομένων του "ΑΛΤΕΡ"
*
Ενωμένοι οι εργαζόμενοι στο "ΑΛΤΕΡ", δημοσιογράφοι, διοικητικοί και τεχνικοί, συνεχίζουμε τον αγώνα για την καταβολή των δεδουλευμένων μας.

Στην τελευταία συγκέντρωση - ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Μαρτίου, παρουσία εκατοντάδων εργαζομένων, δώσαμε μια βροντερή απάντηση στο μεγαλομέτοχο του "ΑΛΤΕΡ" Γιώργο Κουρή, ότι για να ανοίξει το κανάλι θα πρέπει να πληρώσει.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διατυπώθηκαν προτάσεις οι οποίες θα κατατεθούν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την εργοδοσία, η οποία τεχνηέντως αποφεύγει το διάλογο.

Τις προτάσεις αυτές θα αναπτύξει η Συντονιστική Επιτροπή των εργαζομένων του "ΑΛΤΕΡ" και στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, ο οποίος έχει δεσμευτεί πως θα καλέσει εμάς και την εργοδοσία σε τριμερή συνάντηση, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.

Το σημαντικότερο συμπέρασμα από τη συγκέντρωση - ενημέρωση είναι ότι παραμένει αραγές των μέτωπο των εργαζομένων, παρά το γεγονός ότι παραμένουμε σε επίσχεση εργασίας εδώ και 4,5 μήνες - από τις 10 Νοεμβρίου.

Ο αγώνας συνεχίζεται !

Ας το καταλάβει ο κ. Κουρής ότι θα πρέπει να υποβάλει μια σοβαρή πρόταση που θα ικανοποιεί όλους τους εργαζόμενους ώστε να επαναλειτουργήσει το κανάλι ...
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

... "Μικροπολιτικός" δια χειρός Αριστοτελίας Πελώνη πλέον ...

*
zoornalistas
***
*
Αλλαγή φρουράς
για τον "Μικροπολιτικό"
στα ΝΕΑ
*
Αλλάζει χέρια ο «Μικροπολιτικός» της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ. Την ευθύνη της ιστορικής στήλης αναλαμβάνει, μετά τον Δημήτρη Μητρόπουλο που την έγραφε τα τελευταία χρόνια, η δημοσιογράφος Αριστοτελία Πελώνη, ύστερα από απόφαση της διεύθυνσης της εφημερίδας.

«Να δούμε, θα αποκτήσει η στήλη πιο επιθετικό και αποκαλυπτικό ύφος;» αναρωτιέται (και δικαίως) το ΠΟΝΤΙΚΙ για να συμπληρώσουμε με τη σειρά μας:
Ο Δ. Μητρόπουλος μπορεί να διακρίνεται όπως όλοι λένε για το επίπεδό του και τα καλογραμμένα κείμενά του, μπορεί να έχει προσβάσεις και να είναι καλά πληροφορημένος για τα (παρα)πολιτικά πράγματα και κυρίως για τα τεκταινομενα στο ΠΑΣΟΚ αλλά οι πολλές αγιογραφίες του (σε συγκεκριμένους υπουργούς) είχαν αρχίσει να κουράζουν τους αναγνώστες αλλά και τη διεύθυνση της εφημερίδας που, όπως λένε οι κακές γλώσσες, ποτέ δεν... τον είδε με καλό μάτι...
Η κόντρα μάλιστα με τον Δ. Μητρόπουλο είχε ξεκινήσει από την ίδια στιγμή που ο νέος διευθυντής κατέβηκε (από τον 5ο) στον 4ο όροφο της Μιχαλακοπούλου...
---
*

... ΕΣΗΕΑ: "πώς να υπονομεύσετε μια απεργία" ...

*
Financial Crimes
***
*
Ανακοίνωση
*
Κάθε μέρα που περνάει, η επίθεση κυβέρνησης και εργοδοτών, στα εργασιακά δικαιώματα εντείνεται, είτε μιλάμε για την υπογραφή συλλογικής Σύμβασης, είτε για την υπεράσπιση των ταμείων μας από το «κούρεμα» της τρόικας και της συγκυβέρνησης. Και προφανώς και σε μια σειρά άλλα ζητήματα και όχι μόνο στον κλάδο των ΜΜΕ.

Θα περίμενε κάποιος το ζήτημα των αντιδράσεων σε αυτή την επίθεση να είναι στην ημερήσια διάταξη, αντί να πηγαίνουμε βήματα προς τα πίσω τορπιλίζοντας τη διακλαδική συνεργασία στα ΜΜΕ, με υπαναχωρήσεις σε απεργιακές αποφάσεις που από κοινού υπήρχε η δέσμευση, ότι θα υλοποιηθούν.

Από την "Ελευθεροτυπία" και το ALTER, όπου ο αγώνας κρατάει μήνες και χρειάζεται συνεχώς την αλληλεγγύη μας, έως σχεδόν όλους τους εργασιακούς χώρους, όπου εμφανίζεται όλη η γκάμα των επιθέσεων (απολύσεις, μειώσεις μισθών, ατομικές συμβάσεις, καθυστέρηση στην πληρωμή, κλπ).

Την ίδια ώρα που συμβαίνουν αυτά, η αναντιστοιχία με τις απαιτούμενες απαντήσεις από τα κλαδικά σωματεία (χωρίς να θεωρούμε ότι είναι όλα στον ίδιο παρανομαστή, γιατί δεν είναι), είναι τραγικά εμφανής. Με αφορμή το ναυάγιο της πρότασης του διασωματειακού για 48ωρη απεργία, έχουμε να τονίσουμε ότι:

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να υπονομευτεί μια απεργία, εκτός της ωμής κυβερνητικής παρέμβασης με τα δικαστήρια και είναι ο εργοδοτικός συνδικαλισμός με την καταψήφισή της, η κωλυσιεργία στις διαδικασίες για να μην βγαίνουν τα χρονικά περιθώρια εξαγγελίας και στήριξής της, οι αοριστίες για δήθεν πιο «σκληρές» προτάσεις, χωρίς τίποτα συγκεκριμένο για να μην αποφασιστεί τίποτα και οι εσωτερικοί καυγάδες (σκόπιμοι ίσως) σαν κι αυτούς που έγιναν στο διασωματειακό, μετά την μη υιοθέτηση από την ΕΣΗΕΑ της πρότασης του διασωματειακού για 48ωρη, που όμως είχαν λάβει τα ΔΣ άλλων κλαδικών σωματείων.

«Πείτε μας για την Τυποεκδοτική που απολύει και το χρησιμοποιούν οι εργοδοτικοί», «πείτε μας γι αυτούς που λασπολογούν τους ναυτεργάτες από τα κανάλια», «βρίζετε την ΕΣΗΕΑ», «μας ξεφτιλίζει η ΕΣΗΕΑ, αποφασίζουμε στα ΔΣ τη 48ωρη και μετά πηγαίνουμε πίσω», ήταν το τοπίο που δίνει χαρά σε κυβέρνηση και εργοδοσία, στο διασωματειακό που ακολούθησε μετά το χαντάκωμα της απεργίας.

Προφανώς μια απεργία δεν είναι και δεν πρέπει να είναι απλά μια απόφαση σωματείων, αλλά χρειάζεται οργάνωση, διαδικασίες συμμετοχής των συναδέλφων, εξωστρεφή δράση και προοπτική κλιμάκωσης. Ναι η 48ωρη ήταν λίγη μπροστά στις επιθέσεις που δεχόμαστε, πρέπει όμως να κάνουμε μια νέα αρχή κινητοποιήσεων, αντί να πετάμε την μπάλα στην εξέδρα.

Γιατί ορισμένοι στα κλαδικά σωματεία, απλώς περιμένουν τις βουλευτικές εκλογές και «επενδύουν», στο τι αποτέλεσμα μπορεί να προκύψει, με ποιους μπορεί να είναι συνομιλητές (για να ξαναπαζαρέψουν τι θα χάσουμε στο όνομα του «ρεαλισμού»). Λες και ξεχάσαμε ότι τόσα χρόνια ήταν υπηρέτες των κυβερνήσεων που μας έφτασαν έως εδώ, λες και ξεχάσαμε τη διάψευση των φρούδων ελπίδων τους (πχ θα περάσει το αγγελιόσημο στα ιντερνετικά ΜΜΕ και θα ρεφάρουμε χασούρες στα ταμεία. Και τελικά και το αγγελιόσημο δεν πέρασε και η χασούρα, έγινε «κούρεμα» με την ψιλή). Άλλοι απλώς περιμένουν να εισπράξουν στην κάλπη την οργή και την αγανάκτηση, των συναδέλφων που δέχονται την εργοδοτική επίθεση. Έτσι ο κλάδος δεν πάει πουθενά αλλού, εκτός από τη σφαγή του.

Είναι έγκλημα να στερείται ο κλάδος τη δυνατότητα να απαντήσει συλλογικά και οργανωμένα σε όλες αυτές τις εργοδοτικές και κυβερνητικές επιθέσεις που θέλουν τους εργαζόμενους στον κλάδο αλλά και σε όλη την κοινωνία, χωρίς μισθούς, χωρίς δικαιώματα. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αναμονής.

Καλούμε κάθε συνάδελφο να συμβάλλει με τη συμμετοχή του σε όλες τις δράσεις και τις διαδικασίες που οδηγούν στο ξεπέρασμα της αδράνειας.

Καλούμε τις διοικήσεις των κλαδικών σωματείων και κυρίως της ΕΣΗΕΑ, να σταματήσουν τις υπεκφυγές και τις καθυστερήσεις. Να μην αφήσουμε να διαλυθεί ότι πολυτιμότερο έχουμε χτίσει τα τελευταία χρόνια, την διακλαδική ενότητα των εργαζόμενων σε oλόκληρη τη βιομηχανία των ΜΜΕ.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*