Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

... οι γονατισμένοι θα σηκωθούν το 2013; - χλωμό ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Ένας ατελείωτος κατήφορος


Για την "προαγωγή" του δημοσιογραφικού λειτουργήματος...

«... ο εργαζόμενος υποχρεούται να επιδεικνύει κάθε επιμέλεια στην εκτέλεση της ανατιθεμένης σ’ αυτόν υπηρεσίας, να συμμορφώνεται προς τις οδηγίες και εντολές των προϊσταμένων του, να περιφρουρεί και προάγει με κάθε τρόπο τα συμφέροντα του Εργοδότη και της Ελευθεροτυπίας και να αφιερώνει την πείρα και τις γνώσεις του για την ευόδωση των εργασιών του Εργοδότη».

Και την "εμπέδωση" της εργατικής συνείδησης...

"... Εγώ την σύμβαση την υπέγραψα, με χέρια και με πόδια και το ίδιο συμβουλεύω να κάνουν και οι συνάδελφοι που τους προτάθηκε κάτι ανάλογο..."

Μ' αυτό το σκηνικό και αυτούς τους αρνητικούς "πρωταγωνιστές" θα πορευτούμε και το 2013 ... η ελπίδα φωλιάζει στη γνώση ... και όλοι σήμερα ξέρουμε ... δεν υπάρχουν δικαιολογίες ...
---

---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... ανασυγκροτημένες ειδήσεις στο τέλος του 2012 ...

*
Τυπολογίες
***
*

Αδέσμευτη δημοσιογραφία
υπό τον έλεγχο του χορηγού…
Έλεγχο και επί των κειμένων που δημοσιεύονται στο Internet επιχειρούν οι διαφημιζόμενοι. Στις συμβάσεις που υπογράφουν με τα site ζητούν εκ των προτέρων να έχουν πρόσβαση στα κείμενα των δημοσιογράφων που τους αφορούν.
***
Σε “βαθιά κατάψυξη” το Euronews
“Δεν πρόκειται για την ώρα να υπάρχει η μετάδοση του  Euronews σε καμία γλώσσα, ήταν το “μήνυμα” που έστειλε στο Γάλλο Πρέσβη η διοίκηση της ΕΡΤ, σε διερευνητικό τηλεφώνημα που έγινε για τη διακοπή του προγράμματος και στη γαλλική γλώσσα. Η ΕΡΤ από τη μεριά της δήλωσε πως θα προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις, αποδίδοντας την απόφαση της στο κενό της ελληνικής νομοθεσίας και τα συνδικάτα ενώ η γαλλική πλευρά κάνει λόγο για πιέσεις που άσκησαν οι Έλληνες επιχειρηματίες των ΜΜΕ.
***
Βραβεία από την Ακαδημία Αθηνών
Με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών τιμήθηκαν 3 άνθρωποι από το χώρο των ΜΜΕ. Ο σκιτσογράφος ΚΥΡ (Γιάννης Κυριακόπουλος) για το σύνολο της προσφοράς του και ο η Ηρώ και ο Γιώργος Σγουράκης για το τηλεοπτικό “Μονόγραμμα”.
***
Χρέη 355 εκατ. ευρώ

των καναλιών στις τράπεζες το 2011
Πόσα χρωστούσαν  το 2011 οι τηλεοπτικοί σταθμοί στις τράπεζες; Μόλις 355 εκατ. ευρώ, επιπλέον 50 εκατ. ευρώ περισσότερα από το συνολικό τζίρο του κλάδου.
***
"Εξαϋλώθηκε το 50% του τζίρου

των ιδιωτικών καναλιών μέσα σε 4 χρόνια

Υψηλότερος κύκλος εργασιών της ΕΡΤ από το σύνολο των σταθμών!
«Σοκ και δέος»  από τα οικονομικά της ιδιωτικής τηλεόρασης. Η πολιτική της λιτότητας και της ύφεσης πλήττει άμεσα και ευθέως τους τηλεοπτικούς σταθμούς, οι οποίοι με ευλάβεια την υποστήριξαν τα τελευταία δύο έτη. Μέσα σε 4 χρόνια ο συνολικός κύκλος εργασιών της ιδιωτικής τηλεόρασης, υποχώρησε στα μισά , από τα 648 εκατ. ευρώ το 2008-οπότε και είχε καταργηθεί ο ειδικός φόρος- στα 304 εκατ. ευρώ το 2011, ενώ έκλεισε και το Alter . Κι ακόμη δεν είδαμε τίποτα διότι η πορεία προς την άβυσσο συνεχίζεται και στο έτος που αποχαιρετάμε και αναπόφευκτα, και την επόμενη χρονιά, με το πρώτο 3μηνο του 2013 να είναι κρίσιμο για την επιβίωση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.
Το 2011 ο κύκλος εργασιών της ιδιωτικής τηλεόρασης ήταν μικρότερος (304) από εκείνον της ΕΡΤ (326) η οποία αν και ακολούθησε πολιτική λιτότητας, μείωσε τα ελλείμματα της και εμφάνισε κέρδη! Τo Mega  Channel όπως προκύπτει από τα στοιχεία μέσα σε 4 χρήσεις έχασε το 50% του κύκλου εργασιών του, ενώ ανάλογες είναι και οι απώλειες για τους περισσότερους σταθμούς, πλην του ΑΝΤENNA. Ο τηλεοπτικός σταθμός του Αμαρουσίου, την τελευταία διετία κατορθώνει να έχει σταθερό κύκλο εργασιών, περνώντας το 2011 στην πρώτη θέση των εσόδων, μειώνοντας τις ζημίες του στα 2 εκατ. ευρώ. Σημειώνονται πως το 2009 αναθεώρησε τα οικονομικά του, μετά το «σπάσιμο» της δραστηριότητας της τηλεόρασης σε νέα εταιρεία. Τις περισσότερες ζημίες έχει ο Alpha με 39 εκατ. ευρώ το 2011, έχοντας όμως μειώσει το βάρος που είχε το 2009 (ζημίες 108 εκατ. ευρώ!). Ακολουθεί το Mega με 21 εκατ. ευρώ , το  Star με 18 εκατ. ευρώ, ο Σκάι με 6 εκατ. ευρώ και ο ΑΝΤ1 με 2 εκατ. ευρώ, ενώ για το Μακεδονία TV δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Η ιδιωτική τηλεόραση, έχοντας απόλυτη εξάρτηση από  τη διαφήμιση, η οποία και μειώθηκε δραματικά, στήριξαν την ανάπτυξη τους στο τραπεζικό δανεισμό. Ταυτόχρονα σε συνεργασία με διαφημιστές και διαφημιζόμενους μια δεύτερη παράλληλη αγορά, αυτή των επιστροφών» που εκτίναξε τους τζίρους και τα κέρδη( πάνω και κάτω από το τραπέζι). Όταν έσκασε η φούσκα αυτή ήταν σχεδόν όλοι εκτεθειμένοι στις τοξικές συμφωνίες που είχαν κάνει με media shops και τράπεζες.  Η πολιτική λιτότητας που ακολούθησαν είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας, να μειωθούν κάθετα οι μισθοί και ταυτόχρονα το πρόβλημα τους να παραμένει άλυτο.
---

---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

... Media και φιλανθρωπία ...

*
topontiki.gr
***
*

Οι Νέρωνες... των ΜΜΕ
κάνουν δημόσιες σχέσεις

Το τέλος του 2012 βρίσκει τον χώρο των μεγάλων ΜΜΕ σε καμένη γη. Τα media έφθασαν στο ναδίρ της αναξιοπιστίας τους και τα ίδια βρίσκονται ένα βήμα πριν από το χείλος του οικονομικού γκρεμού. Με τους πολίτες να ψηφίζουν πως δεν εμπιστεύονται πρώτα από όλους τους θεσμούς, τα Μέσα και τους δημοσιογράφους, οι επιχειρήσεις media ολοκληρώνουν σε λίγες μέρες το τρίτο κύμα περικοπών, απολύσεων και μειώσεων μισθών. Αλυσοδεμένα σταθερά στον πολιτικό μηχανισμό της προπαγάνδας για την επιβολή της μνημονιακής πολιτικής που οδηγεί σε εξαθλίωση την ελληνική κοινωνία, περιμένουν, όπως ο σκύλος το αφεντικό του, το μερίδιο στην αναδιανομή της διαπλεκόμενης οικονομικής και πολιτικής εξουσίας. Κι αυτή ακριβώς την κοινωνική εξαθλίωση, την οποία βοήθησαν να γιγαντωθεί, τη μετατρέπουν στο «καλό» χαρτί τους στο παίγνιο επίδειξης του... κοινωνικού τους ρόλου.

Τα κορυφαία ραδιοτηλεοπτικά Μέσα και οι μεγάλες εφημερίδες, που δυο χρόνια τώρα ολημερίς και οληνυχτίς πασχίζουν να πείσουν για την αναγκαιότητα των σκληρών μνημονιακών μέτρων, των απολύσεων στο Δημόσιο, του ξεπουλήματος των δημόσιων οργανισμών, της «σωτηρίας της χώρας» με την παράδοσή της στους ξένους δανειστές, διαλαλούν τις εορταστικές καμπάνιες φιλανθρωπίας, στήριξης και ελεημοσύνης. Καλώντας τον εξαθλιωμένο πολίτη να συνεισφέρει και κάτι ακόμη από το υστέρημά του για τους πεινασμένους της χώρας. Αρκεί να μην ξεσηκωθούν οι άθλιοι και εξαθλιωμένοι να απαιτήσουν και να διαδηλώσουν.

Στο Mega, που στήριξε τρία χρόνια τώρα την ενημέρωσή του στο δίπτυχο «μαζί τα φάγαμε - πρέπει να το πληρώσετε» με τα μνημόνια, βάζουν τους απλήρωτους σταρ των τηλεοπτικών τους σειρών να διαφημίσουν την καμπάνια ελεημοσύνης «Νοιάζομαι - μοιράζομαι». Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού και στις εκπομπές, καλούν τους άνεργους και απλήρωτους εργαζόμενους των ελληνικών επιχειρήσεων που καταστράφηκαν από την προωθούμενη πολιτική να καταθέσουν τη φιλανθρωπία τους στην πλατεία Συντάγματος. Η μέγιστη υποκρισία είναι ότι δεκάδες από τους ηθοποιούς και δημιουργούς που έχουν απλήρωτους οι θυγατρικές εταιρείες των εκδοτών - μετόχων του καναλιού ζουν πλέον από τα συσσίτια του Δήμου Αθηναίων. Ή παίρνουν τα φάρμακά τους από τους Γιατρούς του Κόσμου!


Στον ΣΚΑΪ ο σχολιαστής Μπάμπης Παπαδημητρίου και ο διευθυντής Άρης Πορτοσάλτε έκαναν ό,τι μπορούσαν για την υποταγή της κοινωνίας, βοήθησαν στην αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας, φωνάζοντας για το δίκαιο των αγορών και υπέρ της αναγκαιότητας των μέτρων των δανειστών. Ο σταθμός διαλαλεί σήμερα τον απολογισμό της φιλανθρωπικής καμπάνιας του «Όλοι μαζί μπορούμε» για να αποδείξει τη δύναμη επιρροής του στο κοινό. Ο ΣΚΑΪ θέλει το μυαλό σου, όπως εύστοχα διαφημίζει το σλόγκαν της καμπάνιας. Και την ίδια ώρα ο σταθμός ολοκληρώνει την αναδιοργάνωση της εταιρείας με τον νέο κύκλο περικοπών απολύοντας 15 τεχνικούς και την επιβολή εθελούσιων αποχωρήσεων σε δεκάδες παλαιούς εργαζόμενους, ενώ θα μειώσει ακόμη περισσότερο το ύψος των μισθών σε όσους απομείνουν στο Νέο Φάληρο.

Την τακτική της ελεημοσύνης στην πτωχευμένη Ελλάδα ακολουθούν με τις εμπορικές προσφορές τους και οι μεγάλες εφημερίδες με πιο χαρακτηριστική περίπτωση το «Έθνος». Στα πρωτοσέλιδα κυριαρχεί η προπαγάνδα των μνημονιακών μέτρων και της κοινωνικής - οικονομικής αποσύνθεσης της χώρας και στους τίτλους των εφημερίδων διαφημίζονται τα κουπόνια ελεημοσύνης με έκπτωση 15 και 20 ευρώ στα σούπερ μάρκετ, τα καύσιμα.
---
---
*



... στην Alpha Editions τα περιοδικά του Λυμπέρη ...

*
Τυπολογίες
***
*

Οι επόμενες εταιρείες
μετά τις Εκδόσεις Λυμπέρη
Συστάθηκε και η “Alpha Editions”, η εταιρεία στην οποία περνάνε τα περιοδικά "Hello", "Τηλεκοντρόλ", "7 μέρες TV" και "ΕΓΩ"  των εκδόσεων Λυμπέρη.
Το μετοχικό της κεφάλαιο ανέρχεται σε 60.000 ευρώ και το 95% της εταιρείας ανήκει στον όμιλο του Δημήτρη Κοντομηνά και  το 5% στις Αττικές Εκδόσεις. Η τελευταία, που θα έχει το management της εταιρείας, θα έχει βάση της συμφωνίας μεταβίβασης των περιοδικών το δικαίωμα να αποκτήσει ως και το 50% της Alpha Editions σε διάστημα τριών (3) ετών.
Πρόεδρος του Δ.Σ. είναι ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος, αντιπρόεδρος ο Λαυρέντης Αλβέρτης, διευθύνων σύμβουλος ο Γιώργος Μπίνιος και μέλη ο Σταύρος  Κεπέσογλου και ο  Δημήτρης Κουφόπουλος.
Το ερώτημα πάντως για τη μεταφορά των τίτλων από την καταρρέουσα εκδοτική εταιρεία του Α. Λυμπέρη στην Alpha Editions, παραμένει.
* Την  ίδια ώρα αφήνει το... όνομα Λυμπέρης και  η «Liberis Digital”.
Η εταιρεία που διατηρεί την έδρα της στο Κορωπί μετονομάζεται σε «UPLOAD Digital”, έχοντας ως σκοπό το σχεδιασμό ιστοσελίδων, τις πωλήσεις μέσω διαδικτύου, την έκδοση περιοδικών, βιβλίων κ.α. Πρόεδρος του Δ.Σ. είναι η Ιόλη Αντώνη Λυμπέρη, διευθύνουσα σύμβουλος η Αναστασία Βρετάκη και μέλος η Ιωάννα Βλάχαβα.
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*


... "Εφημερίδα των Συντακτών" vs Β. Μαρινάκη και τούμπαλιν ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
"Πόλεμος" στο φεύγα του 2012

Σταχυολογούμε:
"Η αυτοκαταστροφική κυριαρχία του Μαρινάκη" (τίτλος στην ΕτΣ)

"Γιατί η "μαϊμού" Ελευθεροτυπία χτυπά τον Μαρινάκη" (τίτλος στα parapolitika.gr)

"... ποιο λόγο έχω, όταν ξέρω πως θα ξοδέψω 30, 40, 50 ή και παραπάνω εκατομμύρια για να φτιάξω μια ομάδα που δεν θα μπορεί να πάρει πρωτάθλημα επειδή τις άκρες θα τις έχει ο άλλος (βλ. Μαρινάκης) που δεν θα με αφήνει; ..." (Ν. Ασημακόπουλος, "ΕτΣ")

"... ένα κείμενο που εύκολα κανείς μπορεί να βγάλει συμπεράσματα. Κάποιοι, λένε, ότι αν το έγραφε ο Αλαφούζος, ίσως και να ήταν πιο προσγειωμένο στην πραγματικότητα. Επειδή, η χώρα που ζούμε εκτός από αντιγραφείς και θεωρητικούς, έχει και πραγματιστές, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί το συγκεκριμένο άρθρο..." ("parapolitika.gr")

"Β. Μαρινάκης: (...) κάνουμε ρεκόρ με 43 στημένα σε όλες τις διοργανώσεις ..." ( ΕτΣ "Ο Καζαμίας", σελ. 23)

ΑΞΙΖΕΙ: Για την ιστορία και μόνο αξίζει να αναφερθεί ότι η «Εφημερίδα των Συντακτών’ τυπώνεται και αγοράζει χαρτί, από την «Καθημερινή» της οικογένειας Αλαφούζου ("parapolitika.gr")


"... έτσι δεν την πάτησε ο Βαρδινογιάννης και έφυγε κυνηγημένος από τους ίδιους τους Παναθηναϊκούς, επειδή τον ήθελαν κάτι σαν πράσινο Κόκκαλη και δεν γούσταρε να γίνει μία από τα ίδια;" ("Ν. Ασημακόπουλος", "ΕτΣ")


ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ: Είναι εντελώς τυχαίο ότι ο επικεφαλής του Σαββατιάτικου φύλλου, είναι ένας από τους τακτικότερους επισκέπτες των παραθύρων του ΣΚΑΙ; ("parapolitika.gr")


***
Ένα σχόλιο της "Α": ... αν το επόμενο άρθρο της "Εφημερίδας των Συντακτών" θα καταπιάνεται με την "αυτοκαταστροφική πορεία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός προς τον Γ. Αλαφούζο", θα έχει συντελέσει τα μέγιστα ώστε να επέλθει η επί γης ειρήνη ... σε κάθε άλλη περίπτωση, προβλέπεται ο καθένας να κοιμηθεί από την... πλευρά που διάλεξε !!!
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

... 3Ε Εκτυπωτική - ο αγώνας συνεχίζεται ...

*
Π.Ε.Λιθογράφων
***
*
Θετική εξέλιξη
για τους εργαζόμενους
στην 3Ε Εκτυπωτική



Ο αγώνας συνεχίζεται για την πλήρη δικαίωσή τους. 

Οι εργαζόμενοι της 3Ε Εκτυπωτικής έκλεισαν ένα χρόνο όπου αγωνίζονται και διεκδικούν μισθούς, δώρα και άλλα δεδουλευμένα, καθώς και τις αποζημιώσεις τους.
 
Αυτούς τους 12 μήνες με την καθημερινή στήριξη του Σωματείου μας και της Ομοσπονδίας άνοιξαν των αγώνα τους προς όλες τις κατευθύνσεις, εργοδοσία, υπουργεία εργασίας και παιδείας, προς το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Με τον αγώνα τους για πρώτη φορά δόθηκε επίδομα επίσχεσης σε ασφαλισμένους του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ακολούθησαν μετά και οι εργαζόμενοι της Ελευθεροτυπίας.


 Χωρίς να εγκλωβιστούν σε νομικό κυνηγητό δικηγόρων για να βρούνε το δίκιο τους, συνδύασαν τις νομικές ενέργειες με την οργάνωση του αγώνα. Αξιοποιώντας κάθε μορφή πάλης, περιφρούρησαν το εργοστάσιο 8 μήνες από μέσα και 4 μήνες από έξω. Κάνοντας συχνά γενικές Συνελεύσεις και λειτουργώντας υποδειγματικά την σωματειακή επιτροπή και την επιτροπή αλληλεγγύης  συντόνισαν τη δράση τους με άλλα εργοστάσια του κλάδου και μαζικούς φορείς της περιοχής. Οι εργαζόμενοι της 3Ε Εκτυπωτικής δεν έλειψαν από καμία κινητοποίηση κλαδική και πανεργατική με τα μπλοκ του Σωματείου και του ΠΑΜΕ.
Παρ όλη την κούραση, την ψυχολογική πίεση που έχει ένας τέτοιος μακρόχρονος αγώνας και το μεγάλο βάρος της ανεργίας,δεν τα παράτησαν. 


Αυτές τις μέρες απέτρεψαν προσπάθεια να μεταφερθεί μηχάνημα ερήμην τους και σε βάρος τους με πρόσχημα ότι έχει γίνει αλλαγή στην ιδιοκτησία λόγω χρεών σε άλλους πιστωτές.

Οι εργαζόμενοι με την στήριξη του Σωματείου και της Ομοσπονδίας μας, επέβαλαν διάλογο που κατέληξε σε συμφωνία και διασφαλίζει αναγνώριση χρεών απέναντι τους και τρόπους αποπληρωμής.


Ο αγώνας των συναδέλφων θα συνεχιστεί μέχρι να εξοφληθεί και το τελευταίο ευρώ που τους χρωστάει η εργοδοσία!!!
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... ΠΟΕΣΥ - Όχι στις μειώσεις μισθών ...

*
ΠΟΕΣΥ
***
*
Δεν αρκεί μόνο η ΚΥΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) αναμένοντας την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που αφορά το μισθολόγιο των εργαζομένων στα Δημόσια Μέσα επισημαίνει:

• Την αιφνιδιαστική τακτική της κυβέρνησης, η οποία μία βδομάδα πριν εκπνεύσει το 2012, κάλεσε τα σωματεία προς ενημέρωση για το περιεχόμενο της ΚΥΑ, η οποία είναι σε εκκρεμότητα από τον περασμένο Νοέμβριο.

Με αφορμή την έκδοση της ΚΥΑ η ΠΟΕΣΥ επαναλαμβάνει την πάγια θέση της Ομοσπονδίας εναντίον κάθε μείωσης των μισθών και εμμένει στην επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Ζητούμε:
 Να μην υπάρξουν μειώσεις αποδοχών.
 Να κατοχυρωθούν οι θεσμικές κατακτήσεις των δημοσιο-γράφων στα  Δημόσια Μέσα.
 Να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία των Δημόσιων Μέσων.
 Να υπάρξει άμεση επίλυση της εκκρεμότητας των 75 συμβασιούχων της ΕΡΤ που να διασφαλίζει την παραμονή τους στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση με όρους συλλογικούς και όχι προσωπικής διαπραγμάτευσης. Να μπει τέλος στην ομηρία και στην εργασιακή ανασφάλεια.
Τo Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ.
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... ΕΤΑΠ-ΜΜΕ: απογραφή συνταξιούχων ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Απογραφή
συνταξιούχων ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
μέχρι 28.2.2013

Προθεσμία απογραφής μέχρι την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2013 έχουν οι συνταξιούχοι του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ με αυτοπρόσωπη παρουσία τους σε τράπεζες ή καταστήματα ΕΛΤΑ, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλειας & Πρόνοιας.

Επίσης, από την 1η Ιανουαρίου 2013 είναι υποχρεωτικές οι γνωστοποιήσεις των δημογραφικών μεταβολών, μέσω ληξιαρχείων ή μέσω του συστήματος Αριάδνη.
---

--- 
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
---


η ΠΟΣΠΕΡΤ αλληλέγγυα στον αγώνα της ΕΤΕΡ ...

*
ΠΟΣΠΕΡΤ
***
*
Ανακοίνωση
συμπαράστασης
στην ΕΤΕΡ
Για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι στους ραδιοφωνικούς σταθμούς NITRO, ORANGE, ALPHA και στους Δημοτικούς ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 94FM του Δήμου Ηρακλείου και στον Κανάλι 1 του Δήμου Πειραιά, είναι αντιμέτωποι με την εργοδοτική αυθαιρεσία. Είναι απλήρωτοι σε δεδουλευμένα μηνών και του δώρου Χριστουγέννων. Απεργούν για το δικαίωμα της αμειβόμενης εργασίας και οι εργοδότες τους, τους απαγορεύουν την είσοδο στο χώρο εργασίας, γιατί εκεί βρίσκονται παράνομα και καταχρηστικά, όπως και τα δικαστήρια έχουν κρίνει, απεργοσπάστες, ενοικιαζόμενοι…εργαζόμενοι !

Είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα όλων των εργαζομένων της ΕΤΕΡ και του Προέδρου της Δημήτρη Καμαρινόπουλου, που δίνουν αγώνα ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές και στις παράνομες και αντεργατικές ενέργειες και μεθοδεύσεις των εργοδοτών που θέλουν να ενθυλακώνουν τα κέρδη τους και οι εργαζόμενοι να δουλεύουν «για την ψυχή της μάνας τους».


Κάτω τα χέρια λοιπόν από τους εργαζόμενους στους ραδιοφωνικούς σταθμούς και τα μέλη της ΕΤΕΡ.


Απαιτούμε την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων, του δώρου Χριστουγέννων και την απόδοση της συνδρομής τους προς το σωματείο τους απ’ τους εργοδότες ιδιοκτήτες.


Απαιτούμε συνθήκες εργασίας με αξιοπρέπεια και πληρωμή.


Ενώνουμε τη δύναμή μας στην ήδη δυναμική και ανυποχώρητη στάση της ΕΤΕΡ και του Διοικητικού της Συμβουλίου και προειδοποιούμε ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει «μπανανία» επειδή το θέλουν οι νταβατζήδες των ΜΜΕ.


Όλοι μαζί θα ανατρέψουμε ότι προετοιμάζουν σε βάρος μας οι κάθε λογής «επιτήδειοι».

---
---

Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... Χ.Κ. Τεγόπουλος - εμπαίζει τους απλήρωτους ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Η αλήθεια
για την "επανέκδοση"
της Ελευθεροτυπίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΣΗΕΑ
Το δράμα και ο εμπαιγμός των εργαζομένων στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» συνεχίζεται.
Ύστερα από μια ενορχηστρωμένη φημολογία για δήθεν επανέκδοση της εφημερίδας ήρθε η αποκάλυψη με το κείμενο της σύμβασης εργασίας, την οποία καλούνται να υπογράψουν όσοι δεχθούν να εργαστούν για την “επανέκδοση” της εφημερίδας.
Σχετικά με τη σύμβαση αυτή εργασίας, που υπογράφεται μόνο από όποιον έχει δεχθεί να καταγγελθεί η σύμβασή του με τη Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ και να παραιτηθεί του δικαιώματος προσβολής της καταγγελίας αυτής:
1) Δεν συνάπτεται μεταξύ του κάθε εργαζόμενου και της Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ, αλλά και μιας εταιρείας, η οποία δεν κατονομάζεται στο σχέδιο ατομικής σύμβασης. Η εταιρεία αυτή, η οποία θα είναι και ο εργοδότης έχει αναλάβει το έργο της διαχείρισης της επανέκδοσης και επανακυκλοφορίας της εφημ. «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» και των λοιπών εντύπων της Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ.
2) Η διαχειρίστρια εταιρεία προσλαμβάνει το προσωπικό, το οποίο στη συνέχεια δανείζει στη Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ, η οποία εξακολουθεί να είναι ιδιοκτήτρια και εκδότρια των εντύπων που εκδίδει και των σχετικών σημάτων. Πρόκειται δηλαδή για μία σύμβαση δανεισμού με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
3) Σε κανένα σημείο του σχεδίου της ατομικής αυτής σύμβασης δεν γίνεται αναφορά στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Δηλαδή μεταξύ του εργαζομένου και του εργοδότη ισχύουν μόνο οι όροι που περιλαμβάνονται στην ατομική σύμβαση εργασίας.
4) Ειδικότερα με την ατομική σύμβαση: α) ορίζεται ένα ποσό ως σύνολο αποδοχών, χωρίς να γίνεται διάκριση βασικού μισθού και επιδομάτων, β) καταργείται το 5νθήμερο και ο μέχρι σήμερα ισχύων ανώτατος χρόνος ημερησίας εργασίας 6 ωρών, γ) καταργείται η προσαύξηση της αμοιβής της εργασίας του Σαββάτου, ενώ για την κατά Κυριακή εργασία προβλέπεται μόνο η χορήγηση ρεπό, δ) μειώνεται ο αριθμός των ημερών αδείας που ορίζεται από τη ΣΣΕ, ε) τέλος όταν “εξυγιανθεί” η Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ η σύμβαση με την διαχειρίστρια εταιρεία λύεται αυτομάτως.
Είναι φανερό, λοιπόν, ότι με τη μεθόδευση αυτή επιχειρείται η διάσπαση των εργαζομένων, η απαλλαγή της Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ από ένα μέρος αυτών, η κατάργηση των όρων αμοιβής και εργασίας της ΣΣΕ που εξακολουθούν να ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ από την πρώτη στιγμή κατέβαλε κάθε προσπάθεια για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη συνέχιση και τη μη διακοπή της έκδοσης της εφημερίδας. Υπέβαλε προτάσεις, πρότεινε τρόπους για τη συνέχιση της κυκλοφορίας της εφημερίδας που δεν έγιναν δεκτοί από την εργοδοσία. Κάλεσε σε συνάντηση και συζήτηση την ιδιοκτήτρια της εφημερίδας, αλλά και τον φερόμενο ως νέο εργοδότη-διαχειριστή. Συνάντησε όμως την άρνηση και αδιαφορία τους.
Η ανακοίνωση αυτή της Ενώσεως έχει σκοπό να ενημερώσει και να συμβουλεύσει τους συναδέλφους, ώστε να μην υποκύψουν σε νέα νομικά τεχνάσματα, με τα οποία ουσιαστικά απεμπολούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα με επαπειλούμενο τον κίνδυνο ο μακροχρόνιος αγώνας τους να καταλήξει σε στυγνή εκμετάλλευσή τους.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

... ΕΣΗΕΑ - καταγγελία στο ΣΕΠΕ για το δώρο ...

*
ΕΣΗΕΑ
***
*
Καταγγελία στο ΣΕΠΕ για εργοδότες
που δεν κατέβαλαν το δώρο Χριστουγέννων

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ απέστειλε την ακόλουθη επιστολή στο ΣΕΠΕ ζητώντας την ποινική δίωξη και την τιμωρία των εκπροσώπων των εταιρειών, οι οποίες δεν κατέβαλαν δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους:

«Προς
το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.)

Κύριοι,

Καταγγέλλουμε την μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων και ζητούμε τις κατά νόμον ενέργειές σας για την ποινική δίωξη και τιμωρία των εκπροσώπων των άνω εταιρειών, δεδομένου ότι η μη καταβολή του δώρου (αλλά και των δεδουλευμένων αποδοχών) αποτελεί και ποινικό αδίκημα διωκόμενο κατά την αυτόφωρη διαδικασία κατά τον Α.Ν 690/1945 όπως ισχύει σήμερα.

Ειδικότερα, σε όλους τους εργαζομένους με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας δημοσιογράφους της εταιρείας «Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ» (που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Μίνωος αρ. 10-16 και εκπροσωπείται νόμιμα), που εξέδιδε την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», πλέον του ότι δεν τους έχουν καταβληθεί οι δεδουλευμένες αποδοχές των μηνών Αυγούστου 2011 έως και Δεκεμβρίου 2011, αλλά και οι αποδοχές υπερημερίας αφού η πλειονότητα των εργαζομένων είναι σε επίσχεση εργασίας, δεν κατεβλήθη σε κανένα από αυτούς κατά την 21η Δεκεμβρίου μέχρι και σήμερα η αναλογία του δώρου Χριστουγέννων.

Επίσης, δεν έχει καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων σε όλους τους εργαζομένους του τηλεοπτικού σταθμού «ALTER» που ανήκει στην εταιρεία «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε.» (που εδρεύει στο Περιστέρι Αττικής, οδός Αγίας Παρασκευής 36-38 και εκπροσωπείται νόμιμα), οι οποίοι βρίσκονται σε επίσχεση από 10 Νοεμβρίου 2011 και ως εκ τούτου η σύμβαση εργασίας τους παραμένει ενεργή.

Τέλος, το δώρο Χριστουγέννων δεν καταβλήθηκε σε όλους τους δημοσιογράφους της εφημερίδας «ATHENS NEWS» και «ESPRESSO» που εκδίδονται από την εταιρεία «ΝΕΠ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε.» (που εδρεύει στην Καλλιθέα οδός Ελευθερίου Βενιζέλου αρ. 282) και εκπροσωπείται νόμιμα.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
                                      Ο Πρόεδρος                                              Η Γενική Γραμματέας».

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

... διευκρινιστική δήλωση Δημήτρη Τρίμη για τον "Ρ" ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Δήλωση του προέδρου της ΕΣΗΕΑ,
Δημήτρη Τρίμη,
για τις απολύσεις στο "Ριζοσπάστη"
Όπως είναι γνωστό και έχει προαναγγελθεί επίσημα από το ΚΚΕ ως ιδιοκτήτη του “Ριζοσπάστη” και του “902″, έχει ξεκινήσει πρόγραμμα απολύσεων στα δύο μέσα. Είναι προφανές ότι η κρίση που έχει προκαλέσει η καταστροφική πολιτική των μνημονίων, της τρόικας και της κυβέρνησης δεν θα μπορούσε να κάνει εξαιρέσεις στα θύματά της. Είναι κατανοητό ότι και οι επιχειρήσεις του ΚΚΕ που δραστηριοποιούνται στις εκδόσεις έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ίσως και προβλήματα επιβίωσης. Αλλά, εξίσου κατανοητό είναι ότι δεν υπάρχουν «καλές» και «κακές» απολύσεις όταν οδηγούν δημοσιογράφους και άλλους εργαζόμενους στην ανεργία, και μάλιστα άγνωστης διάρκειας υπό τις συνθήκες κατάρρευσης που επικρατούν στον κλάδο των ΜΜΕ.

Πριν σπεύσουν κάποιοι να με συμπεριλάβουν στους «εχθρούς και άσπονδους φίλους» του ΚΚΕ, υπογραμμίζω πως αντιλαμβάνομαι ότι ούτε το ΚΚΕ, ούτε η διοίκηση του «Ριζοσπάστη» ή του «902» είναι «εργοδότες σαν όλους τους άλλους». Και οι επιχειρήσεις τους δεν εξομοιώνονται με τις «αστικές κερδοσκοπικές επιχειρήσεις». Ωστόσο, ως εκπρόσωπος ενός σωματείου τα μέλη του οποίου έχουν ίδια δικαιώματα, ως πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, οφείλω να υπερασπιστώ και τους συναδέλφους του «Ριζοσπάστη» ή του «902» που απολύονται. Πολύ περισσότερο, όφειλα να ανταποκριθώ στις καταγγελίες που έγιναν από τους ίδιους και να κινήσω τις διαδικασίες που προβλέπει το καταστατικό της Ένωσης, φέρνοντας το θέμα στο Δ.Σ. και καλώντας σε διαβούλευση τους εκλεγμένους εκπροσώπους στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ από τον “Ριζοσπάστη” και τον “902″, άσχετα από την εχθρική ή αδιάφορη αντιμετώπιση που συνάντησα. Σε όσους βλέπουν πίσω από αυτή τη στοιχειώδη λειτουργία του σωματείου «πολιτικές συνωμοσίες» και «ιδιοτελή πολιτικά κίνητρα» υπενθυμίζω ότι από τις ανάλογες συνδικαλιστικές ενέργειες δεν έχει εξαιρεθεί κανένα μέσο που ανήκει ή ελέγχεται από κόμματα είτε της Αριστεράς είτε της Δεξιάς. Και όσοι πιστεύουν ότι οι συνδικαλιστικές αρχές πρέπει να εφαρμόζονται α λα καρτ φοβούμαι ότι συνεργούν στην αποδυνάμωση του σωματείου και στην υποβάθμιση της όποιας αξιοπιστίας του απομένει. Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός.
Δημήτρης Κ. Τρίμης
---
Σχόλιο "Α": ... παρόμοια "διευκρινιστική" δήλωση του προέδρου της ΕΣΗΕΑ δεν θυμόμαστε να έχει διατυπωθεί πρόσφατα και για τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη (τυχαία η αναφορά στον Οργανισμό) ... να υποθέσουμε λοιπόν ότι στην περίπτωση του ΔΟΛ η σιωπή αποδείχθηκε χρυσός;
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... όλοι "οι φίλοι του λαού" στην αντιΚΚΕ ρότα ...

*
www.902.gr
***
*
Τα αστικά ΜΜΕ
βρήκαν τον "Ριζοσπάστη" αφορμή
για αντιΚΚΕ επίθεση
Οταν άρχισαν να γράφονται τα πρώτα ρεπορτάζ στον αστικό Τύπο και στην «Αυγή» (δε θα μπορούσε να μη γράψει τέτοια ρεπορτάζ η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε οι επίδοξοι διαχειριστές του καπιταλισμού πασχίζουν με προοδευτικό προσωπείο της «αριστεράς» να χειραγωγήσουν τους εργαζόμενους στις απαιτήσεις του κεφαλαίου για έξοδο από την κρίση σε όφελός του, είναι δηλαδή με την πλευρά των αστών), είχαμε γράψει στον «Ριζοσπάστη» ότι βρήκαν ακόμη μια αφορμή να επιτεθούν στο ΚΚΕ και στην πολιτική του. Οτι ο πόνος τους δεν είναι αυτές καθαυτές οι απολύσεις, αλλά η πολιτική του ΚΚΕ, το ίδιο το ΚΚΕ και φυσικά το όργανο της ΚΕ ο «Ριζοσπάστης». Φρόντισαν λοιπόν να το επιβεβαιώσουν, στα κυριακάτικα φύλλα (π.χ. «Βήμα», «Εθνος»), με καρμπόν ρεπορτάζ, το ίδιο και στην «Αυγή», και ούτε λίγο ούτε πολύ συνδέουν τις απολύσεις στον «Ριζοσπάστη» με την πολιτική του ΚΚΕ, που δεν ασχολείται τάχα με τα λαϊκά προβλήματα αφού όλα τα παραπέμπει στη λαϊκή εξουσία, αναμασούν τα όσα έγραφαν (τα ίδια που γράφουν και τώρα), για το εκλογικό αποτέλεσμα, μιλούν περί «σεχταριστικής γραμμής του ΚΚΕ» κ.λπ. Η «Αυγή» έφτασε μάλιστα να γράφει ότι «το ΚΚΕ δεν είναι εργαλείο στην υπηρεσία του λαού». Αλλά μήπως στην «Αυγή» και στο ραδιοσταθμό τους το «Κόκκινο» δεν έχουν πολύμηνες καθυστερήσεις στους μισθούς; Δεν ξέρουν λοιπόν; Ξέρουν αλλά άλλος είναι ο σκοπός τους.

Αυτή τη γραμμή ενάντια στο ΚΚΕ ακολουθούσαν και πριν ξεκινήσουν οι απολύσεις στον «Ριζοσπάστη». Οχι μόνο με αφορμή τη δημοσίευση των Θέσεων της ΚΕ για το 19ο Συνέδριο, ούτε μόνο προεκλογικά, αλλά ακόμη πιο πριν, ιδιαίτερα με ένταση από την περίοδο εκδήλωσης της βαθιάς οικονομικής κρίσης, που αποκάλυψε τις δυσκολίες διαχείρισής της σε όφελος του κεφαλαίου, ενώ το ΚΚΕ πρόβαλε την άποψη ότι φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση στα πλαίσια του καπιταλισμού δεν μπορεί να υπάρξει, ότι τα αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα θα συνεχίζονται.
Ο πραγματικός τους σκοπός
Η άρχουσα τάξη στην Ελλάδα έχει όντως τεράστια ζόρια στη διαχείριση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Ο πόλεμος ενάντια στην εργατική τάξη και στα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, με τα πιο άγρια αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση σε όφελος του κεφαλαίου, απαιτεί επιχειρηματολογία στήριξής τους, προκειμένου να γίνουν ανεκτά ή και αποδεκτά έστω και ως αναγκαίο κακό από το λαό, ή ως ωφέλιμα και για τον ίδιο επειδή τάχα θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη της οικονομίας, που θα ανακουφίσει και τους εργαζόμενους, αλλά μέχρι τώρα υπάρχει και αρκετή εμπειρία από τους ανθρώπους του μόχθου που δείχνει το αντίθετο. Και έτσι είναι. Σε τίποτα δε θα ωφεληθούν από μια καπιταλιστική ανάπτυξη, που δε φαίνεται να έρχεται σύντομα, πάνω στα συντρίμμια των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων τους. Αυτά επομένως τα ΜΜΕ των αστών, που προπαγανδίζουν την αναγκαιότητα απαρέγκλιτης εφαρμογής αυτής της πολιτικής, που ενισχύουν τον αντεργατικό, αντιλαϊκό πόλεμο των αστών, πολεμούν με λύσσα το ΚΚΕ με κάθε αφορμή. Αυτό κάνουν και τώρα με αφορμή τον «Ριζοσπάστη». Αλλά τα αστικά επιχειρήματα εξαντλήθηκαν. Επομένως πρέπει να δημιουργήσουν άλλοθι στήριξης της πολιτικής τους με επίθεση στην πολιτική του ΚΚΕ. Αλήθεια, αφού κατά την εκτίμησή τους η πολιτική του ΚΚΕ δεν είναι ωφέλιμη για το λαό γιατί ασχολούνται με τέτοια μανία; Μα ακριβώς γιατί συμβαίνει το αντίθετο. Ξέρουν πως είναι τεράστιο και άτιμο ψέμα ότι η πολιτική και η δράση του ΚΚΕ δεν έχουν στο επίκεντρό τους τα λαϊκά προβλήματα. Δεν το αποκαλύπτει μόνο η πρωτοπορία στην οργάνωση της πάλης αλλά και η κοινοβουλευτική του δράση. Τι δε συγχωρούν στο ΚΚΕ; Το γεγονός ότι δεν προβάλλει στρατηγική διαχείρισης του συστήματος. Αυτό εννοεί και η «Αυγή» γράφοντας ότι «το ΚΚΕ δεν είναι εργαλείο στην υπηρεσία του λαού». Ενώ τάχα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που προτείνει «μοντέλο» εξόδου από την κρίση με ενίσχυση των μεγαλοεπιχειρηματιών, με παράδειγμα τη Βραζιλία και την Αργεντινή, που οι κυβερνήσεις, τις οποίες έχει ως μπούσουλα και για τη δική του, ενίσχυσαν το κεφάλαιο, αύξησαν τις κοινωνικές ανισότητες, ενώ τώρα οι ρυθμοί ανάπτυξής τους μειώνονται ραγδαία.
Υπάρχει και ένας ακόμη λόγος που συνδέεται άμεσα και αδιάσπαστα με τις τεράστιες δυσκολίες διαχείρισης της κρίσης από το αστικό πολιτικό σύστημα, στο οποίο ανιχνεύουν δρόμους για την αναμόρφωσή του. Για παράδειγμα, οι όποιες αντιδράσεις, από ΠΑΣΟΚ ή ΔΗΜΑΡ, σε κάποιες επιλογές της ΝΔ στα πλαίσια διαμόρφωσης της πολιτικής της συγκυβέρνησης, όχι βεβαίως σε ζητήματα ταξικής ουσίας, όχι δηλαδή τριβές στη στρατηγική υπέρ του κεφαλαίου, εκφράζουν και την επίδραση της λαϊκής δυσαρέσκειας. Οι διεργασίες για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος, και στο χώρο του ΠΑΣΟΚ (Λοβέρδος κ.λπ.), και στο χώρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων δείχνουν ότι η αστική τάξη ψάχνει να αναμορφώσει το πολιτικό της σύστημα, με φαινομενικά νέα αστικά κόμματα, αλλά ουσιαστικά με την ίδια πολιτική, ώστε να μπορεί να χειραγωγεί πιο εύκολα απ' ό,τι σήμερα το λαό, να έχει μεγαλύτερη σιγουριά στη σταθερότητα των κυβερνήσεων και στη λειτουργία του διπολισμού. Εδώ είναι ενταγμένος και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η επίθεση στην πολιτική του ΚΚΕ εντάσσεται στα πλαίσια των επιδιώξεων αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος. Η αστική τάξη όχι μόνο αναζητά και διαμορφώνει εφεδρείες στο πολιτικό της σύστημα για να μπορεί να χειραγωγεί λαϊκές δυνάμεις στην αστική πολιτική, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες που παραδοσιακά της κόμματα καταρρέουν, αλλά επιδιώκει ταυτόχρονα να αποτρέπει όσο γίνεται τη συσπείρωση λαϊκών δυνάμεων στο ΚΚΕ.
Η δήθεν «ευαισθησία» τους
Δεν είναι λοιπόν η μείωση του προσωπικού του «Ριζοσπάστη» και η δήθεν ευαισθησία τους για τις απολύσεις. Αλήθεια, ποια η «ευαισθησία» τους στις μειώσεις μισθών και απολύσεις στα αστικά ΜΜΕ; Που δεν είναι και λίγες. Ας το δούμε.
    Στα τέλη του 2008 ο ΔΟΛ απασχολούσε συνολικά ως όμιλος 1.709 εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου και επιπλέον 115 ως «εποχικό προσωπικό». Στις 30/6/2012, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα επίσημα στοιχεία, στον όμιλο απασχολούνταν 1.034 εργαζόμενοι, δηλαδή καταγράφεται μια μείωση του προσωπικού κατά 43,3%. Επιπλέον, έχουν επιβληθεί μειώσεις μισθών πλέον του 20%.

    Στον ΠΗΓΑΣΟ, τον όμιλο που έχει τις εφημερίδες «Εθνος», «Ημερησία» και μετοχές στο ΜΕΓΚΑ, στα τέλη του 2008 εργάζονταν 1.651 σε όλες τις ειδικότητες. Τώρα έχουν απομείνει 966. Δηλαδή, μείωση προσωπικού 41,5%. Επίσης, έχει επιβληθεί το καθεστώς των ατομικών συμβάσεων με αλλεπάλληλες μειώσεις μισθών (30% και πλέον) και περικοπές δικαιωμάτων.
    Στο ΜΕGA, συνιδιοκτησίας ΔΟΛ, Μπόμπολα, Βαρδινογιάννη κ.λπ., στα τέλη του 2008 δούλευαν 645 και τώρα έχουν μείνει 500 (μείωση 22,5%). Επίσης, έχουν επιβληθεί ατομικές συμβάσεις και έχουν γίνει μειώσεις μισθών στα τέλη του 2011 και τον περασμένο Απρίλη.
    Πάνω από 100 είναι οι απολύσεις στον όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ, συμπεριλαμβανομένης της «εθελούσιας εξόδου» του Αυγούστου 2009. Χαρακτηριστικό είναι ότι στον ΑΝΤ1 FM, που έχει υποτίθεται ενημερωτικό χαρακτήρα, έχουν απομείνει μόλις 5 δημοσιογράφοι για 24ωρη λειτουργία. Πέρυσι επιβλήθηκαν μειώσεις 20% και ακολούθησαν νέες πριν λίγους μήνες της ίδιας τάξης. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι την ίδια ώρα ο όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ επενδύει στο εξωτερικό, αγοράζοντας κανάλι στην Σερβία και μετοχές στις εταιρείες του «Twiiter», του «Facebook» και των on line παιχνιδιών «Jagex».
    Στον «Alpha», μετά τις μαζικές απολύσεις (περίπου 200) που έγιναν με τη μορφή της «εθελούσιας εξόδου» το καλοκαίρι του 2009 στην τηλεόραση από τους Γερμανούς του RTL, επιβλήθηκαν ατομικές συμβάσεις με μειώσεις στους ονομαστικούς μισθούς από 7% έως 22%, αλλά στην πραγματικότητα οι μειώσεις των μισθών είναι μεγαλύτερες. Σήμερα στην τηλεόραση του ALPHA εργάζονται συνολικά 416 σε όλες τις ειδικότητες, ενώ δραματική είναι η μείωση του προσωπικού στον ομώνυμο ραδιοφωνικό σταθμό.
    Στον «πρωτοπόρο» στην επιβολή ατομικών συμβάσεων και μειώσεων μισθών ΣΚΑΪ έγιναν μειώσεις μισθών 10% στα τέλη του 2010 και μετά από ένα χρόνο ακολούθησαν νέες της τάξης του 20% και έτσι, μαζί με άλλες περικοπές, η συνολική μείωση μισθών ξεπερνά το 40%, ενώ πάνω από 40 είναι οι απολύσεις τα προηγούμενα χρόνια.
    Στην «Καθημερινή» έγιναν τον περασμένο Απρίλη μειώσεις μισθών από 10% έως 15%, ενώ ετοιμάζεται μείωση προσωπικού με τη μορφή εθελουσίας εξόδου.
    Στο STAR από το 2008 μέχρι σήμερα το προσωπικό έχει μειωθεί κατά 160 περίπου άτομα (από 560 σε 400) και έχουν επιβληθεί μειώσεις μισθών από 8% έως 20%.

Μόνο από τα παραπάνω Μέσα, οι εργαζόμενοι έχουν μειωθεί από το 2008 μέχρι σήμερα κατά 2.120. Αν σε αυτούς προστεθούν οι 659 του ALTER και οι 130 της «Απογευματινής», αυτοί που αναγκαστικά εργάζονται με «μπλοκάκι», οπότε δε θεωρούνται απολυμένοι όταν σταματά η «συνεργασία», αλλά και όλοι οι άλλοι που έχασαν τη δουλειά τους σε άλλες επιχειρήσεις, όπως «Αττικές Εκδόσεις», «ΙΜΑΚΟ», «Ελεύθερος», «Φίλαθλος», «Veto», «Αποψη», «Χώρα», «Ωρα των Σπορ», «Εξέδρα» και μια σειρά περιοδικών εκδόσεων, ο αριθμός ξεπερνά κατά πολύ τις 4.000.
Η αντανάκλαση της κρίσης
Είναι γεγονός ότι τα αστικά ΜΜΕ ανήκουν σε επιχειρηματικούς ομίλους που ασχολούνται με τον τουρισμό, τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα υποδομών του κράτους, ή είναι εφοπλιστικοί όμιλοι κ.λπ., και χρηματοδοτούνται απ' αυτούς. Είναι επίσης γεγονός ότι οι μεγάλοι τέτοιοι όμιλοι εντάχθηκαν στο χρηματιστήριο και άντλησαν πολλά κεφάλαια απ' αυτό. Παρ' όλ' αυτά όχι μόνο παρουσιάζουν την παραπάνω εικόνα σε σχέση με τους εργαζόμενούς τους, αλλά και τεράστια οικονομικά ζόρια ως καπιταλιστικές επιχειρήσεις που μπορούν και χρησιμοποιούν όλα τα εργαλεία του συστήματος για ενίσχυσή τους. Ας τα δούμε.
Σύμφωνα με τους ισολογισμούς αυτών των εταιρειών για το 1ο εννεάμηνο του 2012:
    Ο ΔΟΛ έχει συνολικές υποχρεώσεις 215.221.346 ευρώ από τα οποία τα 134.486.379 ευρώ είναι δάνεια (τα 104.222.211 ευρώ βραχυπρόθεσμα).

    Ο ΠΗΓΑΣΟΣ έχει συνολικές υποχρεώσεις 210.851.609 ευρώ από τα οποία τα 164.305.064 ευρώ δάνεια (τα 141.479.557 βραχυπρόθεσμα).
    Ο «Τηλέτυπος» (MEGA) έχει συνολικές υποχρεώσεις 191.546.356 ευρώ. Τα 119.566.225 είναι δάνεια από τα οποία τα 95.913.325 πρέπει να πληρωθούν σε ένα χρόνο.
    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ έχει συνολικές υποχρεώσεις 143.876.979 ευρώ από τις οποίες τα 95.539.028 είναι δάνεια (51.251.006 βραχυπρόθεσμα).
    Η «Ναυτεμπορική» έχει υποχρεώσεις 9.159.386 ευρώ με βραχυπρόθεσμα δάνεια 2.998.110 ευρώ.
    Οι «Αττικές Εκδόσεις» έχουν συνολικές υποχρεώσεις 42.907.720 ευρώ (τα 34.171.365 ευρώ βραχυπρόθεσμες). Τα δάνεια είναι 20.552.096 ευρώ (14.985.429 βραχυπρόθεσμα).

Κάποια απ' αυτά τα ΜΜΕ εγκαλούν το ΚΚΕ και τον «Ριζοσπάστη». Που βεβαίως δρα στις συνθήκες του καπιταλισμού, επιδρά η οικονομική κρίση στα οικονομικά του, όπως επιδρά και στους παραπάνω επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά δεν μπορεί αντίστοιχα να χρησιμοποιεί τα εργαλεία του συστήματος για την ενίσχυσή του, που χρησιμοποιούν οι παραπάνω όμιλοι για τη δική τους ενίσχυση, αφού αυτή του η δραστηριότητα δεν έχει σκοπό το κέρδος.
Η επίθεση φαίνεται ότι θα συνεχιστεί. Απάντηση σ' αυτήν δεν μπορεί να είναι άλλη από την ένταση της δράσης για τη συσπείρωση των εργαζομένων στα συνδικάτα τους και τους άλλους λαϊκούς φορείς, η οργάνωση της διεκδικητικής πάλης σε αντιμονοπωλιακή αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, η ολόπλευρη ενίσχυση του ΚΚΕ, η οικονομική του ενίσχυση, αλλά και η αύξηση της κυκλοφορίας του «Ριζοσπάστη».
ΥΓ: Στη συγχορδία με τους αστούς και τους οπορτουνιστές μπήκε και γνωστό αντικομματικό site. Ολοι οι «φίλοι του λαού» στην αντιΚΚΕ ρότα.
---
---
*