Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

... ΜΜΕ, αισθητικοποίηση της βίας και Χρυσή Αυγή ...

*
Ματθαίος Τσιμιτάκης
("ΕφΣυν")
***
*
Ο νεοναζισμός και ο "χλιαρός"
επαγγελματισμός δημοσιογράφων

Εκδήλωση από το Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΑ με πολλές ειδήσεις αλλά και ακόμη περισσότερα συμπεράσματα

Μια ημερίδα του Μορφωτικού ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ -και μάλιστα- με θέμα: «Τα ΜΜΕ και το φαινόμενο του νεοναζισμού», δεν θα μπορούσε παρά να βγάζει και μερικές ειδήσεις. Οπως, για παράδειγμα, ότι η πλειονότητα των θετικών σχολίων στο Διαδίκτυο για το χαστούκι του Ηλία Κασιδιάρη στη Λιάνα Κανέλλη, με εκφράσεις όπως: «καλά της έκανε» ή «της χρειαζόταν» προέρχονταν από δυο μοναδικές IP διευθύνσεις υπολογιστών. Αυτό ανακάλυψε η πρώην δημοσιογράφος και βουλευτής του ΚΚΕ, όταν έκανε έρευνα σχετικά. «Το λυπηρό είναι πως αυτά φιλοξενήθηκαν σε δεκάδες ιστοσελίδες δημοκρατικών ιστοτόπων» συμπλήρωσε.

Ο Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος αυτή την εποχή γυρίζει ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με την αναβίωση του νεοναζισμού, αποκάλυψε πως «τα δημοσιεύματα που έφεραν τη νεοναζιστική οργάνωση να έχει υψηλά εκλογικά ποσοστά σε περιοχές που υπέφεραν από τους ναζί κατακτητές του ’40, όπως το Δίστομο και τα Καλάβρυτα, ήταν λανθασμένα, αφού προσμετρήθηκαν ψήφοι στη βάση των καταλόγων του Καλλικράτη που δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά όρια των κοινοτήτων». Από την πλευρά του ο δημοσιογράφος της «Καθημερινής» και του «ΣΚΑΪ», Τάσος Τέλλογλου τόνισε πως «όχι μόνο ήταν γνωστό ότι κοινοβουλευτικό κόμμα χρηματοδοτούσε τη Χρυσή Αυγή, προκειμένου να χτυπηθεί ο ΛΑΟΣ κατά την προηγούμενη περίοδο», αλλά και ότι το ίδιο συνέβη στις εκλογές του Μαΐου από εφοπλιστές και επιχειρηματίες.

Σε μια εξαιρετικά πλούσια εκδήλωση που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού επί τέσσερις ώρες, οι ομιλητές ανέλυσαν διεξοδικά το φαινόμενο σε όλες του τις διαστάσεις. Ο Τάσος Κωστόπουλος από την ομάδα του «Ιού» και την «Εφ. Συν.» τόνισε ότι «πολιτικές καμπάνιες όπως αυτή για το Μακεδονικό κατά τη δεκαετία του ’90 και η εκστρατεία ενάντια στους Τσάμηδες, που προπαγανδίστηκαν από τα κυρίαρχα ΜΜΕ, ανέδειξαν τους ακροδεξιούς σε διανοουμένους, κατεξοχήν επιφορτισμένους με την ευθύνη να μιλούν για τα εθνικά θέματα». Η αθώωση Πλεύρη αργότερα από τον Αρειο Πάγο και η θετική αποδοχή αυτής της απόφασης από τον Αστικό Τύπο, δημιούργησε τη βάση πάνω στην οποία η ακροδεξιά «έρπουσα οδηγήθηκε να ηγεμονεύσει στον δημόσιο λόγο», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο Τάσος Κωστόπουλος στηλίτευσε δημοσιεύματα όπως των «Νέων» ή της «Καθημερινής» που δικαιολογούσαν την έλευση της Χρυσής Αυγής, αλλά και του «Πρώτου Θέματος» «που έχει αναλάβει την ανεπίσημη προπαγάνδιση του ναζιστικού κόμματος», όπως σημείωσε.

Η υπεύθυνη των Διεθνών της Καθημερινής, Ξένια Κουναλάκη, καυτηρίασε «την αισθητικοποίηση της βίας που προκύπτει από την παρουσίαση της Χρυσής Αυγής με όρους reality show» και αναρωτήθηκε αν είναι προτιμότερο να προβάλλεται ή να αποκρύπτεται από τους δημοσιογράφους το φαινόμενο. Ο Νίκος Ξυδάκης, αρχισυντάκτης και υπεύθυνος του πολιτιστικού τμήματος της «Καθημερινής» συνέχισε τον συλλογισμό αναλύοντας τον «ισχυρό ενδυματολογικό και αισθητικό κώδικα με τον οποίο επιβάλλεται η ναζιστική οργάνωση στον δημόσιο χώρο και στη νεολαία, στην οποία καθίσταται μόδα. Ο χλιαρός επαγγελματισμός των δημοσιογράφων, ο άνευρος αριστερός ανθρωπισμός, η θεωρία των άκρων και ο φόβος τον οποίο διασπείρει η Χρυσή Αυγή, ίσως βρίσκονται πίσω από την ελλιπή αντιμετώπιση του φαινομένου».

Η Λίνα Αλεξίου, αντιπρόεδρος του ΕΣΡ επισήμανε πως το συμβούλιο «δεν μπορεί να παρέμβει σε περιπτώσεις αποσιώπησης γεγονότων, παρότι θα έπρεπε», ενώ ενημέρωσε πως το ΕΣΡ δέχεται βομβαρδισμό παραπόνων από τη Χρυσή Αυγή για υποεκπροσώπηση στα ΜΜΕ βάσει του εκλογικού της ποσοστού. Στην ημερίδα παρουσίασαν ακόμα εισηγήσεις ο Στρατής Μπουρνάζος, υπεύθυνος έκδοσης των Ενθεμμάτων της «Αυγής» και ο Γιάννης Τριάντης, δημοσιογράφος της «Ελευθεροτυπίας» και του «Επενδυτή». Ειδική μνεία έγινε από το σύνολο των παρευρισκομένων στο βιβλίο του δημοσιογράφου του «Ιού» και της «Εφ.Συν», Δημήτρη Ψαρά: «Η μαύρη βίβλος της Χρυσής Αυγής».
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου