Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

... Στρ. Μπαλάσκας: "Τι πείραμα παίζεται..." ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

«Aδυνατώ να ζήσω άλλο
στις συνθήκες της ξεφτίλας,
τη ντροπή που λέγεται απληρωσιά»

Ο Στρατής Μπαλάσκας αποχωρεί από την «Ελευθεροτυπία»

"Η «Ελευθεροτυπία» δεν είναι πια ούτε καν η εφημερίδα που στοιχειωδώς καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων σε αυτήν. Τι πείραμα παίζεται δεν ξέρω αλλά και ούτε θέλω να μάθω"...

Αυτά αναφέρει ο Στρατής Μπαλάσκας σε επιστολή που μας έστειλε. Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο χωρίς σχόλια, εξ άλλου τα λέει όλα με λίγα λόγια ο δημοσιογράφος από τη Μυτιλήνη.

"Από εκείνο το Νοέμβριο του 1989 μέχρι και σήμερα έζησα μια μοναδικά όμορφη περιπέτεια. Τη ζωή του δημοσιογράφου στην «Ελευθεροτυπία».

Από σήμερα με δική μου απόφαση αποχωρώ. Η «Ελευθεροτυπία» δεν είναι πια και, όπως όλα έδειξαν, δεν μπορεί να γίνει η εφημερίδα εκείνη στην οποία μπήκα 27 χρονών, παιδάκι από τη Μυτιλήνη και στην οποία ανδρώθηκα δημοσιογραφικά. Η «Ελευθεροτυπία» δεν είναι πια ούτε καν η εφημερίδα που στοιχειωδώς καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων σε αυτήν. Τι πείραμα παίζεται δεν ξέρω αλλά και ούτε θέλω να μάθω… Εγώ αδυνατώ να ζήσω άλλο στις συνθήκες της ξεφτίλας, τη ντροπή που λέγεται απληρωσιά.

Σεραφείμ Φυντανίδη, Βαγγέλη Παναγόπουλε κι όλοι οι άλλοι, σας ευχαριστώ για το ταξίδι.

Μυτιλήνη 31 Δεκεμβρίου 2013

Στρατής Μπαλάσκας"
---
---
*

... "Κέρδος" και "Εξπρές" σε 8ήμερη απεργία ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Καλοφωλιάς, Λιακουνάκος
... πως να εκδίδεις εφημερίδα χωρίς εργατικό κόστος ...
Απεργιών συνέχεια



8ήμερες σε "Εξπρές" και "Κέρδος"

Τα Διοικητικά Συμβούλια της Ε.Σ.Η.Ε.Α., της Ε.Π.Η.Ε.Α. και της Ε.Τ.Η.Π.Τ.Α. , αποφάσισαν την κήρυξη νέας 8ήμερης απεργίας από τις 3 μ.μ. της Δευτέρας, 30 Δεκεμβρίου 2013 έως τις 3 μ.μ. της Τρίτης, 7 Ιανουαρίου 2014 όλων των δημοσιογράφων, διοικητικών υπαλλήλων και τεχνικών Τύπου, που εργάζονται στην εφημερίδα «ΚΕΡΔΟΣ» και στην ιστοσελίδα “kerdos.gr”.

Οι εργαζόμενοι της εφημερίδας θα πραγματοποιήσουν συνέλευση την Τρίτη, 7 Ιανουαρίου 2014 στις 2 μ.μ. στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 3ος όροφος).

Παράλληλα, κηρύσσουν νέα 48ωρη απεργία από τις 4 μ.μ. της Δευτέρας, 30 Δεκεμβρίου 2013 έως τις 4 μ.μ. της Τρίτης, 7 Ιανουαρίου 2014 για τους δημοσιογράφους, τους διοικητικούς και τους τεχνικούς Τύπου, οι οποίοι εργάζονται στην εφημερίδα «ΕΞΠΡΕΣ» και στην ιστοσελίδα «express.gr».

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων διαμαρτύρονται για την παράνομη και καταχρηστική συμπεριφορά της εργοδοσίας των εφημερίδων "ΚΕΡΔΟΣ", "ΕΞΠΡΕΣ", απέναντι στους εργαζόμενους και ζητούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών τους.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... στη "Μακεδονία" κάνουν υπομονή ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Περιμένοντας
το πρόγραμμα του υπ. Ανάπτυξης…


Ανεστάλη για μία ακόμη φορά η απεργία στο συγκρότημα της «Μακεδονίας» από την ΕΣΗΕΜ-Θ μετά τη διαβεβαίωση της ιδιοκτησίας πως το πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης από το υπουργείο Ανάπτυξης θα εγκριθεί τον Φεβρουάριο του 2014.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της εφημερίδας Γ. Μάτσικα, έγινε συνάντηση με τον υφυπουργό Ν. Μηταράκη, ο οποίος δήλωσε στη διεύθυνση της εφημερίδας πως το πρόγραμμα θα εγκριθεί έως το τέλος του Φεβρουαρίου. Έτσι, η διεύθυνση υποσχέθηκε στους εργαζομένους πως η αποπληρωμή των χρωστούμενων δεδουλευμένων θα αρχίσει σύντομα, χωρίς όμως συγκεκριμένη δέσμευση στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος που είχε συμφωνήσει με την ΕΣΗΕΜ-Θ πριν από λίγο καιρό.
---
---
*

... κυριακάτικες κυκλοφορίες ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Κυκλοφορίες των κυριακάτικων εφημερίδων



«Έθνος»: 182.000, «Θέμα»: 127.000, «Βήμα»: 104.000, «Real news»: 85.000, «Δημοκρατία»: 24.000, «Ελεύθερος Τύπος»: 20.000 και «Ελευθεροτυπία»: 9.000.
---
πηγή: Enimerosi24
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

... ο Μπενέκος, ο Σκαναβής και οι όμηροι ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Στον "Ελεύθερο Τύπο" πλήρωσαν

για τον "Επενδυτή" σφυρίζουν αδιάφορα

Ενώ οι εργαζόμενοι του "Επενδευτή" παραμένουν απλήρωτοι και όμηροι της απίστευτης ομηρίας των Αλέξη Σκαναβή και Δημήτρη Μπενέκου, οι εργαζόμενοι του "Ελεύθερου Τύπου" πληρώθηκαν και οδηγούνται σε συμφωνία με την ιδιοκτησία που είναι και ιδιοκτησία του "Επενδυτή", σε νέες ατομικές συμβάσεις με μείωση αποδοχών κατά 10%.

Για τις πληρωμές αυτές φροντίζει το 50% της ιδιοκτησίας του "Ελεύθερου Τύπου", ο Αλέξης Σκαναβής που επιμένει πως αφού θα πάρει τον "Επενδυτή" ο Δ. Μπενέκος αυτός δεν είναι υποχρεωμένος να πληρώσει!

Στο μεταξύ νομικά παραμένει 50% μέτοχος της ιδιοκτήτριας εταιρείας του "Επενδυτή", ό,τι κι αν λέει. Για να μην πληρώσει λοιπόν υποστηρίζει πως ζήτησε το διορισμό νέας διοίκησης στην εταιρεία DBAS που εκδίδει τον "Επενδυτή" και στην οποία ακόμη οι Α. Σκαναβής και Δ.Μπενέκος κατέχουν από 50% έκαστος. Η διοίκηση, δηλαδή ο διευθύνων σύμβουλος Αλ. Σκαναβής και η πρόεδρος, δηλαδή η γυναίκα του Δ. Μπενέκου έχουν υποβάλλει παραίτηση, αφήνοντας την εφημερίδα στην τύχη της. Κι ας υποθέσουμε ότι αυτό είναι επιχειρηματική απόφαση, να εγκαταλείψουν την εφημερίδα για την οποία φέρονται να έλαβαν δάνειο από την τράπεζα υποθηκεύθυοντας τον τίτλο της, στην τύχη της. Τους εργαζόμενους γιατί δεν τους πληρώνουν; Ποιά είναι η ευθύνη τους ως ιδιοκτήτες και που είναι οι θεσμικοί παράγοντες να ζητήσουν ευθύνες;

Ψιλά γράμματα θα πείτε. Βέβαια τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Οι δυο πρώην συνέταιροι και νυν μαλωμένοι συνμέτοχοι, κατέχουν από 50% και στις δυο άλλες εταιρείες, στις οποίες ανήκουν ο "Ελεύθερος Τύπος"και ο "Τύπος της Κυριακής". Τι θα συμβεί λοιπόν εάν ο ένας εταίρος του 50% αυτών θέσει βέτο για ότιδήποτε;

Η πρωτοφανής ομηρία των εργαζομένων του "Επενδυτή" θα ακουστεί ξανά στις δικαστικές αίθουσες, μετά τις δυο αποφάσεις προσωρινών μέτρων που ελήφθησαν. Στις 9 Ιανουαρίου 2014 εκδικάζεται η προσφυγή της ΕΣΠΗΤ για μη μεταβολή τη περιουσίας της εταιρείας του "Επενδυτή" και στις 30 Ιανουαρίου έχει προσδιοριστεί η δίκη της ΕΣΗΕΑ για τη δέσμευση του τίτλου τους "Επενδυτή".
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... Athens Voice : επικίνδυνες εξισώσεις ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Για το ρόλο της Athens Voice(;)

...Σήμερα κάποιος fb φίλος πόσταρε ένα άρθρο της Athens Voice με φωτογραφίες του Δημήτρη Μπούρα. Το άρθρο έχει ημερομηνία 3-11-2013 και αρθρογράφος είναι ο Δημήτρης Καραθάνος. Τίτλος του άρθρου "Η πρέζα, όπως είναι".

Γύρω στις 19:30 έγραψα αυτό το σχόλιο στον τοίχο μου στο fb: "για πρώτη φορά θα ποστάρω άρθρο της Athens Voice για να καταλάβουν και οι πλέον ανόητοι το ρόλο της :

Άρθρο για την πρέζα, 43 φωτογραφίες με πρεζάκια να βαράνε στα χέρια στα μπούτια στα γεννητικά όργανα, και όπου έχει απομείνει φλέβα, σπασμένες φλέβες, μολυσμένες πληγές, και τσούπ ο επίλογος: φωτογραφία του Athens Plaza, συνθήματα γραμμένα στα ρολά: "Ουστ από δω", "Ουστ" και "Πολυτέλεια τέλος" και τύπος/τύπισσα στα μαύρα με κουκούλα, σακίδιο και πέτρες στα χέρια.

Συμπέρασμα:
πρεζάκιας= εχθρός του καπιταλισμού= αναρχικός= μπάχαλος (...)

Προσπαθώ να στείλω αυτό το σχόλιο στην Athens Voice, αλλά δεν τα καταφέρνω να δημοσιευτεί…

Φίλος στο fb με ενημερώνει: ".. και εδώ είναι όλες οι φωτογραφίες του project του φωτογράφου, στις οποίες φυσικά δεν συμπεριλαμβάνεται η τελευταία.." Μπαίνω στη σελίδα του φωτογράφου, όπου πράγματι απουσιάζει μόνο η τελευταία φωτογραφία:

http://dimitriosbouras.com/accusing-the-victims-of-being-the-perpet#/id/i6684170. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο τίτλος που δίνει ο ίδιος ο φωτογράφος στην ομάδα αυτών των φωτογραφιών του: "Accusing The Victims Of Being The Perpetrators"
[Κατηγορώντας Τα Θύματα Πως Είναι Θύτες"]
---
Ολόκληρη η ενδιαφέρουσα παρέμβαση για την Athens Voice στο diogenisoskilos
---
πηγή: http://greektv-com.blogspot.gr
---
*

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

... "Θωμά, πούλα..." ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Οι απλήρωτοι του "Κέρδους"
και η διάψευση στην "Ελευθεροτυπία"


Tην ώρα που ο ιδιοκτήτης του «Κέρδους» κατονομάζεται από τον Α. Κάντα ότι εμπλέκεται άμεσα στο κύκλωμα με τις μίζες για τα εξοπλιστικά, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι της εφημερίδας συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών τους. Μάλιστα τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιήσουν συνέλευση στις 2 το μεσημέρι στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 3ος όροφος).

Ο Θωμάς Λιακουνάκος αρνείται να τους εξοφλήσει όπως αρνείται και οποιαδήποτε συμμετοχή του στο κύκλωμα με τις μίζες. Μάλιστα με δήλωσή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» διαψεύδει το περιεχόμενο της απολογίας του πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή Εξοπλισμών. « Είναι ψέματα και κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας κάποιου που έχει χάσει τον έλεγχο. Δεν γνωρίζω καν πού ήταν το γραφείο του κ. Κάντα » αναφέρει χαρακτηριστικά ο Θ. Λιακουνάκος.
---
---
*

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

... η χρονιά έφυγε, σοφότεροι δεν γίναμε ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Από τον Μάιο του 2011 στο άγνωστο 2014
... ας τον πούμε απολογισμό

Και φτάσαμε στο τέλος κι αυτού του χρόνου. Ως γνωστόν ένας απολογισμός κάνει τα κακώς κείμενα στην άκρη και σου δίνει και μια ώθηση για παραπέρα...

Αυτό εδώ το "μπλογκάκιο" να το πεις, υπόλοιπο από ενημερωτικό "πόρταλ" να το πεις, κατασκευή του "όσα πάνε κι όσα έρθουν" να το πεις, όπως τελικά και να το πεις στέκεται όρθιο, κοντά δυόμισι χρόνια, πάνω στη βάση μιας καθημερινής επικοινωνίας με ένα σεβαστό κομμάτι του ανθρώπινου δυναμικού που εργάζεται, απασχολείται ή είναι στην ανεργία στο χώρο των ΜΜΕ...

Προϊόν της ανάγκης να ακουστεί και "η δική μας η φωνή, βρε αδερφέ", όντες μακροχρόνια αριστερή μειοψηφία μέσα σ' ένα πλήθος σοσιαλ-χριστιανοδημοκρατών, ξεκινήσαμε από το τίποτα και φτάσαμε(;) στο κάπου... Αυτή η καθημερινή επικοινωνία - λέμε τώρα, γιατί μας αρέσει να τ' ακούμε αυτό, κάνει κάπως... - δυστυχώς δεν μας έκανε σοφότερους σ' ό,τι έχει να κάνει με τα αίτια και τα αιτιατά αυτού του χάους που κυριαρχεί γύρω μας...

Παιδιά (μ' άσπρα μαλλιά) της κρίσης του καπιταλισμού κι εμείς, συγχρόνως και γεννήτορές της κατά μια εκδοχή, δεν κομίζουμε το νέο, ως είθισται να λέγεται, αλλά παραδόξως πως την νεο-φεουδαρχική - ε, ρε που φτάσαμε - εποχή όπου οι εργαζόμενοι ονειρεύονται να αντικρίσουν κάποτε το χρώμα του χρήματος, ύστερα από μια πολύμηνη και επίπονη εργασία στις σύγχρονες γαλέρες του εκδοτικού κατεστημένου...

Αναδεικνύοντας συμπεριφορές και πρακτικές των εκδοτών (ή "προαγωγών" κατ' άλλους) φιλοδοξούμε να βάλουμε "το μαχαίρι στο κόκαλο" και να αφυπνίσουμε - μεταξύ άλλων - και το ευ αγωνίζεσθαι των εθελοντών ηττημένων συναδέλφων μας (ναι, υπάρχουν και τέτοιοι στο χώρο μας...) έτσι ώστε να μεταβούμε σύντομα σε νέους στίβους και πεδία δόξης λαμπρά...

Πολύς λόγος γίνεται για το τι ανεβάζουμε (κείμενα δικά μας ή αναδημοσιεύσεις) και με ποια κριτήρια γίνεται η επιλογή. Να το κάνουμε όσο γίνεται καθαρό: Δεν κάνουμε αντικειμενική ενημέρωση - έτσι όπως κατά κόρον λέγεται και προβάλλεται σ' όλα τα αστικά και αριστερίζοντα Μέσα...

Η προσπάθειά μας αυτή δεν έχει να κάνει με το σύνηθες "αντικειμενικό και αξιοκρατικό βλέμμα". Κάθε άλλο. Η ματιά μας είναι υποκειμενική. Η σκέψη μας στοχοπροσηλωμένη. Όποιος πει ή σκεφθεί κάτι άλλο, απλώς δεν είναι καλός ερμηνευτής των μύχιων επιδιώξεών μας ...

Για μας "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη στον Τύπο και στα ΜΜΕ", χειρώνακτα ή διανοούμενου αδιάφορο. Και ο "νόμος" αυτός οδηγεί στη διαλογή και προβολή ειδήσεων και σχολιασμών που κατατείνουν στην οριοθέτηση των θυτών και των θυμάτων. Έως σήμερα η υποκειμενική μας αυτή ματιά στα πράγματα έχει εν μέρει δικαιωθεί. Προσπαθούμε την πλήρη δικαίωση...

Θα μπορούσαμε να είμαστε καλύτεροι σε πολλούς τομείς, αναμφισβήτητα. Το ότι υστερούμε π.χ. σε "τεχνικά" σημεία δεν έχει καμία δικαιολογία. Πόσο μάλλον που είμαστε και τεχνικοί Τύπου. Αλλά το παλεύουμε...


Επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι για να στηριχθεί και να αποδώσει αυτού του είδους η διαδικτυακή προσπάθεια απαιτείται μια σχετική εμπειρία, χρόνος αρκετός και επιμονή. Διαθέτουμε την επιμονή. Αναζητούμε το χρόνο. Είμαστε ερασιτέχνες. Εν ολίγοις, είναι η καλύτερη συνταγή για να κάνουμε στο μέλλον πράγματα και θαύματα...

Συντονιστείτε μαζί μας...

Συνεργαστείτε μαζί μας...
Συναγωνιστείτε μαζί μας...

Υ.Γ.: ... να πούμε ότι η "Ανασυγκρότηση" δεν είναι μπλογκ με στόχο το χρηματικό κέρδος. Ίσως στο μέλλον επιδιώξουμε να γίνουμε ΜΚΟ - ανάλογα με το ποια κυβέρνηση θα είναι επάνω και εάν υπάρχει πρόβλεψη από κανένα ΕΣΠΑ... Αλλά έως τότε έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα και το φωνάζουμε: "Εκδοτικό και συνδικαλιστικό κατεστημένο είμαστε εδώ και είμαστε πολλοί. Μπορείς να αρχίσεις να σκιάζεσαι..." ...
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

... γιατί το λουκέτο στην ΕΡΤ; ...

*
Ματίνα Παπαχριστούδη
("Δρόμος της Αριστεράς")
***
*
Η κρατική TV της Δ.Τ. δείχνει το τηλεοπτικό μέλλον!

Η λειτουργία δημόσιων TV
δεν βολεύει το οικονομικό σύστημα

Έξι μήνες συμπληρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα από το πραξικοπηματικό λουκέτο στην ΕΡΤ Α.Ε. Έξι μήνες και ακόμη δεν έγινε ξεκάθαρο, ούτε καν στους βουλευτές και τους υποστηρικτές του Αντώνη Σαμαρά γιατί οι σύμβουλοί του έβαλαν μέσα σε μια νύχτα λουκέτο στην κρατική φωνή προπαγάνδας του συστήματος.

Όπως όμως αποδεικνύεται από τις διεθνείς εξελίξεις σε Ισπανία και Ρωσία, το λουκέτο στην ΕΡΤ ως φορέας εξυπηρέτησης δημοσίου συμφέροντος στην ενημέρωση των πολιτών (κι ανεξάρτητα του σφιχτού ομφάλιου λώρου με τον οποίο ήταν δεμένη η Αγία Παρασκευή με τον εκάστοτε ένοικο στο Μέγαρο Μαξίμου) είναι σχεδόν μια φυσιολογική εξέλιξη στην υπάρχουσα φάση ολοκληρωτισμού του οικονομικού συστήματος.

Στις χώρες της Δύσης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η λειτουργία ενός δημόσιου τηλεοπτικού φορέα, όσο ελεγχόμενος κι αν αυτός είναι, δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς και στόχους των οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων. Το λουκέτο στην ΕΡΤ, χωρίς σχέδιο για την επόμενη μέρα, δεν ήταν μια απλά τυχαία πράξη πανικού της κυβέρνησης μπροστά στην απαίτηση απολύσεων από την τρόικα. Ήταν πολιτική επιλογή σε μια αναγκαία στιγμή οικονομικής μετάβασης. Η ενημέρωση πρέπει να ελέγχεται πλήρως, χωρίς καμία παρέκκλιση.

Τα ιδιωτικά ΜΜΕ έχουν υποταχθεί, αυτό ήταν κάτι εύκολο να συμβεί. Ως ιδιωτικές επιχειρήσεις επέλεξαν συνειδητά να εκπέμπουν ψέματα, χωρίς τον μανδύα της προπαγανδιστικής διαχείρισης της πραγματικότητας. Όσα δεν το έπραξαν για διάφορους και διαφορετικούς λόγους, έχουν ήδη βάλει λουκέτο. Όσα ξεφεύγουν από την επιβαλλόμενη πληροφόρηση της κατασκευασμένης πραγματικότητας με ψέματα, απειλούνται ευθέως στη λειτουργία τους.

Ο βάρβαρος τρόπος με τον οποίο επιβλήθηκε το λουκέτο και η πολιτική μέθοδος που ακολουθήθηκε, βεβαίως και προκάλεσαν αντιδράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όχι, όμως, από τις κυβερνήσεις στις χώρες της Ε.Ε αλλά από τους ίδιους τους τηλεοπτικούς σταθμούς και τις ηγεσίες τους. Κι αυτές, όμως, υποτάχθηκαν πολύ γρήγορα, όταν η κυβέρνηση Σαμαρά με την πολύτιμη βοήθεια των κεντροαριστερών και πασόκων στελεχών, έδωσε τη λύση του μορφώματος της Δ.Τ.

Είναι προφανώς χάσιμο χρόνου και λέξεων να απαριθμήσει κανείς τις δεκάδες των ψεμάτων που εκστόμισε ο αρμόδιος υπουργός της Δ.Τ., στέλεχος του ΔΟΛ και υπηρεσιακός πολιτικός παράγοντας της κυβέρνησης Παπαδήμου, Παντελής Καψής όλους αυτούς τους μήνες.

Το γεγονός της δημόσιας παραδοχής του την περασμένη εβδομάδα πως τελικά η Δ.Τ. θα καλύψει τηλεοπτικά την Ελληνική Προεδρία και όχι η ΝΕΡΙΤ, όπως διαβεβαίωνε όλους τους προηγούμενους μήνες με κάθε σοβαρότητα στις δεκάδες των συνεντεύξεων του στα ελληνικά ΜΜΕ, είναι η τελευταία πράξη στο έγκλημα του λουκέτου της ΕΡΤ. Η κυβέρνηση Σαμαρά προσφέρει στους Ευρωπαίους εταίρους αυτό που απαιτούσαν. Ένα τηλεοπτικό κανάλι που θα καλύψει την Ελληνική Προεδρία. 

Οι υποχρεώσεις ενός δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα για την τήρηση των αρχών πολιτικού πλουραλισμού, ισότιμης προβολής απόψεων, ενημέρωσης και πληροφόρησης των πολιτών, πηγαίνουν περίπατο όταν παίζεται κορώνα-γράμματα η επιτυχής έκβαση του προγράμματος στραγγαλισμού της ελληνικής κοινωνίας και της χώρας ολόκληρης.
---
*

... "Αυγή" - αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και νέο ΔΣ ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Νέο ΔΣ και αύξηση 2 εκατ. ευρώ στην “Αυγή”

Το ποσό των 2.001.000 ευρώ καλείται να καταθέσουν οι μέτοχοι της "Αυγής" ως τις 28 Ιανουαρίου 2014.

Η απόφαση της γενικής συνέλευσης της 25ης Νοεμβρίου 2013 ορίζει πως οι παλαιοί μέτοχοι έχουν δικαίωμα προτίμησης σε ολόκληρο το νέο κεφάλαιο, αναλογικά με τη συμμετοχή τους. Αν ολοκληρωθεί επιτυχώς η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αυτό θα ανέλθει σε 2.746.569 ευρώ.

Νωρίτερα, στις 8 Ιανουαρίου 2014, οι μέτοχοι της εκδοτικής εταιρείας του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσουν για το νέο σχήμα του διοικητικού συμβουλίου της «Αυγής» στο οποίο πρόεδρος είναι ο Βασίλης Μουλόπουλος.

Ο μέσος όρος πωλήσεων της εφημερίδας στο 11μηνο του 2013 ανήλθε σε 1.720 φύλλα καταγράφοντας πτώση 18%.
---
---
*

... Goal News - κλείνουμε για ν' ανοίξουμε φτηνά ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Σενάρια για το “Goal News”

Κάν’ το όπως η HOL, θα πουν σύντομα στο συγκρότημα Μπόμπολα. Το σενάριο απόλυσης όλων των εργαζομένων στην αθλητική εφημερίδα «Goal News» επανέρχεται με τη νέα χρονιά. Όπως είχε μεταφέρει ο Φώτης Μπόμπολας στους εργαζομένους, θα πρέπει να συναινέσουν στην απόλυσή τους για να επαναπροσληφθούν στην εφημερίδα με αμοιβές των 800 ευρώ.
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

... Μ.Ε.ΔΙΑ.: Μαζική Εμπορική Διασκέδαση ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

«Λουκέτο» στον πολιτισμό
και στα παιδικά προγράμματα

Μετά το λουκέτο στην ΕΡΤ, στον τηλεοπτικό αέρα κυριαρχεί η μαζική εμπορική διασκέδαση, όπως την καθορίζουν τα ιδιωτικά κανάλια. Το κλείσιμο της ΕΤ1 και της ΝΕΤ εξαφάνισε κάθε έννοια πολιτιστικών προγραμμάτων και ντοκιμαντέρ, εκπομπές ελληνικής παραγωγής για τον πολιτισμό και, φυσικά, τα παιδικά προγράμματα.

Το παιδικό κοινό, που μετριέται ως «εμπορικό κοινό» στις λίστες των διαφημιστικών εταιρειών, παρακολουθεί τούρκικα ή ελληνικά σίριαλ μαζί με τους μεγάλους, ενώ στα λεγόμενα παιδικά κανάλια δεν υπάρχει ίχνος ελληνικής παραγωγής. Συνεχώς προβάλλονται φθηνά και ιδιαίτερα βίαια παιδικά προγράμματα κινουμένων σχεδίων, made in USA ή made in Japan, με πολλές διακοπές για διαφημίσεις παιδικών παιχνιδιών.

Τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια, που εμπορεύονται το πρόγραμμα για να πουλήσουν διαφημίσεις, κάνουν άριστα τη δουλειά τους, επιδιώκοντας να βγάλουν κέρδος με κάθε μέσο. Η ευθύνη για τον έλεγχό τους, όμως, ανήκει στους αρμόδιους δημόσιους φορείς, που τους έχουν παραχωρήσει προσωρινά τις δημόσιες συχνότητες έναντι σαφών κανόνων και κριτηρίων. Μείζον κριτήριο είναι το τηλεοπτικό πρόγραμμα και αρμόδιο για να το ελέγχει είναι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.
---
---
*

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

... απολυμένη της ΕΡΤ στη φυλακή ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ:
Ζητούμε την άμεση απελευθέρωση
της απολυμένης από την ΕΡΤ΄


Ανακοίνωση

Το δόγμα του «νόμου και της τάξης» που πηγαίνει χέρι-χέρι με την ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου ενάντια στους εργαζόμενους δεν γνωρίζει από «καθημερινές και σκόλες».

Ειδικά σήμερα, από το πρωί, οι «δυνάμεις του νόμου και της τάξης» έχουν πιάσει «δουλειά», συλλαμβάνοντας απεργούς και συνδικαλιστές πρωτοβάθμιων σωματείων μετά από κάλεσμα της εργοδοσίας του «Παπουτσάνη» τους οποίους και προσήγαγαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκίδας όπου και τους μήνυσαν για διατάραξη οικιακής ειρήνης και παράνομη βία.

Οι εργάτες του «Παπουτσάνη» θα απαντήσουν στην κυβερνητική και εργοδοτική τρομοκρατία με νέα απεργία στις 27 Δεκέμβρη.

Σήμερα το απόγευμα, σύμφωνα με όσα αναρτήθηκαν στο twitter της ΕΡΤOpen, απολυμένη της ΕΡΤ θα περάσει Χριστούγεννα στα κρατητήρια εξαιτίας ενός μικρού χρέους σε ασφαλιστικό ταμείο, χρέος για οποίο είχε καταδικαστεί ερήμην σε φυλάκιση.

«Η εργαζόμενη της ΕΡΤ, μόνη μητέρα με 2 παιδιά, δεν είχε κάνει αίτηση στη ΔΤ και μετά τη διακοπή καταβολής των αποζημιώσεων η οικονομική κατάσταση της, όπως και των υπολοίπων συναδέλφων της οι οποίοι συνεχίζουν ακόμα απλήρωτοι να κρατάνε ζωντανή την ΕΡΤ σε όλη την Ελλάδα, ήταν αρκετά δύσκολη» αναφέρεται στην σχετική ανάρτηση, στην οποία προστίθεται ότι «η εργαζόμενη ειδοποίησε με ένα τηλεφώνημα ότι δεν θα μπορούσε να προσέλθει στη βάρδια της και ενημέρωσε τους συναδέλφους της για την αιτία».

Οι συνάδελφοι της κάνουν έκκληση «να αφεθεί τουλάχιστον ελεύθερη, με κάποια εγγύηση, μέχρι τη δίκη προκειμένου να κάνει Χριστούγεννα με τα παιδιά της».

Το ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ απαιτεί την άμεση απελευθέρωση της συναδέλφου και καλεί τα σωματεία του κλάδου, να πράξουν ότι χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί αυτό σήμερα, τώρα.

Το ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ επισημαίνει ότι ο κυβερνητικός και εργοδοτικός αυταρχισμός θα εντείνονται όσο βαθαίνει η κρίση με στόχο την τρομοκράτηση των εργαζομένων, ώστε αυτοί να μην βγουν στο προσκήνιο της κοινωνικής πάλης, αλλά να περιμένουν να «σωθούν» από διάφορους «μεσσίες».

Το ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ τονίζει ότι η απόκρουση της κυβερνητικής και εργοδοτικής τρομοκρατίας δεν γίνεται με «εκκλήσεις» στα «φιλάνθρωπα αισθήματα» τους, αλλά με την οργάνωση από τους ίδιους τους εργαζόμενους και τον πανεργατικό συντονισμό του αγώνα στους χώρους δουλειάς.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... "Επενδυτής" - δεσμεύτηκε ο τίτλος ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Ο τίτλος στους εργαζόμενους
του “Επενδυτή” με προσωρινή διαταγή


Με προσωρινή διαταγή ο τίτλος του “Επενδυτή” δεσμεύεται υπέρ των εργαζομένων έως την εκδίκαση της κύριας προσφυγής, αποφάσισε πριν λίγη ώρα το δικαστήριο.

Ήδη με άλλη απόφαση του Ειρηνοδικείου μετά από ασφαλιστικά μέτρα της ΕΣΠΗΤ, διατάζεται η απαγόρευση μεταβολής της ιδιοκτησίας της εταιρείας των “Επενδυτή” και “Ελεύθερος Τύπος”.
---
---
*

... για το δώρο των Χριστουγέννων ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Ποινικό αδίκημα
η μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων

Για το Δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους η Υπουργική Απόφαση 19040/1981, όπως ισχύει σήμερα, ορίζει ότι:

Το Δώρο Χριστουγέννων καταβάλλεται από τον εργοδότη προς τους εργαζόμενους μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου.

Το επίδομα καταβάλλεται ολόκληρο, δηλαδή ένας πλήρης μισθός, εφόσον η σχέση εργασίας διήρκεσε ολόκληρη τη χρονική περίοδο από 1η Μαΐου μέχρι 31 Δεκεμβρίου. Εάν η σχέση εργασίας διήρκεσε λιγότερο, καταβάλλονται 2/25 του μηνιαίου μισθού για κάθε 19 ημέρες εργασίας.

Το Δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται επί των πράγματι καταβαλλομένων αποδοχών κατά την 10η Δεκεμβρίου, προσαυξάνεται δε με τη νόμιμη κατά Κυριακές και αργίες εργασία, ως και τη νόμιμη υπερωριακή και νυχτερινή εργασία, εφόσον παρέχονται κατά τρόπο τακτικό και μόνιμο.

Δώρο δικαιούνται αναλόγως του αριθμού των ημερών εργασίας τους όσοι εργάστηκαν τη χρονική περίοδο από 1ης Μαΐου μέχρι 31 Δεκεμβρίου με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου.

Στον εργάσιμο χρόνο συνυπολογίζεται ο χρόνος αποχής από την εργασία των γυναικών προ και μετά τον τοκετό, ενώ οι εργαζόμενοι που ήταν ασθενείς δικαιούνται του Δώρου ανάλογα με τη διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης, αφού όμως αφαιρεθούν οι ημέρες ασθενείας, για τις οποίες έλαβαν επίδομα ασθενείας.

Δώρο Χριστουγέννων δικαιούνται και όσοι από τους συναδέλφους βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.

Η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα, το οποίο διώκεται κατά τη διαδικασία του αυτοφώρου, ύστερα από σχετική μήνυση.

Κατόπιν όλων αυτών, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, στους οποίους δεν έχει καταβληθεί το δώρο μέχρι και την 21η Δεκεμβρίου καλούνται όπως ενημερώσουν άμεσα το Διοικητικό Συμβούλιο και τη Νομική Υπηρεσία της Ένωσης.
---
*

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

... πως δουλεύουμε Χριστούγεννα - Πρωτοχρονιά ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Οι αργίες
των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣH ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣH ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣH ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Η εργασία των συναδέλφων στις ημερήσιες εφημερίδες των Αθηνών, στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και το ΑΠΕ-ΜΠΕ κατά τις ημέρες των αργιών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ρυθμίζεται, σύμφωνα και με τις ισχύουσες Σ.Σ.Ε., ως εξής:

ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΜΕΣΑ/ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι συντάκτες του ραδιοφώνου, της τηλεόρασης και του ΑΠΕ-ΜΠΕ κατά τις αργίες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα εργαστούν με καταστάσεις, όπως εργάζονται τις Κυριακές και τις αργίες.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ
Οι εφημερίδες θα κυκλοφορήσουν ως εξής:
- Την Τρίτη, 24.12.2013, θα κυκλοφορήσουν όλες οι εφημερίδες.
- Την Τετάρτη, 25.12.2013, θα εκδοθούν μόνο οι πρωινές εφημερίδες.
- Την Πέμπτη, 26.12.2013, δεν θα εκδοθεί ΚΑΜΙΑ εφημερίδα.
- Την Παρασκευή, 27.12.2013, θα κυκλοφορήσουν μόνο οι απογευματινές εφημερίδες.
- Το Σάββατο και την Κυριακή, 28.12.2013 και 29.12.2013 αντίστοιχα, θα κυκλοφορήσουν κανονικά όλες οι εκδόσεις του Σαββάτου και της Κυριακής.
- Τη Δευτέρα, 30.12.2013, θα κυκλοφορήσουν όλες οι εκδόσεις της Δευτέρας.
- Την Τρίτη, 31.12.2013, θα κυκλοφορήσουν όλες οι εφημερίδες.

Οι εργαζόμενοι στα πιεστήρια την ημέρα της παραμονής θα εργαστούν έως τις 10:00 μ.μ.

- Την Τετάρτη, 1.1.2014, θα κυκλοφορήσουν μόνο οι πρωινές εφημερίδες.
- Την Πέμπτη, 2.1.2014, θα κυκλοφορήσουν μόνο οι απογευματινές εφημερίδες.
- Την Παρασκευή, 3.1.2014, θα κυκλοφορήσουν όλες οι εφημερίδες.

Οι υπάλληλοι των Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών δεν θα εργαστούν κατά τις ημέρες των αργιών.

Οι εργαζόμενοι στα Πρακτορεία εφημερίδων, θα εργαστούν ανάλογα με τις ημέρες κυκλοφορίας των εφημερίδων.

Όσοι συνάδελφοι εργαστούν κατά τις ημέρες των αργιών θα αμειφθούν κατά τα προβλεπόμενα για τις αργίες.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
ΚΑΙ
ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... "Επενδυτής" χωρίς Δώρο φέτος ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Απλήρωτοι εργαζόμενοι
του "Επενδυτή": Μονόδρομος η επίσχεση

Ανακοίνωση

Η γενική συνέλευση των εργαζομένων στον «Επενδυτή» που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της εφημερίδας σας ενημερώνει για τα εξής:

1. Σήμερα 23 Δεκεμβρίου παρήλθε η τελευταία προθεσμία που ορίζει ο νόμος για την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων χωρίς αυτό να καταβληθεί σε κανέναν εργαζόμενο και χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ένδειξη από τους εκδότες για τις προθέσεις τους. Ως εκ τούτου καλούμε τις νομικές υπηρεσίες των Ενώσεων να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για να κινηθεί η διαδικασία καταγγελίας και ποινικής δίωξης των νομίμων εκπροσώπων της εταιρείας DBAS ΑΕ.

2. Αύριο εκδικάζεται η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων μας που έχει καταθέσει η νομική υπηρεσία της ΕΣΗΕΑ, ενώ ήδη εκδικάστηκε η αντίστοιχη αίτηση της ΕΣΠΗΤ. Το Ειρηνοδικείο Νέας Ιωνίας έκανε ήδη δεκτό το πρώτο αίτημα προσωρινής διαταγής για μη μεταβολή της νομικής και πραγματικής κατάστασης της εταιρείας, ενώ τα ασφαλιστικά μέτρα θα εκδικαστούν στις 30 Ιανουαρίου.

3. Θεωρούμε μονόδρομο την εκκίνηση της διαδικασίας επίσχεσης, αφού η ιδιοκτησία συμπεριφέρεται σαν να θεωρεί «τελειωμένη» ιστορία την έκδοση του «Επενδυτή» και καλούμε τις νομικές υπηρεσίες των Ενώσεων να εκδώσουν τα σχετικά εξώδικα με βάση τους συμμετέχοντες στα ασφαλιστικά μέτρα, προκειμένου να ξεκινήσει η επίσχεση αμέσως μετά τα Χριστούγεννα.

4. Παράλληλα, θεωρούμε αναγκαίο να κινηθούν οι διαδικασίες ποινικής δίωξης για το σύνολο των δεδουλευμένων μας. Το γεγονός ότι οι νόμιμοι εκπρόσωποι της εταιρείας – πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος – δηλώνουν παραιτηθέντες, νομίζουμε ότι είναι ουσιαστικά αδιάφορο για τις νομικές ευθύνες τους.

5. Νέα γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα την προσεχή Δευτέρα το μεσημέρι στα γραφεία της εφημερίδας. Φυσικά είναι ευπρόσδεκτη κάθε άλλη πρωτοβουλία των διοικητικών συμβουλίων των Ενώσεων προς την ιδιοκτησία, στο βαθμό που κρίνουν ότι διευκολύνει την υπόθεση μας.

Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ»
---
*

... "Εξπρές", "Επενδυτής", "Κέρδος" : απεργούμε ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Καλοφωλιάς, Λιακουνάκος, Μπενέκος - Σκαναβής
... πως να εκδίδεις εφημερίδα χωρίς εργατικό κόστος ...
Απεργιών συνέχεια


8ήμερες σε "Εξπρές" και "Κέρδος"
και 24ωρη σε "Επενδυτή"

Τα Διοικητικά Συμβούλια της Ε.Σ.Η.Ε.Α., της Ε.Π.Η.Ε.Α. και της Ε.Τ.Η.Π.Τ.Α. , αποφάσισαν την κήρυξη νέας 48ωρης απεργίας από τις 3 μ.μ. της Δευτέρας, 23 Δεκεμβρίου 2013 έως τις 3 μ.μ. της Δευτέρας, 30 Δεκεμβρίου 2013 όλων των δημοσιογράφων, διοικητικών υπαλλήλων και τεχνικών Τύπου, που εργάζονται στην εφημερίδα «ΚΕΡΔΟΣ» και στην ιστοσελίδα “kerdos.gr”.

Παράλληλα, κηρύσσουν νέα 48ωρη απεργία από τις 4 μ.μ. της Δευτέρας, 23 Δεκεμβρίου 2013 έως τις 4 μ.μ. της Δευτέρας, 30 Δεκεμβρίου 2013 για τους δημοσιογράφους, τους διοικητικούς και τους τεχνικούς Τύπου, οι οποίοι εργάζονται στην εφημερίδα «ΕΞΠΡΕΣ» και στην ιστοσελίδα «express.gr».

Τα Δ.Σ. των Ενώσεων ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΤΗΠΤΑ, ΕΣΠΗΤ αποφάσισαν την συνέχεια της απεργιακής κινητοποίησης με την κήρυξη 24ωρης απεργίας για τους δημοσιογράφους, τους διοικητικούς υπαλλήλους και τους τεχνικούς Τύπου, οι οποίοι εργάζονται στην εφημερίδα «ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ» από τις 07.30 π.μ. της Δευτέρας, 23 Δεκεμβρίου 2013 έως τις 07.30 π.μ. της Τρίτης, 24 Δεκεμβρίου 2013.

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων διαμαρτύρονται για την παράνομη και καταχρηστική συμπεριφορά της εργοδοσίας των εφημερίδων «ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ», "ΚΕΡΔΟΣ", "ΕΞΠΡΕΣ", απέναντι στους εργαζόμενους και ζητούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών τους.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... ΔΟΛ - άκυρη απόλυση εργαζομένου ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Άκυρη κρίθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών
απόλυση εργαζομένου (διοικητικού υπαλλήλου)
από το Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη το 2010...

Όταν η Δικαιοσύνη επιτελεί το έργο της


· Απόφαση κόλαφος για τη διοίκηση του ΔΟΛ
· Παρακαταθήκη στον Αγώνα των εργαζομένων στο κλάδο μας

Κύριος μάρτυρας υπεράσπισης του συναδέλφου μας (Διονύση Παπαδόπουλου) που εξετάστηκε και κατέθεσε σε πολύωρη ακροαματική διαδικασία στο Πρωτοδικείο Αθηνών το μέλος του Δ.Σ της ΕΠΗΕΑ & επικεφαλής του ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ συνάδελφος Σταμάτης Πρωτολάτης, ο οποίος αντιμετώπισε με απόλυτη επιτυχία τους ακριβοπληρωμένους Νομικούς Συμβούλους της εταιρείας και το πλέγμα της αντεργατικής νομοθεσίας.

Στο χώρο των δικαστηρίων κατά την εκδίκαση της υπόθεσης παρευρέθησαν και αρκετοί συνάδελφοι/σες, μέλη της ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ του ΔΟΛ αλλά και του ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ (Παναγιώτης Σκουτέρης, Ηλίας Αργυρόπουλος, Μαριλένα Δουκάκη, Τάσος Αναστασιάδης, Γιάννα Σακελλαρίου, Σκουτέρης Γιώργος, Νίκος Γαβριήλ, Χρήστος Μαΐδης πρόεδρος ΕΠΠΗΤ, που εδώ και τρία χρόνια στήριξαν έμπρακτα τον απολυμένο συνάδελφο, ο οποίος δήλωσε συγκινημένος :

«Σας ευχαριστώ όλους σας από καρδίας …. 
Το πιο σημαντικό για μένα ήταν ότι ποτέ δεν ένιωσα ότι είμαι μόνος μου…»

Η με αριθ.2582/2013 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (διαδικασία εργατικών διαφορών) η οποία αποτελεί πλέον «δεδικασμένο» ανάλογων περιπτώσεων περί ακυρότητας της καταγγελίας εργασιακής σχέσης που στη συγκεκριμένη περίπτωση αναφορικά για το συνάδελφο Διονύση Παπαδόπουλο κρίθηκαν: 

· Άκυρη η καταγγελία της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας από 5 Οκτωβρίου 2010 (το πλήρες σκεπτικό υπάρχει στην ως άνω απόφαση)

· Υποχρέωση της ΑΕ ΔΟΛ σε επαναπρόσληψη του συναδέλφου με τους ίδιους όρους εργασίας και αμοιβών πριν από τη καταγγελία σύμβασης .

· Στην καταβολή από τον Οκτώβριο 2010 έντοκα τις αμοιβές του συναδέλφου συμπεριλαμβανομένων επιδομάτων αδείας & δώρων Χριστουγέννων - Πάσχα, με απειλή χρηματικής ποινής ύψους 80 ευρώ για κάθε ημέρα παράβασης της υποχρέωσης αυτής κ.λ.π.
---
Σε δήλωση εκπροσώπων της ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ του ΔΟΛ αλλά και του ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ στην ΕΠΗΕΑ αναφέρονται μεταξύ άλλων:

Συνάδελφοι/σες

Ο συλλογικός μας αγώνας συνεχίζεται αμείωτος με όλα τα μέσα σε πείσμα όλων των κατασταλτικών μηχανισμών που επιστρατεύονται από την ταξική έκφραση αυτών που καθημερινά με αγριότητα και κυνισμό λεηλατούν τις ζωές μας, αλλά και των «συνδικαλιστικών» φερέφωνων στο κλάδο μας. 

Απέναντι σ’ αυτή τη βία αντιπαραθέτουμε την ταξική αλληλεγγύη μας αλλά και τη θέληση μας να αντισταθούμε κα να παλέψουμε με αξιοπρέπεια, οργανώνοντας συλλογικά τη κοινωνική μας αυτοάμυνα.

Για όλους εμάς ούτως η άλλως η αλληλεγγύη μας στους διωκόμενους συναδέλφους μας ως πράξη προηγείται της συνείδησης. Το κίνημα αντίστασης των εργαζομένων δεν δείχνει να κάμπτεται τουναντίον για άλλη μία φορά ξεσκεπάζεται το εργοδοτικό «συνδικαλιστικό» προσωπείο του Κλάδου μας.

Η μαζικοποίηση και η ριζοσπαστικοποίηση της συνδικαλιστικής μας έκφρασης και δράσης σκορπίζει τον ατομικό φόβο, που επιχειρούν να παράγουν ανδρείκελα και φερέφωνα.

Συνάδελφοι/σες 
Εργαζόμενοι/νες στα ΜΜΕ άνεργοι,

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ
---
πηγή: http://sxoliastisepiea.blogspot.gr/
---
*

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

... νέα δικαίωση για άρνηση ατομικής σύμβασης ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Δικαίωση για άλλους δύο τεχνικούς της ΕΤΕΡ

Απελύθησαν επειδή δεν υπέγραψαν ατομική σύμβαση και τώρα επιστρέφουν στην εργασία τους στον ραδιοσταθμό ALPHA 98,9

Νέα δικαστική απόφαση δικαιώνει άλλους δύο τεχνικούς, μέλη της Ενωσης Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΤΕΡ) που απελύθησαν επειδή δεν υπέγραψαν ατομική σύμβαση και τώρα επιστρέφουν στην εργασία τους στον ραδιοσταθμό ALPHA 98,9.

Πρόκειται για την έκτη καταδικαστική απόφαση για την εργοδοσία, αναφορικά με απολύσεις εργαζομένων που δεν υπέγραψαν ατομικές συμβάσεις.

Συγκεκριμένα με την απόφαση το δικαστήριο «δέχεται» «την αγωγή» των τεχνικών «αναγνωρίζει ότι.. η από 25-9-2012 γενόμενη καταγγελία της συμβάσεως εργασίας των εναγόντων εκ μέρους της εναγομένης είναι άκυρη» και «υποχρεώνει την εναγομένη» (ραδιοσταθμός Alpha 98,9) «να αποδέχεται τις υπηρεσίες των εναγόντων» (τεχνικοί μέλη της ΕΤΕΡ) «με τους ίδιους όρους και συνθήκες εργασίας ως και προ της ως άνω καταγγελίας, επ’ απειλή σε βάρος της χρηματικής ποινής (ραδιοσταθμός Alpha 98,9) 300 ευρώ, για έκαστο των εναγόντων, κάθε ημέρα άρνησής της να τον απασχολεί.»

«Υποχρεώνει την εναγόμενη» (ραδιοσταθμός Alpha 98,9) «να καταβάλει στον πρώτο ενάγοντα» (τεχνικός μέλος της ΕΤΕΡ) «το ποσό των έντεκα χιλιάδων τριακοσίων εβδομήντα ενός ευρώ και τριάντα πέντε λεπτών (11.371,35) και στον δεύτερο ενάγοντα το ποσό των οκτώ χιλιάδων εκατόν τριάντα τεσσάρων ευρώ και πενήντα λεπτών (8.134,50) με τον νόμιμο τόκο σε αμφότερες τις περιπτώσεις από τότε που κάθε επιμέρους κονδύλι κατέστη ληξιπρόθεσμο και απαιτητό, όπως ειδικότερα ορίζεται στο σκεπτικό της παρούσας.

Κηρύσσει την απόφαση προσωρινά εκτελεστή ως προς τις καταψηφιστικές της διατάξεις.
Καταδικάζει την εναγομένη στην δικαστική δαπάνη των εναγόντων, την οποία ορίζει στο ποσό των οκτακοσίων (800) ευρώ.»
---
---
*

... οι κυκλοφορίες του 11μηνου 2013 ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Πέφτουν τα "Νέα"...


Πτώση 26% για τα «Νέα» το 11μηνο του 2013, ως αποτέλεσμα και της πολιτικής γραμμής του. Η εφημερίδα είχε μέσο όρο πωλήσεων 27.488 φύλλων (-9.835) φύλλα, έναντι 18.640 φύλλων (-6.467) του «Έθνους». Τρίτη σταθερά η «Espresso» με 15.265 (-2.642) και ακολουθεί ο «Ελεύθερος Τύπος» με 14.641 φύλλα (-32). Απώλειες 3.883 φύλλων για την «Εφημερίδα των Συντακτών» η οποία συμπλήρωσε ένα χρόνο κυκλοφορίας, με μ.ο. πωλήσεων στα 8.573 φύλλα. Η «Ελευθεροτυπία» από την επανακυκλοφορία της, στο 11μηνο είχε μ.ο. πωλήσεων τα 7.370 φύλλα.
---
---
*

... δουλειές στα ΜΜΕ υπό προϋποθέσεις ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Ποια ΜΜΕ ανοίγουν,
που υπάρχουν (κάποιες) δουλειές


Κι όμως υπάρχει κινητικότητα στα ΜΜΕ. Επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι κι άλλοι κινούνται, ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών και δημιουργούνται κάποιες, λίγες, θέσεις εργασίας. Κυρίως στις περισσότερες από αυτές τις δουλειές οι προσλήψεις γίνονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και όχι με μισθολόγιο και σίγουρα δεν μπορούν να καλύψουν το μεγάλο όγκο των άνεργων εργαζομένων δημοσιογράφων, τεχνικών και διοικητικών υπαλλήλων στα ΜΜΕ.

- Τον Ιανουάριο ξεκινάει από τον T.O.C, το site της ‘Ελλης Στάη και του Λάμπη Ταγματάρχη, με επικεφαλής τον Παντελή Ζαγοριανίτη. Εκεί οι θέσεις εργασίας έχουν καλυφθεί.

- Σε διαδικασία προετοιμασίας είναι το site του VICE σε συνεργασία με τον όμιλο ΑΝΤ1.Το ηλεκτρονικό περιοδικό αναζητάει συνεργάτες με ανατρεπτική διάθεση και εναλλακτική οπτική των πραγμάτων.

- Προσλήψεις θα κάνει μέσω ΑΣΕΠ και η ΝΕΡΙΤ, η οποία ως σήμερα δεν έχει αντικείμενο λειτουργίας. Οι θέσεις εργασίας δημοσιογράφων, τεχνικών και σκηνοθετών, έχουν καλυφθεί από τη ΔΤ, με τη μεθόδευση που έγινε από το υπ. Οικονομικών σε συνεργασία με τον αρμόδιο υφυπουργό, Π. Καψή.

- Στην έκδοση κυριακάτικης εφημερίδας κινείται ο Κώστας Βαξεβάνης

- Δύο ραδιοφωνικούς σταθμούς ετοιμάζει ο Γιάννης Κουρτάκης. Ο ένας θα είναι πολιτικός με εργαζόμενους από τα “Παραπολιτικά”, στη συχνότητα του Παρέα FM και ο δεύτερος οπαδικός για τον κόσμο του Θρύλου.

- Τέλος, στις προθέσεις του Δημήτρη Γιαννακόπουλου είναι η δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού, με αντιμνημονιακή ταυτότητα, έχοντας “παράθυρο επικοινωνίας”, με το Φ. Βρυώνη.
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... "ΕφΣυν" - αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

"... Μπορεί να είμαστε συνεταιριστές, αλλά είμαστε και επαγγελματίες, που έχουμε ανάγκη από τον -ίσο για όλους-
μισθό μας για να ζήσουμε ..."

Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου

Οι αναγνώστες μέτοχοι στην «Εφ.Συν.»


Η εφημερίδα μας έκλεισε πριν από λίγες εβδομάδες τον πρώτο χρόνο της κυκλοφορίας της. Η πρώτη εικόνα είναι εξαιρετική: παρά τη βαθύτατη κρίση, που καθιστά για πολλούς την καθημερινή αγορά εφημερίδας πολυτέλεια, χιλιάδες αναγνώστες αγκάλιασαν την προσπάθειά μας, αναγνωρίζοντας το ηθικό και δημοσιογραφικό πλεονέκτημα ενός γνήσια ανεξάρτητου συνεταιριστικού φύλλου.

Ολοι μάς λένε πως η επιβίωση της εφημερίδας μας είναι ένα μικρό θαύμα. Δεν είναι εύκολο για ένα εύθραυστο, νεογέννητο εγχείρημα, σαν το δικό μας, να αντέξει στον ανηλεή ανταγωνισμό και τους πολλαπλούς αποκλεισμούς και τις τρικλοποδιές που βάζει σε κάθε μας βήμα το εκδοτικό και πολιτικό κατεστημένο. Ομως τα καταφέραμε. Είμαστε εδώ, και η φωνή μας δυναμώνει μέρα με τη μέρα. Κι έχουμε πια, τώρα που μάθαμε να στεκόμαστε στα πόδια μας, τόσο το ανθρώπινο δυναμικό όσο και τις φρέσκες ιδέες που χρειάζονται για να γίνουμε καλύτεροι. Αλλά και για να αποτελέσουμε, εκτός από δημοσιογραφικό σημείο αναφοράς, παράδειγμα εντιμότητας, συντροφικότητας και αλληλεγγύης σε μια Ελλάδα που καταρρέει.

Ομως οι αναγνώστες από μόνοι τους δεν επαρκούν, δυστυχώς, για να εξασφαλίσουν τη σταθερή κάλυψη των αναγκών της εφημερίδας και για να την εμπλουτίσουμε στους τομείς που χρειάζεται. Για να προχωρήσουμε, χωρίς εκπτώσεις και δημοσιογραφικά «στρογγυλέματα», έχουμε ανάγκη από ρευστότητα. Μπορεί να είμαστε συνεταιριστές, αλλά είμαστε και επαγγελματίες, που έχουμε ανάγκη από τον -ίσο για όλους- μισθό μας για να ζήσουμε.

Αποφασίσαμε, λοιπόν, να ακολουθήσουμε τον δρόμο που διασφαλίζει εμάς και εσάς, τους αναγνώστες μας, που θέλετε όσο κι εμείς μια αδέσμευτη εφημερίδα. Να πορευτούμε μαζί. Εσείς θα μας δώσετε ό,τι μπορείτε, κι εμείς θα σας δίνουμε ό,τι έχουμε.

Για να δικαιώσουμε το σύνθημά μας, ότι μόνοι μας εργοδότες είναι οι αναγνώστες μας. Δεν σας υποσχόμαστε κέρδη ή μερίσματα. Υποσχόμαστε, όμως, πως η εφημερίδα που διαβάζετε και αγαπάτε θα συνεχίσει να υπάρχει, λειτουργώντας χωρίς φόβο αλλά με πάθος. Για μια αληθινή ελευθεροτυπία, χωρίς εξαρτήσεις και αφεντικά.

Ανοίγουμε λοιπόν από σήμερα βιβλίο προσφορών, για να παραχωρήσουμε σε μικρομετόχους το 7,5% του μετοχικού μας κεφαλαίου, έναντι 412.500 ευρώ, με τιμή κάθε μετοχής τα 110 ευρώ. Το ελάχιστο που θα μπορεί να συμβάλει κάθε φυσικό πρόσωπο θα είναι το αντίτιμο μίας μετοχής. Το μέγιστο θα είναι το 1% ή 55.000 ευρώ. Ο λογαριασμός στον οποίο μπορεί να καταθέσει χρήματα όποιος επιθυμεί να συμμετάσχει στην παραπάνω αύξηση είναι ο λογαριασμός όψεως της Εθνικής Τράπεζας GR 480110 1520 0000 1524 7033 085.

Τα ποσά που θα κατατεθούν πρέπει να είναι πολλαπλάσια των 110 ευρώ, όσο δηλαδή η τιμή απόκτησης μίας μετοχής. Στη συνέχεια με φαξ στο 211-1045145 ή στο e-mail: accounting@efsyn.gr πρέπει να ενημερωθεί η εφημερίδα για το ποσό των χρημάτων που κατατέθηκαν και τα πλήρη στοιχεία του καταθέτη (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, ΑΔΤ, ΑΦΜ, ΔΟΥ, τηλέφωνο). Βασικότερος όρος όλων, η διαύγεια.
---
---
*

... ο προστάτης του Γκ. Μάναλη ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Νέα διατύπωση
στην “ειδική διάταξη προστασίας”
του “ειδικού διαχειριστή” Γκ. Μάναλη


Συνεχίζονται οι προσπάθειες της κυβέρνησης και ειδικά του Γιάννη Στουρνάρα να προφυλλάξει τον εκλεκτό του, Γκίκα Μάναλη, από τις νομικές συνέπειες που προκύπτουν στην υπόθεση του λουκέτου της ΕΡΤ και τη λειτουργία της ΔΤ.

“Ο κ. Μάναλης που μοχθεί και βοηθά, έχει δεχθεί πάρα πολλές μηνύσεις. Προσαρμόζουμε τη διάταξη σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που έχουν διατυπωθεί, ώστε να μην υπάρχει αμφισβήτηση για τη σκοπιμότητα της κατάθεσής της”.

Με αυτό τον τρόπο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις χθες, μετά τη “σφαλιάρα” που δέχθηκε από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, το οποίο έκρινε αντισυνταγματική τη διάταξη . Το Συμβούλιο σημείωνε πως αν η απαλλαγή του κ. Μάναλη αφορά ήδη τελεσθείσες πράξεις του, η αμνήστευσή του μπορεί να δοθεί μονάχα υπό συγκεκριμένους όρους που περιγράφονται από το Σύνταγμα – ενώ η προκαταβολική απαλλαγή του για μελλοντικές ενέργειές του, “δεν συνάδει προς την αρχή διάκρισης των λειτουργιών”.

Με τη νέα διατύπωση, προβλέπεται πως ο Γκίκας Μάναλης “υπέχει αστική, ποινική και κάθε άλλη ευθύνη έναντι μόνο του Δημοσίου για κάθε ζημία, την οποία προξένησε σε αυτό από δόλο ή βαρεία αμέλεια κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του” – και σημειώνεται πως “για πράξεις ή παραλείψεις του ειδικού διαχειριστή, κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων που του έχουν ανατεθεί, νομιμοποιείται παθητικά το Δημόσιο, το οποίο και συνεχίζει τυχόν εκκρεμείς αστικές δίκες”.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, αντέδρασε αρνητικά στην εξέλιξη, θεωρώντας τη νέα διάταξη “ακόμα χειρότερη”, καθώς “οι εργαζόμενοι που έχουν αξιώσεις και αιτήσεις για αποζημιώσεις, δεν έχουν δυνατότητα να ασκήσουν τα έννομα δικαιώματά τους απέναντι στον ειδικό διαχειριστή”. Σε κάθε περίπτωση, η τύχη και αυτής της διάταξης θα κριθεί αύριο σε ονομαστική ψηφοφορία.
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*