Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

... ΔΑΕΚΔ: ΕΤΑΠ-ΜΜΕ για όλους ...

*
ΔΑΕΚΔ
***
*

Οι θέσεις της ΔΑΕΚΔ στο 7ο Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ

Με ανοιχτά χαρτιά και χωρίς υποκρισία


Το 7ο Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ, 2 έως 5 Οκτωβρίου, διεξάγεται σε μια από τις δυσκολότερες στιγμές για τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα στα ΜΜΕ. Το αμέσως επόμενο διάστημα ξεδιπλώνεται ένας νέος κύκλος επιθέσεων κατά το δικαιωμάτων μας. Με αιχμή του δόρατος τις νέες κυοφορούμενες «αλλαγές» στο ασφαλιστικό, ακολουθούν ο νέος νόμος για το συνδικαλισμό, η αφαίμαξη του αγγελιοσήμου, -όλα μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης και προαπαιτούμενα από την τρόικα, για την «εκταμίευση» επόμενων δόσεων. Επίσης σε αυτό το συνέδριο θα συζητηθεί και η τροποποίηση του Καταστατικού της ΠΟΕΣΥ.

Η παράταξή μας, ΔΑΕΚΔ, στις διεργασίες του συνεδρίου ακολουθεί αταλάντευτα τις αρχές που δημόσια διακήρυξε και δεσμεύτηκε να τηρήσει στις εκλογές της ΕΣΠΗΤ. Αγωνίζεται μαζί με τις αντιμνημονιακές δυνάμεις, επιλέγει τις συνεργασίες με γνώμονα το ήθος, την εντιμότητα και αγωνιστική δράση, βρίσκεται απέναντι στη υποταγή, στη συντεχνιακή λογική και τους κυβερνητικούς και εργοδοτικούς εντεταλμένους.

Για τα δυο κομβικά ζητήματα του συνεδρίου οι θέσεις μας είναι:

ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ

Οι αλλαγές σε αυτό πρέπει να κινούνται στην κατεύθυνση της διεύρυνσης και ενίσχυσης της Ομοσπονδίας, καθώς αποτελεί ό,τι κοντινότερο έχουμε σε Συνδικάτο Τύπου. Ωστόσο, το άνοιγμα της Ομοσπονδίας σε ΟΛΑ τα πρωτοβάθμια Σωματεία ΜΜΕ και οι προϋποθέσεις για να γίνει αυτό, απαιτούν διευρυμένη δημόσια διαβούλευση που δεν μπορεί να εξαντληθεί στη μονοήμερη συζήτηση για τις αλλαγές στο Καταστατικό της.

Το Συνδικάτο δεν το καίμε. Επιμένουμε σταθερά ότι, αφού προηγηθεί διαβούλευση -χωρίς αποκλεισμούς – με όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στην Ομοσπονδία, να γίνει Καταστατικό Συνέδριο στην κατεύθυνση δημιουργίας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα ΜΜΕ, το αργότερο έως το τέλος Οκτωβρίου και να οριστεί Ιδρυτικό Συνέδριο για τη νέα Ομοσπονδία μέσα στο Νοέμβριο. Αυτή πραγματικά είναι επείγουσα συνδικαλιστική προτεραιότητα, για την οποία πρέπει να ληφθεί ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ στο 7ο Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ.

Αυτή η προοπτική, όμως δεν αναβάλλει την αναθεώρηση του Καταστατικού της ΠΟΕΣΥ.

Προτείνουμε και στηρίζουμε:
  1. Η ΠΟΕΣΥ παρίσταται στις διαπραγματεύσεις και συνυπογράφει τις Συλλογικές Συμβάσεις των Ενώσεων.
  2. Η θητεία των μελών του προεδρείου της ΠΟΕΣΥ δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δύο συνεχόμενες τριετίες και των μελών του Δ.Σ. τις τρεις τριετίες συνολικά.
  3. Στο Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ δεν επιτρέπεται να εκλέγονται μέλη Διοικητικών Συμβουλίων των Ενώσεων που συμμετέχουν σε αυτή.
  4. Το Δ.Σ., χωρίς αλλαγές στις υφιστάμενες ποσοστώσεις μεταξύ των Ενώσεων, συγκροτείται αυτοτελώς σε σώμα, χωρίς να ορίζονται οι θέσεις που καταλαμβάνουν εκ των προτέρων οι Ενώσεις.
  5. Διατηρούνται μεν οι ποσοστώσεις μεταξύ των Ενώσεων, αλλά για να περιοριστούν φαινόμενα ανταλλαγής «χαμένων», λόγω των ποσοστώσεων, ψήφων, αλλά και για να μη γίνει «κλειστή» εσωτερική διαδικασία των Ενώσεων η εκπροσώπηση στο Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ, προτείνουμε τον ελάχιστο περιορισμό, ότι για να καλυφθεί, βάσει ποσοστώσεων, μία έδρα στο Δ.Σ., θα πρέπει τουλάχιστον να συγκεντρώνει το 30% του εκλογικού μέτρου.
ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Στο ETAΠ-ΜΜΕ βρίσκεται το σύνολο των ασφαλιστικών δικαιωμάτων (κύρια σύνταξη, επικούρηση, εφάπαξ) της συντριπτικής πλειονότητας των μελών της ΕΣΠΗΤ κι εκεί ΠΡΕΠΕΙ ν’ αγωνιστούμε να παραμείνουν, με ακέραιο το αγγελιόσημο για τα Ταμεία και τα Σωματεία μας, με τις τωρινές κατανομές του. Λέμε:
  • ΟΧΙ στην εκχώρηση του Επικουρικού μας στο ΕΤΕΑ.
  • OXI στη δημιουργία NΠIΔ (που παρότι «κάποιοι» επιμελώς το αποκρύπτουν, μόνο Επαγγελματικό Ταμείο μπορεί να είναι), με «πρόσχημα» τη συγχώνευσή του με άλλα ΝΠΙΔ (ΕΔΟΕΑΠ, ΤΕΑΣ) με «μεριδιούχους» αδελφές Ενώσεις.
  • ΟΧΙ στην υφαρπαγή του αγγελιοσήμου, των πραγματικών εισφορών και αποθεματικών του ΕΤΑΠ ΜΜΕ, από οποιοδήποτε ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ, όπως μεθοδεύεται και επιχειρείται.
Η ενοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων των ΜΜΕ για μας περιλαμβάνει μία και μόνη αδιαπραγμάτευτη συνθήκη: ενιαία επιδότηση για κάθε εργαζόμενο – ασφαλισμένο με αγγελιόσημο – «οιονεί εργοδοτική εισφορά» – ενιαίες εισφορές – ενιαίες παροχές για όλους, χωρίς εξαιρέσεις.

Το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ μπορεί και πρέπει να γίνει η βάση ενοποίησης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων όλων ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ των εργαζομένων στα ΜΜΕ (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, internet).

Υπενθυμίζουμε για μια ακόμη φορά -εν όψει των κρίσιμων εξελίξεων για το ασφαλιστικό μας- ότι η ευθύνη συγκρότησης ενιαίας πανελλαδικής πρωτοβάθμιας δημοσιογραφικής Ένωσης ανήκει αποκλειστικά στα πρωτοβάθμια σωματεία και τις γενικές συνελεύσεις τους, με προαπαιτούμενα αποφάσεις για την αυτοδιάλυσή τους, τη δημιουργία νέου ενιαίου σωματείου, την εκκαθάριση των μητρώων τους και τη σύνταξη νέου Καταστατικού.

Οποιαδήποτε απόπειρα ενοποίησης πρωτοβάθμιων σωματείων -όσο επιθυμητή κι αν είναι- ΕΑΝ ΔΕΝ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ουσιαστική ενοποίηση στο ασφαλιστικό μας, με κοινή επιδότηση αγγελιοσήμου, κοινές εισφορές & παροχές για όλους ανεξαιρέτως, θα θεωρηθεί ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗΣ των 30 εκατ. ευρώ αποθεματικών του Τομέα Επικούρησης της Β’ Διεύθυνσης (πρώην ΤΑΙΣΥΤ) -και με αυτό τον τρόπο θα την αντιμετωπίσουμε, εξαντλώντας κάθε νόμιμο και πρόσφορο μέσο…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ

& ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου