Σάββατο 31 Μαΐου 2014

... το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ κινείται εισπρακτικά ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

"Κυνήγι εσόδων"
από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ


Σε κυνήγι των εισπράξεων και των μη νόμιμων παροχών και συντάξεων έχει επιδοθεί το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, με εντυπωσιακά αποτελέσματα μέχρι στιγμής.

Ήδη τον προηγούμενο μήνα στα ταμεία του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ εισέρρευσαν ποσά άνω των δύο (2) εκ. ευρώ από ρυθμίσεις χρεών και ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ ταυτόχρονα έγιναν περικοπές συντάξεων από συνταξιούχους που εργάζονταν και άρχισαν να το δηλώνουν με καθυστέρηση.

Σε ό,τι αφορά στις οφειλές οι οφειλέτες πήραν το μήνυμα προ τριμήνου όταν το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ έστειλε μαζικά οφειλές στην Εφορία εφαρμόζοντας τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων με αποτέλεσμα πολλοί ιδιοκτήτες ΜΜΕ και διαφημιζόμενοι που δεν πλήρωναν συστηματικά να βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Υπό την απειλή της εφαρμογής του ΚΕΔΕ οι υπόχρεοι σπεύδουν ο ένας μετά τον άλλο να αποπληρώσουν υποχρεώσεις και να κάνουν ρυθμίσεις.

Την ίδια στιγμή παρατηρείται αύξηση των δηλώσεων από συνταξιούχους ότι εργάζονται καθώς ήδη το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ έχει ξεκινήσει διαδικασίες ελέγχου για να διαπιστώσει τυχόν αδήλωτη εργασία. Σύμφωνα με πληροφορίες μεγάλα ονόματα της τηλεόρασης προσέρχονται και δηλώνουν εργασία ώστε να τους περικοπούν οι συντάξεις καθώς φοβούνται ότι θα εντοπιστούν από το Ταμείο και θα κληθούν να επιστρέψουν συντάξεις που έχουν λάβει παράνομα αλλά και να τους καταλογιστούν και πρόστιμα.

Το ΕΤΑΠ ήδη έχει αποστείλει επιστολές σε όλους τους συνταξιούχους του Ταμείου με τις οποίες τους καλεί να υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις ότι δεν εργάζονται. Ταυτόχρονα στο πλαίσιο εφαρμογής της νομοθεσίας έχει ήδη οριστεί εξουσιοδοτημένος υπάλληλος ο οποίος θα αντλεί στοιχεία απευθείας από την εφορία και όπου διαπιστώνει αδήλωτη εργασία θα παραπέμπει τις υποθέσεις για καταλογισμό ποσών που έχουν εισπραχθεί παράνομα αλλά και των προστίμων που προβλέπονται και τα οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερα από δύο μηνιαίες συντάξεις.
---
---
*

... "χρυσά δόντια" στον ΕΔΟΕΑΠ ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

"Παρατυπίες
στο μηχανισμό ελέγχου
των οδοντιατρικών εργασιών
του ΕΔΟΕΑΠ”


Ανακοίνωση

Μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε από μέλη του Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ διαπιστώθηκε σειρά παρατυπιών στο μηχανισμό ελέγχου των οδοντιατρικών εργασιών. Το Δ.Σ. κάλεσε τους εμπλεκόμενους οι οποίοι και παραδέχτηκαν τις πράξεις τους.

Μετά από αυτό, ζητήθηκε άμεσα η υποβολή των παραιτήσεών τους. Έτσι, λύθηκε η συνεργασία με τον Ελεγκτή Οδοντίατρο κ. Αλέξανδρο Ταγματάρχη και την Οδοντίατρο κ. Ελισάβετ Τζιά. Ταυτόχρονα, κινήθηκαν εσωτερικά πειθαρχικές διαδικασίες, ενώ ο έλεγχος της συγκεκριμένης υπόθεσης βρίσκεται σε εξέλιξη. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων , θα κληθούν προς δειγματοληπτικό έλεγχο σε πρώτη φάση ασφαλισμένοι που εμφανίζονται να έχουν υποβληθεί σε θεραπείες από τον Οδοντίατρο κ. Χάρη Παπαδάκη και στη συνέχεια από άλλους Οδοντιάτρους που εμφανίζουν υψηλές συναλλαγές με ασφαλισμένους του ΕΔΟΕΑΠ.

Το Δ.Σ. του Οργανισμού ζητά συγγνώμη από τους ασφαλισμένους για την προσωρινή αναστάτωση που χωρίς ευθύνη του δημιουργείται και επισημαίνει ότι τις προσεχείς ημέρες θα ολοκληρωθεί η διαδικασία στελέχωσης της Οδοντιατρικής υπηρεσίας με νέο προσωπικό.

Υπενθυμίζει τέλος, στους ασφαλισμένους ότι πρέπει να τηρούν απαρέγκλιτα τις διαδικασίες που προβλέπονται από τον Κανονισμό Υγείας για την προστασία των συμφερόντων τόσο των ίδιων όσο και του Οργανισμού.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


Ο πρόεδρος
Πάνος Σόμπολος
Ο Γενικός Γραμματέας
Νίκος Καρούτζος
---
*

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

... το ΕΟΔ της ΕΣΗΕΑ για τους εκδοτικούς δημοσιογράφους ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

ΕΣΗΕΑ

Ανακοίνωση 
του Εποπτικού Οργάνου Δεοντολογίας
για ακραία φαινόμενα παραβάσεων
από ορισμένα ΜΜΕ και δημοσιογράφους
την περίοδο των εκλογών

To Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας, κατέγραψε ακραία φαινόμενα παράβασης του Κώδικα Δεοντολογίας, καθώς και των Αρχών της Κοινωνικής πολιτικής ηθικής και της ίδιας της Δημοκρατίας, από ορισμένα ΜΜΕ στην περίοδο των εκλογών.

Αποκορύφωση των κρουσμάτων αυτών υπήρξαν τα δελτία ειδήσεων και τα σχόλια του τηλεοπτικού σταθμού “Antenna”, στα οποία πρωταγωνίστησαν επαγγελματίες δημοσιογράφοι. Φαινόμενα τα οποία καταδικάστηκαν τόσο από τα συνδικαλιστικά όργανα των δημοσιογράφων όσο και από φορείς και εκπροσώπους της κοινής γνώμης.

Το ΕΟΔ, εγκαίρως με ανακοίνωσή του στις 05.05.14 είχε επισημάνει ότι «Είναι αντιδεοντολογικό, δημοσιογράφοι να συμπράττουν καθ’ οποιοδήποτε τρόπο στη δημιουργία ψευδών εντυπώσεων με την μετάδοση ανεπιβεβαίωτων, παραποιημένων πληροφοριών ή αποσιώπηση άλλων», «Η δημοσιογραφία, ως λειτούργημα, υπηρετεί την ενημέρωση των πολιτών και την αλήθεια και όχι πολιτικά, οικονομικά, εργοδοτικά συμφέροντα».

Τέτοιου είδους φαινόμενα σε όποια ΜΜΕ συμβαίνουν, θα ελέγχονται από τα αρμόδια Όργανα της ΕΣΗΕΑ.

Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας
της ΕΣΗΕΑ

---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... στη Βουλή η υπόθεση Μιχελάκη - Πάλλη ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Στη Βουλή δικογραφία για Γ. Μιχελάκη

Στην κρίση της αρμόδιας επιτροπής και της Ολομέλειας της Βουλής αναμένεται να τεθεί, το προσεχές διάστημα, το εισαγγελικό αίτημα για άρση βουλευτικής ασυλίας η οποία αφορά τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη, προκειμένου να διερευνηθεί υπόθεση η οποία στηρίζεται σε δημοσίευμα περιοδικού και τον φέρει, την εποχή που ήταν βουλευτής, «χρηματισθέντα» από τον υπόδικο επιχειρηματία Αν. Πάλλη, προκειμένου να καταθέσει ερώτηση ευνοϊκή για δραστηριότητες του εν λόγω επιχειρηματία.

Το συγκεκριμένο αίτημα ασυλίας θα εξεταστεί από την Επιτροπή Δεοντολογίας και απόφαση αναμένεται να ληφθεί από την Ολομέλεια, σύμφωνα με τον Κανονισμό, εντός τριών μηνών – εξαιρουμένης της περιόδου κατά την οποία θα λειτουργούν τα θερινά τμήματα.

Η υπόθεση του κ. Πάλλη, που είχε κατηγορηθεί και για σχέσεις με τη "Χρυσή Αυγή", παραδόξως ίσως επανήλθε στην επικαιρότητα μετά τη νέα επίθεση που εξαπέλυσε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χ.Α. Ηλ. Κασιδιάρης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι παρακρατεί τον φάκελο. Άμεσα απάντησε ο παριστάμενος υπ. Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, ο οποίος και ανακοίνωσε ότι η σχετική δικογραφία έχει ήδη διαβιβαστεί στη Βουλή από τα τέλη Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γ. Μιχελάκης όχι απλώς κατέθεσε μήνυση και αγωγή στο περιοδικό για το συγκεκριμένο δημοσίευμα, αλλά και απέστειλε επιστολή προς τον κ. Αθανασίου ζητώντας ο σχετικός φάκελος να διαβιβαστεί σύντομα στη Βουλή ώστε να μην υπάρχει η σε βάρος του εκκρεμότητα.
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... "θυμίζει νεκρή φύση η ΕΣΗΕΑ" ...

*
Κατάληψη ΕΣΗΕΑ
***
*

Παρέμβαση στη Γ.Σ. της ΕΣΗΕΑ

"Επισφάλεια παντού, σωματεία πουθενά"


Παρέμβαση στη Γενική Συνέλευση της ΕΣΗΕΑ, στο ξενοδοχείο Τιτάνια στο κέντρο της Αθήνας, πραγματοποιήσαμε το πρωί της Τετάρτης (28 Μαΐου), μέλη της Συνέλευσης έμμισθων, άμισθων, «μπλοκάκηδων», «μαύρων», ανέργων και φοιτητών στα ΜΜΕ.

Στο χώρο αναρτήθηκε πανό με τη φράση «Επισφάλεια παντού - Σωματεία πουθενά», ενώ μοιράστηκαν εκατοντάδες κείμενα σε παρευρισκόμενους - μέλη της Ένωσης, όπως και, αργότερα, στο κτήριο της ΕΣΗΕΑ επί της Ακαδημίας.

Η παρουσία μας στο χώρο δεν πρόδιδε καμία ψευδαίσθηση για το τί θα βρούμε απέναντί μας:

Επαγγελματίες «συνδικαλιστές», πλείστα γηραιά μέλη, καθεστωτικές αντιλήψεις, με ένα περιτύλιγμα δήθεν ελπίδας για τις μεγάλες «αλλαγές» που θα φέρει η «φωτεινή» ηγεσία.

Είναι η ίδια ελπίδα για αλλαγές και διεκδικήσεις που εκφράζουν, οι ίδιοι άνθρωποι με άλλες συνθέσεις, τα τελευταία δέκα χρόνια σε ΓΣ στα «Κάραβελ» και στο Σπόρτινγκ: Ένταξη των εργαζομένων στο διαδίκτυο στο Σωματείο, προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και - εσχάτως - «αγώνας» για υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Τα ίδια δηλαδή θέματα που θα συζητιούνται και τα επόμενα χρόνια αν εμείς οι εργαζόμενοι/άνεργοι στο χώρο των ΜΜΕ δεν αποφασίσουμε να πάρουμε στα χέρια μας τις ζωές μας.

Αναλυτικότερα, για περισσότερες από τρεις ώρες, σχεδόν το μοναδικό θέμα συζήτησης και αντιπαράθεσης ήταν οι εργαζόμενοι στα sites, η ένταξή τους στο Σωματείο και η γνωστή πλέον αυτοκαταγραφή τους. Ακούστηκαν διάφορες απόψεις (από φοβικές ως προς την ένταξη μέχρι και θετικές επι της αρχής) και τελικά το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία όπου με μόλις τρία "όχι" η Γενική Συνέλευση αποφάσισε να προχωρήσει στη καταγραφή των μη μελών αν και η... περιρρέουσα ατμόσφαιρα κινούνταν στο επίπεδο του "ξέρουμε ότι είναι ένα αδειανό πουκάμισο η ιστορία αλλά ας ξεκινήσει κάτι"!
---
Tο κείμενο που μοιράστηκε κατά την παρέμβαση:

ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΑ ΠΑΝΤΟΥ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΠΟΥΘΕΝΑ

Τι περιμένεις, άραγε, από τους αιρετούς της ΕΣΗΕΑ που πρώτα πραγματοποιούν συναντήσεις με τα αφεντικά σου και μετά σε καλούν σε συνέλευση;

Τι περιμένεις από αυτούς που προκλητικά επικαλούνται "ληγμένες" Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για την υπογραφή των οποίων "αγωνίζονται" με εθιμικές ανακοινώσεις;

Τι άλλο περιμένεις από ένα "γερασμένο", παλαιοκομματικό σωματείο που σε δέχεται στις τάξεις του υπό όρους (χρονικές και μισθολογικές προϋποθέσεις απασχόλησης, εξετάσεις, ποινικό μητρώο κ.λπ); Που κλείνει την «πόρτα» σε χιλιάδες εργαζόμενους, και δη εκείνους που δουλεύουν σε συνθήκες εξαιρετικά μεγάλης επισφάλειας, και την ίδια στιγμή διατηρεί ως μέλη εκδότες, διευθυντές, επαγγελματίες λασπολόγους, καρεκλοκένταυρους τσανακογλείφτες, υμνητές της εξαθλίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων;

Τι περιμένεις από αυτούς που σε αντιμετωπίζουν ως "εισφορά", για ένα ταμείο (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ/ΕΔΟΕΑΠ) που οι ίδιοι επέτρεψαν να "γδύσουν" ληστρικά οι της Τρόικας σε αγαστή συνεργασία με το εγχώριο κεφάλαιο;

Τι άλλο περιμένεις για να τους γυρίσεις την πλάτη και να πάρεις τη ζωή σου στα χέρια σου;

Στα σύγχρονα κάτεργα των ΜΜΕ οι μισθωτοί σκλάβοι βιώνουν την επισφάλεια που κυριαρχεί και ταυτόχρονα βλέπουν τα σωματεία τους να σφυρίζουν συνωμοτικά κι αδιάφορα μπροστά στον ολοκληρωτικό πόλεμο που έχουν κηρύξει τα αφεντικά. Απολύσεις, εργοδοτικοί εκβιασμοί και απειλές, μειώσεις μισθών, καταστρατήγηση ωραρίων, πολύμηνες καθυστερήσεις στις καταβολές των δεδουλευμένων, ανασφάλιστη εργασία. Κι όμως, ακόμα και τώρα, το μότο - "καραμέλα" των εργοδοτικών που εσχάτως υιοθετεί ακόμη και η ΕΣΗΕΑ παραμένει το: "Με τις κινητοποιήσεις και τις απεργίες θα κλείσουμε το μαγαζί".

Αν παλαιότερα λέγαμε πως η ΕΣΗΕΑ είχε εγκαταλείψει τους εργαζόμενους των ΜΜΕ, έρμαια στα νύχια των αφεντικών, έφτασε η εποχή που πλέον ακόμα και αυτό θεωρείται ξεπερασμένο. Σήμερα, δεν είναι λίγες οι φορές που είτε συγκεκαλυμμένα είτε απροκάλυπτα παίρνει θέση ξεκάθαρα υπέρ της εργοδοσίας συμμετέχοντας στην εκστρατεία εκφοβισμού των εργαζόμενων. Πρόσφατα ήταν το μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ Αγγελική Γυπάκη που σε συνέλευση στον Ελεύθερο Τύπο υποστήριξε ότι "με τις απεργίες έκλεισαν και την ''Απογευματινή". Αύριο τις ίδιες αθλιότητες θα εκστομίσουν άλλοι, θεσμικοί εκ δεξιών και εξ αριστερών, ανάλογα με το μαγαζί που "κινδυνεύει" και το αφεντικό που κρύβεται από πίσω.

Ποιος, άλλωστε, μπορεί να ξεχάσει την επι διετία στάση της αριστερής ηγεσίας που δε μπόρεσε να υποστηρίξει τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων στα μεγάλα μαγαζιά του κλάδου, ούτε βέβαια να υπερασπιστεί τις Σ.Σ.Ε., φτάνοντας στο σημείο να παροτρύνει εργαζόμενους με ανυποχώρητη αγωνιστική δράση να υπογράψουν τις ατομικές συμβάσεις (βλ. ΣΚΑΪ). Και φυσικά δε μπορούμε να λησμονήσουμε την κήρυξη απεργιών μια ημέρα πριν τις Γενικές Απεργίες, διαφοροποιώντας τον κλάδο των Μ.Μ.Ε. από την υπόλοιπη εργατική τάξη. Πάντα χίλιες προφάσεις, χίλιες ντρίπλες και άλλα τόσα εμπόδια και υπόγειες συνεννοήσεις από ένα σωματείο που θυμίζει νεκρή φύση είτε φοράει μπλέ και πράσινα, είτε ροζ "κοστούμια"!

Με την ανοχή της ΕΣΗΕΑ τα ΜΜΕ, είτε μιλάμε για τα παραδοσιακά είτε για τα sites, έχουν μετατραπεί σε μία γαλέρα όπου άνθρωποι αλυσοδεμένοι και τρομοκρατημένοι από απειλές και εκβιασμούς εργάζονται κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμί που και αυτό ακόμα το λαμβάνουν εάν και εφόσον ευαρεστηθεί ο εργοδότης. Οι όποιες σπασμωδικές κινήσεις γίνονται κατά καιρούς δεν είναι τίποτα περισσότερο από απεγνωσμένες προσπάθειες διατήρησης των κεκτημένων. Και όχι βέβαια των εργατικών κεκτημένων αλλά των δικών τους προκειμένου να συνεχίσουν να υπάρχουν και μετά από μερικούς μήνες.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της ΓΣ είναι και η... εν ευθέτω χρόνω "αποκατάσταση" των συναδέλφων που εργάζονται στα sites με αυτή την περίφημη πλέον αυτοκαταγραφή. Κίνηση η οποία - αν δεν μιλούσαμε για μία τόσο σοβαρή υπόθεση - θα προκαλούσε άφθονο γέλιο γιατί είναι δεδομένο πως για τους αρτηριοσκληρωτικούς της ΕΣΗΕΑ λέξεις και έννοιες όπως συντάκτης ροής, social media manager, content editor, καταχωρητής, εξωτερικός συνεργάτης με το κομμάτι κλπ, είναι εντελώς άγνωστες και το όψιμο ενδιαφέρον τους δεν πείθει κανέναν. Χαρακτηριστική είναι η φράση του πρώην προέδρου Σόμπολου για "κοπτοραπτούδες" που δεν έχουν θέση στο σωματείο.

Είναι ξεκάθαρο πως δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από ένα τέτοιο σωματείο. Από ένα σωματείο που λειτουργεί και αποφασίζει σε ολιγομελείς συνεδριάσεις, πίσω από πόρτες κλειστές. Όσο αφήνουμε τον καιρό να περνάει χωρίς ουσιαστική αντίδραση είναι δεδομένο πως η επίθεση των αφεντικών θα γίνεται ολοένα και πιο σκληρή. Οι εργαζόμενοι/άνεργοι στα ΜΜΕ έχουμε μια και μόνο επιλογή: Να γυρίσουμε την πλάτη μας στoν καθεστωτικό συνδικαλισμό και να οργανώσουμε στη βάση του κλάδου την αντεπίθεσή μας. Με πυξίδα την αυτοοργάνωση, την αντιιεραρχία και τις οριζόντιες διαδικάσιες να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας μέσα σε όλους τους χώρους δουλειάς, με ενεργή συμμετοχή και λόγο, με την αλληλεγγύη και τη συλλογική δράση ως ασπίδα απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Να στιγματίσουμε τους "συναδέλφους", που τάσσονται στο πλευρό των αφεντικών, την ίδια στιγμή, που θα αναπτύσσουμε αντιστάσεις στο προϊόν της εργασίας μας, υπερασπιζόμενοι τη στοιχειώδη δεοντολογία και επαγγελματική αξιοπρέπεια.

Το δικό μας πρόταγμα είναι ο μαχητικός συνδικαλισμός από τα κάτω, ένα πραγματικό σωματείο, χωρίς αποκλεισμούς και συντεχνιακές λογικές, που θα τείνει το χέρι του και στην υπόλοιπη εργατική τάξη, που θα απαντήσει στην επίθεση των αφεντικών με βάση το κοινό ταξικό συμφέρον και όχι το συμφέρον των ιδιοκτητών και της δημοσιογραφικής κουστωδίας τους.

Απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τον καθεστωτικό συνδικαλισμό απαντάμε με

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΠΟΙΗΣΗ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
---
*

Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

... αλλάζει και ο 1264/82 ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Αλλαγές σε εργασιακά
και ασφαλιστικό μέχρι το φθινόπωρο


Διαβάζουμε στην Καθημερινή, σε ρεπορτάζ της Χριστίνας Κοψίνη, για τα προαπαιτούμενα σε εργασιακές σχέσεις και ασφαλιστικό μέχρι το φθινόπωρο, προκειμένου να ανοίξει η διαδικασία για τη διευθέτηση του χρέους. Στις εργασιακές σχέσεις, πέρα από ρυθμίσεις για τις μαζικές απολύσεις, φαίνεται ότι αλλάζει και ο βασικός συνδικαλιστικός νόμος (1264/’82).

Στα προαπαιτούμενα για το ασφαλιστικό, μέχρι το φθινόπωρο θα έχουν οριστικοποιηθεί τα πεδία αλλαγών που θα ισχύσουν από την 1.1.2015, δηλαδή νέος κύκλος ενοποίησης ασφαλιστικών ταμείων, κάθετες ενοποιήσεις και ενσωμάτωση των επικουρικών ταμείων στους φορείς κύριας ασφάλισης, δημιουργώντας ζωτικό χώρο για τον τρίτο πυλώνα της ιδιωτικής ασφάλισης. Επίσης, μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης, αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων και εφαρμογή της βασικής σύνταξης από το 2015, καθώς και περικοπές σε μία δεύτερη ομάδα κοινωνικών πόρων από τους οποίους χρηματοδοτείται ένα μεγάλο μέρος των ασφαλιστικών ταμείων.

Αναμένονται επίσης αλλαγές στο ύψος των επικουρικών συντάξεων λόγω εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, αρχικά από το ΕΤΕΑ και λίγους μήνες αργότερα από όλους του φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Διαβάστε στην Καθημερινή ολόκληρο το ρεπορτάζ

---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... ο Ψυχάρης μπροστά στις παράνομες απολύσεις ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Θα έχει ενδιαφέρον το πως θα εξελιχθεί η υπόθεση αυτή
και από ΔΟΛιας, αλλά και συνδικαλιστικής πλευράς...
Παράνομες κρίθηκαν
οι ομαδικές απολύσεις
στον ΔΟΛ το 2010
 Το Εφετείο Αθηνών όχι μόνο αποφάνθηκε πως ήταν ομαδικές οι απολύσεις που έγιναν τον Δεκέμβριο του 2010 στην εφημερίδα «Το Βήμα», αλλά έκρινε ότι ήταν παράνομες και όλες οι ομαδικές απολύσεις που έγιναν εκείνο το διάστημα σε όλα τα έντυπα και τα μέσα του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ) και για όλες τις κατηγορίες προσωπικού (δημοσιογράφοι, διοικητικοί υπάλληλοι, τεχνικοί υπάλληλοι, κ.λπ.).

Έτσι, δικαιώθηκε και από το Εφετείο ο δημοσιογράφος Παναγιώτης (Τάκης) Τσιμπούκης, ο οποίος τον Δεκέμβριο του 2010 απολύθηκε από το "Βήμα" μαζί με πολλούς ακόμη συναδέλφους του που εργάζονταν στο Βήμα.

Το Πρωτοδικείο Αθηνών το περασμένο έτος είχε κρίνει και πάλι παράνομες τις ομαδικές απολύσεις που έγιναν στο "Βήμα", και συνεπώς άκυρη την απόλυση και του εν λόγω δημοσιογράφου. Όμως ο Δ.Ο.Λ. άσκησε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης.

Το Εφετείο Αθηνών με τη σειρά του έκρινε και πάλι παράνομες όχι μόνο τις επίμαχες ομαδικές απολύσεις στο "Βήμα", αλλά όλο το πακέτο των απολύσεων που είχαν γίνει το διάστημα εκείνο στις επιχειρήσεις της Δ.Ο.Λ. Α.Ε. Οι ομαδικές αυτές απολύσεις που έγιναν τότε στον Δ.Ο.Λ. –και που ξεπερνούσαν κατά πολύ τις 30 που έγιναν στο "Βήμα"– ήταν παράνομες, υπογραμμίζει το Εφετείο.

Συγκεκριμένα, το Εφετείο αποφάνθηκε ότι ο Δ.Ο.Λ., με τις απολύσεις που έκανε τον Δεκέμβριο του 2010, υπερέβη το επιτρεπόμενο από τον νόμο περί ομαδικών απολύσεων (Ν. 1387/1983) όριο χωρίς να τηρήσει τις προβλεπόμενες, τόσο από την ενωσιακή όσο και από την ελληνική νομοθεσία, διαδικασίες.

Ο Δ.Ο.Λ., σύμφωνα με την εφετειακή απόφαση, είχε την υποχρέωση, πριν προβεί σε ομαδικές απολύσεις, να τηρήσει την προβλεπόμενη από τον νόμο περί ομαδικών απολύσεων διαδικασία της ενημέρωσης και της διαβούλευσης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, με σκοπό την αποφυγή όλων ή μέρους των απολύσεων, ή έστω την άμβλυνση των συνεπειών τους.

Ωστόσο, ο Δ.Ο.Λ., όπως έκρινε το Εφετείο, παραβιάζοντας την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, παρέκαμψε την προβλεπόμενη διαδικασία και προέβη στις ομαδικές απολύσεις παρανόμως.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... παιχνίδια κάτω από το τραπέζι με το Αγγελιόσημο ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

"Κρυφή" ατζέντα
για αγγελιόσημο και Internet;


<<“Έκρηξη” προκλήθηκε για τις μεθοδεύσεις πίσω από ...άτυπες συναντήσεις προέδρων των πέντε Eνώσεων που εξυφαίνονται το τελευταίο διάστημα. Το θέμα ήρθε στη Γενική Συνέλευση τόσο μέσα από αναφορά στην εισήγηση του απερχόμενου προέδρου Μάκη Βοϊτσίδη, όσο και από το γενικό γραμματέα Τάσο Φωκιανίδη, ο οποίος μάλιστα αναφέρθηκε σε απόφαση(;) του διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ για τα τους συναδέλφους που εργάζονται με ΔΠΥ και στο Ιντερνετ. Αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί στη συνέχεια μετά από παρέμβαση της εκπροσώπου μας στο δσ της ΠΟΕΣΥ, ότι κατ΄ αρχάς δεν υπάρχει καμία τέτοια απόφαση από το δσ της ΠΟΕΣΥ (Μεϊντάνη, Κατερίνης, Ντελέζος, Ζαγγανάς κ.α. ) και κατά δεύτερον ότι αυτές οι ...άτυπες συναντήσεις προέδρων ή γραμματέων έχουν καταγγελθεί από πολλά μέλη του δσ της ΠΟΕΣΥ καθώς ουσιαστικά καταργούν τα συλλογικά όργανα και κινούνται πέραν των δημοκρατικών διαδικασιών>>.


Τα παραπάνω αναφέρονται σε ανάρτηση του Ασύνταχτου Τύπου για τα όσα συνέβησαν στη γενική συνέλευση της ΕΣΗΕΜΘ προχθές. (εδώ ολόκληρο το ρεπορτάζ).


Με δεδομένο ότι το ζήτημα της ένταξης των εργαζομένων στα sites ήταν κεντρικό θέμα και στη σημερινή συνέλευση της ΕΣΗΕΑ, επί της πρότασης να ενταχθούν στην Ένωση ως "υποκατηγορία" της αφού δεν θα είναι παράλληλα ασφαλισμένοι σε ΤΣΠΕΑΘ και ΕΔΟΕΑΠ, οι "αποκαλύψεις" της Θεσσαλονίκης αποκτούν άλλο νόημα. Και κάπου εδώ αρχίζουν τα ερωτηματικά: 
  • Έχει σχέση η ένταξη των εργαζομένων στα sites με τη φημολογούμενη αλλαγή νόμου για το Διαδίκτυο;
  • Έχει σχέση με τα σενάρια αλλαγής του ποσοστού και της ανακατανομής του αγγελιοσήμου;
  • Έχει σχέση με τις κινήσεις των εκδοτών μέσω της Ένωσης Ιδιοκτητών Διαδικτύου (ΕΝΕΔ) η οποία -όπως ακούστηκε στη γενική συνέλευση- έχει την έδρα της εντός του ΔΟΛ; 
Το ότι οι δημοσιογράφοι που εργάζονται σε sites πρέπει να είναι μέλη της ΕΣΗΕΑ, να έχουν δηλαδή το αναφαίρετο δικαίωμα να συνδικαλίζονται είναι το μόνο βέβαιο. Το πως αυτό θέλει να το προωθήσει και να το καταφέρει η ΕΣΗΕΑ, η ΕΣΗΕΜΘ είναι ένα άλλο κεφάλαιο.

Τελικά ποιά είναι αυτή η περίφημη συμφωνία των προέδρων των δημοσιογραφικών ενώσεων για το αγγελιόσημο και έγινε κατόπιν συμφωνίας με εκδότες και κυβέρνηση;

---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... ανασυγκροτημένες ειδήσεις 29/5/2014 ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Ανασυγκροτημένες Ειδήσεις
@ Χρυσούλα Κατσιμιλή, 47 χρονών, τηλεφωνήτρια στην ΕΡΤ, πέθανε την Κυριακή το απόγευμα στο σπίτι της, η κηδεία της έγινε σήμερα Τετάρτη, πρωί, στην Επίδαυρο, τόπο καταγωγής της. Μόλις είχε λάβει ειδοποίηση για κατάσχεση του διαμερίσματός της. Κι ενώ ήδη το έφερε βαρέως που έκανε αίτηση και δούλευε στη Δημόσια Τηλεόραση...

@ Απλήρωτοι παραμένουν για δεύτερο συνεχή μήνα οι εργαζόμενοι στη «Ναυτεμπορική». Σύμφωνα με την ενημέρωση της διοίκησης, η εφημερίδα προσδοκά σε λήψη δανείου 5 εκατ. ευρώ, το οποίο θα επιτρέψει τη συνέχιση της έκδοσής της.

@ "... πριν από πέντε χρόνια το μητρώο Ανέργων της Ένωσης περιελάμβανε 150 συναδέλφους, οι οποίοι σαν ποσοστό ήταν το 3% μόνο των μελών της Ενώσεως. Σήμερα από τα 5.746 μέλη, 1.200 συντάκτες είναι άνεργοι και σε επίσχεση ξεπερνώντας έτσι το 35% των ενεργών μελών." - χθεσινός απολογισμός Αντωνιάδου στην ΕΣΗΕΑ...

@ Σε 4.750 ευρώ μικτά ανέρχεται η μηνιαία αμοιβή του προέδρου-διευθύνοντος συμβούλου της ΝΕΡΙΤ, Αντώνη Μακρυδημήτρη σύμφωνα με την κοινή απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Σίμου Κεδίκογλου. Τα εκτελεστικά μέλη του ΔΣ της ΝΕΡΙΤ θα λαμβάνουν 1.525 ευρώ (μικτά) και τα μή εκτελεστικά μέλη 300 ευρώ (μικτά).

@ Μπορεί να μην εκλέγεται η πρώην παρουσιάστρια του Mega, Εύα Καϊλή, αλλά σαρώνουν οι καλεσμένοι της “Ανατροπής”. Ο πρώην αντιπρόεδρος του ΔΟΛ, Παντελής Καψής, στην Ευρωβουλή και ο Αντώνης Καφετζόπουλος, η Πόπη Διαμαντάκου στο δήμο Αθηναίων, φυσικά η Μαρία Σπυράκη και το “μαξιλάρι της”.

@ Τακτική Γενική Συνέλευση ΕΔΟΕΑΠ στις 4 Ιουνίου 2014, ημέρα Τετάρτη και ώρα 12.00, στο ξενοδοχείο TITANIA.

@ Μεγάλος εκδοτικός όμιλος τις προηγούμενες ημέρες προχώρησε στην απόλυση εργαζομένου. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν η προβλεπόμενη καθώς κοινοποιήθηκε η απόλυση και στον εργαζόμενο δόθηκε επιταγή ημέρας. Ο εργαζόμενος έσπευσε στην τράπεζα για να εισπράξει το αντίτιμο της επιταγής αλλά δεν υπήρχε υπόλοιπο στο λογαριασμό. Η απόλυση έτσι ουσιαστικά ήταν άκυρη. Στον εκδοτικό όμιλο σήμανε συναγερμός και τελικά έπεισαν τον απολυμένο να μην σφραγίσει την επιταγή. Όμως το θέμα δεν λύθηκε και από ότι φαίνεται θα υπάρξει και συνέχεια καθώς υπάρχει σχετική προθεσμία από το νόμο να σφραγιστεί μια επιταγή. ΥΓ: Ο όμιλος είναι εισηγμένος...

---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... Ιντερνετ για εμάς χωρίς εμάς ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Ετοιμάζονται ρυθμίσεις για το internet


Η δεύτερη φάση τακτοποίησης του μιντιακού σκηνικού προς όφελος των ιδιοκτητών ΜΜΕ έχει στο επίκεντρο το διαδίκτυο. Η ΕΣΗΕΑ ανακοινώνει πρωτοβουλία για την καταγραφή των μη μελών που εργάζονται σε ενημερωτικές ιστοσελίδες, ενώ ταυτόχρονα, όπως γράφαμε από τις 13 Απριλίου, έρχεται νόμος για τη λογοκλοπή στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόσφατη ρύθμιση με την οποία καταργείται η υποχρέωση κατοχής πτυχίου για τους τεχνικούς των ηλεκτρονικών ΜΜΕ αφορά κυρίως τη διευκόλυνση των ιντερνετικών Μέσων, webTV και σάιτ, τα οποία θέλουν να επιβάλουν και θεσμικά το νέο εργασιακό καθεστώς. Εργαζόμενοι, δηλαδή, που θα παρέχουν υπηρεσίες τόσο ως δημοσιογράφοι ή υπάλληλοι όσο και ως τεχνικοί στις ενιαίες ιντερνετικές πλατφόρμες, χωρίς την υποχρέωση κατοχής άδειας επαγγέλματος ή πτυχίου κινηματογραφικής εκπαίδευσης.

Η κατάργηση του πτυχίου για τους τεχνικούς τηλεόρασης και ραδιοφώνου είναι μόνο η μία όψη του νομίσματος στην επιχείρηση τακτοποίησης του internet. Παράλληλα, συνεχίζονται οι επαφές και οι διαβουλεύσεις για τον νόμο που λέει η κυβέρνηση πως θα φέρει στη Βουλή σχετικά με τους κανόνες δημοσιότητας στο internet. Είναι γνωστό πως οι συνδικαλιστικές ενώσεις της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ είχαν επαφές με τον Σίμο Κεδίκογλου για το ζήτημα του διαδικτύου αλλά και για το αγγελιόσημο. Ειδικά για το τελευταίο επείγει να περάσει ρύθμιση με νόμο πριν από την υποχρεωτική κατάργησή του, που η κυβέρνηση αποδέχθηκε να γίνει το 2015.

Και ενώ ο υφυπουργός Σ. Κεδίκογλου προωθεί τις ρυθμίσεις που έχουν ζητήσει οι μεγαλοεκδότες για το διαδίκτυο, η ΕΣΗΕΑ ανακοίνωσε τη δημιουργία μητρώου εργαζομένων στα ενημερωτικά διαδικτυακά Μέσα, καλώντας τους δημοσιογράφους-μη μέλη της Ένωσης Συντακτών να καταθέσουν τα στοιχεία τους. Η προσπάθεια δημιουργίας αυτού του μητρώου δεν γίνεται πρώτη φορά από την ΕΣΗΕΑ. Τώρα, όμως, συμπίπτει με τις σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις από την κυβέρνηση προς όφελος των εκδοτικών Μέσων στο internet.

Η άλλη πλευρά είναι η διαφημιστική δαπάνη και το αγγελιόσημο. Ήδη οι εκδότες, μέσω της νέας τους Ένωσης, προσπαθούν να επιβάλουν στην αγορά την κατανομή της διαφήμισης με κριτήριο τις μετρήσεις επισκεψιμότητας που ανακοινώνει η Ένωση Ιδιοκτητών (ΕΝΕΔ). Παράλληλα, συνεχίζεται η επιχείρηση μετακίνησης του κύριου όγκου της διαφημιστικής δαπάνης από τα παραδοσιακά ΜΜΕ στο διαδίκτυο.

Αν σε όλα τα παραπάνω προστεθεί το σενάριο για μείωση του ποσοστού του αγγελιοσήμου από 20% σε 10% και η ανακατανομή του προς τους ασφαλιστικούς φορείς των οποίων μέλη είναι οι ενώσεις συντακτών και υπαλλήλων, προκύπτει το συμπέρασμα πως δεν αποκλείεται να προβλεφθεί αγγελιόσημο και για τα ειδησεογραφικά σάιτ, στα οποία την ασφάλιση του προσωπικού που θα ενταχθεί στις ενώσεις συντακτών θα πληρώνει το αγγελιόσημο και όχι οι ιντερνετικές εταιρείες. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, το ότι το ζήτημα του διαδικτύου συμπεριλαμβάνεται στα βασικά θέματα συζήτησης της γενικής συνέλευσης της ΕΣΗΕΑ.
---
---
*

Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

... ΔΟΛ - τους τράβηξε το αφτί η ΓΑΔΑ και το Μαξίμου ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Το « in.gr » διαψεύδει
τον Λαμπρόπουλο του «ΒΗΜΑτος»
και δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ»!

Έχασαν την… μπάλα στη Μιχαλακοπούλου και οι πολλοί διευθυντές και αρχισυντάκτες (που είναι πλέον περισσότεροι από τους εργαζόμενους) μπέρδεψαν τα μπούτια τους: προφανώς η πολυθρύλητη ενοποίηση είναι κάτι περισσότερο από επιτακτική ανάγκη, προκειμένου να αντιμετωπίσει τέτοια φαινόμενα! Αν και στην πραγματικότητα - όπως αποδεικνύεται και στη συνέχεια, αλλού είναι το πρόβλημα: προφανώς η διοίκηση της Ελληνικής Αστυνομίας τους «τράβηξε» το αφτί για το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου που απεδείκνυε με στοιχεία ότι οι Έλληνες αστυνομικοί ψήφισαν σε ποσοστό άνω του 50% Χρυσή Αυγή… και για να μην το «περάσουν» ως διάψευση, διότι δεν μπορεί να σταθεί, προτίμησαν με άλλο δημοσίευμα στο in.gr να αυτοαναιρεθούν με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το κύρος του ΔΟΛ!

Συγκεκριμένα τη Δευτέρα το μεσημέρι ο αστυνομικός συντάκτης του «ΒΗΜΑτος» υπογράφει κείμενο στο site της εφημερίδας με τίτλο, «Άνω του 50% των αστυνομικών ψήφισε Χρυσή Αυγή!» αναφέροντας στο κομμάτι «Τα στοιχεία που αποκαλύπτει «Το Βήμα» είναι καταλυτικά… Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους υπηρεσιών της ΓΑΔΑ συνολικά 2.738 αστυνομικοί ψήφισαν σε 18 εκλογικά τμήματα… η Χρυσή Αυγή έλαβε από 16,32% ως 22,32% όταν ο μέσος όρος της στην Α’ Αθηνών ήταν 7,81%»! Την ίδια ώρα στα χθεσινά «ΝΕΑ» (παραθέτουμε στη φωτό το σχετικό κομμάτι) σε αφιέρωμα για το προφίλ των Χρυσαυγιτών σε ένθετο ρεπορτάζ υποστήριζαν ότι «Σταθερά υψηλά τα ποσοστά στους αστυνομικούς»!

Έτσι αργά χθες το βράδυ, αφού είχαν πέσει τα σχετικά τηλεφωνήματα από ΓΑΔΑ και Μαξίμου… επανέρχεται το in.gr με νέο κομμάτι και τίτλο, «Αρνείται η ΕΛ.ΑΣ. ότι οι αστυνομικοί ψήφισαν μαζικά Χρυσή Αυγή» (εδώ το σχετικό λινκ) αναφέροντας αόριστα «Σε κάποια δημοσιεύματα και τηλεοπτικά ρεπορτάζ αναφέρθηκε ότι πάνω από το 50% των αστυνομικών ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή»!

Τα συμπεράσματα δικά σας!
---
---
*

... αμισθί εργασία στο Ιντερνετ ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Όταν χίπστερ ιντερνετικοί αστέρες
σε (προ)καλούν να δουλέψεις δωρεάν

Ο Mikeius και το τέλος της εργασίας

Έχεις ταλέντο στην γραφιστική και στο Photoshop; Είσαι άνεργος; Την βρίσκεις να δουλεύεις σε projects από τα οποία δεν αμείβεσαι, με σκοπό να γεμίσεις το βιογραφικό σου, ώστε να έχεις τα προσόντα για να προσληφθείς σε άλλα αντίστοιχα projects αμισθί; Την βρίσκεις, τελικά, με τους φαύλους κύκλους; Αν ναι, τότε ο διαγωνισμός του Mikeius είναι για σένα!

Εδώ, ο –αναμφίβολα ταλαντούχος– Mikeius προκηρύσσει έναν διαγωνισμό σε συνεργασία με το Unity Shop στο The Mall Athens. Σύμφωνα με τους όρους, οι υποψήφιοι πρέπει να στείλουν ένα ολόκληρο δημιουργικό –όχι απλά ένα logo δηλαδή– με συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές, με στόχο όχι κάποιο fan project ή την διακόσμηση του καφενέ του χωριού, αλλά ένα κανονικό εμπορικό κατάστημα μέσα σε ένα κανονικό εμπορικό κέντρο.


Σύμφωνα με τον ίδιο τον Mikeius σε σχόλιο κάτω από το βίντεο, ο διαγωνισμός αφορά «ερασιτέχνες που έχουν κάβλα με Photoshop. Άμα ήταν να πληρώσω κανονικό γραφίστα, στον πούτσο μου, το φτιάχνω κι εγώ σε 5 λεπτά. Το θέμα είναι να το κάνουν fans που ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ ΤΗ ΦΑΣΗ και θα ήθελαν να δουν τη δουλειά τους να εκτίθεται σε πολλά μάτια καθημερινά».

Όπως έγραψε και ένας σχολιαστής ως απάντηση, στην λογική του Mikeius κανονικός γραφίστας είναι μόνο αυτός που δεν ζητάει αμοιβή. Ο ενθουσιώδης ερασιτεχνισμός είναι ο μανδύας υπό τον οποίο το Unity Shop θα κάνει την δουλειά του μέσω του Mikeius. Αλλά δεν μένει εκεί: σιγά μην προσλάβει κανείς κανονικό (=όχι τζάμπα) γραφίστα όταν μπορεί να εκμεταλλευτεί κάποιον, για τον οποίο το κριτήριο είναι να ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ ΤΗ ΦΑΣΗ. Τα δε δύο υπογεγραμμένα μπλουζάκια που θα δοθούν στον νικητή μαζί με την ευκαιρία η δουλειά τους «να εκτίθεται σε πολλά μάτια καθημερινά» είναι η κορωνίδα της ξεφτίλας του όλου πράγματος.

Όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος ο Mikeius, από την δραστηριότητά του ως κωμικός ζει – και μπράβο του. Και προφανώς δεν προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες του, όπως βλακωδώς τονίζει ένας σχολιαστής στο βίντεο, απλώς η φύση της δουλειάς του είναι τέτοια, που δεν πέφτει κάποιο άμεσο οικονομικό βάρος στον καταναλωτή – ας είναι καλά το Youtube με τις διαφημίσεις των 5 δευτερολέπτων που μας προκαλούν εμφράγματα αν έχουμε ξεχάσει τα ηχεία ανεβασμένα. Αφού λοιπόν δεν προσφέρει ο ίδιος τις υπηρεσίες του δωρεάν, γιατί να τις προσφέρει ο τάδε «ερασιτέχνης» γραφίστας; Η απάντηση είναι ο ερασιτεχνισμός του Ίντερνετ.

Περιπτώσεις όπως ο διαγωνισμός του Mikeius δεν είναι σπάνιες. Συχνά σε projects που είτε τρέχουν διαδικτυακά είτε προωθούνται διαδικτυακά, διάφορες εργασίες σκεπάζονται είτε με το πέπλο του fun/fan, είτε με μια χομπίστικη αύρα. Οι γραφίστες/σχεδιαστές/κομίστες υποφέρουν εντονότατα σε αυτό το επίπεδο. Προσοχή: εδώ δεν μιλάμε ούτε για δουλειά σε πλαίσιο προσωπικής/φιλικής/οικογενειακής χάρης, ούτε για projects που είναι καθαρά ερασιτεχνικά, όπως –ελπίζουμε όχι για πολύ ακόμα– το περιοδικό που διαβάζετε τώρα. Μιλάμε για κανονικές εργασιακές υποχρεώσεις, που συνεπάγονται και κανονικές οικονομικές υποχρεώσεις. Επιπλέον, δεν αναφέρομαι σε περιπτώσεις χαμηλής αμοιβής, αλλά σε αυτόματη κατάταξη της εργασίας που έκανε κάποιος στο πλαίσιο του ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΜΕ ΤΗ ΦΑΣΗ, αφαιρώντας έτσι το εργασιακό περιεχόμενο και τις συνακόλουθο οικονομικό.

Κακά τα ψέματα, αφενός το καθεστώς εργασίας από το σπίτι, στο οποίο υπάγονται πλέον πολλοί εργαζόμενοι –κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες– αφετέρου η εσκεμμένη σύγχυση μεταξύ ανάληψης ενός έργου και της γνήσια χομπίστικης παράθεσης λ.χ ενός σχεδίου στο Deviantart, ευνοούν τις περιπτώσεις όπως αυτή του Mikeius. Τα πλεονεκτήματα, δηλαδή, της εργασίας από το σπίτι μπορούν να αποτελέσουν ταυτόχρονα λίπασμα για την εδραίωση αυτής της λογικής. Πολλοί, είτε μικρής ηλικίας, είτε αβαθούς κρίσης, είτε και τα δύο, θα σπεύσουν να φάνε ώρες επί ωρών μπροστά στο Photoshop, μπας και επιλεγούν.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με όλα αυτά είναι πως διαμορφώνεται σταδιακά ένα καθεστώς αλήθειας, σύμφωνα με το οποίο δεν είναι καν μέσα στον ορίζοντα της σκέψης κάποιου ότι θα μπορούσε να εργάζεται επί πληρωμή και όχι επειδή ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ ΤΗ ΦΑΣΗ. Περιπτώσεις όπως το νέο προϊόν του Στάθη Τσαγκαρουσιάνου, το περιοδικό Γκρέκα, δηλαδή έντυπα χωρίς συντάκτες, που λειτουργούν μόνο στη βάση του περίφημου πια internship, είναι απλώς το υλικό αντίστοιχο του 18χρονου «μη κανονικού γραφίστα» που ζητάει ο Mikeius.

Μπορεί να μην συνδέεται άμεσα με το ζήτημα, αλλά δεν μπορεί κανείς να μην σκεφτεί ότι ο άνθρωπος που έβγαζε πύρινες καταγγελίες κατά της απαρχαιωμένης λογικής των παραδοσιακών ΜΜΕ και μιλούσε με πάθος υπέρ της bottom-up λειτουργίας του Youtube, κάνει πλέον ραδιοφωνική εκπομπή στον σταθμό του Μαρινάκη. Ας ελπίσουμε, τουλάχιστον, εκεί να μην πληρώνεται σε υπογεγραμμένα μπλουζάκια.

---
---
*

... έκλεισε το Πρακτορείο Διανομής Ξένου Τύπου ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Αίτηση πτώχευσης
από το Πρακτορείο Διανομής Ξένου Τύπου


Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε το «Πρακτορείο διανομής Ξένου Τύπου ΕΠΕ». Λίγες μέρες πριν από τη σημερινή κρίσιμη συνέλευση των μετόχων της «Ευρώπης», το πρακτορείο που διανέμει τον ξένο Τύπο υπέβαλε αίτηση πτώχευσης στις 13 Μαΐου 2014.

Στην αίτηση αναφέρει πως μεταξύ άλλων οφείλει στο ΙΚΑ 748.509 ευρώ, σε πάσης φύσεως προμηθευτές και πιστωτές 3.500.000 ευρώ και στην εταιρεία «AVIS» της οποίας μισθώνει τα οχήματα το ποσό των 3.538 ευρώ. Το πρακτορείο διαθέτει 4 ακίνητα και υποκαταστήματα σε διάφορα σημεία της χώρας.

---
---
*

... νέο Δ.Σ. στους φωτορεπόρτερ ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Εκλογές ΕΦΕ και συγκρότηση νέου ΔΣ


Με μεγάλη συμμετοχή, πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 14 Μαΐου 2014 οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων Οργάνων της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας

Ψήφισαν 195 (από τα 225 ταμειακά εντάξει μέλη), και βρέθηκαν: έγκυρα 191, άκυρα 4.

Για το ΔΣ εκλέχθηκαν (κατά σειρά ψήφων):

1. Λώλος Μάριος, 2. Παπαθανασίου Γιώργος, 3. Κουτρουμάνος Βασίλης, 4. Νικολόπουλος Αντώνης, 5. Ζαχοπούλου Χριστίνα, 6. Τριχιάς Παναγιώτης, 7. Μακρής Αργύριος, 8. Χαζηκωστής Ανδρόνικος, και 9. Μοσχανδρέου Παναγιώτης,

Αναπληρωματικοί:
Γεννατά Φανή, Μπελτές Αλέξανδρος, Ματσάγγος Στέλιος, Παναγιώτου Ορέστης, Μήτσουρας Νίκος, Αλεξιάδης Δημήτριος, Παπαμήτσος Δημήτριος, Ντόμαλης Απόστολος

Για την Εξελεγκτική Επιτροπή εκλέχθηκαν (κατά σειρά ψήφων)::
1. Χαραλάμπους Αντώνιος, 2. Κατσίνη Μαριλένα, 3. Κακολύρης ΝικόλαοςΑναπληρωματικοί Δούκας Αντώνιος, Πανηγυρόπουλος Γεώργιος, Μπότσης Νεκτάριος

Για το Πειθαρχικό Συμβούλιο εκλέχθηκαν:

1. Δασκαλάκης Θωμάς, 2. Βλάχος Αλέξανδρος, 3. Ακριβιάδης Χάρης, 4. Δέτσης Γεώργιος 5. Γρηγορόπουλος Γεώργιος (μετά από κλήρωση λόγω ισοψηφίας)
Αναπληρωματικοί: Κωνσταντινίδης Δημήτριος (κατόπιν της ανωτέρω κληρώσεως), Βαφειαδάκης Άρης, Παπαχαραλάμπους Χαράλαμπος

Την Τρίτη 20-05-2014, συνήλθε το νεοεκλεγέν ΔΣ προκειμένου να συγκροτηθεί σε σώμα. Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν δύο μέλη.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που εκλέχθηκε συγκροτήθηκε ομόφωνα και παμψηφεί σε σώμα, ως εξής:

Πρόεδρος: Λώλος Μάριος
Αντιπρόεδρος: Παπαθανασίου Γεώργιος
Γεν. Γραμματέας: Ζαχοπούλου Χριστίνα
Ταμίας: Κουτρουμάνος Βασίλειος
Ειδ. Γραμματέας: Μοσχανδρέου Παναγιώτης

---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... η ΕΣΗΕΑ εμπαίζει τους εργαζόμενους στα sites ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Και εγένετο Μητρώο Μη Μελών!


Ο χαριστικός εμπαιγμός των συναδέλφων στα sites από την ΕΣΗΕΑ

Με μια άνευ προηγουμένου -και κυρίως άνευ οιουδήποτε αντικρίσματος- κίνηση στα συνδικαλιστικά χρονικά, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Σ.Η.Ε.Α. αποφάσισε να προχωρήσει στη δημιουργία «Μητρώου δημοσιογράφων - μη μελών της Ενώσεως» που εργάζονται σε ενημερωτικά διαδικτυακά μέσα.

Η κατάρτιση αυτού του μοναδικού στο είδος του μητρώου, που αναπτέρωσε τις ελπίδες πολλών συναδέλφων που εργάζονται στο διαδίκτυο, καθώς θεώρησαν ότι μπαίνει ένα λιθαράκι που θα φτάσει στη στιγμή να αναγνωριστεί η επαγγελματική τους ιδιότητα από ένα σωματείο που, μέχρι και σήμερα, τους κλείνει ερμητικά τις πόρτες του, θα γίνει με την εθελοντική προσέλευση των ίδιων των εργαζομένων.

Ετσι, λοιπόν, το Δ.Σ. αποφάσισε να προχωρήσει στη δημιουργία ενός μητρώου που, όσο και ψάξει κανείς, όμοιό του (μη μελών!) δεν έχει καταρτίσει κανένα συνδικαλιστικό σωματείο, «προκειμένου να καταγράψει την κατάσταση που επικρατεί και στη συνέχεια να προχωρήσει σε καίριες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των συναδέλφων», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.


Επειδή, η συγκεκριμένη κίνηση του ΔΣ αφορά έναν τεράστιο αριθμό εργαζομένων στο χώρο του Διαδικτύου, αγρίως εκμεταλλευόμενων από τους εργοδότες τους, θεωρούμε σκόπιμο να επισημάνουμε κάποια απλά και σχετικά γνωστά πράγματα.

Η εμφάνιση των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης και η δημιουργία αυτής της νέας αγοράς στην οποία απασχολούνται χιλιάδες συνάδελφοί μας, στην πλειοψηφία τους νέοι που βγαίνουν στην αγορά εργασίας, δεν εμφανίστηκε προχθές, αλλά έχει εγκαθιδρυθεί και γιγαντωθεί εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία. Και είναι ευρέως γνωστό ότι οι περισσότεροι δημοσιογράφοι στο Ιντερνετ δουλεύουν για χρόνια σε καθεστώς «μαθητείας» χωρίς καν να αμείβονται, ενώ οι περισσότεροι που πληρώνονται είναι «μαύροι» εργαζόμενοι που δεν «εμφανίζονται» πουθενά ή δουλεύουν με μπλοκάκι. Οπότε, όχι μόνο δεν αναγνωρίζονται ως δημοσιογράφοι, αλλά ούτε καν ως εργαζόμενοι!

Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα κανένα από τα πέντε ΔΣ που πέρασαν από τις καρέκλες του 5ου ορόφου στην Ακαδημίας δεν ασχολήθηκε ποτέ με τους εργαζόμενους συναδέλφους στο διαδίκτυο και, πέρα από κάποιες πρόσφατες, αόριστες προεκλογικές αοριστολογίες, ποτέ δεν έκαναν τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να δρομολογηθούν οι χρονοβόρες (και πιθανά αδιέξοδες διαδικασίες) για την αλλαγή του καταστατικού της ΕΣΗΕΑ, ώστε να αποκατασταθεί αυτή η χρόνια αδικία. Και αυτό, βέβαια, συνέβαινε γιατί τόσο τα ΔΣ που περνούν από την ΕΣΗΕΑ, όσο και τα περισσότερα από τα μέλη της, επέλεγαν αυστηρά και ξεδιάντροπα, για καθαρά συντεχνιακούς και ωφελιμιστικούς λόγους, να κρατούν κλειστές τις πόρτες του σωματείου καταδικάζοντας έτσι τους συναδέλφους μας να πέφτουν παντελώς ανυπεράσπιστοι στα χέρια της άγριας εκμετάλλευσης. Λόγος για τον οποίο, άλλωστε, τα μέλη της ΕΣΗΕΑ ανέρχονται σε περίπου 5.500, όταν συνολικά οι εργαζόμενοι στο χώρο του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου είναι τουλάχιστον τριπλάσιοι, ενώ ήταν πολύ περισσότεροι πριν τον ερχομό των μνημονίων, οπότε και μπήκαν λουκέτα σε αρκετά μαγαζιά, κυρίως στο χώρο των έντυπων όπου και πραγματοποιήθηκαν χιλιάδες απολύσεις.

Σε όλο αυτό το διάστημα, όλα τα ΔΣ της ΕΣΗΕΑ σφύριζαν αδιάφορα στις δημόσιες εκκλήσεις των συναδέλφων εργαζόμενων στο Ιντερνετ προκειμένου να αναγνωριστεί η ύπαρξή τους από το σωματείο. Οι πεφωτισμένοι συνδικαλιστές όχι μόνο καμώνονταν ότι δεν αναγνωρίζουν τη νέα, ηλεκτρονική πραγματικότητα που διεύρυνε το «πλάτος» της ενημέρωσης και το μέγεθος της σχετικής αγοράς εργασίας, αλλά έκλειναν και τα μάτια (όπως και συνεχίζουν να κάνουν) μπροστά στο γεγονός της απεργοσπασίας πολλών sites κατά τις ημέρες των απεργιακών κινητοποιήσεων, οι ιδιοκτήτες των οποίων καλούν τους εργαζόμενους να δουλέψουν κανονικά, επικαλούμενοι με περισσή υποκρισία, ωσαν να ενδιαφέρονται για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων τους, ότι δεν καλύπτονται από την ΕΣΗΕΑ.

Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα, ακόμη κι αν πετύχαινε μια απεργία με τη συμμετοχή των εργαζόμενων στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, η ροή του προϊόντος που (καλώς ή κακώς) παράγουμε να συνεχίζεται ανεμπόδιστα στο διαδίκτυο, αφού στην πράξη, ως μη μέλη της ΕΣΗΕΑ οι συνάδελφοι στα sites δεν μπορούσαν να απεργήσουν, όντας ακάλυπτοι απέναντι στους εργοδότες και στο ενδεχόμενο απόλυσης. Κι, όμως, παραγκωνίζοντας επιδεικτικά την ωμή πραγματικότητα, οι συνδικαλιστές της ΕΣΗΕΑ παρέβλεπαν ακόμη και τις υπογεγραμμένες από εργαζόμενους σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης καταγγελίες εναντίον της για «την υποκριτική στάση της στο θέμα των εργαζόμενων δημοσιογράφων στο Ιντερνετ», με τις οποίες εξηγούσαν ότι γι’ αυτό το λόγο δεν θα απεργήσουν. Φυσικά, όσο κι αν ότι αυτή η στάση των συναδέλφων ήταν καίρια απεργοσπαστική σε ότι αφορά το πλήγμα που επέφερε σε ολόκληρο τον κλάδο κι όσο κι αν εξυπηρετούσε ή κατευθυνόταν άλλοτε υπόγεια κι άλλοτε φανερά στους χώρους εργασίας από τους εργοδότες με απόλυτη ευθύνη της ΕΣΗΕΑ, δεν έγινε η παραμικρή κίνηση για την αποτροπή της.

Και, εντάξει, τόσο καιρό οι συνδικαλιστές της ΕΣΗΕΑ, υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα της κλειστής δημοσιογραφικής τους κάστας, αρνούνταν να αναγνωρίσουν το αυτονόητο της ύπαρξης των εργαζόμενων στα ιντερνετικά μέσα ενημέρωσης καθιστώντας τους στην πράξη κάτι σαν φαντάσματα. Εντούτοις, είναι αδύνατο να πιστέψει κανείς ότι το σημερινό ΔΣ της ΕΣΗΕΑ δεν γνωρίζει τη γέννηση και ύπαρξη, εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο, της ΕΝΩΣΗΣ ΕΚΔΟΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ (ΕΝΕΔ). Αλλά και το πώς, μέσω αυτής της σχετικά νέας «Ενωσης», οι ίδιοι παραδοσιακοί ιδιοκτήτες των ΜΜΕ προσπαθούν να μοιράσουν την καινούρια πίτα, μόνο και μόνο για να την ελέγχουν απόλυτα, λόγος για τον οποίο έχουν αρχίσει τις μονοπωλιακές μετρήσεις της αγοράς στον ηλεκτρονικό Τύπο, στην ουσία με τις ίδιες μεθόδους που χρησιμοποιούσαν και με τον παραδοσιακό, προκειμένου να μοιράσουν τη νέα αγορά: αναμεταξύ τους και με ελάχιστους νεόκοπους παίχτες

"Για να αναβαθμιστεί και να ωριμάσει η ελληνική αγορά απαιτείται η καθιέρωση υποχρεωτικών κανόνων δεοντολογίας αλλά και ενός νομικού πλαισίου προστασίας των φορέων παραγωγής και διανομής πρωτότυπου και αδειοδοτημένου ψηφιακού περιεχομένου και υπηρεσιών στο χώρο του διαδικτύου», αναφέρει στο ινερνετικό της προφίλ της η ΕΝΕΔ. Και το σημερινό ΔΣ της ΕΣΗΕΑ δεν έχει βγάλει την παραμικρή καταγγελία για το νέο άγριο πεδίο εργοδοτικής εκμετάλλευσης, που πλέον έχει και όνομα και εκπροσωπείται ως «Ενωση» της νέας και της παλιάς γενιάς των εκδοτών-εργοδοτών που εγκαταλείπουν τα απαξιωμένα από τους ίδιους παραδοσιακά ακριβά μέσα ενημέρωσης και στρέφονται προς τα νέα φθηνότερα και λαμπρά προς εκμετάλλευση ιντερνετικά μέσα.

Αλλά, γιατί να απαιτεί κανείς μια τέτοια καταγγελία όταν το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ δεν έχει κάνει καν τον κόπο να «προσεγγίσει» την ΕΝΕΔ και να απαιτήσει τα αυτονόητα; Να ζητήσει, δηλαδή, την καταγραφή των εγγεγραμμένων στην ΕΝΕΔ χώρων εργασίας, τον αριθμό των απασχολούμενων, το καθεστώς εργασίας κλπ, κλπ. Εκτός κι αν δεν γνωρίζει που στεγάζονται τα γραφεία της και δεν τη βρίσκει, οπότε να τους αποκαλύψουμε εμείς τη διεύθυνση που εδρεύει: η βρεφικής ηλικίας νέα συνένωση των ιδιοκτητών του Τύπου στεγάζεται στην οδό Μιχαλακοπούλου, στον αριθμό 80 στην Αθήνα, στο κτίριο που στεγάζεται το -γνωστό και μη εξαιρετέο για τις σφαγές των εργαζομένων του- εκδοτικό συγκρότημα του ΔΟΛ του Σταύρου Ψυχάρη!

Συν τοις άλλοις, η ΕΣΗΕΑ καμώνεται ότι δεν γνωρίζει την ύπαρξη ενός άλλου σωματείου, που κατά τα λοιπά συνεργάζεται, αυτό της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ) το οποίο, σχετικά πρόσφατα, έχει αρχίσει να εντάσσει τους συναδέλφους στα ηλεκτρονικά μέσα στο μητρώο της ως μέλη (και όχι ως μη!). Ούτε και το ότι η ΕΣΠΗΤ έχει ξεκινήσει (υποτίθεται) κι αυτή από τη μεριά της την καταγραφή των ηλεκτρονικών μέσων που υπάρχουν στη χώρα μας καθώς και το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς. Κάτι που σημαίνει ή ότι δεν υπάρχει ουδεμία επαφή και συνεννόηση μεταξύ αυτών των δύο σωματείων, ή ότι λειτουργούν παντελώς ανταγωνιστικά. Οπως και να έχει, εις βάρος των συναδέλφων στο Ιντερνετ.

Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο ότι αυτή η κίνηση της ΕΣΗΕΑ που απευθύνεται στους συναδέλφους που εργάζονται στο Ιντερνετ για την καταγραφή τους σε ένα άχρηστο και ανεπίσημο μητρώο είναι κάτι παραπάνω από απατηλή, μα κυρίως έντεχνα παραπλανητική, αφού στην πραγματικότητα δεν πρόκειται να οδηγήσει απολύτως πουθενά, όχι τόσο εξαιτίας των γραφειοκρατικών διαδικασιών που απαιτούνται για να συμβεί κάτι τέτοιο (αλλαγή νόμου ή αλλαγή καταστατικού) . Και είναι εξοργιστική όχι μόνο γιατί εμπαίζει τους ήδη ταλαιπωρημένους από την άγρια εκμετάλλευση συναδέλφους μας στο Ιντερνετ, αλλά και γιατί τους δημιουργεί φρούδες ελπίδες για ένα τόσο πολυπόθητο και αυτονόητο αίτημά τους. Κι εδώ και κάποιο καιρό, όχι μόνο των ίδιων αλλά και πολλών συναδέλφων μελών της ΕΣΗΕΑ.

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ καλεί για τη δημιουργία ενός (μη) μητρώου και για την ακρίβεια μιας καταγραφής που δεν έχει απολύτως κανένα καταστατικό αντίκρισμα και αυτό το γνωρίζει περισσότερο από τον καθένα. Αν πραγματικά ήθελε να κάνει μια αξιόπιστη καταγραφή των εργαζόμενων στα sites, το πιο απλό που θα μπορούσε να πράξει θα ήταν να στελεχώσει ένα κλιμάκιο που θα προχωρούσε σε αυτοψίες και θα έκανε την καταγραφή. Και όχι να ζητάει από τους εργαζόμενους να προσκομίσουν εθελοντικά μια δήλωση για μπουν σε αυτό, κάτι που από τη φύση ενός τέτοιου εγχειρήματος δεν θα οδηγήσει σε καμιά ολοκληρωμένη καταγραφή.

Τώρα, σε ότι αφορά αυτό που λέγεται στη σχετική ανακοίνωση ότι, «με το πέρας τη δημιουργίας του μητρώου των μη μελών, η ΕΣΗΕΑ θα προχωρήσει σε καίριες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των συναδέλφων», τα ίδια τα μέλη της ΕΣΗΕΑ είναι τα πρώτα που μπορούν να γελάσουν ή και να κλάψουν μαζί . Ενθυμούμενα τις όχι καίριες, αλλά ανύπαρκτες παρεμβάσεις της ΕΣΗΕΑ τα τελευταία χρόνια στους χώρους εργασίας τους. Που ήταν απούσα ή που κορόιδευε με υποσχέσεις για στήριξη και κινητοποιήσεις που δεν έγιναν ποτέ, την ώρα που γινόντουσαν χιλιάδες απολύσεις και απανωτές μειώσεις μισθών. Και με κάτι απεργίες που όλοι γνωρίζαμε ότι ήταν «τουφεκιές στον αέρα».

Ένα σωματείο που δεν έχει την παραμικρή ικανότητα να υπερασπίσει τα μέλη του ας σταματήσει, τουλάχιστον, κάπου εδώ την υποκρισία και την εξαπάτηση των μη μελών συναδέλφων στα sites. Πέρα από τις όποιες σκοπιμότητες, το καλύτερο που θα είχε να κάνει θα ήταν να το… βουλώσει.

Συνέλευση έμμισθων, άμισθων, «μπλοκάκηδων»,
«μαύρων», ανέργων και φοιτητών στα ΜΜΕ
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Τρίτη 27 Μαΐου 2014

... "ξανακτίζεται" ο ΔΟΛ; ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

«Μετά την Αμερική
ο Ψυχάρης δεν είναι πια ο ίδιος...»

Γιατί στον ΔΟΛ «χτίζουν» καινούργιο γραφείο στον 5ο για τον νέο γενικό διευθυντή (Μεμή)

Πολλοί είναι αυτοί στον ΔΟΛ που αναρωτιούνται τι συμβαίνει με τον ισχυρό άνδρα της Μιχαλακοπούλου και γιατί ο Σταύρος Ψυχάρης αποσύρεται σταδιακά αναθέτοντας, σε πρώτη φάση, την ευθύνη όλου του δημοσιογραφικού κομματιού του ΔΟΛ, στον Χρήστο Μεμή.

Ο τελευταίος έχει αναλάβει αρχικά την ενοποίηση των Νέων και του Βήματος και θα είναι ουσιαστικά ο διευθυντής και των δύο εφημερίδων με... αρχισυντάκτες τον Δ. Μητρόπουλο και τον Αντ. Καρακούση που θα αναφέρονται απευθείας σε αυτόν. Eξάλλου εμφανίζεται πλέον και επίσημα ως Γενικός Διευθυντής Μ.Ε. (Μέσων Ενημέρωσης) του ΔΟΛ.

Πέρα από αυτό ο Μεμής θα είναι εκείνος που θα έχει τον πρώτο λόγο και στο εμπορικό κομμάτι του Οργανισμού και θα έχει άμεσες επαφές «με όλους όσοι χρειάζονται» για την ανάπτυξη του ΔΟΛ.

Παρεμπιπτόντως, για ποιο λόγο ο Χρήστος Μεμής δεν θα συστεγαστεί με τον Ψυχάρη και τον
Καρακούση στα έτοιμα «κλειστά» γραφεία που είχε φτιάξει ο Χρήστος Λαμπράκης για τον ίδιο και τα στελέχη του, στον 5ο όροφο της Μιχαλακοπούλου;

Και γιατί τα συνεργεία δούλευαν πυρετωδώς για να του φτιάξουν από την αρχή καινούργιο prive στο χώρο των δημοσιογραφικών γραφείων του ΒΗΜΑΤΟΣ;

Περιμένουν άραγε νέες αφίξεις στελεχών εκτός ΔΟΛ και έχουν κρατημένα τα έτοιμα γραφεία; Ή είναι μία ακόμη κίνηση του Ψυχάρη που θέλει με αυτόν τον τρόπο να στείλει και πάλι μήνυμα ότι αυτός ήταν, είναι και θα είναι το ένα και μοναδικό αφεντικό; 

Γεγονός είναι όμως, όπως λέγεται και στους διαδρόμους της Μιχαλακοπούλου ότι «μετά την επιστροφή του από την Αμερική ο Ψυχάρης δεν είναι πια ο ίδιος»...

Υ.Γ Και μια ακόμη απορία: πως άλλαξε γνώμη ο Ψυχάρης για τον Δ. Μητρόπουλο τον οποίο είχε εξοστρακίσει (ζώντος του Λαμπράκη) από το ΒΗΜΑ στέλνοντάς τον στα ΝΕΑ; Μήπως κάποιες εξελίξεις ξεπερνούν ακόμη και το αφεντικό του ΔΟΛ;

ΥΓ1 Για την ιστορία, τον νέο διευθυντή των ΝΕΩΝ τον είχε στείλει ο ίδιος ο Λαμπράκης για σπουδές στην Αμερική...
---
πηγή: http://zoornalistas.blogspot.gr/
---
*

... τα ΜΜΕ διασύρθηκαν, ο Σαμαράς σώθηκε ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Αντιμνημόνιο και στην TV και στην κάλπη!

Ο ΣΥΡΙΖΑ νίκησε, τα Μέσα διασύρθηκαν για μια ακόμη φορά, αλλά διατήρησαν ζωντανή την κυβέρνηση του Μνημονίου

Με ποσοστό 26,58% ο ΣΥΡΙΖΑ κατέκτησε την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές, έχοντας να αντιμετωπίσει εχθρικά Μέσα κατά τη συντριπτική πλειονότητα τους και πέτυχε μια σημαντική νίκη.

Για πρώτη φορά ο φόβος και ο τρόμος που μετέδιδαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί για τις επιπτώσεις της ψήφου στο ΣΥΡΙΖΑ, απορρίφθηκε από ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας. Το 2012, η απειλή πως η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει έξοδος από το ευρώ, με το “σχολικό” σποτ είχε αποτέλεσμα. Το ίδιο έργο, δύο χρόνια μετά δεν είχε απήχηση.

Από την άλλη πλευρά, τα Μέσα Ενημέρωσης πέτυχαν να περιορίσει το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, να “συντηρήσει στη ζωή” τον Ευάγγελο Βενιζέλο, και να δώσουν μια ακόμη ανάσα στον Αντώνη Σαμαρά. Το σύστημα των ΜΜΕ με τις πλαστές δημοσκοπήσεις, τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και την τρομοκράτηση του κοινού, με την ανάδειξη νέων σχηματισμών, όπως το Ποτάμι, έφεραν ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Η μάχη διεξήχθη χωρίς να εκπέμπει η ΕΡΤ η οποία εξασφάλιζε την παρουσία όλων των κομμάτων στις τηλεοπτικές οθόνες, κάτι που ήταν μια απώλεια για το ΣΥΡΙΖΑ και με το Alter που εξέφραζε αντιμνημονιακές θέσεις, εκτός λειτουργίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε “μόνος του”, έχοντας μόνο το Κόκκινο στην ανοικτή υποστήριξη του και κάποια σημαντικά site στο Internet, όπως το http://www.koutipandoras.gr/, το www.tvxs.gr, το www.thepressproject.gr, κ.α..

Στο χώρο του Τύπου, εκτός από την “Αυγή” την εφημερίδα του κόμματος, είχε την υποστήριξη της “Εφημερίδας των Συντακτών” και της “Kontra News” και του αποκαλυπτικού περιοδικού “HOT DOC”. Κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν και τα “Επίκαιρα” του Ηλία Λιβάνη.

Το Mega και ο ΣΚΑΪ είχαν ξεκάθαρη θέση υπέρ του Αντώνη Σαμαρά, ενώ ο ΑΝΤ1, όπως και το 2012, με τη Μαρία Χούκλη (ιδρυτικό στέλεχος του www.protagon.gr, κεντρική παρουσιάστρια της ΕΡΤ, επί ΝΔ την περίοδο 2004-2009) τα έδωσε όλα υπέρ της κυβέρνησης. Όπως και το 2012, υπερβαίνοντας κάθε δημοσιογραφική δεοντολογία, οι κεντρικοί του συντάκτες παρουσίαζαν τα τελευταία βράδια πριν τις εκλογές ως καταστροφή, μια ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχει ήδη ένα ρήγμα στην ελεγχόμενη πληροφόρηση και αυτό προήλθε από το Star και τον όμιλο Real. Η αρχική αμφισβήτηση από το Ν. Χατζηνικολάου των δημοσκοπήσεων και η παρουσίαση προσώπων από όλες τις πολιτικές θέσεις δίνοντας το λόγο στους αποκλεισμένους δημοσιογράφους, έδωσαν στο Star ώθηση και την πρώτη θέση. Η ίδια αρχή έχει επιτρέψει στο Real FM να διατηρεί επί πολλά χρόνια την πρώτη θέση, σε μεγάλη απόσταση από το μνημονιακό ΣΚΑΪ. Αυτή τη στιγμή ο Νίκος Χατζηνικολάου, είναι ο εκδότης- δημοσιογράφος με τη μεγαλύτερη αξιοπιστία μεταξύ των παρουσιαστών και σχολιαστών των δελτίων ειδήσεων.

Το προηγούμενο διάστημα τα Μέσα Ενημέρωσης συνέχισαν την τυφλή υποστήριξη σε όλα τα Μνημονιακά σχήματα. Από την Αθήνα και την Περιφέρεια Αττικής ως τη Θεσσαλονίκη τα Μέσα ενημέρωσης έπαιξαν “ανοιχτά” υπέρ των υποψηφίων που είχαν την υποστήριξη των μνημονιακών κομμάτων. Ο Γιώργος Καμίνης είχε την πλήρη υποστήριξη των δύο αθηναϊκών free press, “Athens Voice” και “Lifo”, του Mega και του ΣΚΑΪ, ο οποίος υποστήριξε και την υποψηφιότητα του Γιάννη Σγουρού.

Στο εκλογικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να μην επισημανθεί η ανοικτή υποστήριξη στην εκπομπή που έγινε κόμμα. Ένα κόμμα 88 ημερών συγκέντρωσε το 6,61% των ψήφων σε όλη τη χώρα, δίχως να διαθέτει τη δυνατότητα - εκ του νόμου - να διαφημιστεί τηλεοπτικά, αλλά έχοντας δεκτικούς τους τηλεοπτικούς διαύλους των εθνικής εμβέλειας καναλιών της χώρας. Η αρχική επιλογή των εταιρειών δημοσκοπήσεων να εμφανιστεί με δυναμική το Ποτάμι και διψήφια ποσοστά, όπως έκαναν και με την Κίνηση των 58, κατασκεύασε “ρεύμα” που συνάντησε τον κόσμο που ήδη γνώριζε το Σταύρο Θεοδωράκη.

Προηγήθηκε, όμως, μια πολυετής δημοσιογραφική δουλειά, με τους “Πρωταγωνιστές” (Mega) και το www.protagon.gr, η οποία κατέληξε σε αυτή τη σημαντική για το Σταύρο Θεοδωράκη, επιτυχία. Η θετική αποδοχή από τους τηλεοπτικούς σταθμούς δημιούργησε ένα νέο κόμμα, ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, με αντιλήψεις πολύ κοντά σε αυτές που εκφράζει η Ντόρα Μπακογιάννη. Θυμίζουμε πως υπάρχει στην Ελλάδα, σημαντικό ιστορικό προηγούμενο υποστήριξης νέων κομμάτων από τα ΜΜΕ, όπως συνέβη πρόσφατα με τη ΔΗΜΑΡ, το 2009 με τους Οικολόγους Πράσινους που κατάφεραν τότε να μπουν στην Ευρωβουλή, αλλά και στο μακρινό παρελθόν με την ΠΟΛ.ΑΝ του Αντώνη Σαμαρά. Υπό καθεστώς ειδικής τηλεοπτικής παρουσίας, με προσωπικό κανάλι τελούσε ως το 2012 το ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη, το οποίο εξαφανίστηκε από τον τηλεοπτικό χάρτη, μετά τη συμμετοχή του στην “κυβέρνηση εθνικής ενότητας Παπαδήμου

Υπάρχει η αίσθηση πως η ΧΑ ήταν αποκλεισμένη από τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Αυτή δεν είναι όμως η πλήρης εικόνα. Μπορεί να μην είχε παρουσία στους κεντρικούς τηλεοπτικούς σταθμούς όπως συνέβαινε το Μάιο και τον Ιούνιο του 2012, όμως κατάφερε, μέσα από “ειδικό καθεστώς” να έχει λόγο στους μικρούς τηλεοπτικούς σταθμούς, οι οποίοι συγκεντρώνουν αθροιστικά περίπου το 20% της θεαματικότητας.

Όμως, αν δεν αποκατασταθεί η νομιμότητα στην τηλεόραση, με την έκδοση τηλεοπτικών αδειών και με τον έλεγχο της τήρησης της δεοντολογίας, σύντομα αυτό το έργο της τρομοκράτησης των ψηφοφόρων θα επαναληφθεί.
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

... λέγε με ΑΝΤ1, Χούκλη, Ρογκάκο, Κούρο κ.λπ. ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Η ΕΣΗΕΑ για τα εκβιαστικά διλήμματα
που έθεσαν, παραμονή των εκλογών,
ΜΜΕ και δημοσιογράφοι


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ διαπίστωσε το λυπηρό φαινόμενο της συνειδητής επιλογής ορισμένων Μέσων και μεμονωμένων συναδέλφων να θέτουν έως και την ύστατη ώρα πριν την λαϊκή ετυμηγορία εκβιαστικά διλήμματα στους πολίτες με βάση εξόφθαλμα αστήρικτες πληροφορίες και εκτιμήσεις. Αναμένουμε συνεπώς από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να ασκήσει τις εξουσίες του ελέγχοντας, όπως έχει υποχρέωση, τα εμπλεκόμενα Μ.Μ.Ε.

Οι μεμονωμένες αυτές συμπεριφορές, εκτός του ότι στρέφονται ευθέως κατά των ίδιων των δημοκρατικών θεσμών, αποτελούν αναμφίβολα καταπάτηση και αγνόηση των κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, τις οποίες δηλώνουμε ότι δεν θα αφήσουμε ούτε ανέλεγκτες, ούτε ατιμώρητες.

Υπενθυμίζουμε, τέλος, προς πάσα κατεύθυνση ότι η τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ποιότητας της Δημοκρατίας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να τις θέσει υπό αμφισβήτηση και για τον λόγο αυτό ζητάμε από το αρμόδιο Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας της Ένωσής μας να μεριμνήσει, ώστε παρόμοια φαινόμενα να μην επαναληφθούν.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... κυκλοφορίες "κυριακάτικα" 25/5 ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Κυκλοφορίες Κυριακάτικων


«Θέμα»: 125.000, «Έθνος»: 94.000, «Βήμα»: 85.000, «Real news»: 81.000, «Δημοκρατία»: 21.000, «Ελεύθερος Τύπος»: 19.000 και «Ελευθεροτυπία»: 9.000.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... απεργία στο μαγαζί του Λιακουνάκου ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Κήρυξη νέας απεργίας
στην εφημ. "ΚΕΡΔΟΣ"

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Σ.Η.Ε.Α. αποφάσισε την κήρυξη νέας απεργίας από τις 6 π.μ. της Τρίτης, 27 Μαΐου 2014 έως τις 6 π.μ. της Τρίτης, 3 Ιουνίου 2014 όλων των δημοσιογράφων, που εργάζονται στην εφημερίδα «ΚΕΡΔΟΣ» και στην ιστοσελίδα “kerdos .gr ”.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ συνεχίζει να διεκδικεί την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών προς τους εργαζόμενους.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... η Αντωνιάδου, ο ΑΝΤ1, η Χούκλη και ο... Σαμαράς !..

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Η προπαγάνδα του ΑΝΤ1
και η «θαυμάστρια» του Σαμαρά



Κάθε όριο ξεπέρασε η προπαγάνδα υπέρ Σαμαρά απ΄ το κανάλι του ΑΝΤ1. Ο δημοσιογράφος Ρογκάκος παρόλο που η προεκλογική περίοδος έχει και τυπικά τελειώσει, συνέχισε να κινδυνολογεί μέσα απ΄ το δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 για "ατυχήματα" αν ψηφίσουμε ΣΥΡΙΖΑ.


Το ίδιο ακριβώς έκαναν από το ίδιο δελτίο ο Γ. Κούρος και η Μαρία Χούκλη, που όχι μόνο παραβίασαν τη δημοσιογραφική δεοντολογία, αλλά και το Προεδρικό Διάταγμα 26/2012 και ειδικά το άρθρο 112 που αναφέρεται στη βία κατά εκλογέων και εξαπάτηση αυτών.

Θα βρεθεί κάποιος εισαγγελέας να τους μαζέψει, αυτούς και τα αφεντικά τους; Τι κάνει για όλα αυτά η ΕΣΗΕΑ;

Αλλά τι μπορεί να περιμένει κανείς όταν η πρόεδρός της (Μαρία Αντωνιάδου) ποζάριζε φάτσα κάρτα στη συγκέντρωση του Αντώνη Σαμαρά στο Σύνταγμα...
Μέντα
---
αναδημοσίευση: http://zoornalistas.blogspot.gr/
---
*

Κυριακή 25 Μαΐου 2014

... τα νέα κεντροαριστερά "ΝΕΑ" !..

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Φεύγουν «δυνατά» ονόματα από τα ΝΕΑ

Ο νέος διευθυντής και ο... κεντροαριστερός προσανατολισμός της εφημερίδας

Σε πρόσφατη σύσκεψη στον 4ο όροφο της Μιχαλακοπούλου, ο νέος διευθυντής(;) των ΝΕΩΝ, Δημήτρης Μητρόπουλος, φέρεται να είπε ότι ο προσανατολισμός της εφημερίδας είναι κεντροαριστερός. Και εκείνη τη στιγμή σείστηκαν τα θεμέλια του ΔΟΛ, όπως μας μετέφεραν.

Πάντως η εφημερίδα φαίνεται, αλλά μένει να αποδειχτεί, ότι κάνει στροφή στο ρεπορτάζ. Ενδεικτικό παράδειγμα το οδοιπορικό στα Σεπόλια την επόμενη μέρα των εκλογών ώστε να εξηγηθεί η άνοδος της Χρυσής Αυγής στην περιοχή.

Παρ' όλα αυτά το ρεπορταζιακό τιμ της Μιχαλακοπούλου θα αποδυναμωθεί οσονούπω καθώς, όπως μαθαίνουμε, ένα δυνατός και αξιόλογος «παίκτης» που συνεισφέρει με δυνατά θέματα στο
συγκρότημα, δέχτηκε δελεαστικότατη πρόταση από την "Καθημερινή".

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως το πρώτο κομμάτι των ΝΕΩΝ που θα δεχτεί γερό λίφτινγκ από τη νέα διεύθυνση της εφημερίδας θα είναι το σαββατιάτικο ένθετο. Η εντολή είναι «τέρμα το lifestyle, επιστρέφουμε στα σοβαρά θέματα».

Από την άλλη πλευρά ο Στέφανος Τζανάκης, το όνομα του οποίου έπαιξε για τη διευθυντική θέση, κάθε άλλο παρά ριγμένος νιώθει. Οι διάδρομοι... ψιθυρίζουν ότι έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες μοιράζοντας θέματα και εντολές...
---
πηγή: - από την έντυπη έκδοση του Ποντικιού
---
* Στη φωτογραφία (από το περιοδικό media view το 1991) εικονίζεται ο παλιός γενικός διευθυντής ενημέρωσης του ΔΟΛ, Σταύρος Ψυχάρης.
---
αναδημοσίευση: http://zoornalistas.blogspot.gr/
---
*