Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

... σχέδιο νόμου για το 3,6% - αιτιολογική έκθεση ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Αιτιολογική Έκθεση


Άρθρο 21

Θέματα ασφάλισης υπαγομένων στον Τομέα Ασφάλισης Τεχνιτών Τύπου Αθηνών (τ. ΤΑΤΤΑ)

 Από την έναρξη ισχύος του ν. 1186/1981 (Α΄202), με τις διατάξεις του άρθρου 4, υπήχθησαν στην ασφάλιση του Κλάδου Συντάξεων του Ταμείου Ασφαλίσεως Τεχνιτών Τύπου Αθηνών (νυν Τομέας Ασφάλισης Τεχνιτών Τύπου Αθηνών του ΕΤΑΠ ΜΜΕ), οι κατά πρώτη απασχόληση τεχνικοί τύπου με τις ειδικότητες της νέας τεχνολογίας, στις ημερήσιες και εβδομαδιαίες πολιτικές εφημερίδες, καθώς και τις ημερήσιες οικονομικές και αθλητικές εφημερίδες των Αθηνών και στις ημερήσιες πολιτικές και αθλητικές εφημερίδες της Θεσσαλονίκης.

Με την παρ. 4 του ίδιου άρθρου, οι ανωτέρω ασφαλισμένοι δικαιούνται σύνταξη λόγω γήρατος, σύμφωνα με τις διατάξεις περί βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων του Α.Ν 1846/1951 (Α΄179), καταβάλλοντας πρόσθετη εισφορά 3,6 % επί των πάσης φύσεως αποδοχών τους.

Στη συνέχεια, με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 8 ν.2556/1997 (Α΄270), υπήχθησαν στην ασφάλιση του πρώην Ταμείου Ασφαλίσεως Τεχνιτών Τύπου Αθηνών και οι απασχολούμενοι ως τεχνικοί τύπου με τις ειδικότητες της νέας τεχνολογίας σε περιοδικά που εκδίδονται στο νομό Αττικής ή σε τυπογραφικές επιχειρήσεις που ασχολούνται αποκλειστικά με την εκτύπωση των περιοδικών αυτών εργολαβικά και το Ταμείο παρακρατούσε την πρόσθετη εισφορά από το σύνολο σχεδόν των ασφαλισμένων του, ενώ θα έπρεπε να παρακρατείται μόνο από όσους για πρώτη φορά μετά την ισχύ του ν. 1186/1981 εισήλθαν στην παραγωγική διαδικασία ως τεχνικοί τύπου της νέας τεχνολογίας στις ανωτέρω εφημερίδες και που για πρώτη φορά θα υπαχθούν στην ασφάλιση κάποιου οργανισμού (στην προκειμένη περίπτωση στο πρώην ΤΑΤΤΑ).

Με τι διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 33 του ν. 4075/2012 (Α΄89), καταργήθηκε από 1-1- 2012 η παρακράτηση της πρόσθετης εισφοράς 3,6% για τους απασχολούμενους ως τεχνικοί τύπου με τις ειδικότητες της νέας τεχνολογίας σε περιοδικά που εκδίδονται στο νομό Αττικής ή σε τυπογραφικές επιχειρήσεις που ασχολούνται αποκλειστικά με την εκτύπωση των περιοδικών αυτών εργολαβικά, από τους οποίους, όμως, δεν θα έπρεπε να παρακρατείται. 

Στους ασφαλισμένους της κατηγορίας αυτής, δόθηκε η δυνατότητα συνταξιοδότησης κατά 45 ημέρες νωρίτερα από το εκάστοτε προβλεπόμενο όριο ηλικίας για κάθε έτος που είχαν καταβάλλει την πρόσθετη εισφορά.

Επειδή σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων εκδίδουν και εκτυπώνουν εφημερίδες και περιοδικά («μικτές επιχειρήσεις»), ο Τομέας Ασφάλισης Τεχνιτών Τύπου Αθηνών του ΕΤΑΠ- ΜΜΕ, αδυνατούσε να διακρίνει το είδος των επιχειρήσεων στις οποίες απασχολούνται οι ασφαλισμένοι και ως εκ τούτου παρακρατούσε το επασφάλιστρο τόσο από τους τεχνικούς τύπου σε εφημερίδες όσο και από τεχνικούς τύπου σε περιοδικά και τυπογραφικές επιχειρήσεις, δηλαδή από όλους τους ασφαλισμένους. Κατά συνέπεια αδυνατεί να εφαρμόσει τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 33 του ν. 4075/2012 (Α΄89) και διέκοψε την παρακράτηση της πρόσθετης εισφοράς από όλους τους ασφαλισμένους του, με αποτέλεσμα την αδυναμία εξέτασης εκκρεμών αιτημάτων συνταξιοδότησης. 

Για την αντιμετώπιση του σύνθετου αυτού προβλήματος, προτείνεται η κατάργηση της παρ. 2 του άρθρου 33 του ν. 4075/2012 (Α΄89) και η υποχρέωση καταβολής της πρόσθετης εισφοράς 3,6% που είχε θεσπιστεί με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 4 του ν. 1186/1981 (Α΄202), για το σύνολο των ασφαλισμένων του Τομέα Ασφάλισης Τεχνιτών Τύπου Αθηνών του ΕΤΑΠ ΜΜΕ.

Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα στους ασφαλισμένους να αναγνωρίσουν με εξαγορά το χρόνο για τον οποίο είχε διακοπεί η παρακράτηση της πρόσθετης εισφοράς 3.6% και προβλέπεται ότι σε περίπτωση που κάποιος ασφαλισμένος δεν συνταξιοδοτηθεί με τις ευνοϊκές ηλικιακές προϋποθέσεις των ΒΑΕ αλλά με άλλες προϋποθέσεις που προβλέπουν μεγαλύτερα όρια ηλικίας από εκείνα των ΒΑΕ , το ποσό της σύνταξης προσαυξάνεται για κάθε πλήρες έτος καταβολής του επασφαλίστρου 3,6%.
---

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου