Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

... ΕΣΗΕΑ - κερδισμένοι και χαμένοι εκ του αποτελέσματος ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Ιστορικά υψηλός ο συντηρητισμός του κλάδου
ΕΣΗΕΑ: Ανάγνωση-ερμηνεία
των εκλογικών αποτελεσμάτων
...ψηφίζουν και οι συνταξιούχοι !..


Γράφει ο Νίκος Σαρίδης

Δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες το αποτέλεσμα των εκλογών στην ΕΣΗΕΑ. Πανηγυρική νίκη της νυν προέδρου, Μαρίας Αντωνιάδου, που αυγάτισε κατά μία τις έδρες της στο ενδεκαμελές διοικητικό συμβούλιο (από τρεις, τέσσερις) κι αύξησε κατά 59% το ποσοστό των ψήφων της σε σχέση με τις αρχαιρεσίες του 2013! Και ξεκάθαρη ήττα της Συσπείρωσης Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος, που κατέγραψε απώλεια της τάξης του 23,22%.

Μία πανοπτική εξέταση των αποτελεσμάτων της κάλπης δείχνει ότι ο -δεξιών καταβολών, ποταμίσιων… εκβολών και δημαρογενών συμπληρωμάτων- πλειοψηφήσας συνδυασμός απορρόφησε το ήμισυ του παραδοσιακού νεοδημοκρατικού ψηφοδελτίου των Αδέσμευτων Δημοσιογράφων

Αυτό, βέβαια, δεν μειώνει την επιτυχία, δυσεξήγητη πάντως για πολλούς, εκείνους που δυσκολεύονται να διακρίνουν κάποια επιτυχία ή, έστω, αγωνιστικές δάφνες της παράταξης. Εξηγήσιμη, πάντως, από άλλους, οι οποίοι δεν παραγνωρίζουν τον ιστορικά υψηλό συντηρητισμό του κλάδου –ειρήσθω εν παρόδω, ψηφίζουν και οι συνταξιούχοι - ή τις πολιτικάντικες και πελατειακές παραμέτρους που περιλαμβάνει το «παιχνίδι» στο μεγαλύτερο δημοσιογραφικό σωματείο της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι αξιοθαύμαστο ότι μία απερχόμενη διοίκηση δεν υφίσταται καν τη φυσιολογική φθορά.

Στο άλλο «στρατόπεδο», συριζαϊκής απόχρωσης, που σημειωτέον κατέβηκε έπειτα από χρόνια χωρίς τον τέως πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, Δημήτρη Τρίμη, στο ψηφοδέλτιο, πλήρωσε πολλά και διάφορα. Ωστόσο, ένα είναι βέβαιο: η διαρροή στ’ αριστερά του. Που είναι εμφανής.

Η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή, που συναρθρώνει διάφορες δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, αύξησε θεαματικά τις δυνάμεις της, οπότε κάτι πήρε και από τη Συσπείρωση. Οπως κάτι έκοψε και από τον συνδικαλιστικό φορέα του ΚΚΕ, τη Συνεργασία.

Η οποία Συνεργασία και δεν ψάρεψε τίποτα στη «λίμνη» Κουμουνδούρου και γενικότερα είδε σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων να της φεύγει, ενώ μείωση υπέστησαν και οι -αριστερού προσήμου- Μαχόμενοι Δημοσιογράφοι της Νανάς Νταουντάκη. Τέλος, σταθερή τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται η πασοκογενής Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων.

ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ
Ενωμένοι Δημοσιογράφοι 1.202 (756) 59 %
Συσπείρωση 529 (689) -23,22%
Πρωτοβουλία για την Ανατροπή 353 (250) 41,2%
Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων 300 (321) -6,7
Δημοσιογραφική Συνεργασία 197 (264) -25,37%
Αδέσμευτοι Δημοσιογράφοι 281 (561) -49,9
Μαχόμενοι Δημοσιογράφοι 231 (289) -16,757
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου