Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

... συγχωνεύσεις ΜΜΕ - πιο εύκολη η υπογραφή μνημονίου ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Άπιαστο όνειρο
οι συγχωνεύσεις ΜΜΕ


Το σατανικό deal και το respect στη διαπλοκή

Τα τελευταία χρόνια ειδικά μετά το ξέσπασμα της κρίσης ο μόνος δρόμος για να μπορέσουν όχι μόνο οι μεγάλοι mediakoi όμιλοι της χώρας, αλλά και οι μικρομεσαίοι να επιβιώσουν ήταν να προχωρήσουν σε συνέργειες και συγχωνεύσεις. Ομως επειδή είμαστε στην Ελλάδα και ο καθένας φυσικά θέλει να διατηρεί το μαγαζάκι του για να το παίζει αφεντικό, κανείς δεν προχωρούσε σε τέτοιες κινήσεις παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες ειδικά μετά το 2009 όχι απλά συναινούσαν σε τέτοιες κινήσεις, αλλά σε πολλές περιπτώσεις έστρωναν κυριολεκτικά χαλί στους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ για να συγχωνευτούν. Και δεν αναφερόμαστε στις προφανείς περιπτώσεις όπως του ΔΟΛ και του Πήγασου, αλλά σε πολλές άλλες. Για σκεφτείτε τι θα είχε συμβεί αν Κωστόπουλος και ο Λυμπέρης όταν πλέον γνώριζαν ότι έχει αρχίσει να τους παίρνει η οικονομική κατηφόρα αντί να ανταγωνίζονται και να βουλιάζουν περισσότερο, αποφάσιζαν να συγχωνευθούν; Τι θα είχε συμβεί; Θα υπήρχε σήμερα μια εταιρεία απαλλαγμένη από τα περισσότερα οικονομικά βάρη, η οποία θα εξέδιδε κάποια περιοδικά που θα είχαν βιώσιμη κυκλοφορία και διαφήμιση. Οι απολυμένοι που δυστυχώς θα υπήρχαν από τη συγχώνευση θα είχαν λάβει τουλάχιστον τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις τους και θα έμπαιναν στο ταμείο ανεργίας, ενώ ο ένας εκ των δύο εκδοτών μπορεί να έχανε την εταιρεία του, αλλά στη χειρότερη δεν θα χρωστούσε πλέον σε τράπεζες, εφορίες ασφαλιστικά ταμεία εργαζομένους κλπ και δεν θα κινδύνευε με συλλήψεις κλπ. Αν μάλιστα το deal ήταν καλό μπορεί να έφευγε και με κάποιο μικρό ποσό στην τσέπη για να ξεκινήσει πάλι από την αρχή. Τι συνέβη τελικά; Και οι δύο εταιρείες πτώχευσαν, οι εκδότες χρωστούν δεξιά και αριστερά, έχασαν μικρότερο ή μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους ενώ οι εργαζόμενοι έχασαν μισθούς και αποζημιώσεις και τρέχουν στα δικαστήρια.

Το ίδιο θα είχε συμβεί και στην πολυθρύλητη συγχώνευση ΔΟΛ-Πήγασου. Καλώς ή κακώς κάποια έντυπα και δραστηριότητες θα έκλειναν. Ομως θα έμεναν κάποια άλλα ουσιαστικά υγιή και η εταιρεία που θα έμενε θα συνέχιζε να δίνει δουλειά σε αρκετό κόσμο για πολλά χρόνια ακόμη. Ουσιαστικά ο εγωισμός των δύο ιδιοκτητών δεν επέτρεψε τελικά τη συγχώνευση παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες επί χρόνια προσέφεραν πλήθος διευκολύνσεων για να προχωρήσει το deal. Και πού βρισκόμαστε τώρα; Οι δύο όμιλοι είναι κάτι περισσότερο από υπερχρεωμένοι, οι κυκλοφορίες των εντύπων, των sites κλπ βρίσκονται στα τάρταρα και τα διαφημιστικά έσοδα καλύπτουν πλέον κάποιες μικρές τρύπες στο οικονομικό σουρωτήρι των δύο ομίλων. Και μέσα σε όλα αυτά η οικονομική και πολιτική συγκυρία καθιστά πλέον απαγορευτική τη συμμετοχή των τραπεζών σε ένα ενδεχόμενο συγχώνευσης. Δεν υπάρχει πλέον τράπεζα που θα συμφωνήσει σε διαγραφή χρεών εκατοντάδων εκ., και επαναχρηματοδότηση της νέας εταιρείας (για απολύσεις, ρύθμιση άλλων υποχρεώσεων κλπ). Ακόμη και αν υπήρχε περίπτωση οι πιστώτριες τράπεζες των δύο ομίλων να συμφωνούσαν σε ένα τέτοιο πρόγραμμα ποιός παράγοντας της σημερινής κυβέρνησης θα έπαιρνε πάνω του την ευθύνη να πει ότι συναινεί στο να διαγραφούν χρέη εκατοντάδων εκ. ευρώ και παράλληλα να γίνει και αναχρηματοδότηση στον Μπόμπολα και τον Ψυχάρη; Πιο εύκολα υπογράφουν στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ νέο μνημόνιο παρά κάτι τέτοιο. Μόλις προχθές ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής θέλοντας να τονίσει τη διαφορά της νέας κυβέρνησης με την προηγούμενη έκανε ειδική αναφορά στο ότι η νέα κυβέρνηση κυνήγησε την οικογένεια Μπόμπολα (για τη λίστα Λαγκάρντ). Λέτε να συναινέσει το Μαξίμου να χαριστούν χρέη εκ. εκ. στον Πήγασο; Εκτός αν έχουμε σατανικό deal Μαξίμου-Μπόμπολα στο οποίο η οικογένεια πλήρωσε κάτι τις για τη λίστα Λαγκάρντ δεχόμενη και την όποια αρνητική δημοσιότητα με αντάλλαγμα τη διευθέτηση στο θέμα του Πήγασου. Αν το δούμε και αυτό τότε ok. Respect στη διαπλοκή…

Το ίδιο ισχύει και για τα κανάλια. Γι αυτό και το Mega βρίσκεται σε δίνη που κανείς δεν ξέρει πού θα καταλήξει. Η μόνη ορατή σανίδα σωτηρίας ακούει στο όνομα Βαρδινογιάννης ο οποίος έχει την οικονομική δυνατότητα αλλά και την επιθυμία να βρίσκεται στο χάρτη των ΜΜΕ και την επόμενη περίοδο. Και ο Ψυχάρης θέλει αλλά δεν έχει πίσω του κάποια επιχείρηση που να μπορεί να χρηματοδοτήσει την επιθυμία του και δεν έχει επίσης επιδείξει κάποια διάθεση μέχρι σήμερα να επενδύσει τα δικά του κεφάλαια εκτός από κάποια μικρά σχετικά ποσά που έχει δώσει σε αυξήσεις ΜΚ σε Mega και ΔΟΛ. Συνεπώς αν όπως φαίνεται δεν θελήσουν ή δεν μπορέσουν Μπόμπολας και Ψυχάρης να συνεχίσουν στο Mega η μόνη ορατή λύση είναι να το πάρει ολόκληρο η οικογένεια Βαρδινογιάννη και να το συγχωνεύσει ελεύθερα πλέον με το Star, πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι τα τελευταία δύο χρόνια.
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου