Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

... ο ρόλος της ΠΟΕΣΥ και ο άκρατος συντεχνιασμός της ...

*
ΠΑΜΕ

Τύπου & ΜΜΕ
***
*

Για τη σημερινή απεργία στα ΜΜΕ

Σήμερα απεργούν πανελλαδικά οι δημοσιογράφοι. Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην απεργία και ταυτόχρονα να δυναμώσουν στον κλάδο τους την προσπάθεια για να έχει επιτυχία η πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 4 Φλεβάρη.

Καλεί όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ να ενώσουν τη φωνή τους με τους άλλους κλάδους των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τους μικρομεσαίους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μισθωτούς και ελευθεροεπαγγελματίες επιστήμονες. Η συμμετοχή όλων στη γενική απεργία, με σημείο αγωνιστικής συνάντησης τα απεργιακά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, είναι η καλύτερη απάντηση στο σχέδιο - λαιμητόμο της κυβέρνησης, που θερίζει τα κεφάλια όλων, δεν κάνει καμιά εξαίρεση και δεν παίρνει καμιά διόρθωση.

Το σύνθημα «Διαλύουν την Ασφάλιση και βγαίνουμε στο δρόμο, πάρτε πίσω το νόμο - λαιμητόμο» εκφράζει σήμερα την πλειοψηφία των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, μπορεί να κινητοποιήσει και να συντονίσει ευρύτερα όσους πλήττονται από τα μέτρα της κυβέρνησης. Οσους δεν αποδέχονται τη λογική των «διορθώσεων» που προβάλλει η κυβέρνηση, απορρίπτουν το συντεχνιασμό και την παρελκυστική τακτική της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας, που υπονομεύει την οργάνωση ενός πλατιού ρεύματος εμπόδισης των αντιασφαλιστικών ανατροπών και διεκδίκησης μέτρων ανάκτησης των απωλειών και διεύρυνσης των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Τέτοια είναι η στάση της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας και στο χώρο των ΜΜΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), η οποία κήρυξε την περασμένη Πέμπτη 24ωρη απεργία για σήμερα, χωρίς καμιά προετοιμασία, με συντεχνιακό πλαίσιο αιτημάτων και πολύ περισσότερο χωρίς αυτή η κινητοποίηση να συνδυάζεται με απόφαση για συμμετοχή του κλάδου στην πανελλαδική πανεργατική απεργία της ερχόμενης βδομάδας.

Οι ταξικές δυνάμεις που συμμετέχουν στο Διασωματειακό Συντονιστικό, έβαλαν το θέμα σε συνεδρίασή του την περασμένη Δευτέρα και ομόφωνα οι Ενώσεις που συμμετείχαν αποφάσισαν να δοθεί έμφαση στη συμμετοχή όλου του κλάδου στην πανεργατική πανελλαδική απεργία. Στη σύσκεψη του Διασωματειακού, μάλιστα, μεταφέρθηκε και η σύμφωνη γνώμη της ΠΟΕΣΥ να αναστείλει τη σημερινή απεργία και να κηρύξει μαζί με τις άλλες Ενώσεις απεργία για τις 3 Φλεβάρη.

Ωστόσο, προκαλεί τεράστια ερωτηματικά το γεγονός ότι ταυτόχρονα σχεδόν με την ολοκλήρωση του Διασωματειακού, η ΠΟΕΣΥ ξεκίνησε να στέλνει εξώδικα στους εργοδότες, αναγγέλλοντας απεργία για σήμερα Πέμπτη. Προβάλλει, μάλιστα, αιτήματα που επικεντρώνουν ουσιαστικά την εξαίρεση του «κλάδου» από την αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση (π.χ. «διατήρηση του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ ως ανεξάρτητου, ενιαίου και αυτοτελούς Ταμείου στα ΜΜΕ», «καταδίκη κάθε προσπάθειας για την κατάργηση της αυτονομίας και αυτοτέλειας των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων στα ΜΜΕ» κ.ά.). Ετσι, εμποδίζουν την κοινή δράση με τους άλλους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα που χτυπιούνται από την ίδια επίθεση.

Ταυτόχρονα, μέχρι και χτες, δεν υπήρχε επίσημα απόφαση για την κήρυξη απεργίας την άλλη βδομάδα και συμμετοχή στην πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 4 Φλεβάρη, ούτε από την ΠΟΕΣΥ, ούτε βέβαια από την ΕΣΗΕΑ, η οποία στο «μιλητό» λέει ότι θα συμμετέχει, αλλά δεν έχει καθορίσει ακόμα την ημερομηνία, ούτε φαίνεται να βιάζεται να το κάνει, προκαλώντας δικαιολογημένα υποψίες για το ρόλο που παίζει και τις σκοπιμότητες που υπηρετεί.

Το Ασφαλιστικό δεν είναι ζήτημα που μπορεί ο κάθε κλάδος να το αντιμετωπίσει συντεχνιακά, ζητώντας απλά την εξαίρεση του Ταμείου του ή τη διασφάλιση του αγγελιόσημου. Κοινωνική Ασφάλιση είναι οι συντάξεις, η Υγεία και η Πρόνοια, είναι ένα πλέγμα κατακτήσεων των εργαζομένων που η κυβέρνηση ξηλώνει, στο πλαίσιο της γενικότερης αντιλαϊκής στρατηγικής. Το σχέδιο για το Ασφαλιστικό δεν «σώζεται» με εξαιρέσεις και μικροαλλαγές, που ούτως ή άλλως επιδιώκει η κυβέρνηση για να διασπάσει τον κοινό αγώνα, να κάμψει τις αντιδράσεις.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα συμφέρον να εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε πρόθυμους συνδικαλιστές που παζαρεύουν το τι τελικά θα χάσουμε. Πρέπει τώρα να τους γυρίσουν την πλάτη, να συμβάλλουν ώστε να αλλάξει ο συσχετισμός, να απαλλαγούν τα σωματεία από τέτοια βαρίδια, που εξυπηρετούν συμφέροντα ξένα προς τις ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων του κλάδου.

---
*

2 σχόλια:

  1. Θα παρακαλούσαμε το "ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΜΜΕ" όταν αναφέρεται στις αποφάσεις της ΠΟΕΣΥ ή και των λοιπών Ενώσεων να προσδιορίζει ότι οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται κατά πλειοψηφία από τις λεγόμενες "προεδρικές ομάδες" της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. Διαφορετικά, υιοθετεί την αρχή της "συλλογικής ευθύνης" τσουβαλιάζοντας όλα τα μέλη του ΔΣ που μπορεί να έχουν και να εκφράζουν π.χ. την κάθετη διαφωνία τους. Αλλά, φανταζόμαστε, αν στο ΔΣ της ΠΟΕΣΥ υπήρχε εκπρόσωπος από παράταξη συνδεδεμένη με το ΠΑΜΕ-ΚΚΕ, αυτή η διευκρίνηση θα ήταν αυτονόητη...

    "Μετωπικός"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ "Μετωπικός" 12:39 π.μ. - ... σε ό,τι μας αφορά η διευκρίνηση είναι επιβεβλημένη και πρέπει να γίνεται ... από την άλλη δεν ήρθε στο φως της δημοσιότητας το σκεπτικό της μειοψηφίας ... και χωρίς αυτό η μετέπειτα συμπόρευση με τις πλειοψηφικές αποφάσεις δημιουργεί "κενά" ερμηνείας ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή