Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

... όταν ο Στουρνάρας "βάζει πλάτη" στον Ψυχάρη ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Οι άσχετοι βουλευτές
και η ελαφρότητα
του διοικητή υπέρ Ψυχάρη


Από την κατάθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης την περασμένη Τρίτη, δύο είναι τα βασικά συμπεράσματα. Πρώτον, ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν γνωρίζουν βασικά πράγματα λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και δεύτερον ότι ο Γιάννης Στουρνάρας αποδέχεται την τακτική "αεροδανείων" στον Ψυχάρη.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούσαν τον Γιάννη Στουρνάρα τί έκανε για να σταματήσει την εκροή καταθέσεων το 2015; Η αλήθεια είναι ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει κανένα εργαλείο για να σταματήσει την εκροή καταθέσεων. Η κίνηση κεφαλαίων είναι ελεύθερη στην ΕΕ και το μοναδικό εργαλείο είναι η επιβολή capital controls, την οποία εισηγείται ο κεντρικός τραπεζίτης και αποφασίζεται από τον υπουργό Οικονομικών.

Τις ευθύνες για την εκροή των καταθέσεων τις έχει σχεδόν ακέραιες η κυβέρνηση και η πολιτική που επέλεξε το α΄εξάμηνο του 2015. Μια πολιτική, που γέμισε με αγωνία τους καταθέτες, οι οποίοι σήκωσαν τα χρήματά τους από τις τράπεζες είτε για να στείλουν στο εξωτερικό είτε για να τα κρύψουν στο στρώμα.

Λέμε ακέραιες γιατί και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έβαλε το χεράκι του. Τον Δεκέμβριο του 2014 πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου σε άσχετη ομιλία για τον τέως Πρωθυπουργό και Κεντρικό Τραπεζίτη, Ξενοφώντα Ζολώτα, μίλησε για μείωση της ρευστότητας. Αυτή η δήλωση επιτάχυνε την εκροή των καταθέσεων, διασπείροντας φόβο και προκαλώντας αβεβαιότητα στην αγορά. Αλλωστε τέτοιες δηλώσεις δε γίνονται δημοσίως από κεντρικούς τραπεζίτες. 

Εάν ο διοικητής ήθελε να προστατεύσει τη χώρα έπρεπε να πείσει την κυβέρνηση - τους Τσίπρα και Βαρουφάκη - για την άστοχη πολιτική που επέλεξαν.

Οι επιχειρηματίες παίρνουν δάνεια "αέρα"

Σχετικά με τη δανειδότηση μέσων μαζικής ενημέρωσης, ο διοικητής ρωτήθηκε για την προ ημερών δήλωση (στην ίδια εξεταστική επιτροπή) του Παναγιώτη Ψυχάρη (υιού του Σταύρου Ψυχάρη) περί λήψης δανείου 15 εκατ. ευρώ "με αέρα". Δηλαδή πήρε δάνειο χωρίς εμπράγματη εξασφάλιση, χωρίς καν να δώσει κάποια υπόσχεση (υποσχετική) αποπληρωμής.

Ο Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι επιτρέπεται να δίνεται δάνειο με βάση την προσωπική περιουσία του μετόχου. Ομως στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπήρξε κάποια δέσμευση προσωπικής περιουσίας. Επιπλέον, μετά από λίγα λεπτά, τον ειδοποίησαν από την Τράπεζα της Ελλάδος - όπως ο ίδιος ενημέρωσε ζωντανά την Επιτροπή - ότι η Alpha Bank έστειλε εξώδικο στον Παναγιώτη Ψυχάρη για τη συγκεκριμένη δήλωση.

Συνεπώς, η εύκολη απάντηση δεν ήταν "τέτοια δάνεια δίνονται". Μάλλον η τράπεζα δεν έπρεπε να χορηγήσει νέο δάνειο ούτε βέβαια ο επιχειρηματίας να καυχιέται για "τον αέρα". Αλλωστε για ενέργειες χορήγησης δανείων εκτός τραπεζικής πρακτικής, όπως αναφέρεται σε σχετικό πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε στελέχη της Alpha Bank.

Και να δούμε τι λέει και το πόρισμα για τον Πήγασο... Αυτό θα πάει στον εισαγγελέα;
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου