Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

... "elliniko-greek-rock", η εγκυκλοπαίδεια της ελληνικής ροκ ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Η ιστορία των δημιουργών του ελληνικού ροκ


Τα πάντα για το ελληνικό ροκ στο elliniko-greek-rock !

Ιστορική καταγραφή των συγκροτημάτων αλλά και των ανθρώπων που γράψανε την ιστορία του ροκ στην Ελλάδα. Από την γέννησή του μέχρι τις μέρες μας.

Μια ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια, της ελληνικής ροκ σκηνής, που θα εμπλουτίζεται και θα ανανεώνεται συνεχώς: elliniko-greek-rock

Ο διαχειριστής του μπλογκ αναφέρει σχετικά:

"Οι πληροφορίες που αναγράφονται στο blogspot είναι από το προσωπικό μου αρχείο (cd, βιβλία, περιοδικά, fanzine, διάφορα αρχεία κλπ), άλλα και από φιλικά site και blogspot, από επίσημες σελίδες συγκροτημάτων και δημιουργών καθώς και από τους ίδιους τους καλλιτέχνες. Σκοπός μου είναι να υπάρχει ένας πλήρης κατάλογος των ονομάτων της ελληνικής σκηνής με όσο το δυνατόν.. πληρέστερη εικόνα. Οι παλιότερες αναρτήσεις συμπληρώνονται και εμπλουτίζονται συνεχώς με νέα στοιχεία και πληροφορίες.

Εδώ θα προσπαθήσω να συγκεντρώσω τις αναμνήσεις, τις στιγμές που έχω περάσει και τα συναισθήματα από όλα αυτά τα χρόνια που ακούω μουσική που με γεμίζει και γουστάρω! Συγκροτήματα και δημιουργούς με πολλούς δίσκους και χρόνια στην δισκογραφία ή με μόλις λίγα τραγούδια και ούτε καν επίσημες κυκλοφορίες.

Από δέκα χρονών όταν πήγαινα ακόμα στην πέμπτη δημοτικού (κάπου το 1993-1994) που έγραψα την πρώτη κασέτα μου (δεν είχε κάνει την εμφάνιση του ακόμα το cd) με το συγκρότημα Τρύπες, που έτυχε λίγα χρόνια μετά να τους δω για πρώτη φορά live κάπου το 1999 στο Ρόδον (υπήρχε ακόμα τότε). Κάπου εκεί στα 1993 έγινε η αρχή και η αφορμή για να ασχοληθώ με την υπόθεση ελληνικό ροκ.

Το blog μου αυτό (http://elliniko-greek-rock.blogspot.gr/) είναι περισσότερο προσωπικό, για μένα δηλαδή, επειδή είχα αυτή την ανάγκη να καταγράψω την μουσική που αγαπώ μέσω της ιστορίας όλων αυτόν των ονομάτων. Ελπίζω να σας αρέσει..."

---
---
*

... κυριακάτικα φύλλα - κυκλοφορίες 31/1 ....

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Κυκλοφορίες Κυριακάτικων
(εκτιμήσεις "Άργος")


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρακτορείου διανομής εφημερίδων "Αργος", οι εφημερίδες που διανέμει πούλησαν:  "Πρώτο Θέμα": 101.000 φύλλα, "Το Βήμα": 76.000 φύλλα και η "Kontra news": 8.000 φύλλα.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... ΑΝΤ1 και Real FM κρατάνε την πρωτιά ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Μπροστά ο ΑΝΤ1

Διατηρεί με 16,9% ο ΑΝΤ1 την πρώτη θέση έχοντας και με καθαρή διαφορά από το δεύτερο Alpha ο οποίος βρίσκεται στο 15,8%. Άνοδος για το MEGA στο 13% σε αντίθεση με το Star που υποχώρησε ελάχιστα στο 10,2. Ο ΣΚΑΪ ανέβηκε στο 9,2% και το ETV στο 8%. Σταθερά στο 4,8% η ΕΡΤ1, στο 2% η ΕΡΤ2 και στο 1% το Μακεδονία TV.

 18.1.-24.1.201611.1-17.1.2016
ΑΝΤ116,916,5
Alpha15,814,8
MEGA13,012,2
STAR10,210,3
ΣΚΑΪ9,28,9
ETV87,9
ΕΡΤ14,84,7
ΕΡΤ222
ΜΑK TV1,11,1

Πηγή: Nielsen , ποσοστά επί %.
---
Πρώτος ο Real FM
και την περασμένη βδομάδα

Πρώτος ο Real FM με αστάθμιστες απαντήσεις τη βδομάδα 19-25/01/2016 σύμφωνα με την έρευνα της Focus για λογαριασμό της ΑΕΜΑΡ. Δεύτερος ο Μελωδία με 117 τρίτος ο Athens DJ με 104, στην τέταρτη θέση ο ΣΚΑΪ και ο Rock με 94 στη έκτη, ο Δίεση, ο RED και ο Ρυθμός με 88, ένατος ο Easy με 84 και δέκατος ο Sfera με 83.
---
*

... κυριακάτικες - κυκλοφορίες στις 10/1 ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Τρεις οι κερδισμένοι…

Με συν 14.560 φύλλα έκλεισε η προπερασμένη Κυριακή, καθώς από 366.040 φύλλα που πούλησαν στις 10/1 οι κυριακάτικες πήγαν στα 380.600.

Οι κερδισμένες ήταν το «Βήμα» με συν 9.610 φύλλα, η «Κόντρα» με 3.970 και η «Δημοκρατία» με 3.720, ενώ ο «Ριζοσπάστης» υποχώρησε κατά 5.680 φύλλα. Η «Αυγή» έχει πέσει, είναι κάτω από τα 5.000 φύλλα, με την κυκλοφορία της τις δύο τελευταίες Κυριακές να είναι στα 3.670, και αυτό θα πρέπει να προβληματίσει τον ΣΥΡΙΖΑ.
---
Άνοδος για την “Καθημερινή”

Κέρδισε 7.067 φύλλα η «Καθημερινή» στις 10/1, καθώς από 60.180 που είχε πουλήσει στις 3/1, ανέβηκε στα 67.247.

Η συνολική κυκλοφορία των κυριακάτικων εφημερίδων στις 10/1, μαζί με τις πωλήσεις της «Καθημερινής», ήταν 432.577 από 392.595 που είχαν στις 3/1, ήτοι 39.982 φύλλα περισσότερα. Να σημειώσουμε ότι ο μέσος όρος κυκλοφορίας των κυριακάτικων τον Δεκέμβριο ήταν 434.563 φύλλα, 1.986 περισσότερα από τις πωλήσεις στις 10/1.
---
Πορεία προς τα κάτω…

Άλλα 2.270 φύλλα έχασαν οι κυριακάτικες αθλητικές εφημερίδες και πλησίασαν στην κόκκινη γραμμή των 30.000 φύλλων. Και αυτή η πτώση φωτογραφίζει την απογοήτευση των φιλάθλων από την απαξίωση στην οποία έχει περιέλθει το ποδόσφαιρο, που έχει χάσει την ελληνική του ταυτότητα, από τη στιγμή που πλέον σε όλες τις ομάδες, μεγάλες και μικρές, στους 11 παίκτες μέχρι και οι 9 είναι ξένοι, χωρίς μάλιστα να είναι φίρμες ή καλύτεροι των Ελλήνων ποδοσφαιριστών.

Την προπερασμένη Κυριακή πούλησαν 31.810 φύλλα από 34.080, με το «Φως των Σπορ» να δείχνει ότι επέστρεψε οριστικά στην πρώτη θέση, μακριά όμως από τα φύλλα που πούλαγε πριν από 6-8 μήνες. Η κυκλοφορία του την Κυριακή που πέρασε ήταν 5.730 φύλλα, μόλις 30 παραπάνω από το προηγούμενο φύλλο. Η «Ώρα των Σπορ» ήταν η μεγάλη χαμένη, με μείον 1.690 φύλλα. Τι συμβαίνει, άραγε, στο στρατόπεδο των ΑΕΚτζήδων;

---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... από τον αντιπρόεδρο της ΝΔ στην "πράσινη βία" κ.ά. ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*


@ Κραυγές από το πρωί στο ΣΚΑΪ από τον αντιπρόεδρο - “κανείς βουλευτής του ΛΑΟΣ, δεν πρόκειται να πάει στη Νέα Δημοκρατία”, εναντίον του υπουργού επικρατείας Νίκου Παππά.

@ Σιωπηλός ο Γιώργος Αυτιάς ως και συγκαταβατικός άφηνε χωρίς αντίλογο τον Αδωνι Γεωργιάδη να αναπτύσσει τις θεωρίες του. Πάλι καλά που δεν πούλησε και καμία ταμπλέτα ο αντιπρόεδρος της ΝΔ από το κανάλι.

@ Με δύο συνεντεύξεις τίμησε, προεκλογικά το Γιώργο Αυτιά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας που είδε τη Θύρα 13 να πηγαίνει και να διαμαρτύρεται έξω από το σπίτι του.

@ Σίγουρα θα έχουν γράψει κάποιο άρθρο οι Καλύβας, Μαραντζίδης, Πάσχος, που θα επικρίνουν την “πράσινη βία”.

@ Τι μόνο για την “κόκκινη” γράφουν;

@ Στα υπόλοιπα, τώρα. Συνεχίζεται η κόντρα στα πρακτορεία Τύπου, ανάμεσα σε Φώτη Μπόμπολα και Θέμη Αλαφούζο.

@ Πέρασε μια ακόμη βδομάδα, χωρίς ΔΣ στο MEGA και δίχως απόφαση για το μέλλον του καναλιού.

@ Ο Σταύρος Ψυχάρης δεσμεύτηκε πως τη Δευτέρα θα πληρώσει έναντι στον ΔΟΛ.

@ Η κυβέρνηση ψάχνει εναλλακτικές για την αδειοδότηση.

@ Ο Θοδωρής Κυριακού θα βάλει το χέρι στην τσέπη για τις άδειες. Μπαίνουν κι άλλοι παίκτες.

@ Ορθώς ο υπουργός Επικρατείας συγκέντρωσε την κρατική διαφήμιση στη γενική γραμματεία.

@ Με τα κονδύλια των δήμων τι θα γίνει; Παίρνουν τα λεφτά των Ελλήνων και τα στέλνουν σε υπεράκτιες κυπριακές εταιρείες, χωρίς να αποδίδονται φόροι και εισφορές.

@ Κουϊζ. Ποιος το είπε και σε ποιον:

@ "Γειά σας είμαστε από το site του τάδε παρουσιαστή. Θέλετε να κάνουμε ανταλλακτική διαφήμιση;"

---
---
*

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

... το "Φως των Σπορ" είναι σήμερα συγκινητικό ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Συγκινητικό το σημερινό «Φως»
(«Γιατί προσευχόμουν να κλείσει!»)



Η ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΜΙΑΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΑΝΑΜΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΟΛΓΑΣ ΚΑΙ ΔΥΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΟΥ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ ΠΟΥ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ

Του Διον. Βραϊμάκη

Το «Φως των Σπορ» είναι σήμερα συγκινητικό. Και για κάποιους που βρίσκονται πιο μέσα και από πιο παλιά στον χώρο και διατηρούν την οσμή του μελανιού από το μέγαρο της «Βραδυνής», στην οδό Πειραιώς (σε έναν όροφο του οποίου στεγαζόταν παλιά η εφημερίδα), το σημερινό «Φως» είναι κάτι παραπάνω από συγκινητικό: είναι συγκλονιστικό. Και όχι μόνο γιατί δεσπόζει στην πρώτη σελίδα η νεανική φωτογραφία της κυρίας Ειρήνης Νικολαΐδου. Της γυναίκας που όσοι ξέρουν – όσοι ξέρουμε – ήταν η καρδιά της εφημερίδας, το στήριγμα του Θόδωρου για να φτιαχτεί αυτό εκδοτικό δημιούργημα που μέχρι σήμερα διατηρεί το δικό του μοναδικό (κυριολεκτικά μοναδικό!) δημοσιογραφικό χαρακτήρα – αναλλοίωτο στο χρόνο. Με αφορμή την – τόσο καθυστερημένη – βράβευση του κ. Νικολαΐδη από το Ίδρυμα Μπότση (δείτε τα ονόματα βραβευθέντων, εδώ στους Zoornalistas), το «Φως» του Σαββάτου κυκλοφορεί με δισέλιδο αφιέρωμα, μαζί – και κυρίως – με μια αφοπλιστική εξωστρέφεια (θα την έλεγα «οικογενειακή εξωστρέφεια») που ξαφνιάζει. Γιατί:

** Βλέπουμε σε παλιά φωτογραφία – ίσως για μοναδική φορά τόσο μεγάλη, τόσο έντονη και σε τέτοια θέση – την κυρία Νικολαΐδου (χωρίς την οποία δεν θα υπήρχε «Φως», όπως δεν θα υπήρχε, φυσικά και αυτονόητα, χωρίς Θόδωρο).


** Συναντάμε τρεις φωτογραφίες του κ. Θεόδωρου Νικολαϊδη, ενός από τους λιγότερο φωτογραφημένους ανθρώπους τού Τύπου (είναι άθλος της μνήμης να θυμηθείς κάποια φωτογραφία του δημοσιευμένη!)


** Βρίσκουμε στην πρώτη σελίδα μια λεζάντα – σε περίοπτη θέση – που λίγοι στη θέση των Νικολαΐδηδων (Θόδωρος, Μαρία, Όλγα) θα είχαν το σθένος, την τόλμη και την ακομπλεξάριστη διάθεση να γράψουν.

** Διαβάζουμε κείμενα της κόρης του, της αγαπημένη μας συναδέλφου Όλγας Νικολαΐδου, για τον μπαμπά, τη μαμά (υποθέτουμε ότι έβαλε το χέρι της στην συγκλονιστική λεζάντα της πρώτης σελίδας) και για το… ανταγωνιστικό της «αδελφάκι», δηλαδή το ίδιο το «Φως» το οποίο ζήλευε αφόρητα όταν ήταν μικρή!

Από το δισέλιδο αφιέρωμα (στο οποίο γράφουν τιμής ένεκεν οι Χάρης Ξύδης, Βασίλης Σκουντής, Κώστας Νικολακόπουλος) ξεχωρίζω τέσσερα στοιχεία:


1) Τη λεζάντα της πρώτης σελίδας: «Η αρχόντισσα-κυρά του "ΦΩΤΟΣ" Ειρήνη Νικολαΐδου στα νιάτα της. Η κυρία Ειρήνη είναι πληγωμένη από χρόνια από ανίατη ασθένεια η οποία την υποχρέωσε να αποσυρθεί από κάθε επαγγελματική ενασχόληση με το "ΦΩΣ" και αποτέλεσε τεράστια ζημιά για την εφημερίδα μας».

2) Την εξομολόγηση της Όλγας: «Όταν ήμουν μικρή δεν αγαπούσα το "ΦΩΣ". Το ζήλευα Γιατί οι γονείς μου, συνέχεια, σε αυτό ήταν. Εκείνο τους χαιρόταν, όχι η αδελφή μου και εγώ. Θυμάμαι μέχρι ότι είχα προσευχηθεί στον Θεό να "πάψει να υπάρχει το ΦΩΣ’" (…) Σήμερα, νιώθω ευγνωμοσύνη που το "ΦΩΣ" συνεχίζει να υπάρχει, σε ένα τοπίο μαύρο και δυσοίωνο για τις εφημερίδες».

3) Το κείμενο του κυρίου Θόδωρου. Είναι σύντομο, με αναφορά στην Ελένη Βλάχου και στη δημοσιογραφική ανεξικακία τού ίδιου του Θ. Νικολαΐδη στις επιθέσεις που έχει δεχτεί δια μέσου των δεκαετιών.

4) Τις τρεις φωτογραφίες του αγαπημένου «κυρίου Θόδωρου». Από αυτές σκανάρω δύο (με τον Χελένιο Χερέρα και Γιώργο Δαρίβα) για να τις σώσω στον χώρο και στον χρόνο του διαδικτύου. Ως ελάχιστη προσφορά σε έναν δημοσιογραφικό Θρύλο και Μύθο.

ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ: Μην ξεχνάμε ότι ο κύριος Θεόδωρος Νικολαΐδης εξακολουθεί να διευθύνει από κοντά την εφημερίδα του και να φτιάχνει την πρώτη της σελίδα – ίσως την πιο ιδιότυπη και ξεχωριστή στον ελληνικό Τύπο. Αυτό, ακόμα και στα καλοκαίρια του από τη Μύκονο. Όπου το φαξ εξακολουθεί να έχει πρακτική αξία, αντίθετα με την πολιτική...

---
---
*

... η "Ομάδα Εργασίας" και η ΕΤΗΠΤΑ δια του προέδρου της ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Διευκρινήσεις... 


Σχετικά με e-mail που λάβαμε και αφορούσε στη συμμετοχή του προέδρου της ΕΤΗΠΤΑ, Γιώργου Μυλωνά, σε "κοινή ομάδα εργασίας" υπό την ΠΟΕΣΥ, να κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα:

Ο Πρόεδρος της ΕΤΗΠΤΑ συμμετείχε στην κοινή ομάδα εργασίας που συνεδρίασε στα γραφεία της ΠΟΕΣΥ (4/1/2016) με θέμα το Ασφαλιστικό - χωρίς να το γνωρίζει το ΔΣ της ΕΤΗΠΤΑ - όπως φαίνεται και από σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία.

Είναι προφανές ότι σ' αυτή τη συνεδρίαση διαμορφώθηκαν και οι προτάσεις που πρόθυμα ενστερνίστηκε (ανακοίνωση 16/1/2016) και ο Νομικός Σύμβουλος της Ομοσπονδίας και υφυπουργός Εργασίας κ.λπ., Τάσος Πετρόπουλος, όπως π.χ. η μεταφορά κεφαλαίων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στον ΕΔΟΕΑΠ κ.ά.

Είναι πλέον βέβαιο ότι ο Πρόεδρος της ΕΤΗΠΤΑ γνώριζε όλες τις συζητήσεις και τις υπό διαμόρφωση προτάσεις ένθεν κακείθεν. Όπως είναι βέβαιο και ομολογημένο ότι το περιβόητο "non paper" του Πετρόπουλου ήταν στην κατοχή όλων όσοι μετείχαν στην "ομάδα εργασίας" από τις 16/1 και το φύλαγαν ως επτασφράγιστο μυστικό...

Όλα αυτά δεν τα αρνήθηκε, όταν ρωτήθηκε σχετικά από τους συμβούλους της "Ανασυγκρότησης", κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΤΗΠΤΑ στις 28 Ιανουαρίου 2016 και μάλιστα παραδέχθηκε πως ήταν λάθος του το ότι δεν ενημέρωσε νωρίτερα το Συμβούλιο (πρακτικά ΔΣ 28/1/2016).

Υ.Γ.: ... να σημειώσουμε ότι η "Ανασυγκρότηση" αλίευσε την επιστολή "non-paper Πετρόπουλου" από το http://www.anapodos.com/ στις 24/1, και κάνοντας μια μεγάλη προσπάθεια ενημέρωσε τις περισσότερες Ενώσεις για το περιεχόμενό της. Η έγκαιρη δημοσιοποίηση και η σθεναρή στάση συμβούλων της πλειοψηφίας στο ΔΣ της ΕΤΗΠΤΑ, οδήγησαν στην "άλλη" απόφαση του Διασωματειακού και όχι σ' εκείνη που είχε δρομολογηθεί από το άτυπο Διευθυντήριο των δημοσιογραφικών Ενώσεων - εξ ου και το "πραξικόπημα" των δημογερόντων για απεργία στις 28/1...
---

... ΕΣΗΕΑ - ΔΣ και "άλλα - δεξιά - κόλπα" ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Το ήθος της… Δεξιάς στην ΕΣΗΕΑ

Απειλές από «συναδέλφους» του καταγγέλλει ότι δέχεται ο Δημήτρης Κοτταρίδης, ταμίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, προαναγγέλλοντας πως θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Στα γραπτά «απειλητικά» μηνύματα που δέχεται αναγράφεται με κεφαλαία γράμματα η «απαίτηση» να επιστρέψει την έδρα του στην παράταξη των «Ενωμένων Δημοσιογράφων».

Είναι γνωστό πως η συγκρότηση προεδρείου στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ επιτεύχθηκε με την προσχώρηση δύο μελών από διαφορετικές παρατάξεις, του Δ. Κοτταρίδη, από τους «Ενωμένους Δημοσιογράφους» της Μ. Αντωνιάδου, και του Γιώργου Φιλιππάκη, από την «Πρωτοβουλία για την Ανατροπή».

Η τελευταία κατήγγειλε δημόσια τη στάση Φιλιππάκη και ζήτησε να επιστρέψει την έδρα του, χωρίς να δοθεί συνέχεια. Φαίνεται, όμως, πως στην παράταξη των «Ενωμένων Δημοσιογράφων» δεν ξέχασαν την υπόθεση… Ο Δ. Κοτταρίδης στην επιστολή του καταγγέλλει πως δέχεται τηλεφωνικές, και όχι μόνο, απειλές για τη στάση που τήρησε, προκειμένου να τον αναγκάσουν να παραιτηθεί από τη θέση του ταμία.
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... ΕΤΗΠΤΑ - Μυλωνάς, έχουμε κι εμείς τα "εσωτερικά" μας ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

email αναγνώστη

Τι ζητούσε η αλεπού (Μυλωνάς)
στο παζάρι του Τάσου Πετρόπουλου;

Μα, φυσικά, για το ξεροκόμματό του.

Ε, ξεροκόμματο ακριβώς δεν το λες. Ξεσκονίζει τον αρχιερέα Γκανά, μπας και περάσει απ' το ΔΣ του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ την υπόθεση της σύνταξής του, με βάση έναν απαρχαιωμένο νόμο που βγαίνανε στη σύνταξη και τριαντάρηδες - μη θυμηθεί κανένας τον Όθωνα, δεν φταίει σ' αυτή τη φάση ο άνθρωπος.

Και τα κατάφερε;

Δεν του βγήκε, γιατί η "Ανασυγκρότηση" δημοσίευσε το non paper του Πετρόπουλου και έτσι την τελευταία στιγμή χάλασε το σχέδιο.

Μάθαμε ότι τον κράξανε και οι δικοί του και τα μπάλωσε άρον - άρον.

Μα τώρα πνέει μένεα κατά των δημοσιογράφων - τον άκουσα στο ΔΣ της ΕΤΗΠΤΑ.

Συνάδελφοι,

Θέλει προσοχή αυτός ο άνθρωπος. Θα αδειάσει τους συνταξιούχους στο ΙΚΑ, γιατί τον έχουνε δουλέψει ότι θα τον βολέψουνε στο κουτσουρεμένο και για λίγους ΕΤΑΠ και στον ΕΔΟΕΑΠ.

Ναι, αλλά τώρα θα τον ξαναπιστέψουν;

Προσπαθεί να τους πείσει ότι δεν θα επαναληφθεί, ότι ήταν μια άτυχη συγκυρία και άλλα τέτοια.

Και οι δικοί του;

Ε, αυτοί θα είναι άξιοι της μοίρας τους !

---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... η κρίση στον αθλητικό Τύπο στο όριο κατάντιας ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Άρρωστος Τύπος,
επαγγελματικός κανιβαλισμός
και κατάντια

Διευθυντικό στέλεχος: «Μειώνουμε την τιμή για να τους κλείσουμε» - Οι δημοσιογραφικοί πατέρες και η αλλαγή στα ήθη


Γράφει ο Διον. Βραϊμάκης

Ο Τύπος με την κρίση έχει μεταβληθεί σε ναρκοθετημένη περιοχή. Συχνά ακούγονται ανατινάξεις, σε μικρά, μεσαία, αλλά και σε πολύ μεγάλα μαγαζιά: απολύσεις, μειώσεις αμοιβών, αναστολή εκδόσεων, καθυστέρηση μισθών, αφυδάτωση των Ταμείων, αποψίλωση εφημερίδων από ικανά στελέχη – κάτι που είναι σαν να κόβεις από τη γάτα τα νύχια: γίνεται τελείως ακίνδυνη. Στον αθλητικό Τύπο η ναρκοθέτηση είναι πυκνότερη και γι’ αυτό πιο επικίνδυνη. Ιδιαίτερα μετά την εμφάνιση φαινομένων ετσιθελισμού και αποδέσμευσης από τους κανόνες που μας άφησαν οι δημοσιογραφικοί πατέρας μας.

Η κρίση στον αθλητικό Τύπο φτάνει κάποιες φορές στα όρια κατάντιας και συχνά τα ξεπερνάει. Είναι κατάντια που διευθυντικό στέλεχος εφημερίδας σε μια άτυπη συνάντηση με συντάκτες του (όχι συνέλευση) είπε «μειώνουμε την τιμή για να κλείσουμε αυτήν και εκείνη». Είναι κατάντια – είναι επαγγελματικός κανιβαλισμός! – που εργαζόμενοι σε εφημερίδες περιμένουν να κλείσει η «διπλανή» τους για να σώσουν το δικό τους κλαδί στο δέντρο όπου όλοι είμαστε σκαρφαλωμένοι.

Μαζί με όλα αυτά, η παράκαμψη των συνδικαλιστικών δεσμεύσεων. Έτσι:

** Τη μια ο ένας αγνοεί την ανακοίνωση των Ενώσεων Συντακτών για το πώς θα δουλέψουν οι δημοσιογράφοι στις αργίες των Χριστουγέννων, την αποκαλεί «αναχρονιστική» και βγαίνει σε δική του μέρα!

** Την άλλη ο αντίπαλος απαντά με πρόθεση να σπάσει την προχθεσινή απεργία – μια πρόθεση που κόντευε να γίνει πράξη και η ΕΣΗΕΑ την τελευταία στιγμή απέκρουσε την απεργοσπαστική μπάλα πριν περάσει τη γραμμή!

Αυτά είναι φαινόμενα βαθιάς αρρώστιας του σύγχρονου Τύπου. Παλιά οι αντιπαραθέσεις μεταξύ εντύπων ήταν συνήθεις, αλλά «στα ίσια». Με αντιμαχόμενα άρθρα, ποιοτική βελτίωση, δημοσιογραφικές αποστολές, αποκλειστικά θέμα – συχνά και με επιχειρήσεις αλληλοκατηγοριών που έριχναν και μερικές χούφτες λάσπης. Σήμερα, που τόσο έχουν μικρύνει οι αξίες (γι’ αυτό μιλάω για τους δημοσιογραφικούς μας πατέρες και παππούδες) ο ανταγωνισμός έχει αντικατασταθεί με την μπαμπεσιά, το πισώπλατα χτυπήματα, την μικροπολιτική, το βουρ στον ταβλά να πάρω πρώτος τα φύλλα.

Φυσικά, η (υγιής!) «Live» ευχαριστεί και λέει ότι δεν θα πάρει. Από το πιάτο με αυτές τις μεθοδεύσεις δεν θα πάρει. Ούτε από τον ταβλά...
---
---
*

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

... και τώρα ΟΛΟΙ στα ΜΜΕ απεργία στις 3/2 ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Τελικά, απεργία στις 3/2 και η ΠΟΕΣΥ

Χρειάστηκε να γίνουν πράγματα και θαύματα και μια απεργία, που κανείς δεν έχει ακόμη αντιληφθεί(;) τη σκοπιμότητά της, για να εξαγγελθεί και από την ΠΟΕΣΥ η συμμετοχή της στην πανεργατική απεργία της 4ης Φεβρουαρίου.

Η απόφαση του Διασωματειακού ήταν για τα ΜΜΕ στις 3/2 και αυτή την απόφαση θα ακολουθήσει η ΠΟΕΣΥ.

Η ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ έχει ως εξής:


Ανακοίνωση ΠΟΕΣΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) αποφάσισε τη συμμετοχή των Ενώσεων-μελών της στην προκηρυχθείσα για τις 4 Φεβρουαρίου 2016 24ωρη γενική απεργία.

Κατόπιν αιτήματος της ΓΣΕΕ, η απεργία του κλάδου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου, από τις 06.00 έως την ίδια ώρα της επομένης, προκειμένου να καλυφθούν -όπως αναφέρεται στο σχετικό αίτημα- τα συλλαλητήρια και οι άλλες απεργιακές εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Αθήνα και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Η απεργία κηρύσσεται σε όλα τα ΜΜΕ (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά) του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας – Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης και στα Γραφεία Τύπου.

Απεργούμε συντασσόμενοι με όλους τους εργαζόμενους, απαιτώντας:

• Τη διατήρηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ως ανεξάρτητου, ενιαίου και αυτοτελούς Ταμείου στα ΜΜΕ, με ένταξη στην ασφάλισή του όλων των κατηγοριών εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης.
• Τη διασφάλιση του αγγελιοσήμου, με επέκτασή του στα διαδικτυακά ΜΜΕ, ως πόρου χρηματοδότησης των Ταμείων μας κύριας και επικουρικής ασφάλισης.

Καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια για την κατάργηση της αυτονομίας και αυτοτέλειας των ασφαλιστικών Ταμείων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, της δήμευσης των αποθεματικών τους και την κατάργηση του βασικού τους εσόδου, του αγγελιοσήμου και φυσικά δεν πρέπει να πάψει να χρηματοδοτεί το ασφαλιστικό των εργαζομένων στον Τύπο.

Η ΠΟΕΣΥ καλεί τις Ενώσεις-μέλη της να συμβάλουν στην επιτυχή διοργάνωση της απεργίας και τους συναδέλφους να μετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... ΠΟΕΣΥ - να μιλήσουμε για τα ανείπωτα; ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Καταδικάστε, κύριοι της ΠΟΕΣΥ...


Και τώρα που τελείωσε το "τυπικόν" της - καθ' όλα προσχηματικής - απεργιακής κινητοποίησης των δημοσιογραφικών ενώσεων θα πρέπει να δούμε ένα - δύο θεματάκια, που θολώνουν την εικόνα του κατά τ' άλλα περιούσιου κλάδου στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας...

Πρώτον, το περιβόητο "non paper" μεταξύ του Νομικού Συμβούλου της ΠΟΕΣΥ και υφυπουργού Εργασίας κ.λπ., Τάσου Πετρόπουλου και της γνωστής - άγνωστης "Ομάδας Εργασίας".

Και δεύτερον, την καταγγελία Καρούτζου - Σταθάτου περί μηχανισμού, εντός του ΝΠΙΔ ΕΔΟΕΑΠ, "ρυθμίσεων" οφειλών εκδοτών και άλλων χρηματικών διευκολύνσεων.

Και τα δύο θέματα - ανάμεσα σε πολλά άλλα - που προέκυψαν, "ακουμπούν" πάνω στις πλάτες χιλιάδων ασφαλισμένων στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

Οι συνδιαλλαγές "κάτω από το τραπέζι" - είτε με τη μορφή δούναι και λαβείν με την πολιτική εξουσία, είτε με τη μορφή οικονομικών "συναλλαγών" και "διευκολύνσεων" με οφειλέτες των ταμείων - σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

Πόσο μάλλον όταν οι εκτροπές αυτές στα χρηστά ήθη και τις συναλλαγές εμφανίζονται σήμερα από τη δημογεροντία των δημοσιογραφικών Ενώσεων ως "φυσιολογικές" κινήσεις για το "καλό του κλάδου"...

Και για τις δύο περιπτώσεις υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ευθυνών - από πολιτικές έως και ποινικά κολάσιμες...

Από την πλευρά μας - ως θιγόμενοι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ - θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να προασπίσουμε το Ταμείο μας και κατ' επέκταση τα ασφαλιστικά συμφέροντά μας.

Σε μια πρώτη αντίδραση, ζητάμε από την ΠΟΕΣΥ και τα μέλη της να καταδικάσουν απερίφραστα τέτοιες πρακτικές - "Ομάδες Εργασίας", Νομικούς Συμβούλους - Μαυρογυαλούρους, κακοδιαχείριση αγγελιόσημου - και να δουλέψουν για την ενίσχυση και όχι την εξαφάνιση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

Το ίδιο ζητάμε και από μέλη Δ.Σ. άλλων Ενώσεων, που συνειδητά ή ασύνειδα στελέχωσαν αυτή την άκρως συντεχνιακή και εν πολλοίς καταστροφική για τον Ασφαλιστικό μας Φορέα "Ομάδα Εργασίας"...
---
*

... ο Σάτυρος των media γράφει ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Από την ΕΣΗΕΑ κινδυνεύουμε

Εξεγείρονται οι γραφειοκράτες της Οδού Ακαδημίας.

Να μια επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ. Αφυπνίστηκε η συνδικαλιστική ηγεσία των δημοσιογράφων και προκηρύσσει την μια απεργία πίσω από την άλλη. Μετά την χθεσινή μεγαλειώδη απεργία, την όποια έσπασαν μόνο καμιά... 200αριά site, ετοιμάζουν νέα κινητοποίηση για την ερχόμενη Τετάρτη. Και πώς να μην την σπάσουν τα site όταν τόσα χρόνια η ΕΣΗΕΑ δεν μας αναγνωρίζει ως δημοσιογραφικά μέσα και ας χάνει το Ταμείο μας έσοδα εκατομμυρίων; Μόνο και μόνο γιατί έτσι εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των μεγαλοϊδιοκτητών των site.

Κατά τα άλλα για την ΕΣΗΕΑ το δημοσιογραφικό λειτούργημα κινδυνεύει από το video του ΣΥΡΙΖΑ.
---
Capital.gr: Δεξιά κριτική, με αριστερή τσέπη

Μπράβο τους.

Έτσι δουλεύουν οι σοβαρές ιδιωτικές μιντιακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Βρίζουν καθημερινώς, με όλες τις κυβερνήσεις, το "κακό και διεφθαρμένο Δημόσιο" και την επομένη παίρνουν τις διαφημιστικές δουλειές του.

Συγχαρητήρια.

Μας βάζουν τα γυαλιά. Σκυλοβρίζουν νυχθημερόν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, επειδή κατέστρεψε σε 12 μήνες τον παράδεισο στον οποίο ζούσαμε όλοι οι Έλληνες, και ως επιβράβευση για την αντικειμενική δημοσιογραφία τους, τσακώνουν τα publi της ΕΥΔΑΠ και τις διαφημίσεις της Εθνικής.

Τρέμε... διαπλοκή.
---
Ηττημένοι και γονατισμένοι

Κανένα άλλοθι.

Μπορεί η κατάσταση με την ΕΣΗΕΑ εδώ και χρόνια να είναι τραγική, αυτή ωστόσο δεν προσφέρει καμία δικαιολογία σε κανέναν απεργοσπάστη. Κυρίως, στα μέλη της Ένωσης που απεργοσπαστούν ανωνύμως ή με ψευδώνυμο. Σε όλους αυτούς απλώς υπενθυμίζουμε:

Άντε θύμα, άντε ψώνιο, αν ξυπνήσεις μονομιάς, θα έλθει ανάποδα ο ντουνιάς!
---
Η φοροαποφυγή της Softex

Χάθηκε από την επικαιρότητα η ιστορία.

Τι απέγινε με το λουκέτο της Softex; Ο κουρνιαχτός στα συστημικά media μπορεί να έκατσε, εγώ σήμερα το "ανεβάζω" αναδεικνύοντας μια άλλη άγνωστη και κρίσιμη διάσταση. Προσέξτε.

Η μητρική της εταιρεία, η ιταλική Bolton Group, εντοπίστηκε από τα Luxleaks να διαπράττει συστηματική και αυξημένη φοροαποφυγή. Στις κατηγορίες οι Ιταλοί δεν απάντησαν και πολλά, προφανώς γιατί δεν είχαν και τι να απαντήσουν. Η φοροποαφυγή δεν έγινε μόνο στην Ιταλία, αλλά και στην Ελλάδα.

Μιλάμε για ολόκληρο πάρτι.
---
---
*

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

... SportDay - ΕΣΗΕΑ μεσολάβησε στέλεχος του Κοντομηνά ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Λήξη συναγερμού στην ΕΣΗΕΑ,
απετράπη(;) η απεργοσπαστική έκδοση


Κλεφτοπόλεμος με την SportDay - Οι σκιές, οι επιφυλάξεις και οι ελιγμοί από απρόβλεπτους του Τύπου

Η απεργιακή ημέρα για τα μίντια, την ΕΣΗΕΑ, τον δημοσιογραφικό κλάδο εξελίχθηκε τρελά. Και δεν αναφερόμαστε στην ελάχιστη συμμετοχή συναδέλφων στη συγκέντρωση έξω από το μέγαρο της Ένωσης – που αυτή τη φορά ήταν μικρότερη από κάθε προηγούμενη. Ήταν απελπιστικά συρρικνωμένη και απονευρωμένη!


Αναφερόμαστε στον κλεφτοπόλεμο που έγινε γύρω από την προσπάθεια της SportDay να εκδώσει απεργοσπαστικό φύλλο, για το οποίο σας ενημέρωσε με αλλεπάλληλες αναρτήσεις ο Harddog, και της Ένωσης να την αποτρέψει.

Οι σκιές που έπεσαν για «κρυπτοεργαζόμενους» τελικά έσβησαν, καθώς νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΣΗΕΑ – που είχε βρεθεί σε αδιέξοδο – εμπόδισε την έκδοση ζητώντας την παρέμβαση υψηλόβαθμου στελέχους των Μέσων του Κοντομηνά και πήρε τη διαβεβαίωση ότι η εφημερίδα δεν θα κυκλοφορήσει την Παρασκευή – όπως όλες οι άλλες.

Να κρατήσουμε μια επιφύλαξη; Θα την κρατήσουμε γιατί οι απρόβλεπτοι και τα απρόβλεπτα έχουν αυξηθεί στον Τύπο. Πάντως, ψάχνοντας το θέμα και πέρα από δημοσιογραφικές πηγές, μας επιβεβαιώνεται η πληροφορία. Όσο μπορεί να επιβεβαιωθεί κάτι σε ασυνήθιστες αιφνιδιαστικές κινήσεις που γίνονται στον Τύπο – κυρίως τον αθλητικό. Και, μάλιστα, με απίθανους ελιγμούς, στην αποκάλυψη των οποίων βοήθησε, όσο περισσότερα μπορούσε, ο Harddog. Θα επανέλθουμε αν και όποτε χρειαστεί.

---
---
*

... η ΠΟΣΠΕΡΤ απεργεί στις 3 Φεβρουαρίου ...

*
ΠΟΣΠΕΡΤ
***
*

24ωρη απεργία 3 Φεβρουαρίου


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΣΠΕΡΤ, δόθηκε ομόφωνα εξουσιοδότηση στο Προεδρείο για την κήρυξη κάθε μορφής απεργιακής κινητοποίησης που αφορά γενικό ή ειδικό θέμα των εργαζομένων και των συμφερόντων τους, καθώς και την τοποθέτηση στην θέση του υπεύθυνου στην Υγιεινή και Ασφάλεια για την ΠΟΣΠΕΡΤ, που θα την εκπροσωπεί και θα συνεργάζεται με την εκλεγμένη επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας, την Καίτη Θεοδωρίδου.

Επίσης ομόφωνα αποφασίστηκε η συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία που έχουν εξαγγείλει οι τριτοβάθμιες ενώσεις, καθώς και οι ομοσπονδίες, τα εργατικά κέντρα και τα σωματεία, να συμπορευθεί όμως με την απεργία των εργαζομένων στα ΜΜΕ και του Διασωματειακού, για 24ωρη απεργία 3 Φεβρουαρίου από τις 06.00 το πρωί έως τις 06.00 της επόμενης ημέρας.
Όλοι οι φορείς, όλες οι επαγγελματικές τάξεις, στο δημόσιο – ιδιωτικό – αυτοαπασχολούμενοι – μικρομεσαίοι, νέοι και νέες, οι συνταξιούχοι, σύσσωμη δηλαδή όλη η κοινωνία, έχει καταδικάσει αυτό το θανατηφόρο ασφαλιστικό που θέλει να περάσει η Κυβέρνηση στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου που υπέγραψε.

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ και στην ΕΡΤ, συνεχίζοντας τον αγώνα τους απέναντι στα μνημόνια και όσους τα πρεσβεύουν, καλούν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά και αποφασιστικά στην απεργία της 3ης Φεβρουαρίου και στη συγκέντρωση που θα γίνει στις 12:00, στην οδό Σταδίου 29 στο Υπουργείο Εργασίας.

Οι ψευδεπίγραφες υποσχέσεις και τα μισόλογα, ότι δήθεν δεν θα κοπούν κύριες συντάξεις τώρα κλπ, είναι σαν τα παράλληλα προγράμματα που δεν έγιναν ποτέ πράξη. Μειώνουν με όλα τα μέτρα που παίρνουν συνδυαστικά τα πενιχρά εισοδήματα του καθενός, κυρίως των εργαζομένων και των συνταξιούχων, θέλουν να κοροϊδέψουν, να αποχαυνώσουν και να καταλαγιάσουν τις αντιδράσεις του λαού.

Εμείς είμαστε όλοι εδώ και όλοι μαζί λέμε ΟΧΙ.

Συνεχίζουμε τη μάχη ενάντια στις άδικες και αδιέξοδες πολιτικές της υποταγής και της φτωχοποίησης και δίνουμε απαντήσεις με τον αγώνα μας και τη συμμετοχή μας στις διαδηλώσεις κατά των μνημονίων και των μνημονιακών, νέων και παλαιών.

Στις 4 του μηνός όποιος θέλει μπορεί να απεργήσει καλυπτόμενος από τις τριτοβάθμιες οργανώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, έχουμε όλοι υποχρέωση, απέναντι στους εαυτούς μας και στις μελλοντικές γενιές, να παραστούμε στις συγκεντρώσεις – διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα.

Τα βάρβαρα μέτρα, η εξαθλίωση και η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, δεν θα περάσουν.

24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ 3 ΦΛΕΒΑΡΗ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΑΔΙΟΥ 29, στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

---
*

ΠΟΕΣΥ - ΕΣΗΕΑ - ΕΠΗΕΑ - ΕΣΠΗΤ, απεργιακή συγκέντρωση...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας
των δημοσιογράφων...


...σε εικόνες


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ και πορεία προς τη Βουλή πραγματοποίησαν οι δημοσιογράφοι στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.



---
*


... "SportDay" - τρέχει και δεν φτάνει η ΕΣΗΕΑ ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Κυκλοφορεί η απεργιακή "Sportday"!
UPDATE. Παρά την απεργία των δημοσιογράφων η Sportday κυκλοφορεί αύριο Παρασκευή! Η πληροφορία μάς έγινε γνωστή πριν από λίγο και αν έως το βράδυ δεν υπάρξει αποτελεσματική αντίδραση από την ΕΣΗΕΑ ή την ΕΤΗΠΤΑ, η εφημερίδα θα βρίσκεται αύριο στα σημεία πώλησης. Για ό,τι νεότερο ο Harddog θα ενημερώσει άμεσα.

UPDATE 19.50: Κινητικότητα επικρατεί αυτήν την ώρα στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, όπου μέλη του ΔΣ αναζητούν τρόπους για να αποτραπεί η έκδοση του απεργοσπαστικού φύλλου. Άγνωστο αν βρεθούν! Οι τρόποι...
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... οι Τεχνικοί Τύπου (ΕΤΗΠΤΑ) απεργούν στις 3/2 ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Προς άρση κάθε αμφιβολίας
οι Τεχνικοί Τύπου δεν
βρίσκονται σήμερα σε απεργία


Επειδή οι καιροί είναι πονηροί και οι φημολογίες δίνουν και παίρνουν, να κάνουμε σαφές ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΗΠΤΑ - συντασσόμενο με τις αποφάσεις του Διασωματειακού των ΜΜΕ - όρισε ως ημερομηνία απεργιακής κινητοποίησης την Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2016...

Κάθε άλλη "πληροφορία", "διαρροή" ή "εσωτερική πληροφόρηση" δεν ανταποκρίνεται σ' αυτό το δεδομένο...

Έρρωσθε...
---
*

... ΕΣΗΕΑ - προβλήματα στην απεργία χωρίς τους τεχνικούς ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

«Αν κυκλοφορήσει η εφημερίδα
με την απεργία, τελειώσατε!»

«ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΠΕΡΓΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ, ΟΧΙ!» ΗΤΑΝ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΣΗΕΑ – ΚΙΝΗΤΟΠΟΥΝΤΑΙ ΙΝΤΕΡΝΕΤΙΚΕΣ... ΣΚΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΝ; - ΤΑΚΤΙΚΗ ΠΕΜΠΤΗΣ ΦΑΛΑΓΓΑΣ ΜΕ ΕΝΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΑΛΛΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΦΥΛΛΩΝ

Θα τολμήσει – και θα πετύχει; – το εγχείρημα της έκδοσης απεργιακού φύλλου από αθλητική εφημερίδα, όπως έγραψε χθες ο Harddog; (Δείτε το λινκ στο τέλος του κειμένου). Αυτήν τη στιγμή έχει γίνει γνωστή η πρόθεση, όχι και το αποτέλεσμα. Το βέβαιο είναι ότι στα φανερά δεν ζητήθηκε από τους συντάκτες να δουλέψουν σήμερα για την έκδοση, αλλά ούτε κανείς είπε σε κανέναν ότι «δεν βγαίνουμε και αυτά που φημολογούνται είναι ψέματα». Βέβαια, στην εποχή μας, με τον ίντερνετ να σπάει όποια πολιορκία, είναι αστείο να μιλάμε για περιφρουρήσεις και άλλα παλαιολιθικά. Οι δημοσιογράφοι μπορούν να γίνουν σκιές και να γράφουν από μίλια μακριά. Γι' αυτό δεν αποκλείεται – είναι πιθανό μάλιστα – να ανάψει το διαδίκτυο το βράδυ με την αποστολή κειμένων από κάποιους «ημέτερους» που έχουν συναινέσει κατ’ ιδίαν (ή άλλους που έχουν υποχρεωθεί) να δουλέψουν και φυσικά δεν το λένε. Έως αργά χθες το βράδυ γίνονταν κινήσεις σε επίπεδα στελεχών του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ με ανώτερα στελέχη της συγκεκριμένης εφημερίδας. Ο Σταμάτης Νικολόπουλος επρόκειτο να επικοινωνήσει με τον διευθυντή-εκδότη και η Μαρία Αντωνιάδου με υψηλά ιστάμενο πρόσωπο της εργοδοσίας, με το οποίο είχε από παλιά γνωριμία λόγω του ρεπορτάζ της.

Η Πέμπτη Φάλαγγα

Από την εφημερίδα που θέλει να σπάσει την απεργία υπάρχει η τακτική να διαδίδονται ονόματα διαφόρων εφημερίδων ότι, δήθεν, θα κυκλοφορήσουν την Παρασκευή, κόντρα στην απόφαση της ΕΣΗΕΑ. Και πέραν της Live Sport – που διέψευσε αμέσως και προς πάσα κατεύθυνση – «ενοχοποιούνταν» ως ύποπτοι ο Γαύρος, η Πράσινη και το Φως – τουλάχιστον εμείς αυτά ακούσαμε, αλλά μπορεί να κυκλοφόρησαν και άλλα ονόματα. Πρόκειται για ψεύδη και πεμπτοφαλαγγίτικες τακτικές σε ένα πολύ λεπτό εργασιακό θέμα.

Θορυβήθηκε η ΕΣΗΕΑ

Η προσπάθεια για έκδοση απεργοσπαστικού φύλλου ανησύχησε την ΕΣΗΕΑ, ίσως επειδή κατάλαβε – αργά! – ότι είναι ευάλωτο το μαλακό της υπογάστριο: ότι δηλαδή σε αυτήν την απεργία είναι μόνη, χωρίς τους τεχνικούς οι οποίοι δεν απεργούν. Άρα η σελιδοποίηση και η εκτύπωση της όποιας εφημερίδας δεν μπορεί να αποκλειστεί αν υπάρξει απεργοσπαστικός μηχανισμός συντακτών. Μαθαίνουμε ότι χθες ζητήθηκε από στέλεχος της ΕΣΗΕΑ σε στέλεχος της ΕΤΗΠΤΑ να κηρύξει η Ένωση των τεχνικών στάση εργασίας τις βραδινές ώρες. Αλλά είναι κάτι που δεν το έχουμε διασταυρώσει και από τις δύο πλευρές, γι’ αυτό το γράφουμε με επιφύλαξη.

«Το προϊόν δεν απεργεί»

Λίγο πριν ανέβει διαδικτυακά αυτό το ρεπορτάζ, μάθαμε ότι υπήρξε χθες βράδυ – ύστερα από πολλή προσπάθεια – επικοινωνία της ΕΣΗΕΑ με τον διευθυντή της εφημερίδας (ο οποίος αρχικά δεν έβγαινε στο τηλέφωνο) και του έγινε γνωστό ότι αν κυκλοφορήσει το έντυπο την Παρασκευή, ανοίγει μέτωπο με την Ένωση. Η ατάκα που λέγεται ότι ειπώθηκε είναι «αν κυκλοφορήσατε, τελειώσατε!». Η απάντηση που πήρε στέλεχος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ ήταν «οι εργαζόμενοι απεργούν, αλλά το προϊόν όχι».

Περιμένουμε με αγωνία την όποια εξέλιξη. Δηλαδή αν θα δούμε το «προϊόν» αύριο στα περίπτερα ή αν αυτή τη φορά η ΕΣΗΕΑ θα μπορέσει να βάλει φραγμό σε ένα απεργοσπαστικό σχέδιο. Η εκτίμηση είναι ότι ο διευθυντής της εφημερίδας τελικά θα κάνει πίσω, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι ήσυχος και βέβαιος.

Για ό,τι νεότερο, ο Harddog είναι εδώ για να ενημερώσει. Τα ξαναλέμε…

... 4 Φλεβάρη - ξεκινάμε δυνατά ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΥΠΟΥ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΧΑΡΤΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΓΚΡΕΜΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 4 ΦΛΕΒΑΡΗ
ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

Ο δρόμος του αγώνα είναι η μόνη απάντηση για να αποτρέψουμε οι εργαζόμενοι το νέο αντιασφαλιστικό έκτρωμα που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ισχυρίζονται ότι διασώζουν το Ασφαλιστικό σύστημα, ότι ασκούν ταξική πολιτική υπέρ των αδυνάτων.

Σίγουρα, η πολιτική τους είναι ταξική. Όμως υπηρετεί τα συμφέροντα των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών και των μεγαλεμπόρων. Ήταν αυτοί που απ’ την αρχή χαιρέτησαν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο λέγοντας ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Η κυβέρνηση έρχεται να υλοποιήσει τις επιταγές τους, συμπληρώνοντας ότι δεν κατάφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και των δορυφόρων τους.

Στόχος τους είναι να απεμπλακούν από την κοινωνική ασφάλιση το Κράτος και η εργοδοσία. Να γίνει δηλαδή ατομική υπόθεση του κάθε εργαζόμενου, ο οποίος θα δίνει εισφορές χωρίς να γνωρίζει ούτε πότε, ούτε τι σύνταξη θα πάρει. Ανοίγει ο δρόμος για τα «αρπακτικά» της ιδιωτικής ασφάλισης και τους εμπόρους της Υγείας, που άμεσα σπεύδει η κυβέρνηση να εξυπηρετήσει ενσωματώνοντας στο ελληνικό δίκαιο ευρωπαϊκή οδηγία για την ενίσχυση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Η κοινωνική ασφάλιση μας αφορά όλους. Κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο. Κοινωνική ασφάλιση δεν είναι μόνο η σύνταξη, αλλά και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα βαρέα και ανθυγιεινά, τα διάφορα επιδόματα, οι αποζημιώσεις, η προστασία από τον επαγγελματικό κίνδυνο, η ασφάλιση των παιδιών κ.ά.

Δεν θα αφήσουμε να ξεθεμελιώσουν ότι με αγώνες και αίμα κατακτήθηκε από τις προηγούμενες γενιές εργαζομένων. Έχουμε χρέος να διασφαλίσουμε ότι έχει απομείνει, αλλά και να επαναφέρουμε ότι δικαιώματα μας πήραν τα τελευταία χρόνια με πρόφαση την αντοχή της οικονομίας, ικανοποιώντας τις ανάγκες του κεφαλαίου και τις απαιτήσεις της ΕΕ.

Έχουν ξεκινήσει βρώμικο πόλεμο προπαγάνδας, προκειμένου να δικαιολογήσουν τη νέα «σφαγή», μιλώντας για δυσβάστακτο ασφαλιστικό σύστημα, ρίχνουν το βάρος στην αναλογία συνταξιούχων – εργαζομένων, στα διογκωμένα ελλείμματα. Δε λένε όμως κουβέντα για τα περισσότερα από 100 δις που δόθηκαν ως ενίσχυση στο μεγάλο κεφάλαιο μέσα από επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές.

Οι σημερινοί συνταξιούχοι που τους πετσοκόβουν για πολλοστή φορά τη σύνταξη, είναι αυτοί που έδιναν ανελλιπώς τις ασφαλιστικές τους εισφορές, οι οποίες τοποθετούνταν με αρνητικό επιτόκιο στις τράπεζες, τζογάρονταν στο χρηματιστήριο, γίνονταν δομημένα ομόλογα, κουρεύτηκαν στο PSI.

Τα ελλείμματα των Ταμείων διογκώνονται, ακόμα περισσότερο, λόγω της μονιμοποίησης των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της ουσιαστικής κατάργησης των ΣΣΕ, της μείωσης των μισθών, της ανασφάλιστης εργασίας, τα οποία διατηρεί και ενισχύει και η σημερινή «αριστερή» κυβέρνηση.

Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι άνεργοι, οι νέοι, πρέπει να αντιπαλέψουμε τον «κοινωνικό αυτοματισμό», την προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση, τα ΜΜΕ και τα κόμματα που υπηρετούν αυτή την πολιτική, να βάλουν ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές και οργανωμένα, αποφασιστικά να δώσουμε τη μάχη για να μην φτάσει το αντιασφαλιστικό τερατούργημα καν στη Βουλή. Η λογική «το Ταμείο μου», «η κατηγορία μου», ο διαχωρισμός του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, του νέου με τον παλιό, το μόνο που καταφέρνει είναι να ενισχύει τις συντεχνιακές λογικές που ρίχνουν νερό στο μύλο του «διαίρει και βασίλευε».

Εμείς, σε αντίθεση με αυτό που καλλιεργείται, ξέρουμε ότι μόνο οι αγώνες φέρνουν αποτέλεσμα και τώρα επιβάλλεται οργανωμένα και αποφασιστικά να δείξουμε τη δύναμή μας.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ για:
  • Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Να πληρώσει το Κράτος και η εργοδοσία για τα ελλείμματα στα Ταμεία.
  • Ενιαίο καθολικό αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας.
  • Το διάστημα της ανεργίας να λογίζεται ως συντάξιμος χρόνος.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ – ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΔΟΘΟΥΜΕ!!!

Στις 4 του Φλεβάρη όλοι οι χώροι δουλειάς θα ερημώσουν!!!

ΔΙΝΟΥΜΕ ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΠΑΡΟΝ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ 

 


ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

Στην Αθήνα στις 10:30 πμ στην Ομόνοια

Στην Θεσσαλονίκη στις 10:30 πμ στο άγαλμα Βενιζέλου
Αγωνιστικά


Η Διοίκηση

---
*

... ο ρόλος της ΠΟΕΣΥ και ο άκρατος συντεχνιασμός της ...

*
ΠΑΜΕ

Τύπου & ΜΜΕ
***
*

Για τη σημερινή απεργία στα ΜΜΕ

Σήμερα απεργούν πανελλαδικά οι δημοσιογράφοι. Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην απεργία και ταυτόχρονα να δυναμώσουν στον κλάδο τους την προσπάθεια για να έχει επιτυχία η πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 4 Φλεβάρη.

Καλεί όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ να ενώσουν τη φωνή τους με τους άλλους κλάδους των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τους μικρομεσαίους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μισθωτούς και ελευθεροεπαγγελματίες επιστήμονες. Η συμμετοχή όλων στη γενική απεργία, με σημείο αγωνιστικής συνάντησης τα απεργιακά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, είναι η καλύτερη απάντηση στο σχέδιο - λαιμητόμο της κυβέρνησης, που θερίζει τα κεφάλια όλων, δεν κάνει καμιά εξαίρεση και δεν παίρνει καμιά διόρθωση.

Το σύνθημα «Διαλύουν την Ασφάλιση και βγαίνουμε στο δρόμο, πάρτε πίσω το νόμο - λαιμητόμο» εκφράζει σήμερα την πλειοψηφία των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, μπορεί να κινητοποιήσει και να συντονίσει ευρύτερα όσους πλήττονται από τα μέτρα της κυβέρνησης. Οσους δεν αποδέχονται τη λογική των «διορθώσεων» που προβάλλει η κυβέρνηση, απορρίπτουν το συντεχνιασμό και την παρελκυστική τακτική της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας, που υπονομεύει την οργάνωση ενός πλατιού ρεύματος εμπόδισης των αντιασφαλιστικών ανατροπών και διεκδίκησης μέτρων ανάκτησης των απωλειών και διεύρυνσης των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Τέτοια είναι η στάση της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας και στο χώρο των ΜΜΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), η οποία κήρυξε την περασμένη Πέμπτη 24ωρη απεργία για σήμερα, χωρίς καμιά προετοιμασία, με συντεχνιακό πλαίσιο αιτημάτων και πολύ περισσότερο χωρίς αυτή η κινητοποίηση να συνδυάζεται με απόφαση για συμμετοχή του κλάδου στην πανελλαδική πανεργατική απεργία της ερχόμενης βδομάδας.

Οι ταξικές δυνάμεις που συμμετέχουν στο Διασωματειακό Συντονιστικό, έβαλαν το θέμα σε συνεδρίασή του την περασμένη Δευτέρα και ομόφωνα οι Ενώσεις που συμμετείχαν αποφάσισαν να δοθεί έμφαση στη συμμετοχή όλου του κλάδου στην πανεργατική πανελλαδική απεργία. Στη σύσκεψη του Διασωματειακού, μάλιστα, μεταφέρθηκε και η σύμφωνη γνώμη της ΠΟΕΣΥ να αναστείλει τη σημερινή απεργία και να κηρύξει μαζί με τις άλλες Ενώσεις απεργία για τις 3 Φλεβάρη.

Ωστόσο, προκαλεί τεράστια ερωτηματικά το γεγονός ότι ταυτόχρονα σχεδόν με την ολοκλήρωση του Διασωματειακού, η ΠΟΕΣΥ ξεκίνησε να στέλνει εξώδικα στους εργοδότες, αναγγέλλοντας απεργία για σήμερα Πέμπτη. Προβάλλει, μάλιστα, αιτήματα που επικεντρώνουν ουσιαστικά την εξαίρεση του «κλάδου» από την αντεργατική - αντιλαϊκή επίθεση (π.χ. «διατήρηση του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ ως ανεξάρτητου, ενιαίου και αυτοτελούς Ταμείου στα ΜΜΕ», «καταδίκη κάθε προσπάθειας για την κατάργηση της αυτονομίας και αυτοτέλειας των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων στα ΜΜΕ» κ.ά.). Ετσι, εμποδίζουν την κοινή δράση με τους άλλους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα που χτυπιούνται από την ίδια επίθεση.

Ταυτόχρονα, μέχρι και χτες, δεν υπήρχε επίσημα απόφαση για την κήρυξη απεργίας την άλλη βδομάδα και συμμετοχή στην πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 4 Φλεβάρη, ούτε από την ΠΟΕΣΥ, ούτε βέβαια από την ΕΣΗΕΑ, η οποία στο «μιλητό» λέει ότι θα συμμετέχει, αλλά δεν έχει καθορίσει ακόμα την ημερομηνία, ούτε φαίνεται να βιάζεται να το κάνει, προκαλώντας δικαιολογημένα υποψίες για το ρόλο που παίζει και τις σκοπιμότητες που υπηρετεί.

Το Ασφαλιστικό δεν είναι ζήτημα που μπορεί ο κάθε κλάδος να το αντιμετωπίσει συντεχνιακά, ζητώντας απλά την εξαίρεση του Ταμείου του ή τη διασφάλιση του αγγελιόσημου. Κοινωνική Ασφάλιση είναι οι συντάξεις, η Υγεία και η Πρόνοια, είναι ένα πλέγμα κατακτήσεων των εργαζομένων που η κυβέρνηση ξηλώνει, στο πλαίσιο της γενικότερης αντιλαϊκής στρατηγικής. Το σχέδιο για το Ασφαλιστικό δεν «σώζεται» με εξαιρέσεις και μικροαλλαγές, που ούτως ή άλλως επιδιώκει η κυβέρνηση για να διασπάσει τον κοινό αγώνα, να κάμψει τις αντιδράσεις.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα συμφέρον να εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε πρόθυμους συνδικαλιστές που παζαρεύουν το τι τελικά θα χάσουμε. Πρέπει τώρα να τους γυρίσουν την πλάτη, να συμβάλλουν ώστε να αλλάξει ο συσχετισμός, να απαλλαγούν τα σωματεία από τέτοια βαρίδια, που εξυπηρετούν συμφέροντα ξένα προς τις ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων του κλάδου.

---
*

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

... η ΕΣΗΕΑ απεργεί, εφημερίδες βγαίνουν;..

*
Ανασυγκρότηση
***
*

"Α": "SportDay" ίσως; "Φως";
Ποια εφημερίδα ετοιμάζεται
να σπάσει την απεργία της ΠΟΕΣΥ;



Η φήμη και το μελάνι της σουπιάς

Ετοιμάζει κάποιος απεργιακό φύλλο για να κυκλοφορήσει την Παρασκευή; Η φήμη ότι «κάτι τρέχει» αρχίζει και βρωμάει στην πιάτσα των πολύπαθων αθλητικών εκδόσεων. Και ήρθε να «δέσει» με μια ανάρτηση, πριν από λίγο, του διευθυντή της Goal News, Βαγγέλη Μπραουδάκη. Χωρίς φωτιά, βέβαια, καπνός δεν βγαίνει. Ιδιαίτερα όταν στον Τύπο υπάρχουν καμένα μυαλά. Κάτι γίνεται και γι’ αυτό πριν από λίγο έγινε κίνηση για να ενημερωθεί η ΕΣΗΕΑ ώστε να παρέμβει και να σώσει κάτι από τη χαμένη της τιμή. Η ανάρτηση του Β. Μπραουδάκη αναφέρει:

«Είναι δυνατόν να υπάρχει ΑΘΛΗΤΙΚΗ εφημερίδα που ετοιμάζεται να ΣΠΑΣΕΙ την αυριανή πανελλαδική απεργία όλων των ΜΜΕ; Το πρακτορείο "Αργος", πάντως, ενημερώθηκε (και φυσικά ενημέρωσε ως όφειλε την υπόλοιπη αγορά) ότι τα ξημερώματα της Παρασκευής θα χρειαστεί να κάνει διανομή φύλλων συγκεκριμένης ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ εφημερίδας...».

Το μελάνι της σουπιάς

Στο μεταξύ κάποιοι για να θολώσουν τα νερά αφήνουν το μελάνι της σουπιάς. Και διαδίδουν ότι η εφημερίδα που θα σπάσει την απεργία είναι η «Live Sport»! Εμείς που ζούμε από μέσα τα πράγματα, ξέρουμε ότι πρόκειται για αθλιότητα! Γι’ αυτό ο διευθυντής της εφημερίδας -γνωστός για την εντιμότητα και την ευθύτητά του- Γιάννης Μηνδρινός ανάρτησε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα στον λογαριασμό του στο fb; «Και για να μιλάμε με ονόματα, η Live απεργεί κανονικά όπως κάνει πάντα σε όλες τις κινητοποιήσεις»

---
---
*