Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

... "Novartis" - media και δημοσιογράφοι - σχέσεις στοργής ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Το σκάνδαλο Novartis
«καίει» media και δημοσιογράφους




Κατευθυνόμενα δημοσιεύματα,
«γκρίζα διαφήμιση» και χορηγίες

Αποκαλύψεις για παρέμβαση πρώην πρωθυπουργού και «ύποπτες» συμβάσεις

«Πλοκάμια» και στον χώρο των media είχε απλώσει η Novartis, δημιουργώντας μηχανισμούς άσκησης πιέσεων για να προωθεί τα προϊόντα της, να εξασφαλίζει ευνοϊκή τιμολογιακή μεταχείριση και να κερδίζει συμβάσεις. Νέα στοιχεία για πτυχές του πολύκροτου σκανδάλου προέκυψαν από την έρευνα του ΣΔΟΕ στα γραφεία της πολυεθνικής και οι αποκαλύψεις αναμένεται ότι θα προσλάβουν μορφή χιονοστιβάδας καθώς συνεχίζεται η εισαγγελική έρευνα

Σύμφωνα με πληροφορίες, έγγραφα που έχουν περιέλθει στον ΣΔΟΕ αποδεικνύουν ότι εκτός από γιατρούς, πολιτικούς και στελέχη κρατικών φορέων, η Novartis «λάδωνε» με διάφορους τρόπους και δημοσιογράφους, εκδότες και μέσα ενημέρωσης, που «εκτελούσαν συμβόλαια» για λογαριασμό της.

Αναλάμβαναν μεταξύ άλλων να «χτυπήσουν» με δημοσιεύματα πολιτικά πρόσωπα, κρατικούς λειτουργούς και διοικήσεις δημόσιων οργανισμών που δεν «διευκόλυναν» την ελβετική πολυεθνική στις προσπάθειες προώθησης των σκευασμάτων της στην ελληνική αγορά, ή δεν υπέγραφαν αποφάσεις για προμήθεια προϊόντων της,

Σε άλλες περιπτώσεις φρόντιζαν να δημιουργήσουν «κλίμα» και εντυπώσεις για δήθεν ελλείψεις φαρμάκων σε νοσοκομεία, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προμηθειών που ήθελε να αναλάβει η Novartis.

Μηχανισμοί πίεσης

Και επειδή κατά κανόνα οι ασφαλιστικοί οργανισμοί και τα νοσοκομεία καθυστερούσαν να πληρώσουν τις φαρμακευτικές εταιρείες, η ελβετική πολυεθνική προσέφευγε στη βοήθεια πολιτικών για να εισπράττει γρήγορα και κατά προτεραιότητα.

Σύμφωνα με την κατάθεση πρώην ανώτερου στελέχους της Novartis, πρώην πρωθυπουργός παρενέβη προσωπικά για να πληρωθεί η εταιρεία «κατ’ εξαίρεση» από τον ΕΟΠΥΥ, σε εποχή που Οργανισμός είχε άδειο ταμείο και έπρεπε να δανεισθεί.

Τα δύο πρώην στελέχη της ελβετικής πολυεθνικής που συνεργάζονται με το FBI, έχουν καταθέσει πλήθος εγγράφων που αποδεικνύουν πληρωμές σε ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, προκειμένου να ασκούν κριτική σε πολιτικά πρόσωπα οι αποφάσεις των οποίων δεν ευνοούσαν την εταιρεία.

Μεγάλα ποσά δόθηκαν επίσης σε media και απ’ ευθείας σε δημοσιογράφους για έμμεση «γκρίζα διαφήμιση» σκευασμάτων της Novartis και για τη δημοσίευση δήθεν «ρεπορτάζ» που εξυπηρετούσαν την πολυεθνική.

Η τιμολόγηση των φαρμάκων

Πολύ μελάνι έχει χυθεί στα ελληνικά ΜΜΕ για θέματα τιμολόγησης των φαρμάκων. Στη μεγάλη πλειοψηφία των δημοσιευμάτων, οι φαρμακοβιομηχανίες ήταν οι… «καλές» της υπόθεσης, που προσπαθούσαν να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία, ενώ το κράτος και τα ασφαλιστικά Ταμεία ήταν οι "κακοί", που στερούσαν δήθεν το καλό φάρμακο από τους αρρώστους, για να μειώσουν τη δημόσια δαπάνη.

Για τέτοια δημοσιεύματα η ελβετική πολυεθνική έχει μοιράσει πολύ χρήμα – όπως προφανώς και άλλες φαρμακευτικές.

Ολες ενδιαφέρονταν να ορισθούν υψηλές τιμές για τα φάρμακα τους. Όχι τόσο για να κερδίσουν στην ελληνική αγορά, αλλά επειδή η Ελλάδα ήταν μία από τις τρεις χώρες αναφοράς για τον καθορισμό των τιμών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης: Υψηλότερες τιμές στην Ελλάδα σήμαινε υψηλότερες για όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές.

Γι αυτό η Novartis είχε φροντίσει να προσεγγίσει στελέχη υπουργείων και κρατικών οργανισμών που είχαν αρμοδιότητα στον καθορισμό των τιμών. Διοχέτευε σ’ αυτούς χρήματα μέσω διαφόρων καναλιών και με ποικίλες δικαιολογίες – από διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων και κάλυψη δαπανών συμμετοχής σε συνέδρια στο εξωτερικό, μέχρι για δήθεν διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών. Τα χρήματα πήγαιναν σε παρένθετα πρόσωπα και εταιρείες.

Μία από τις περιπτώσεις που αναφέρονται, είναι η καταβολή το 2011-2014 σημαντικών ποσών για δήθεν «επιστημονική έρευνα» σε εταιρεία η οποία ανήκε σε γνωστή… τραγουδίστρια. Ολως τυχαίως, η τραγουδίστρια είναι σύζυγος συμβούλου των τότε υπουργών Υγείας

Βίντεο για πολιτικούς

Σχέσεις διαπλοκής είχε αναπτύξει η πολυεθνική φαρμακευτική και με πολιτικά πρόσωπα. Στα χέρια του FBI και των Ελλήνων εισαγγελέων βρίσκονται βίντεο από τις εσωτερικές ενημερώσεις της Novartis, όπου γίνονται εκτενείς αναφορές σε πολιτικούς – και τότε κυβερνητικούς – παράγοντες, οι οποίοι παρείχαν ποικίλες «εξυπηρετήσεις».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Documento, υπουργοί της ΝΔ υπέγραφαν προνομιακές συμβάσεις με τη Novartis. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι με υπουργό Υγείας τον νυν επίτροπο στην ΕΕ Δημήτρη Αβραμόπουλο, το Δημόσιο προμηθεύτηκε εμβόλια 200 εκ. ευρώ από δυο εταιρείες - η μία θυγατρική της Novartis - αφού είχε προηγηθεί τρομοκράτηση της κοινής γνώμης από το ΚΕΕΛΠΝΟ και την τηλεόραση για επιδημία γρίπης.
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

1 σχόλιο:

  1. Κατά τ' άλλα κόβονταν οι συντάξεις και περιοριζονταν η ιατροφαρμακεθτική περίθαλψη του ελληνικού λαού γιατί δεν έβγαινε ο λογαριασμός. Οι κρεμάλες στο Σύνταγμα ακόμα να στηθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή