Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017

... το πόρισμα της Εξεταστικής (pdf) - δάνεια κ.λπ. ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Tα αδικήματα και το τρίγωνο της διαπλοκής


Ολο το πόρισμα για όλα τα δάνεια σε όλα τα Μέσα - Αναλυτικά οι μέτοχοι, οι χρηματοδοτήσεις των ΜΜΕ

«Οι σχέσεις της απελθούσας και επί μακρότατο χρονικό διάστημα κυρίαρχης πολιτικής Εξουσίας με τις διοικήσεις των τραπεζών και τους ιδιοκτήτες των Μέσων καθώς και των τελευταίων με τις Τράπεζες, σχημάτιζαν ένα τρίγωνο με πλευρές εμφανείς, λιγότερο εμφανείς ή και αφανείς.»

Το παραπάνω σημειώνει μεταξύ άλλων, το προσχέδιο πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής από την πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ.) σχετικά με τη χρηματοδότηση κομμάτων και ΜΜΕ, το οποίο διανεμήθηκε την Δευτέρα στα κόμματα και στο οποίο υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων πως «όσοι συμμετέχουν σε μηχανισμούς πολιτικής και οικονομικής επιρροής από οποιαδήποτε πλευρά και αν δρουν, είτε εκείνη που επηρεάζει είτε εκείνη που δέχεται επηρεασμό, κινούνται στο παρασκήνιο».

Σύμφωνα με το πόρισμα, καταγράφηκαν μαρτυρίες με τις οποίες «η κουρτίνα σηκώθηκε»ήλθαν στο φως συγκεκριμένες πληροφορίες που αποκαλύπτουν την ύπαρξη αλλά και την έκταση του φαινομένου της διαπλοκής στην Ελλάδα. Στη συνέχεια παραθέτονται συγκεκριμένα σημεία από τις μαρτυρικές καταθέσεις των Ιωάννη Αλαφούζου, Ιωάννη Κουρτάκη, Γιώργου Κουρή, καθώς και αναφορά στον Παναγιώτη Ψυχάρη, τονίζοντας πως «ξεκάθαρα, λοιπόν, και σε ανώτατο επίπεδο υπήρξε ομολογία... ότι υπάρχει και λειτουργεί το τρίγωνο της διαπλοκής, δηλ. δίδεται ‘εντολή’ ή έστω ‘έγκριση’ από τα πολιτικά κόμματα στις τράπεζες για να δώσουν δάνεια στα δημοσιογραφικά συγκροτήματα, τα οποία με τη σειρά τους στηρίζουν την πολιτική εξουσία».

Παράλληλα, γίνεται αναφορά στους τρεις σημαντικούς πυλώνες της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας που επλήγησαν από την «επιεικώς προβληματική, χρονίζουσα, πρακτική με τις πολλές αδιαφανείς πλευρές που επικράτησε»: τις τράπεζες, την ενημέρωση, καθώς και το ίδιο το πολιτικό σύστημα, καθώς -όπως τονίζεται- «η πρακτική αυτή βάλλει εν τέλει εναντίον του πολιτικού συστήματος, του δημόσιου συμφέροντος και της ομαλής λειτουργίας μίας ευνομούμενης και δημοκρατικής πολιτείας».

Όπως σημειώνει το πόρισμα, το πολιτικό σύστημα με τις πρακτικές κατάφερε τα εξής:

1ον. Να άρει τις ποινικές ευθύνες των διοικήσεων των τραπεζών και των υπευθύνων των κομμάτων,

2ον. Τα κόμματα να μην εξοφλήσουν τα δάνειά τους, μάλιστα τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν κατέβαλαν ούτε ευρώ από το Φθινόπωρο του 2001 μέχρι σήμερα έναντι της οφειλής τους των 401 εκατομμυρίων ευρώ, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι σε κατάσταση χρεοκοπίας, και

3ον. (το κυριότερο) Να φθάσει στο ναδίρ την τιμή και την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και των κομμάτων. Και όλα αυτά θα εγγραφούν στην συλλογική κοινωνική και πολιτική συνείδηση, αλλά και στη νομική και θεσμική μνήμη.

Εξάλλου, σε αρκετά σημεία του πορίσματος γίνεται λόγος για επιμέρους αδικήματα κομμάτων και ΜΜΕ, όπως π.χ. για το αδίκημα της ψευδούς βεβαιώσεως, το αδίκημα της απιστίας, καθώς και το αδίκημα της παραβίασης τραπεζικών και πιστοδοτικών κανόνων.


Το πόρισμα

---
πηγή: ΕφΣυν

---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

1 σχόλιο:

  1. Διαβάστε στο TVXS ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΟΥ ΠΟΡΙΣΜΑΤΟΣ για τα θαλασσοδάνεια. Για το πώς μπαλωνονται τα αμπάλωτα από τον κ. Μπαλωμενάκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή