Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Mediaκή εβδομάδα #2 - από τον mediaρχη ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Ο λαός δεν ξεχνά
(τη ΔΟΛια "Αυγή" του Φλαμπουράρη)


Η μιντιακή, και όχι μόνο, επικαιρότητα της εβδομάδας με μια διαφορετική… ματιά από τον Mediaρχη του Sport24.gr, Νίκο Μποζιονέλο

Κυριακή 5/2: Σήκω Ανδρέα να μας δεις

To eortologio ενημερώνει για την «Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο» και ότι γιορτάζουν οι Αγαθή, Αγαθούλα, Αγαθώ, Αγαθία, Αγαθίτσα. Να τις χαιρόμαστε. Ενδέχεται να γιορτάζει και ο (αγαθός) ηθοποιός Γιάννης Μόρτζος.

Ομολογώ ότι δεν τον γνώριζα, ωστόσο τον έμαθα διαβάζοντάς τον στην «Espresso» σε μια αποκάλυψη που ξεπερνά και τα X-Files, και τα ομόλογα του Σώρρα και τον θησαυρό των Εβραίων που κρύβεται κάπου έξω από την Τούμπα και θα μας κάνει όχι μόνο να ξεχρεώσουμε, ως χώρα, αλλά και να αγοράσουμε τα Βαλκάνια. «Θα πω κάτι για πρώτη φορά. Νομίζω ότι ο Ανδρέας δεν πέθανε. Αυτοκτόνησε…», δήλωσε.

Σε αυτή τη χώρα, δεν ρωτάμε «ποιος Ανδρέας» όταν ακούμε ή διαβάζουμε το όνομα: ένας ήταν.

«Όταν είδε ότι οι επίγονοί του οδηγούνταν στον κατακερματισμό του ΠΑΣΟΚ, κατευθυνόμενοι από κάποια άλλα κέντρα, που δεν μπορούσε να τα ελέγξει, επέλεξε ο ίδιος τον θάνατό του. Είπε “πριν το δω αυτό, καλύτερα ας φύγω”», πρόσθεσε ο ηθοποιός. Αγνωστος ο ρόλος της Μιμής στη εν λόγω αυτοκτονία βέβαια. Αλλά, αν μπορούσε ο Ανδρέας να φύγει όποτε ήθελε, το «σήκω Ανδρέα να μας δεις» ίσως πάρει σάρκα και οστά κάποια μέρα. Ε;

Δευτέρα 6/2: ο λαός δεν ξεχνά…

…τι σημαίνει Δεξιά. Επίσης, έχει μπερδευτεί λίγο με το τι σημαίνει Αριστερά.

Τέσπα, που λένε και οι νέοι, τα τελευταία χρόνια οι Δεξιοί έχουν ένα βίτσιο: να κλείνουν πράγματα. Τους λογαριασμούς, το φως, τις εκκρεμότητες, ενίοτε και την ΕΡΤ.

Στο «φιλελεύθερο» liberal.gr εμφανίστηκε ανάρτηση με τίτλο «Η ΕΡΤ της Γιαμαλή πρέπει να κλείσει». Οφείλει να ενημερωθεί ο λαός και, κυρίως, το αναγνωστικό μας κοινό ότι:

α) η Αναστασία, που είναι και κουκλάρα, τα έχει όλα εκτός από τατουάζ με τον Τσίπρα στο μπράτσο (διότι θα την κυνηγούσε η Περιστέρα…).

β) ονομάζεται «Γιάμαλη» και όχι «Γιαμαλή» όπως αρχικώς γράφτηκε από τον Θανάση Μαυρίδη. Κατόπιν διορθώθηκε βέβαια – να τα λέμε αυτά. Άλλωστε ο συμπαθής και αξιόλογος δημοσιογράφος Μαυρίδης δεν έχει μαλλιά, συνεπώς η φράση «για μαλλί» ίσως κυριαρχεί στο μυαλό του.

γ) η ανάρτηση ήταν με αφορμή την ξεδιάντροπη ατάκα της Γιάμαλη περί Μητσοτάκη και Μόρια. Τα είπαμε, τα συμφωνήσαμε, είπε μακακία το κορίτσι.

Ωστόσο το άρθρο του Μαυρίδη, με το επιχείρημα ότι «η ΕΡΤ του 2017 είναι σε χειρότερο σημείο από εκείνο του 2014. Για την ακρίβεια δεν είναι μία δημόσια τηλεόραση. Είναι μια κομματική τηλεόραση που την πληρώνει με το υστέρημά του ο ελληνικός λαός» προκάλεσε αντιδράσεις, υπέρ και εναντίον. Μέχρι και η δραστήρια στο Facebook Φωτεινή Πιπιλή του σχολίασε, προς υπεράσπιση: «Ο λόγος που οι περισσότερες εκπομπές της ΕΡΤ ειναι εξωτερικές παραγωγές, είναι επειδή οι συνδικαλιστές της ΠΟΣΠΕΡΤ εξυπηρετούν και εξυπηρετούνται εργαζόμενοι ολοι, με εξτρά αμοιβή σε αυτές. Και μην τολμήσει κανείς να με αμφισβητήσει!». Στον χορό και η βουλευτής Β΄ Αθηνών, πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος και δημοσιογράφος – όλα αυτά μαζί, Σοφία Βούλτεψη, με άρθρο ονόματι «Διαρκές μαύρο στο όνομα του «μαύρου!».

Κοντολογίς, η ΝΔ όταν γίνει κυβέρνηση θα κλείσει την ΕΡΤ; Αυτό καταλαβαίνει ο μέσος Ελλην. Προς τέρψιν και του Αντώνη Σαμαρά για το «μαύρο» στις 11 Ιουνίου του 2013: είπαμε, οι Δεξιοί αρέσκονται στο να κλείνουν πράγματα. Θυμίζουμε πως και ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτώμενος από τον Νίκο Χατζηνικολάου στο Star, είχε υποστηρίξει και εκ των υστέρων, τη θέση του Σαμαρά για το «μαύρο». Ναι, μπορεί να ειπωθεί / γραφτεί: τα golden boys επιστρέφουν.

Τρίτη 7/2: τι Βελουχιώτης, τι Πορτοσάλτε

Γιορτάζουν οι Παρθένιος, Παρθένης, Παρθενία αλλά και η Παρθενόπη, το όνομα της Πόπης Τσαπανίδου που ελάχιστοι θυμήθηκαν να ευχηθούν (ναι, από εκεί βγαίνει το «Πόπη»). Και Διαμαντόπουλο – Φιλέρη να ακούς από τις 10:00 στον Sport24 Radio, οφείλεις στην τηλεόραση να παίζει «Live U», έστω και στο mute.

Η Ποπάρα αρέσκεται τα πρωινά στο Star, με χαμόγελο που μαγνητίζει, να σχολιάζει, να επικοινωνεί με τον κόσμο, να διαβάζει εφημερίδες. Όπως και ο Αρης Πορτοσάλτε, νωρίτερα, στον ΣΚΑΪ. Ο οποίος Αρης νιώθει πιο νέος από ποτέ, είναι πιο δυναμικός από ποτέ και έτοιμος να ιδρύσει το κόμμα της αντι-Δραχμής. Την Πέμπτη όμως κατηγορήθηκε, αφού μιλούσε επί επτά λεπτά (σε σύνολο επτά λεπτών εκπομπής) ακατάπαυστα, από τον προσκεκλημένο στο στούντιο καθηγητή Διονύση Χιόνη ότι «έχετε οικονομικό σκοταδισμό και δεν γνωρίζετε βασικά πράγματα».

Νωρίτερα, ελλείψει Μπάμπη Παπαδημητρίου από το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο δυναμικός Πορτοσάλτε διάβασε ένα μήνημα ακροατή για το «Documento» του Κώστα Βαξεβάνη και εξερράγη: «Πόσες φορές θα το πω, δεν θέλω να μου στέλνουν τη φυλλάδα του. Δεν θέλω να τη διαβάζω. Αυτή δεν είναι εφημερίδα, είναι πατσαβούρα». Ο μαχητής Αρης «Βελουχιώτης» Πορτοσάλτε στα καλύτερά του. Πάντα υπέρ των εργαζομένων (διότι στο «Documento» δουλεύουν αρκετοί συνάδελφοι, μέχρι πρότινος άνεργοι). Όλα αυτά επειδή η εφημερίδα έφερε στη δημοσιότητα ένα θέμα που αφορά στο πόθεν έσχες της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη -για την οποία ο ίδιος δήλωσε ότι ήταν σε διάσταση για ένα διάστημα.

Τετάρτη 8/2: αν ο Πρετεντέρης είχε χιούμορ

«Είμαστε εδώ» τιτλοφορείται το πρωτοσέλιδο των «Νέων». Η εφημερίδα κυκλοφόρησε ως «φωνή των εργαζομένων», τωμ απλήρωτων εδώ και μήνες εργαζομένων του ΔΟΛ που μπάφιασαν από την κοροϊδία. Στη λεζάντα έγραφε: «Αν αυτός ο Οργανισμός ενημέρωσης και πολιτισμού στη μακρά ιστορία του επέζησε πολέμων, διχασμών, Εμφυλίου και δικτατοριών, το οφείλει εκτός από τους ιδρυτές του και στους ανθρώπους που τον υπηρέτησαν διαχρονικά σε χαλεπούς και ευτυχείς καιρούς»... Μακάρι να βρεθεί λύση. Μακάρι.

Αρκετοί πάντως, και αναγνώστες και συνάδελφοι, ενοχλήθηκαν που είδαν (ψηλά ψηλά) στο πρωτοσέλιδο τη φωτογραφία του Γιάννη Πρετεντέρη. Λίγοι, μειοψηφία ευτυχώς, σκέφτηκε ότι αν ο Πρετεντέρης είχε χιούμορ θα ζητούσε να αντικατασταθεί η φωτογραφία του από του Βαγγέλη Βενιζέλου (κακίες…). Ο ίδιος μάλιστα αρθρογράφησε με τίτλο «Τι είναι μια εφημερίδα;» απαντώντας στο επιχείρημα «ο ΔΟΛ απέκτησε πρόβλημα επειδή άλλαξε (λέει) πολιτική γραμμή» υποστηρίζοντας ότι «ο ΔΟΛ έχει προβλήματα όχι επειδή άλλαξε. Αλλά επειδή δεν άλλαξε».

Θα διαφωνήσω Γιάννη μου. Πώς αλλιώς «Τα Νέα» από τα 91.515 φύλλα τον Μάρτιο του 2014 έπεσαν στα 60.000 φύλλα πέντε χρόνια μετά;

Πέμπτη 9/2: χωρίς νερό μπορώ, χωρίς εσένα όχι (ή ο πρωθυπουργός που εξαφανίστηκε)

Το ελληνικό τρολάρισμα στα καλύτερά του. Το Twitter ξεσαλώνει επειδή, λέει, ο Αλέξης Τσίπρας παράτησε σύξυλο τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο ενώ αυτός μιλούσε, για να βάλει νερό στο ποτήρι του. Οντως, το ενσταντανέ είχε το γέλιο του. Το «Κορίτσι που εξαφανίστηκε» (Gone Girl) σε πρωθυπουργική έκδοση.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική και ωστόσο παρουσιάστηκε αποσπασματικά από τα περισσότερα Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία δεν προέβαλαν το πλάνο που είχε προηγηθεί και το οποίο καταγράφει τον Ποροσένκο να προβαίνει νωρίτερα και ο ίδιος στην ανάλογη κίνηση. Και επειδή εδώ και τα λέμε, και τα γράφουμε, αλλά και τα δείχνουμε, στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε στο 15:49 τον κ. Ποροσένκο να αποχωρεί από το βήμα για να βάλει νερό, ενώ λίγο αργότερα στο 19:48 φαίνεται και ο Έλληνας πρωθυπουργός να κάνει την ίδια κίνηση.

Ο αλήθεια είναι πάντως ο Τσίπρας σε «επικοινωνιακές» γκάφες έχει ήδη ξεπεράσει τον Γιώργο Παπανδρέου: από τη Λέσβο και τη Μυτιλήνη και το «Κάναμε στροφή 360 μοιρών» έως την «αραβική χώρα του Ιράν», κάθε τρεις και λίγο, δίνει λαβή για τρολαρίσματα.

Παρασκευή 10/2: έλα, Αλέκο

Γράφω στο ΛΟΤΤΟ τα ίδια νούμερα απ'το 1992 κ έχω πιάσει τα παπάρια μου.Ψήφισα Πάντζα.Είχα και παππού στο ΕΑΜ.Γίνεται κάτι; 

Άτυπο… Γραφείο Παραπόνων έφτιαξε ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Ο υπουργός Επικρατείας δημιούργησε ιστοσελίδα για να δώσει στους πολίτες την ευκαιρία να επικοινωνούν μαζί του για τα προβλήματα της καθημερινότητας, με τίτλο kathimerinotita.gov.gr. Όπως καταλαβαίνετε, το γεγονός αυτό δεν το άφησαν ασχολίαστο οι χρήστες του διαδικτύου, με αποτέλεσμα το hashtag #ask_flambouraris να είναι στις πρώτες θέσεις των trends για ώρες. Μερικές εύλογες απορίες προς τον υπουργό, από τον μέσο Ελληνα (σ.σ. κλάμα).

- Αν σκάσει η βόμβα στο Κορδελιό θα ζητάμε μεγαλύτερες γερμανικές αποζημιώσεις;

- 14 Φεβρουαρίου γιορτάζουν μόνον τα νόμιμα ή κ τα παράνομα;

- Οι ερωτήσεις προς τον Φλαμπουράρη πρέπει όλες να ξεκινάνε με το "Έλα Αλέκο";

- Στην εφορία την πισίνα την δηλώνεις πυροσβεστική φωλιά ή δεξαμενή για πότισμα;

- Μπουγάτσα με κρέμα ή με τυρί;

Σάββατο 11/2: τα μετοχικά προβλήματα του Αλέξη…


Η «Pravda» (ρωσικά: Правда) για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα αποτέλεσε το καθημερινό κεντρικό όργανο του κόμματος των Μπολσεβίκων και το έντυπο με τη μεγαλύτερη βαρύτητα στη Σοβιετική Ένωση. Εκδόθηκε στις 22 Απριλίου (5 Μαΐου με το νέο ημερολόγιο) του 191 και σήμερα εκδίδεται τρεις φορές εβδομαδιαίως και πουλάει 100.00 φύλλα.

Η «Αυγή», που γιορτάζει κάθε 11 Φεβρουαρίου (ως όνομα, όχι ως εφημερίδα) πρωτοεκδόθηκε στην Αθήνα στις 24 Αυγούστου του 1952, και συνεχίζει να κυκλοφορεί, με εξαίρεση τη χουντική περίοδο 1967-1974. Αρχικά εκδόθηκε ως όργανο της ΕΔΑ, από το 1975 ως όργανο του ΚΚΕ Εσωτερικού, της ΕΑΡ, στη συνέχεια του ΣΥΝ και σήμερα εκφράζει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το «εκφράζει» είναι μάλλον λίγο για την ελληνική «Pravda» καθότι ήταν μεσοβδόμαδα να γίνει απεργία, εντέλει αυτή ακυρώθηκε καθώς οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι θα πάρουν μέρος των δεδουλευμένων ενώ «την προσεχή εβδομάδα θα γίνει συνάντηση, όπου Νίκος Φίλης και Ράνια Σβίγκου θα εκπροσωπήσουν τον κύριο μέτοχο, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ» όπως ανέφερε το ρεπορτάζ.

Εκτός από κύριος μέτοχος, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στείλει και το 2009 επιστολή («letter of comfort») για τη δανειοδότηση από την Εθνική Τράπεζα ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Η αντιπολίτευση αναρωτιέται αν δικαιολογείται με βάση τα ισχύοντα για την κρατική χρηματοδότηση ο χρηματισμός της από τα κομματικά ταμεία ενώ η καταγγέλλεται ότι «η παρουσία offshore ως μετόχου σε κομματική εταιρία καταστρατηγεί τη νομοθεσία που απαγορεύει τις σχέσεις πολιτικών με εξωχώριες εταιρίες».

Σε ποιον ανήκει η offshore; Αγνωστο! Τον Σεπτέμβριο Ο επικεφαλής του κομματικού εντύπου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στούμπος στην Εξεταστική Επιτροπή είχε απαντήσει στον Ανδρέα Λοβέρδο ότι «δεν λέω το όνομα για να μην γίνει θόρυβος».

ΥΓ. Το χιούμορ δεν είναι παρά ένας παράξενος τρόπος να λες σοβαρά πράγματα (Πήτερ Ουστίνοφ).
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου