Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2017

Από την ράφτρα της Νέας Υόρκης (1857) στην σημερινή άνεργη

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Στον δρόμο
της συλλογικής διεκδίκησης
και του ταξικού αγώνα
η ελπίδα για τις Γυναίκες

Ασφυκτικά γέμισε η αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ

Με μια συγκινητική εκδήλωση τίμησε η ΚΕ του ΚΚΕ την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου.

Εκατοντάδες γυναίκες και άντρες, όλων των ηλικιών, γέμισαν όχι μόνο την αίθουσα αλλά και το χώρο του φουαγέ για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση με σύνθημα: «Με το ΚΚΕ στον αγώνα για την ισοτιμία και τις σύγχρονες ανάγκες της γυναίκας».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Αναφερόμενος στη σημασία της 8ης Μάρτη, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Η θυσία των εργατριών στα υφαντουργεία και τα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης το 1857 για στοιχειωδώς καλύτερες συνθήκες δουλειάς και εργασίας βάζει τη σφραγίδα της στον ταξικό και αγωνιστικό, διεκδικητικό χαρακτήρα της επετείου. Οπως άλλωστε και κάθε μεγάλη στιγμή ανάτασης του παγκόσμιου εργατικού κινήματος, αφήνει παρακαταθήκη, αγωνιστική πείρα για τη συνέχεια. Διδάσκει ότι η ελπίδα και η αισιοδοξία για τις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων μπορούν να γεννηθούν στο δρόμο της συλλογικής διεκδίκησης, του ταξικού αγώνα για τη γυναικεία ισοτιμία και χειραφέτηση».

Αμέσως μετά την ομιλία ακολούθησε η παράσταση «Το κέντημα», που ετοίμασε και παρουσίασε η θεατρική και μουσική Ομάδα της Οργάνωσης Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ. Εμπνευσμένη από την ιστορία των αλύγιστων γυναικών της ταξικής πάλης, η παράσταση γέμισε με συγκίνηση το κοινό ενώ οι συντελεστές της χειροκροτήθηκαν θερμά.

"Κοίτα καλά, χτύπα σωστά, την τελευταία βελονιά..."

Η παράσταση αποτελεί πρωτότυπο, συλλογικό δημιούργημα μιας μεγάλης ομάδας δουλειάς, στην οποία συμμετείχαν 30 μέλη και φίλοι της Κομματικής και ΚΝίτικης Οργάνωσης. Οπως εξηγεί η ομάδα στο τετρασέλιδο έντυπο, που είχαν την ευκαιρία να προμηθευτούν όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση, τα κείμενα γράφτηκαν με «πρώτη ύλη» την Ιστορία και αναφέρονται σε υπαρκτά πρόσωπα, σε κομμουνίστριες που βρέθηκαν στις φυλακές και τους τόπους εξορίας.

---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου