Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

... πνευματικά δικαιώματα - ΟΣΔΕΛ - συμφωνίες - Τύπος ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Συμφωνίες από τον ΟΣΔΕΛ
για τα πνευματικά δικαιώματα του Τύπου

Ποιοι μετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, με τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου και τις εταιρείες αποδελτίωσης Τύπου και ΜΜΕ για την υπογραφή συμφωνίας απόδοσης δικαιωμάτων.

Οι εταιρείες press clipping, εν γνώσει των συνεπειών του ν. 2121/1993, κλέβουν το περιεχόμενο των ΜΜΕ επί σειρά ετών, χωρίς να αποδίδουν δικαιώματα σε εκδότες και δημοσιογράφους. Ο ΟΣΔΕΛ διαθέτει πλέον τουλάχιστον 600 μέλη δικαιούχους δημοσιογράφους και έχει συμφωνήσει με τη «Δημοκρατικός Τύπος» και την «Καθημερινή» για την εκπροσώπησή τους.

Την περασμένη εβδομάδα ο ΟΣΔΕΛ υπέγραψε συμφωνία με την NLA Media Access (Newspaper Licensing Agency) ώστε να συμπεριλαμβάνει το περιεχόμενο του βρετανικού Τύπου στις τρέχουσες και μελλοντικές άδειες που θα παρέχει σε ελληνικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών αποδελτίωσης. Η σύναψη συμφωνίας με την ΝLA ενδυναμώνει το περιεχόμενο που αδειοδοτεί ο ΟΣΔΕΛ, αφού σε αυτό εντάσσονται τίτλοι όπως των «Guardian», «Economist», «Telegraph», «Times» κ.λπ.

Στο ΔΣ του ΟΣΔΕΛ πρόεδρος είναι ο Αντώνης Καρατζάς, εκδότης (Νομική Βιβλιοθήκη), αντιπρόεδρος ο συγγραφέας Γιώργος Χουλιάρας, γραμματέας ο συγγραφέας Μιχάλης Γλαμπεδάκης, ταμίας η Αντιγόνη Χατζηανδρέου (Εκδόσεις Οδυσσέας) και μέλη οι Αναστάσιος Βιστωνίτης, συγγραφέας – δημοσιογράφος, Νίκος Δαββέτας, συγγραφέας – δημοσιογράφος, Δημήτρης Μπαλιάτσας, συγγραφέας, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος (Εκδόσεις Διόπτρα), Θανάσης Ψυχογιός (Εκδόσεις Ψυχογιός) και Θάνος Β. Ψυχογιός (Εκδόσεις Καρδαμίτσα).

Στο ΔΣ δεν υπάρχει συμμετοχή των εκδοτών Τύπου ή της ΕΣΗΕΑ. Γενικός διευθυντής είναι ο δικηγόρος Γεωργανδρέας Ζάννος, πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΡΤ και ειδικός στα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου