Κυριακή 2 Απριλίου 2017

ΑΕΠΙ - νέα παρέμβαση από 125 δημιουργούς

*
Ανασυγκρότηση
**
*

Υπογράφουμε την επιστολή
γνωρίζοντας ότι κινδυνεύουμε να
χαρακτηριστούμε «δειλοί» και «πληρωμένοι»

Η ομάδα που συνέταξε την επιστολή, που υπέγραψαν 125 δημιουργοί και είναι κατά του τραπεζικού επιτρόπου και υπέρ της ανάληψης της διοίκησης της ΑΕΠΙ από τους ίδιους τους δημιουργούς, κάνει μία νέα παρέμβαση. 

Αγαπητή κα Υπουργέ, κύριοι Βουλευτές, Συνάδελφοι και φίλοι

Επανερχόμαστε στον δημόσιο διάλογο θέλοντας να τονίσουμε ότι η τροπολογία περί προσωρινού επιτρόπου που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύεται, η ρύθμιση αυτή δυστυχώς δεν εξασφαλίζει την βιωσιμότητα της εταιρείας (αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, απάλειψη ελλειμμάτων κλπ), απλά διαιωνίζει το πρόβλημα. Επίσης, είναι ορατός ο κίνδυνος η ρύθμιση να προσβληθεί στα δικαστήρια λόγω αντίθεσης στο Σύνταγμα και στο Ενωσιακό δίκαιο• άμεσο αποτέλεσμα μιας τέτοιας δικαστικής διαμάχης, ανεξάρτητα από την τελική έκβασή της, θα είναι η απόλυτη κατάρρευση των εισπράξεων της εταιρείας, με αποκλειστικά θύματα εμάς τους δημιουργούς.

Ακούσαμε ωστόσο με ικανοποίηση την δήλωση της υπουργού στη Βουλή, ότι στο νομοσχέδιο που έρχεται άμεσα, ο επίτροπος θα ορίζεται από το δικαστήριο, και σύμφωνα με τον πτωχευτικό κώδικα θα μπορεί να εξυγιάνει την εταιρεία, χωρίς να ενεργοποιεί νομικές συνθήκες πτώχευσης. Όμως και πάλι η λύση μεταφέρεται στο μέλλον. Το πόσο «άμεσα» θα έρθει η νέα αυτή νομοθετική πρωτοβουλία στη Βουλή είναι αμφίβολο. Το πότε, επίσης, θα ενεργοποιηθεί τελικά ο επίτροπος εξυγίανσης είναι κι αυτό εντελώς άδηλο. Και πολυτέλεια χρόνου δεν υπάρχει. Χρειάζεται άμεση δράση και λύσεις ταχύτατες, που να μπορούν σταθούν νομικά.

Ενάμιση μήνα μετά την δημοσίευση του πορίσματος για την ΑΕΠΙ, την ύποπτη εκμετάλλευση του από πλευρές αντίθετες κι εχθρικές προς το πνευματικό δικαίωμα και ενώ οι εισπράξεις του φορέα καταρρέουν, κανένα ουσιαστικό βήμα δεν έχει γίνει στην κατεύθυνση της πραγματικής εξυγίανσης. Και πέρα από τις αυτονόητες και διαπιστωμένες ευθύνες της ΑΕΠΙ, για την κατάρρευση των εσόδων υπάρχουν συνυπεύθυνοι, που δεν μπορούν να σφυρίζουν αδιάφορα.

Στην παρούσα φάση φοβόμαστε ότι ο επίτροπος δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει την ομαλή είσπραξη ούτε και να ανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία της εταιρείας. Μια χρηστή διοίκηση, αντίθετα, από τους ίδιους τους καλλιτέχνες (που θα προτείνουν και θα εγκρίνουν τα σωματεία μας), με διευθύνοντα σύμβουλο, πρόεδρο του ΔΣ (δημιουργό, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα) μέλη του ΔΣ της ΑΕΠΙ της επιλογής των καλλιτεχνών και με εμπλουτισμό της εταιρείας με εξειδικευμένα, υψηλού ήθους και επαγγελματικού κύρους στελέχη από την αγορά (κοινής αποδοχής), θα μπορούσε να αποκαταστήσει άμεσα το κύρος του φορέα. Και μια τέτοια λύση είναι άμεσα εφικτή.

Οι μέτοχοι οφείλουν να συμβιβαστούν και να παραδώσουν την διοίκηση σε ένα διάδοχο σχήμα μέσα από έναν οδικό χάρτη, μία καταστατική συμφωνία, υπό την στενή εποπτεία βέβαια του Υπουργείου πολιτισμού και του ΟΠΙ. Μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να λύσει άμεσα το κεντρικό μας πρόβλημα, το οποίο είναι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, και συνεπώς θα αποκαθιστούσε την βιωσιμότητα της εταιρείας και κυρίως την ομαλή είσπραξη των δικαιωμάτων μας.

Απορούμε ειλικρινά πώς ένα τέτοιο σχέδιο διάσωσης έχει βρεθεί εκτός οποιαδήποτε συζήτησης θεσμικά. Απορούμε πώς στην τροπολογία δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη, έστω τυπικά, για μία πορεία εξυγίανσης με ισχυρές δεσμεύσεις από την πλευρά του φορέα. Απορούμε πώς δεν δίνεται στον επίτροπο καμία αρμοδιότητα διαμεσολάβησης ή διερεύνησης μιας τέτοιου τύπου συνολικής λύσης.

Απορούμε, από την άλλη, πώς δεν αντιλαμβάνονται κάποιοι ότι η τοποθέτηση του όποιου επιτρόπου αποτελεί το τέλειο πρόσχημα για να μην καλύψουν οι μέτοχοι τα αρνητικά κεφαλαία και παράλληλα αποθαρρύνει και τον όποιο επίδοξο επενδυτή από το να τοποθετήσει τα χρήματά του σε μια εταιρεία υπό ομηρεία. Δυστυχώς, αποτελεί επίσης το τέλειο πρόσχημα για να αυξήσουν την παραβατική τους συμπεριφορά και κάποιοι χρήστες, ζημιώνοντας τα δικά μας συμφέροντα.

Όπως έχουμε ξαναπεί, τα ευρήματα του διαχειριστικού ελέγχου πρέπει να αξιοποιηθούν και η Ελληνική Δικαιοσύνη να ερευνήσει κάθε αξιόποινη πράξη. Απορούμε όμως για το ότι κανείς δεν σκέφτεται πως ακόμη και σε περίπτωση καταδίκης (ενώ δεν έχει υπάρξει ακόμη καν δίωξη) οι μέτοχοι θα παραμένουν μέτοχοι. Υπάρχει άλλωστε έντονος κίνδυνος η απομείωση των δικαιωμάτων μας κι ένα bail in στις διανομές μας να χρησιμοποιηθεί για την οικονομική κάθαρση της ΑΕΠΙ και μετά η εταιρεία να αποδοθεί στους σημερινούς μετόχους κι ιδιοκτήτες της υγιής, χωρίς οι υπεύθυνοι των ελλειμμάτων και των καταχρήσεων να έχουν βάλει (όπως οφείλουν) το χέρι στην τσέπη τους (...)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΔΩ

---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου