Κυριακή 2 Απριλίου 2017

ΔΑΣ - ΕΠΗΕΑ, για τις εκλογές ΔΣ, Οργάνων Διοίκησης, ΕΔΟΕΑΠ

*
ΔΑΣ
ΕΠΗΕΑ
***
*
 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ»
Για τις εκλογές ανάδειξης
ΔΣ, Οργάνων Διοίκησης της ΕΠΗΕΑ
και εκπροσώπων στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ,
στις 4, 5 και 6 Απρίλη 2017

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Πέρασαν δύο χρόνια από τις προηγούμενες εκλογές του Μάρτη του 2015 για την ανάδειξη του ΔΣ της ΕΠΗΕΑ. Η Διακήρυξη της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, ξεκινούσε με τις παρακάτω παραγράφους:
  • Τα τελευταία δύο χρόνια την απόλυτη πλειοψηφία των ΔΣ των Ενώσεών μας μαζί και στην ΕΠΗΕΑ κατέχουν οι δυνάμεις του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού, που πολιτικά εκφράζονται στα κόμματα της σημερινής συγκυβέρνησης και της προηγούμενης, με απόψεις και πρακτικές που αποτελούν όψεις του ίδιου νομίσματος.
  • Οσο κι αν στα λόγια την εξορκίζουν, παραμένουν δέσμιοι της συντεχνιακής λογικής, του συνδικαλισμού των διαβουλεύσεων με εργοδότες και κυβερνητικούς παράγοντες, της ανάθεσης, μακριά από τους εργαζόμενους και την οργάνωση του αγώνα τους.
  • Αυτό εκφράζεται και στη στάση και τη δράση τους όπου οι απολύσεις, η ανεργία, η απληρωσιά, οι ατομικές συμβάσεις με μειώσεις, οι κουτσουρεμένες κύριες συντάξεις, τα αδιέξοδα στη διαχείριση του ΕΔΟΕΑΠ αντιμετωπίζονται στη λογική του λιγότερου κακού.
Δύο χρόνια μετά, Μάρτης 2017, ο απολογισμός είναι ακόμα χειρότερος για τους εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους του κλάδου:
  • Η κατάργηση του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ και η ενσωμάτωσή του στον ΕΦΚΑ με ταυτόχρονο τσάκισμα των συντάξεων και των παροχών.
  • Η διαφαινόμενη εξέλιξη του ΕΔΟΕΑΠ σε Επαγγελματικό Ταμείο ή στην «καλύτερη» περίπτωση οι παραπέρα μειώσεις της ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής δαπάνης, των εφάπαξ και της επικούρησης.
  • Ο υπερδιπλασιαμός της ανεργίας στον κλάδο που πια ξεπερνά το 30%.
  • Η πολύμηνη ομηρία των εργαζομένων στον ΔΟΛ, στο MEGA, στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, στον ΠΗΓΑΣΟ, στη REAL κ.λπ., που τα χρωστούμενα και η απληρωσιά έχουν γίνει κανόνας.
  • Ο ορατός κίνδυνος οι εργαζόμενοι να βρεθούν στο δρόμο απλήρωτοι, χωρίς το δικαίωμα στην αποζημίωση και το επίδομα ανεργίας, ως αποτέλεσμα επιχειρηματικών επιλογών και κυβερνητικών παρεμβάσεων.
Η ευθύνη της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΠΗΕΑ είναι ακριβώς γιατί συντάσσεται στη λογική του λιγότερου κακού, παζαρεύει πόσο θα χάσουμε. Προβάλλει συντεχνιακά αιτήματα που απομονώνουν τον κλάδο από τον κοινό αγώνα, δεν βοηθούν στη συμμαχία και τη συμπόρευση των εργαζομένων ακόμα και μέσα στον κλάδο των ΜΜΕ.
Να θυμηθούμε ότι για το Ασφαλιστικό αντί να συμβάλουν στην οργάνωση του αγώνα για να μην περάσει ο νόμος - λαιμητόμος, να υπερασπιστούμε τα σύγχρονα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα, όπως ήταν η θέση των ταξικών δυνάμεων, του ΠΑΜΕ, οδήγησαν τον κλάδο στη διαβούλευση, με στόχο «να διασωθεί - μέσω εξαίρεσης - το ΕΤΑΠ - ΜΜΕ», που τελικά χάθηκε, διολίσθησαν στο σύνθημα «να σώσουμε την αυτοτέλειά του μέσα στον ΕΦΚΑ», που χάθηκε επίσης, και στη συνέχεια «να σώσουμε τον ΕΔΟΕΑΠ». Τα αποτελέσματα πια είναι γνωστά. Εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι μετρούν στην τσέπη τους τις οδυνηρές απώλειες των τελευταίων δύο χρόνων.
Στους τόπους δουλειάς, ακολουθήθηκε η ίδια τακτική της αναμονής, της εργασιακής ειρήνης, της διαβούλευσης με την εργοδοσία. Σε ορισμένες περιπτώσεις όπως του ΔΟΛ και του MEGA, η προσφυγή στη Δικαιοσύνη με πενιχρά όμως αποτελέσματα, αφού όλες οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις και η σημερινή έχουν φροντίσει να περιορίσουν την όποια δυνατότητα δικαίωσης για τους εργαζόμενους και τις απαιτήσεις τους.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Στο επόμενο διάστημα θα βρούμε μπροστά μας τις απαιτήσεις του ΣΕΒ, των εργοδοτών μας δηλαδή, που απαιτούν μεταξύ των άλλων:
  • Μείωση του αφορολόγητου μισθωτών και συνταξιούχων στα όρια που ορίζεται από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.
  • Μείωση του συνολικού συντελεστή φορολόγησης της εργασίας, δηλαδή των εργοδοτικών εισφορών.
  • Στοχευμένη μετεξέλιξη του ασφαλιστικού και προνοιακού συστήματος προς ένα πιο ανταποδοτικό σύστημα εισφορών και συντάξεων.
  • Ενα πλαίσιο μιας σύγχρονης, ευέλικτης και ευνομούμενης αγοράς εργασίας.
Ολα τα παραπάνω αποτελούν προαπαιτούμενα για την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου.
Κυβέρνηση και αντιπολίτευση αναγορεύουν το παραπάνω τρίπτυχο σε «εθνικό στόχο», ενώ ταυτόχρονα τσακώνονται για το ποιος είναι πιο ικανός για να εφαρμόσει τα αντεργατικά μέτρα πιο αποτελεσματικά.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Την προηγούμενη διετία η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» στην ΕΠΗΕΑ, με όλες της τις δυνάμεις, σε κάθε ευκαιρία, πάλεψε για την ενότητα και την αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων του κλάδου των ΜΜΕ και αυτών με την εργατική τάξη, την αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελευθεροεπαγγελματίες. Συνεχίζουμε με στόχους πάλης, την ανάκτηση των απωλειών από την περίοδο της κρίσης, την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας, δεν παραγράφουμε την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικοασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.
Προτείνουμε στον κλάδο να συσπειρωθεί στη διεκδίκηση των παρακάτω επεξεργασμένων αιτημάτων για τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα:
-- Αποκλείουμε οποιαδήποτε σκέψη για μετατροπή του ΕΔΟΕΑΠ σε Επαγγελματικό Ταμείο. Επισημαίνουμε, μεταξύ άλλων, ότι Επαγγελματικό Ταμείο σημαίνει κεφαλαιοποιητικό σύστημα και άνισες παροχές Υγείας - Πρόνοιας - Περίθαλψης. Τόσο το ΕΤΕΑ όσο και τα ΝΠΙΔ - Επαγγελματικά Ταμεία που δημιουργήθηκαν είναι δύο όψεις του ίδιου αντιασφαλιστικού και αντεργατικού νομίσματος. Λειτουργούν σε βάρος των εργαζομένων, αφού οι ασφαλισμένοι γνωρίζουν μόνο το ύψος των εισφορών που δίνουν αλλά όχι τι σύνταξη και τι παροχές θα πάρουν και αν θα τα πάρουν. Πρόκειται για τη λεγόμενη «μετατόπιση από συστήματα καθορισμένων παροχών σε συστήματα καθορισμένων εισφορών». Η μετατροπή σε ΝΠΙΔ - Επαγγελματικό Ταμείο, η επιλογή της δήθεν «αυτονομίας» και «αυτοδιαχείρισης» δεν αποτελεί καλύτερη εναλλακτική λύση. Η πραγματικότητα είναι αδιάψευστη: Τα έσοδα των Ταμείων μειώνονται, όσο μειώνονται οι εργοδοτικές εισφορές και όσο η ανασφάλιστη εργασία και η εισφοροδιαφυγή αυξάνονται. Οι απολύσεις, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και οι μειώσεις των μισθών, με το τσάκισμα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αυξάνουν ακόμα περισσότερο τις απώλειες στα έσοδα. Αυτό σημαίνει ότι τα «ανεξάρτητα» Ταμεία οδηγούνται σε μειώσεις συντάξεων - παροχών ή και σε αυξήσεις στις εισφορές των εργαζομένων. Τα μειωμένα, με το περιβόητο «κούρεμα» των ομολόγων, αποθεματικά γίνονται ακόμα πιο επισφαλή, αφού ένα ΝΠΙΔ μπαίνει αναπόφευκτα στο φαύλο κύκλο των «επενδύσεων» σε νέα ομόλογα, στο χρηματιστήριο, για να αντισταθμίσει τις απώλειες στα αποθεματικά, επιφέροντας νέες δραματικές συνέπειες στη ρευστότητα.
-- Δεν αποδεχόμαστε σε καμιά περίπτωση να τεθούν εκτός ΕΔΟΕΑΠ οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι.
-- Σε ό,τι αφορά τον όποιο πόρο, χωρίς να τον απεμπολούμε, επισημαίνουμε ότι λόγω της πορείας της καπιταλιστικής οικονομίας και των επιλογών της ονομαζόμενης «αγοράς», δηλαδή του κεφαλαίου, ο πόρος είναι ιδιαίτερα ευάλωτος και ως εκ τούτου επισφαλής, δεν συνιστά εξασφαλισμένο έσοδο για τα Ταμεία. Γι' αυτό, η διατήρησή του πρέπει να συνοδεύεται και από εργοδοτική εισφορά και από κρατική χρηματοδότηση και εγγύηση. Από το τελευταίο απορρέει και ο κοινωνικός χαρακτήρας της Ασφάλισης και το επίπεδο των παροχών που πρέπει να καλύπτουν πλήρως τις σύγχρονες ανάγκες.
-- Στις παροχές των Ταμείων πρέπει να συμμετάσχουν όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, ανεξάρτητα αν είναι ή όχι μέλη των Ενώσεων, ανεξάρτητα από γεωγραφική προέλευση, ανεξάρτητα από ειδικότητα, ανεξάρτητα από σχέσεις εργασίας και οποιαδήποτε άλλη διάκριση, συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων στα κρατικά ΜΜΕ.
-- Αποκλείουμε οποιαδήποτε συζήτηση για αύξηση των εισφορών των εργαζομένων.
-- Η πάλη για την υπεράσπιση των Ταμείων πρέπει να συνδέεται άρρηκτα με τη διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που να τείνει στην αποκατάσταση των απωλειών των προηγούμενων ετών και να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες, έχοντας ως βάση την τελευταία υπογεγραμμένη Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 2009. Απαιτούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη δικαιώματα, κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής ή ανασφάλιστης εργασίας.
-- Απαιτούμε επίδομα ανεργίας για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία, με πλήρη κάλυψη των κοινωνικών αναγκών των ανέργων. Ενέργειες, όπως τα σεμινάρια, αποδείχτηκε στην πράξη ότι δεν λύνουν το πρόβλημα, αντίθετα αποτελούν πηγή ζεστού χρήματος για τα αφεντικά και τρόπο ενσωμάτωσης των εργαζομένων στις πολιτικές του κεφαλαίου και της ΕΕ.
-- Είναι άμεση ανάγκη οι καταστατικές αλλαγές τόσο στις Ενώσεις όσο και στα Ταμεία, ώστε το δικαίωμα του «συνδικαλίζεσθαι» να είναι ελεύθερο, ο συνδικαλισμός πεδίο διεκδίκησης και όχι προϋπόθεση για απολαβή κοινωνικών παροχών.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Επιμένουμε στην άποψη ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει οριστικά, τώρα είναι η στιγμή όλοι εμείς να πάρουμε την υπόθεση της ζωής και της προοπτικής των οικογενειών μας στα χέρια μας. Να ξεπεράσουμε στην πράξη τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, να οργανώσουμε τον αγώνα μας από τα κάτω, μέσα σε κάθε τόπο δουλειάς. Μέσα από αυτόν τον αγώνα, ξεπερνώντας τις δυσκολίες, με σκληρή και ανυποχώρητη πάλη έχουμε τη δυνατότητα να ανοίξουμε το δρόμο για τη ζωή που μας αξίζει.
Το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ - ΕΠΗΕΑ:
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
1 ΒΑΛΣΑΜΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (ΚΙΚΗ)
2 ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
3 ΓΚΙΛΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
4 ΓΡΑΒΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
5 ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
6 ΚΑΨΑΛΗΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ (ΦΑΝΗΣ)
7 ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕΒΑΣΤΗ (ΣΕΒΗ)
8 ΚΟΥΡΗ ΑΛΕΞΙΑ
9 ΚΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
10 ΚΟΥΤΣΟΒΙΛΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ (ΣΤΡΑΤΟΣ)
11 ΜΑΡΚΟΥ ΕΙΡΗΝΗ (ΡΕΝΑ)
12 ΜΕΛΙΣΣΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (ΜΠΑΜΠΗΣ)
13 ΜΠΡΑΚΟΥΜΑΤΣΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
14 ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΑΡΓΙΟΛΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
15 ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
16 ΠΡΑΣΟΥΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
17 ΣΑΝΤΖΑΡΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
18 ΤΣΩΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΓΙΑ ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
1 ΛΙΑΓΚΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
2 ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
3 ΠΑΤΑΚΑ ΜΑΡΙΑ (ΜΑΡΩ)
ΓΙΑ Α/ΘΜΙΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
1 ΚΟΥΡΟΥΝΙΩΤΟΥ ΜΑΡΙΑ (ΜΑΡΙΤΑ)
2 ΦΡΕΓΓΙΔΟΥ ΟΛΓΑ
ΓΙΑ Β/ΘΜΙΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
1 ΒΑΡΔΑΒΑΚΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ (ΣΤΕΛΛΑ)
2 ΚΑΤΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ
3 ΚΟΚΚΟΡΗ ΙΩΑΝΝΑ (ΖΑΝΝΑ)
4 ΤΟΣΟΥΝΗ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘ. ΕΠΙΤΡ. ΑΛΛΗΛΟΒ. ΛΟΓ/ΣΜΟΥ
1 ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
2 ΚΟΤΕΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
3 ΚΟΥΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΓΙΑ ΤΟ 7ο ΠΑΝΕΛ. ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΕΠΤΥΜ
1 ΒΑΛΣΑΜΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (ΚΙΚΗ)
2 ΒΑΡΔΑΒΑΚΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ (ΣΤΕΛΛΑ)
3 ΒΑΣΙΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
4 ΒΑΣΙΛΑΡΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
5 ΓΕΩΡΓΑΝΤΖΗ ΕΛΕΝΗ
6 ΓΙΑΛΙΤΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
7 ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
8 ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
9 ΓΚΙΛΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
10 ΓΡΑΒΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
11 ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
12 ΚΑΤΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ
13 ΚΑΨΑΛΗΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ (ΦΑΝΗΣ)
14 ΚΟΚΚΟΡΗ ΙΩΑΝΝΑ (ΖΑΝΝΑ)
15 ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕΒΑΣΤΗ (ΣΕΒΗ)
16 ΚΟΤΣΑΥΤΗ ΕΛΕΝΗ
17 ΚΟΤΕΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
18 ΚΟΥΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
19 ΚΟΥΡΗ ΑΛΕΞΙΑ
20 ΚΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
21 ΚΟΥΡΟΥΝΙΩΤΟΥ ΜΑΡΙΑ (ΜΑΡΙΤΑ)
22 ΚΟΥΤΣΟΒΙΛΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ (ΣΤΡΑΤΟΣ)
23 ΛΙΑΓΚΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
24 ΛΙΑΠΠΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
25 ΜΑΡΚΟΥ ΕΙΡΗΝΗ (ΡΕΝΑ)
26 ΜΕΛΙΣΣΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
27 ΜΙΧΑΛΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
28 ΜΠΑΚΟΛΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
29 ΜΠΡΑΚΟΥΜΑΤΣΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
30 ΝΑΝΟΥ ΜΑΡΙΑ
31 ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΑΡΓΙΟΛΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
32 ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
33 ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
34 ΠΑΤΑΚΑ ΜΑΡΙΑ (ΜΑΡΩ)
35 ΠΡΑΣΟΥΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
36 ΣΑΝΤΖΑΡΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
37 ΤΟΣΟΥΝΗ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ
38 ΤΣΩΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
39 ΦΡΕΓΓΙΔΟΥ ΟΛΓΑ
40 ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΕΔΟΕΑΠ
1 ΒΑΛΣΑΜΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (ΚΙΚΗ)
2 ΚΟΥΤΣΟΒΙΛΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ (ΣΤΡΑΤΟΣ)
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΕΔΟΕΑΠ
1 ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
 ---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου