Κυριακή 9 Απριλίου 2017

... "μην γράψεις για τα αυθαίρετα (της Μυκόνου)" ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Μπούλινγκ
κατά ελεύθερων (ελεύθερων!)
ρεπόρτερ της αλήθειας


Οι ελεύθεροι ρεπόρτερ (ελεύθεροι με όλη τη σημασίας του όρου και όχι με εκείνη που δίνουμε στις εφημερίδες για να ξεχωρίσουμε τις ειδικεύσεις) είναι, όσο περνάει ο καιρός, είδος εν ανεπαρκεία. Και όπου υπάρχει, βάλλεται και από λαθροκυνηγούς της Αλήθειας. Ο φίλος, παλιός συνεργάτης και εξαιρετικός ελεύθερος (και ελεύθερος!) ρεπόρτερ Φρίξος Δρακοντίδης, έβγαλε χθες στο fb το παράπονό του με μια ολιγόλογη ανάρτηση: «Το χειρότερο που μπορείς να κάνεις σε έναν δημοσιογράφο είναι να τον ζαλίζεις στα τηλεφωνήματα για να μην γράψει αυτά που ενοχλούν "τους φίλους "». Το νόημα το πιάσαμε γρήγορα και χωρίς παρανοήσεις.

Ο Φρίξος, ένα μαμούνι τού ρεπορτάζ, ένας ηθικά καθαρός δημοσιογράφος (διαβάστε εδώ το σχόλιο που είχε δημοσιευτεί στον Harddog γι’ αυτόν τον περασμένο Αύγουστο. με αφορμή τη ναυτική τραγωδία στην Αίγινα) έβγαλε ένα καυτό θέμα για τα αυθαίρετα της Μυκόνου που –απ’ ό,τι καταλαβαίνω πολλαπλασιάζονται σαν Άλιεντ–, το οποίο δημοσιεύεται στο σαλόνι του σημερινού Πρώτου Θέματος (φωτο).

Δεν ξέρω αν και σε πιο βαθμό δέχτηκε ο Φρίξος πιέσεις για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά η αναφορά του για «το χειρότερο που μπορείς να κάνεις σε ένα δημοσιογράφο κ.λπ.» δείχνει φρέσκια ενόχληση, που έρχεται να συναντήσει παλαιότερες σε ανάλογες βιωματικές περιπτώσεις.

Επειδή ξέρουμε από παλιά και τον Φρίξο και άλλους ελεύθερους (ελεύθερους!) ρεπόρτερ –αλλά και δημοσιογράφους που καλύπτουν με συνέπεια άλλα ρεπορτάζ–, γνωρίζουμε μαζί τις ισχυρές πιέσεις που δέχονται πριν από τη δημοσίευση θεμάτων, είτε για να τα ακυρώσουν είτε για να είναι προσεκτικοί στις αναφορές προσώπων.

Και, βέβαια, δημιουργείται αρνητικό κλίμα γι’ αυτούς τους συνεπείς ερευνητές τής Αλήθειας. Ένα κλίμα που κάνει δυσκολότερη, έως επικίνδυνη, τη δουλειά τους όταν πρέπει να κινηθούν στους ίδιους χώρους από τους οποίους βγαίνουν τα θέματα.

Συχνά, η πίεση στους δημοσιογράφους είναι τόσο έντονη, που μοιάζει –αν δεν είναι πραγματικά – με ένα είδος μπούλινγκ! Γιατί κάποιοι «ενοχλημένοι» έχουν αποθρασυνθεί και δρουν ευθέως, χωρίς το παραμικρό πρόσχημα, εναντίον των συντακτών.

Ευτυχώς, το σπάνιο είδος «Ελεύθερος Ρεπόρτερ Παλιάς Κοπής» (και γενικά η κατηγορία «Ελεύθερος Δημοσιογράφος») εξακολουθεί να υπάρχει και να αντιστέκεται στον αφανισμό του. Και ένας από αυτούς είναι ο Φρίξος.

(Το είδος πρέπει να κηρυχθεί ως προστατευόμενο! Και οι λαθροκυνηγοί να απομονωθούν πριν το αφανίσουν. Ας κάνουν κάτι ΚΑΙ οι Ενώσεις).
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου