Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017

ΜΜΕ - Εξεταστική Βουλής - το πόρισμα της πλειοψηφίας...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Κήρυκας Χανίων, Πρώτο Θέμα, ΔΟΛ

α) Ο Κήρυκας Χανίων του κ. Μητσοτάκη

Χαρακτηριστικό παράδειγμα διαπλοκής δεν είναι άλλο από τα δάνεια στην ίδια την οικογένεια Μητσοτάκη για την εφημερίδα «ΚΗΡΥΚΑΣ Χανίων». Η εφημερίδα, της οποίας μέτοχος είναι ο σημερινός Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, πήρε ένα ακραία επισφαλές δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς τον Απρίλιο του 2005, ύψους 300.000 ευρώ, κατά παράβαση όλων των πιστοληπτικών κανόνων. Από τότε και μέχρι την 1/11/2016 ουδέποτε οχλήθηκε από την τράπεζα και ουδέποτε κατέβαλε τις δόσεις ως όφειλε. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν στρατηγικός κακοπληρωτής εκ πεποιθήσεως, διότι δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι αδυνατούσε να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

Υπό την πίεση της Εξεταστικής Επιτροπής και ενώ το ποσό οφειλής είχε εκτοξευθεί στις 718.000 ευρώ, ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε το Νοέμβριο του 2016 σε ρύθμιση με την τράπεζα, η οποία ωστόσο αποτελεί ακόμα μεγαλύτερο σκάνδαλο! Και τούτο, διότι προβλέπει για χρέος 718.000 ευρώ 23 μηνιαίες δόσεις των 3.000 ευρώ (69.000 ευρώ συνολικά) και στον 24ο μήνα, δηλαδή το Νοέμβριο του 2018 την καταβολή της τελευταίας δόσης των 649.000 ευρώ! Δηλαδή επί της ουσίας το σύνολο του δανείου θα εξοφληθεί στο τέλος του χρόνου ρύθμισης, μάλιστα με δικαίωμα του δανειολήπτη για νέα ρύθμιση!

Από τη σκανδαλώδη ρύθμιση, στην οποία εξαναγκάστηκε λόγω της Εξεταστικής Επιτροπής ο στρατηγικός κακοπληρωτής κ. Μητσοτάκης εξάγονται δύο συμπεράσματα:

Πρώτον ότι επί έντεκα ολόκληρα χρόνια δεν κατέβαλε ούτε ένα ευρώ αλλά σύμφωνα με τα όσα συνάγονται από τη ρύθμιση balloon, θα έχει τη δυνατότητα το Νοέμβριο του 2018 να καταβάλει το αστρονομικό ποσό των 649.000 ευρώ!

Το δεύτερο ωστόσο συμπέρασμα, πολιτικού χαρακτήρα, είναι ότι η καταβολή των 649.000 ευρώ παραπέμπεται εντέχνως από τον κ. Μητσοτάκη σε βάθος χρόνου, δηλαδή στα τέλη του 2018. Μήπως ο κ. Μητσοτάκης λοιπόν τρέφει φρούδες ελπίδες πως μέχρι τότε θα έχουν προκηρυχθεί εκλογές, θα έχει καταφέρει να ρίξει την σημερινή κυβέρνηση και εν συνεχεία θα μπορέσει να «ρυθμίσει» ευνοϊκά το χρέος του από θέση ισχύος;

Όπως αποκαλύφθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή ωστόσο το εν λόγω δάνειο δεν αποτελούσε το μοναδικό και το μεγαλύτερο του κ. Μητσοτάκη. Τον Φεβρουάριο του 2007 και ενώ η δανειολήπτρια εταιρία είχε διακόψει την εκδοτική της δραστηριότητα ήδη από τον Ιούνιο του 2006, η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα ενέκρινε στον Κήρυκα Χανίων 12ετές δάνειο 1.300.000 ευρώ για την ανέγερση τετραώροφου κτηρίου στο κέντρο των Χανίων. Αν και θα έπρεπε να εκταμιεύεται σταδιακά, ανάλογα με την πρόοδο του έργου, μέχρι το 2008 είχε εκταμιευθεί 1.144.000 ευρώ ενώ το έργο είχε προχωρήσει μόλις κατά 30%. Τον Απρίλιο του 2008 η ίδια τράπεζα ενέκρινε και δεύτερο, 25ετές αυτή τη φορά, δάνειο 850.000 ευρώ για την αποπεράτωση του κτηρίου. Ο συνολικός δανεισμός του Κήρυκα Χανίων ανήλθε σε 2.150.000 ευρώ και σύμφωνα με την έκθεση της ειδικής έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος, ποσόν τουλάχιστον 554.000 ευρώ σίγουρα δεν κατευθύνθηκε στην κατασκευή, χωρίς να είναι γνωστό πού πήγε! Στην ίδια έκθεση σημειώνεται με ευκρίνεια πως οι διαδικασίες αξιολόγησης και παρακολούθησης απείχαν της συνήθους τραπεζικής πρακτικής!

β) Τα δάνεια του Πρώτου Θέματος

Η εφημερίδα Πρώτο Θέμα του Θέμου Αναστασιάδη, όπως προέκυψε από το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, ακολούθησε διαφορετικό πλην εξίσου νομικά ελεγχόμενο «μονοπάτι» αναφορικά με τις αλλεπάλληλες δανειοδοτήσεις της.

Ο Όμιλος Πρώτο Θέμα είναι χαρακτηριστική περίπτωση που «ξεκίνησε» και «στήθηκε» με «περίεργα» τραπεζικά δάνεια, παραβιάζοντας τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού, αλλά και το σύνολο των τραπεζικών κανόνων και κυρίως των κανονισμών πιστοδοτήσεων και πίστης.
Παρά το γεγονός ότι στην κατάθεσή του ο κ. Αναστασιάδης θέλησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, εμφανιζόμενος ως τηλεδιασκεδαστής στην εκπομπή του και διατεινόμενος πως ο δανεισμός του Πρώτου Θέματος είναι καθ’ όλα νόμιμος, η πραγματικότητα είναι ότι οι αγοροπωλησίες μεταξύ των τριών εταιρειών των ίδιων μετόχων (δηλαδή ο δανεισμός για αγοροπωλησίες μετοχών από τους εαυτούς τους), πιστοποιούν στην προκειμένη περίπτωση ότι επιλέχθηκε το «φαινόμενο» διαδοχικά αναδυόμενων εταιρειών («Μπάμπουσκα»).

Ουσιαστικά, οι ίδιοι μέτοχοι, δημιουργούν 3 εταιρείες, την «Πρώτο Θέμα», «Αναπτυξιακή» και το «Νέο Θέμα», εξαγοράζοντας η μία τις μετοχές της άλλης, με τη λήψη δανείων, τα οποία είναι απλήρωτα. Σήμερα, οι συγκεκριμένοι μέτοχοι, οφείλοντας το συνολικό ποσό των 44 εκ. ευρώ, έχουν και τα χρήματα και τις εταιρείες. Για την πρακτική αυτή ρωτήθηκε πολλές φορές ο κ. Αναστασιάδης όταν εξετάστηκε ενώπιον της Επιτροπής ως μάρτυρας και έδωσε την, πρωτοφανή εξήγηση, ότι επιλέχθηκε η μέθοδος αυτή γιατί ήταν μία μορφή έμμεσης χρηματοδότησης! Πάντως με όρους κοινής λογικής και διαφάνειας, δεν εξήγησε ποτέ κανείς γιατί, μετά την ίδρυση της εταιρίας που εξέδωσε την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και την επιτυχημένη κυκλοφορία της, ιδρύθηκαν δύο νέες εταιρίες η «Αναπτυξιακή» και το «Νέο Θέμα» που δεν είχαν πραγματική δραστηριότητα και συνακόλουθα χρηματορροές (εισπράξεις), ώστε να εξυπηρετούνται τα δάνειά εκατομμυρίων που είχαν πάρει από την Τράπεζα Πειραιώς, δεν είχαν συγκεκριμένη έδρα, δεν είχαν εργαζόμενους και υπό γενική έννοια δεν είχαν αυτοτελές εταιρικό και επιχειρηματικό αντικείμενο. Για το λόγο αυτό χαρακτηρίστηκαν από πολλά μέλη της Επιτροπής ως εταιρίες «φάντασμα».

Η κατάσταση αυτή από μόνη της, δηλαδή ο δανεισμός για αγοραπωλησίες μετοχών εταιρειών από τους ίδιους μετόχους, αποτελεί μία τουλάχιστον ερευνητέα, από κάθε άποψη, πρακτική, διότι πρόκειται για αμφίβολης νομιμότητας χρηματοδότηση. Και παρά το γεγονός ότι οι οικονομικοί δείκτες της εταιρίας ήταν αρνητικοί η δανειοδότηση και η αύξηση των πιστοδοτικών ορίων της εταιρίας συνεχίζονταν.

Μάλιστα, παρότι τη διετία 2010-2011 η επιχείρηση αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα λόγω της επιδείνωσης των μακροοικονομικών συνθηκών και της μείωσης κατά 40 % των εσόδων από την κυκλοφορία της εφημερίδας, η στήριξη της εταιρίας από την τράπεζα συνεχίστηκε με τους ίδιους όρους. Εκείνο που εκπλήσσει είναι το ότι οι δεσμευμένοι λογαριασμοί των Θ. Αναστασιάδη και Α. Καραμήτσου, ύψους 4,5 εκ. ευρώ, που είχαν δοθεί ως ενέχυρο προς εξασφάλιση πληρωμής των δόσεων και τόκων (CashCollateral) ήρθησαν στις 17.1.2009, χωρίς να δοθούν ανάλογης βαρύτητας εξασφαλίσεις.

γ) Τα δάνεια στον Σταύρο Ψυχάρη και τον ΔΟΛ

Σύμφωνα με την ειδική Έκθεση της ΤτΕ, η δανειοδότηση του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και των θυγατρικών εταιριών του Οργανισμού από τις τράπεζες, έχει γίνει σε πολλές περιπτώσεις στα όρια ή και κατά παράβαση του κώδικα πιστοδοτήσεων που οι ίδιες οι τράπεζες έχουν θεσπίσει. Μάλιστα, για την περίπτωση δανεισμού του Ομίλου από την “ALPHA BANK” μετά από έγγραφο του τότε υπουργού Παναγιώτη Νικολούδη, το έτος 2015, προς τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, έγινε ποινική διερεύνηση της δανειοδότησης του ΔΟΛ και των θυγατρικών εταιριών του Ομίλου. Η ποινική διερεύνηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής σε βάρος δέκα (10) στελεχών της Τράπεζας "ALPHA BANK", ήτοι των Ε.Α. Πετράκη, Μ.Σ.Γιαννόπουλου, Ε. Ι.Αρζινού , Κ.Ρ. Δορκοφίκη, Α.Α. Πιλάβιου, Σ.Α.Ανδρονικάκη, Γ.Κ.Αρώνη, Α.Χ.Θεοδωρίδη. Σ. Φιλάρετου, και Δ.Π.Μαντζούνη, για κακουργηματική απιστία (390ΠΚ) και ηθική αυτουργία στο αδίκημα αυτό, από τον Σταύρο Ψυχάρη.
Κατόπιν τούτου ζητήθηκε η άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον τους, η οποία έχει ήδη ασκηθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο Δανεισμός προς τον Όμιλο και τις θυγατρικές εταιρίες, έγινε από τις Τράπεζες: α) Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, β) Τράπεζα Πειραιώς, γ) ALPHA BANK, και δ) EUROBANK. Η συνολική δανειακή οφειλή του ανέρχεται στα 179.000.000 ευρώ. Στις 30-04-2016, η οφειλή της ΔΟΛ Α.Ε., των συνδεδεμένων με την ΔΟΛ εταιριών και του Σταύρου Ψυχάρη προσωπικά προς την “ALPHA BANK”, ανήρχετο στο συνολικό ποσό των 95.500.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα από τα δάνεια εγκρίθηκε προς την προσωπική εταιρία του Σταύρου Ψυχάρη, BRIONTE LTD, ύψους 3.500.000 ευρώ για να φτιάξει πολυτελή κατοικία στο Πόρτο Χέλι!

Από το δάνειο αυτό εκταμιεύθηκε ολόκληρο το ποσό χωρίς να εγγράφεται προσημείωση στο ακίνητο, κάτι που έγινε μόλις πρόσφατα, όμως β΄ προσημείωση, γιατί ήδη είχε ήδη εγγράψει α΄ προσημείωση άλλη τράπεζα για άλλο δάνειο. Για το δάνειο αυτό σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ, δεν έγινε ποτέ τεχνικός έλεγχος και δεν προσκομίστηκαν δικαιολογητικά, που να αποδεικνύουν την εκτέλεση των εργασιών, που αποτελούσαν το αντικείμενο της χρηματοδότησης και ότι αυτό δεν συνάδει με τον κανονισμό Πιστοδοτήσεων. Η ως άνω δανειακή σύμβαση δεν εξελίχθηκε ομαλά, αφού παρατάθηκε επτά φορές, με τελευταία παράταση στις 12.05.2015 και καταβάλλονταν μόνο οι τόκοι.

Επιπλέον, από την Εξεταστική Επιτροπή επιβεβαιώθηκε πως δόθηκαν δάνεια για αγορά μετοχών του ΔΟΛ προσωπικά στον Σταύρο Ψυχάρη, αρχικά για την αγορά του 21% και με διαδοχικά δάνεια μέχρι την απόκτηση του 100% των μετοχών του ΔΟΛ. Και παρά την αδυναμία του οφειλέτη να τηρήσει το πρόγραμμα αποπληρωμής του δανείου, στις 25-5-2010 εγκρίθηκε η μη ρευστοποίηση των καλυμμάτων, ενώ στη συνέχεια έχουμε συνεχείς παρατάσεις της διάρκειας των δανείων, ενώ στις 30-09-2011 έγινε κεφαλαιοποίηση των τόκων μέχρι τον Αύγουστο του έτους 2013. Στις 07-11-2011 δόθηκε νέα παράταση του δανείου κατά τρία έτη και νέα κεφαλαιοποίηση των τόκων, μέχρι τον Μάιο του έτους 2014.

Ενώ εκκρεμούσε η αποπληρωμή του μεγαλύτερου μέρους του ως άνω δανείου, στις 02-05-2012 χορηγήθηκε νέο δάνειο στο Σταύρο Ψυχάρη, ποσού 14.800.000 ευρώ προκειμένου να αγοράσει το (υπόλοιπο) 71% των μετοχών της ΔΟΛ . Ως εξασφάλιση δόθηκε εγγύηση του Παναγιώτη Ψυχάρη, μέχρι του ποσού των 15.000.000 ευρώ χωρίς να αναφέρεται σε τι ακριβώς συνίσταται η συγκεκριμένη εγγύηση. Ο ίδιος ο Παναγιώτης Ψυχάρης καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή, είπε ότι η εγγύηση συνίσταται σε «αέρα». Ο δανεισμός του ΔΟΛ από την ALPHA BANK ήταν προβληματικός, κατά μία άποψη σκανδαλώδης και ήδη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για κακουργηματική απιστία σε βάρος του Δ/ντος Συμβούλου της τράπεζας με ηθικό αυτουργό τον Σταύρο Ψυχάρη.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ, η ΕΤΕ παρείχε διαχρονική στήριξη στον ΔΟΛ με παροχή ρευστότητας, ειδικά την περίοδο της αρνητικής πορείας της εταιρίας, μετά το 2009, ενώ αναγνωρίζονται σχετικές πλημμέλειες, με δεδομένο, ότι η Τράπεζα δεν επεδίωξε τον περιορισμό των ακαλύπτων απαιτήσεών της, καθώς και τη σταδιακή απεμπλοκή από τον Όμιλο, όταν η μητρική ΔΟΛ ΑΕ, απέτυχε να στηρίξει αποτελεσματικά το πλήθος των θυγατρικών.

Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των δανείων του ΔΟΛ, μεταξύ της εταιρίας και τριών εκ των δανειστριών Τραπεζών, (ΑLPHΑ ΒΑΝΚ, ΕΘΝΙΚΗ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ), Κοινοπρακτικό Ομολογιακό Δάνειο (ΚΟΔ) ονομαστικής αξίας 96.817.889 ευρώ. Οι συμβαλλόμενες Τράπεζες ALPHA, ΕΤΕ και ΠΕΙΡΑΙΩΣ, κάλυψαν τις εκδοθείσες ομολογίες, σε ποσοστό 31% , 47% και 22%, αντίστοιχα. Στην προκειμένη περίπτωση, από την πορεία δανεισμού του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και των θυγατρικών εταιριών του Οργανισμού, προκύπτει ότι σε πλείστες περιπτώσεις η χρηματοδότηση έγινε κατά παράβαση των κανονισμών πιστοδοτήσεων, που οι ίδιες οι Τράπεζες έχουν θεσπίσει και ισχύουν για όλους τους δανειολήπτες. Το πόρισμα της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής προτείνει τη διερεύνηση από τη δικαιοσύνη πληθώρας περιπτώσεων με ποινικό ενδιαφέρον, οπότε η συνέχεια αναμένεται εξόχως ενδιαφέρουσα…
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... η ΕΣΗΕΑ, η ΔΟΔ, η ΕΟΔ και ονόματα δεν λέμε ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Σχόλιο "Α" ... στο κείμενο της ΕΣΗΕΑ που ακολουθεί μετρήσαμε οκτώ (8) φορές τη λέξη "Όμιλος" (ΔΟΛ και "Πήγασος"), τρεις (3) φορές της λέξη "Τράπεζ(α)ες" και ανάλογες αναφορές στα Μέσα (έντυπα και τηλεοπτικά) των Ομίλων που κινδυνεύουν ... όμως ... αυτό που "κλέβει την παράσταση" είναι η απουσία - εντελώς τυχαία, ασφαλώς - των ονοματεπωνύμων Σταύρος Ψυχάρης (ΔΟΛ και MEGA), Φώτης Γ. Μπόμπολας ("Πήγασος" και MEGA), Βαρδής Βαρδινογιάννης (MEGA) κ.ά. ... και συνακόλουθα απουσιάζουν παντελώς "νούμερα και αριθμοί" επιχειρηματικών και προσωπικών δανείων ... κατά τ' άλλα "καταγγέλλουμε", αλλά για τον αναγκαστικό "εσωτερικό δανεισμό" που υπέστησαν οι εργαζόμενοι δεν κάνατε απολύτως τίποτα ... ούτε μια ανακοίνωση με σωστή περιγραφή της κατάστασης ... τόσο καλά ... κι εσείς κ.κ. Φιλίπ Λερούθ  και Μόγκενς Μπλίχερ Μπζέρεγκαρντμ να αρχίσετε να ανησυχείτε για τις "μη αντιδράσεις" των συνδικαλιστικών Ενώσεων του χώρου ... πιστέψτε μας ... από εκεί ξεκινάει το πρόβλημα των απλήρωτων ... Σ.Χ.

Η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδίες Δημοσιογράφων 
για τον ΔΟΛ και το MEGA
Β. Βαρδινογιάννης, Στ. Ψυχάρης, Φ. Μπόμπολας
Να σταματήσουν οι απειλές κατά της πολυφωνίας των ΜΜΕ

Η Διεθνής και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, μετά τη δημόσια παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ, στηρίζουν επίσης αμέριστα το αίτημα των ελλήνων δημοσιογράφων, να μην οδηγήσουν οι Τράπεζες σε κλείσιμο τις παλαιότερες εφημερίδες της χώρας και να χαθούν σχεδόν 500 θέσεις εργασίας.

Η ΔΟΔ και ΕΟΔ στηρίζουν το αίτημα της «Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών», που είναι μέλος των Ομοσπονδιών και να μην καταγγείλουν οι τράπεζες τα δάνεια του Δημοσιογραφικού Ομίλου Λαμπράκη (ΔΟΛ).

Στον Όμιλο ανήκουν οι παλαιότερες, εθνικής κυκλοφορίας εφημερίδες «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ». Ο Όμιλος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα μετά την απειλή των τραπεζών για καταγγελία των δανείων.

Περισσότεροι από 500 εργαζόμενοι, συμπεριλαμβανόμενων 250 δημοσιογράφων πολλοί εκ των οποίων είναι μέλη της ΕΣΗΕΑ, δεν έχουν πληρωθεί εδώ και 5 μήνες και τώρα αντιμετωπίζουν την ανεργία.

Η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει το ιδιαίτερα επιβαρυμένο εργασιακό περιβάλλον στον Όμιλο, όπου κυριαρχούν απολύσεις, μειώσεις μισθών και πολύμηνες καθυστερήσεις στην πληρωμή δεδουλευμένων αποδοχών. Στον Όμιλο επίσης ανήκουν ο ιδιωτικός ραδιοφωνικός σταθμός «ΒΗΜΑ FM», η ενημερωτική ιστοσελίδα «in.gr» και η διαδικτυακή έκδοση των εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ».

Ο ΔΟΛ επιπλέον είναι ένας εκ των κύριων μετόχων του «MEGA TV», ενός εκ των μεγαλυτέρων τηλεοπτικών σταθμών της Ελλάδας, που επίσης θα επηρεαστεί από το κλείσιμο του Ομίλου.

Ο εκδοτικός όμιλος «ΠΗΓΑΣΟΣ», ένας ακόμη μέτοχος του «ΜΕGA TV», αντιμετωπίζει ανάλογα οικονομικά προβλήματα που πλήττουν τις εταιρίες, που έχει στην ιδιοκτησία του, την ιστορική εθνικής κυκλοφορίας εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ», την οικονομική εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» και την αθλητική εφημερίδα «GOAL NEWS».

Η ΕΣΗΕΑ υποστηρίζει ότι από αυτή την κατάσταση απειλούνται τα δικαιώματα των δημοσιογράφων, αλλά και της κοινωνίας και της Δημοκρατίας, καθώς οι πολίτες στερούνται όλο και περισσότερες διαφορετικές πηγές έγκυρης ενημέρωσης.

Η ΕΣΗΕΑ δηλώνει: «Πέρα από τις καταστροφικές συνέπειες, που έχει προσλάβει η δεινή οικονομική κατάσταση των δύο μεγάλων δημοσιογραφικών Ομίλων για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, στην περίπτωση που ανασταλεί η έκδοση των εφημερίδων και σταματήσει η λειτουργία των άλλων ΜΜΕ, δημιουργείται ένα κενό στην ενημέρωση της κοινής γνώμης, με ολέθριες συνέπειες για την πολυφωνία και την ελευθερία των ΜΜΕ στη χώρα μας».

Η ΔΟΔ και η ΕΟΔ εκφράζουν αλληλεγγύη με την ΕΣΗΕΑ, καθώς και ιδιαίτερη ανησυχία, για την καταστροφική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελευθερία των ΜΜΕ στην Ελλάδα.

Ο Φιλίπ Λερούθ, πρόεδρος της ΔΟΔ, δήλωσε: «Είμαστε πολύ ανήσυχοι, επειδή η πολυφωνία των ΜΜΕ, ένας από τους πυλώνες κάθε δημοκρατικής κοινωνίας, διαλύεται με γρήγορους ρυθμούς. Είδαμε ένα διαγωνισμό για τέσσερις άδειες ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, που συνέβαλλε στη συγκέντρωση των ΜΜΕ, όπως και τις πολλές επιθέσεις των αρχών στην κοινωνική ασφάλιση και κοινωνική προστασία των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Η δημοσιογραφία είναι δημόσιο αγαθό και δεν πρέπει να θεωρείται πολυτέλεια. Ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς, όταν οι όμιλοι των ΜΜΕ πρέπει να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους σε όλες εκείνες τις δυνάμεις, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα τους πολίτες».

Ο Μόγκενς Μπλίχερ Μπζέρεγκαρντμ Πρόεδρος της ΕΟΔ, δήλωσε: «Το Παρατηρητήριο της Πολυφωνίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έδειξε ότι η Ελλάδα απειλείται από την υψηλή συγκέντρωση της δύναμης των ΜΜΕ και την αλληλεξάρτηση των ελίτ της πολιτικής, της οικονομίας και των ΜΜΕ. Οι αρχές της Ελλάδας πρέπει να κάνουν ότι είναι δυνατόν, για να αποτρέψουν το κλείσιμο των εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ».

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... Κ. Νικόλτσιος - από τον ΕΔΟΕΑΠ στον... "Πανσερραϊκό"!..

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Η "Μεγάλη Πορεία"
Ένας άνθρωπος των ΜΜΕ
που μπορεί τα πάντα όλα...

Διαβάζουμε στο site της ΕΡΤ:

Νέος πρόεδρος
στην ΠΑΕ Πανσερραϊκός
είναι ο Κωνσταντίνος Νικόλτσιος

Ο Κωνσταντίνος Νικόλτσιος αναμένεται να δώσει άλλη διάσταση στη θέση του προέδρου στον Πανσερραϊκό έχοντας την εμπειρία και τις παραστάσεις για να βοηθήσει το σύλλογο σε μια δύσκολη συγκυρία για όλες τις ποδοσφαιρικές ομάδες της χώρας.

Ο έμπειρος δημοσιογράφος έχει συνηθίσει να αναλαμβάνει δύσκολες αποστολές αν και η αλήθεια είναι ότι στο ποδόσφαιρο και ειδικά στη Β Εθνική υπάρχουν πολλές ιδιομορφίες που δύσκολα συναντάς σε άλλους χώρους. Το περσινό καλοκαίρι είχε αναλάβει την προεδρία του Δ.Σ. του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο» με στόχο να εξυγιάνει τα οικονομικά του σταθμού.

Στο παρελθόν ο Κωνσταντίνος Νικόλτσιος είχε αναλάβει διευθυντικές θέσεις και σε άλλους μιντιακούς και επιχειρηματικούς ομίλους, ήταν πρόεδρος του Συνδέσμου Προώθησης Ελληνικών Προϊόντων (Σ.Π.Ε.Π) αλλά και ταμίας στο διοικητικό συμβούλιο του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ).

Ο νέος Πρόεδρος του Πανσερραϊκού είναι μελετητής επενδύσεων μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών και ήταν αυτός που οραματίστηκε το πρότζεκτ της δημιουργίας μαρίνων σε όλη την Ελλάδα. Άλλωστε είναι γνωστές οι φιλικές σχέσεις που διατηρεί με τον εφοπλιστή Βερνίκο.


Γ. Βασιλειάδης, Κ. Νικόλτσιος
Ο Σερραίος δημοσιογράφος κατάγεται από τον Εμμανουήλ Παππά Σερρών, διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη (οι δύο τους συμμετείχαν στην ημερίδα που διοργάνωσε το τμήμα αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ στις Σέρρες) αλλά και με πολλά κυβερνητικά στελέχη. Το όνομα του ακούστηκε για την προεδρεία της Football league (τώρα ως πρόεδρος του Πανσερραϊκού και μέλος Δ.Σ. ομάδας ανοίγει ο δρόμος για να αναλάβει και τη θέση αυτή) ενώ κάποιοι συνδέουν το γεγονός με την εύρεση τηλεοπτικής στέγης και χορηγού στη Football league κάτι για το οποίο σημαντικό ρόλο έπαιξε, τόσο ο υπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, όσο και ο νέος πρόεδρος του Πανσερραϊκού και υποψήφιος πρόεδρος της διοργανώτριας, Κωνσταντίνος Νικόλτσιος.

Το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ Πανσερραϊκός:

Πρόεδρος: Κωνσταντίνος Νικόλτσιος, Διευθύνων & Νομικός Σύμβουλος: Άκης Τρέντσιος, Α Αντιπρόεδρος: Χρήστος Κοράκης, Β Αντιπρόεδρος: Παναγιώτης Γιαννόπουλος, Οικονομικός & Εμπορικός διευθυντής: Σάββας Τερζόπουλος, 
Εκπρόσωπος Μ.Γ.Σ.: Σωτήρης Βλάχος, Μέλος: Θεόδωρος Σεβασλίδης
---
Την εποχή (των δις) του ΕΔΟΕΑΠ

Και τούτων δοθέντων ανατρέξαμε και σε μια παλαιότερη ανάρτηση της "Α" με τον τίτλο:


Και σ' αυτή την ανάρτηση είχαν παρουσιαστεί πολλά και εξόχως ενδιαφέροντα. Απαντήσεις πειστικές και εφ' όλης της ύλης σίγουρα μπορούν να δώσουν οι συνάδελφοι του Κ. Νικόλτσιου - μέλη και μέτοχοι του ΕΔΟΕΑΠ...

Εμείς; Σε ό,τι μας αφορά ένα έχουμε να πούμε:

Αυτός ο θαυμαστός κόσμος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και οι άνθρωποί του - αναπόσπαστο κομμάτι του οποίου είναι και οι τεχνικοί Τύπου - ποτέ δεν θα σταματήσει να μας εκπλήσσει... Ενίοτε ευχάριστα... Συνήθως δυσάρεστα... Αυτό όμως που όλοι πρέπει να κάνουμε - κι εμείς το κάνουμε- είναι η δημοσίευση όλων όσα μας κάνουν τη ζωή δύσκολη... Τουλάχιστον...
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

ΕΔΟΕΑΠ - σύσκεψη για Ειδικό (Επαγγελματικό) Ταμείο...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Κρίσιμη σύσκεψη
για τον ΕΔΟΕΑΠ
λίγο πριν το …τέλος του Στην Ένωση Συντακτών γίνεται σήμερα κρίσιμη συνεδρίαση για το παρόν και το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ με τη συμμετοχή των Β. Μαργιού και Σ. Ρομπόλη. Στο δια ταύτα βρίσκεται η περίφημη αναλογιστική μελέτη που πρέπει να παραδώσουν οι συνδικαλιστικές ενώσεις στο υπουργείο Εργασίας προκειμένου να ανατεθεί άλλη μελέτη για τον ασφαλιστικό οργανισμό με διευρυμένη βάση ασφαλισμένων.

Το τι ακριβώς συμβαίνει και πως κινούνται συνδικαλιστές και διοικήσεις ενώσεων δεν το γνωρίζει κανείς με ακρίβεια. Αλλά πολλά λέγονται και άλλα τόσα γίνονται πίσω από τις πλάτες των ασφαλισμένων.

Σ. Ρομπόλης
Τα δεδομένα είναι πολύ συγκεκριμένα. Τα 9,5 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στον ΕΔΟΕΑΠ στις 31 Δεκεμβρίου 2016 από τα τελευταία έσοδα του αγγελιόσημου, φθάνουν για ταμείο για 3 μήνες το πολύ. Δηλαδή ως τον Μάρτιο του 2017, άρα επείγει η συμφωνία και με εργοδότες -όπως επιμένει ο Τάσος Πετρόπουλος του υπ. Εργασίας- για να βρεθεί λύση για έναν νέο ΕΔΟΕΑΠ στον οποίο θα ανήκουν ασφαλισμένοι στον τομέα της υγείας απ' όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ. Για το επόμενο στάδιο του ΕΔΟΕΑΠ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα απαιτηθεί το ποσό των τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ. Δεν συμφωνούν όμως όλοι για το επόμενο βήμα. Και γιατί το λέμε αυτό;

Ήδη γνωρίζουμε πως οι “εργαζόμενοι”, ουσιαστικά ιδιοκτήτες περιφέρειας και μέλη των περιφερειακών συνδικαλιστικών ενώσεων, δεν θέλουν να μπουν στον ΕΔΟΕΑΠ. Κρατούν κλειστές τις ενώσεις σε νέα μέλη και θέλουν να διαχειριστούν τα όσα χρήματα έχει το ταμείο τους μόνοι τους και όσο πάει… Από τις άλλες συνδικαλιστικές ενώσεις, τεχνικών Τύπου κ.λ.π υπάρχουν επίσης ενστάσεις, γιατί όποια ένωση μπει θα πρέπει να έχει και την “προίκα” της. Οι δε καναλάρχες έχουν θέσει δυο όρους. Πρώτον την ένταξη των δικών τους τεχνικών, των καναλιών δηλαδή και δεύτερον να έχουν δικό τους μέλος στη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ!

Β. Μαργιός

Και ενώ όλοι οι παραπάνω καβγαδίζουν πάνω στο παρ΄ολίγον πτώμα του ΕΔΟΕΑΠ, το ταμείο -σύμφωνα με τους Ρομπόλη, Μαργιό- δεν πρόκειται να επιζήσει μόνο με τις εισφορές εργοδοτών -ασφαλισμένων εάν δεν μπει ειδικός πόρος! Για αυτό κουβέντα δεν γίνεται το τελευταίο διάστημα. Οι συνδικαλιστές συνεχίζουν να κρατάνε τα “χαρτιά τους” κλειστά. Λες και πρόκειται για την προσωπική τους ιδιοκτησία!!! Ούτε κουβέντα στους εργαζόμενους για όλα αυτά…

Εμείς από την πλευρά μας να σημειώσουμε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Στην εν λόγω κουβέντα που γίνεται για συμφωνία, δεν υπάρχει καμία αναφορά για το Επικουρικό! Και ως γνωστό το επικουρικό, όπως και το ανεργίας στον ΕΔΟΕΑΠ, είναι αδιαχώριστα λόγω Καταστατικού. Άρα τι θα συμβεί με το νέον ΕΔΟΕΑΠ; Θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση του υπουργού για να αλλάξει τον χαρακτήρα του ΕΔΟΕΑΠ; Θα το μετατρέψει σε Ειδικό Ταμείο; Όπως έγινε και με άλλα ταμεία στα οποία μετέχει με απόφαση υπουργού, εκπρόσωπος της εργοδοσίας;

Για τέτοιου είδους ερωτήματα δεν δίνεται καμία απάντηση. Η μειοψηφία στο μεταξύ στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ και συγκεκριμένα οι σύμβουλοι της “Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή” Γιάννης Αγγέλης και Πόπη Χριστοδουλίδου, έχουν θέσει τα ερωτήματα. Και έχουν δηλώσει πως αν δεν δοθούν απαντήσεις, θα καλέσουν σε συγκέντρωση των ασφαλισμένων, όπως σαφώς έχουν δικαίωμα αλλά και υποχρέωση, εδώ που φθάσαμε, να πράξουν. Αναμένουμε...
---
---
*

... ΜΜΕ - διάφορα, αλλά όχι αδιάφορα - 23/1 ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

"Η υπόθεση της διαπλοκής τώρα αρχίζει"

«Η υπόθεση της διαπλοκής όχι μόνο δεν τελειώνει, αλλά, αντιθέτως, τώρα αρχίζει», τονίζει  κυβερνητική πηγή στο ΑΠΕ -ΜΠΕ.

Το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής αναμένεται ότι θα αποσταλεί στη συνέχεια στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να διερευνηθούν ποινικές ευθύνες στελεχών από τους τρεις πόλους της διαπλοκής, σύμφωνα με την κυβερνητική επιχειρηματολογία (πολιτικά κόμματα -μέσα μαζικής ενημέρωσης -τράπεζες).

Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά στις συνεδριάσεις της εξεταστικής, ο δανεισμός της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αγγίζει τα 401 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα δάνεια των επιχειρήσεων ΜΜΕ είναι κοντά στο 1,27 δισεκατομμύριο ευρώ.
---
Τέλος Φεβρουαρίου
η «Ελευθερία του Τύπου»

Την τελευταία βδομάδα του Φεβρουαρίου θα κυκλοφορήσει η ημερήσια «Ελευθερία του Τύπου» από τον Γιάννη Κουρτάκη με διευθυντή-έκπληξη.
---
Αποχωρεί ο Κοττάκης
από την «Αίθουσα σύνταξης»

Αποχωρεί από την «Αίθουσα σύνταξης» της ΕΡΤ στο τέλος της εβδομάδας ο Μανώλης Κοττάκης, αφού ως γνωστόν αναλαμβάνει τη διεύθυνση της ιστορικής εφημερίδας «ΕΣΤΙΑ».

Θυμίζουμε ότι η εφημερίδα που μετράει περισσότερο από 120 χρόνια ζωής, τον Απρίλιο του 2015 έφυγε από την ιδιοκτησία της οικογένειας Κύρου και των εγγονών της και πέρασε στον όμιλο Δημοκρατικός Τύπος του Γιάννη Φιλιππάκη που εκδίδει τη «Δημοκρατία» και την «Espresso».

Βεβαίως σταθερά το φανατικό κοινό του, μπορεί να τον ακούει κάθε βράδυ στις 20:00, μαζί με τον Νίκο Μπογιόπουλο, από τη συχνότητα του «Real FM».
---
Αποχώρησε και ο Τσιντσίνης
από την ημερησία του ΔΟΛ
με κατεύθυνση την «Καθημερινή»


Μιχάλης φεύγει, Μιχάλης τον αντικαθιστά. Ο Μιχάλης Μητσός από σήμερα στην τελευταία σελίδα των ΝΕΩΝ στη θέση του Μιχάλη Τσιντσίνη που αποχώρησε από την εφημερίδα. Ο Μιχάλης Τσιντσίνης θα μετακινηθεί στο συγκρότημα της «Καθημερινής».
---
Παίζουν με τον Σαββίδη
στην θέση του Ψυχάρη

(...) Οι κρούσεις έχουν γίνει προς τον Ιβάν Σαββίδη και το ποσό που εκτιμάται πως θα χρειαστεί φτάνει τα 40 εκατ. ευρώ. Αν υπάρξει ανταπόκριση θα πληρωθεί η μισθοδοσία, θα γίνει εθελούσια έξοδος, μείωση του λειτουργικού κόστους και «κούρεμα» δανείων κι από τον Σταύρο Ψυχάρη το συγκρότημα θα παραδοθεί σε άλλον επιχειρηματία. Αν μέσα στο επόμενο δίμηνο δεν υπάρξει υποψήφιος που θα υποβάλει πρόταση στις τράπεζες, που θα έχουν από τη Δευτέρα τα κλειδιά της Μιχαλακοπούλου, τότε θα χαθεί η δεύτερη ευκαιρία για τη διάσωση της επιχείρησης και θα ξεκινήσει η διαδικασία της πτώχευσης (...)
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

MEGA - δικαιώθηκε η Δήμητρα Σωτηριάδου - επαναπρόσληψη

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Απολύθηκε γιατί δεν υπέγραψε ατομική σύμβαση εργασίας

Mετά από δικαστική μάχη κέρδισε
την επαναπρόσληψή της στο MEGA
η δημοσιογράφος Δήμητρα Σωτηριάδου


H πρώην δημοσιογράφος του Mega Channel, διαπιστευμένη συντάκτης επί θεμάτων Υγείας, Δήμητρα Σωτηριάδου, δικαιώθηκε μετά την δικαστική προσφυγή που έκανε εναντίον της Τηλέτυπος ΑΕ, όταν τον Σεπτέμβριο 2011 απολύθηκε από την εργοδοσία με το αιτιολογικό ότι αρνήθηκε να υπογράψει ατομική σύμβαση εργασίας.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η απόλυσή της είναι άκυρη και ότι η εταιρία πρέπει να επαναπροσλάβει την δημοσιογράφο, ενώ επιδίκασε και χρηματική αποζημίωση υπέρ της. Πιθανολογείται ότι θα ασκηθεί προσφυγή από την εταιρία, αλλά νομικοί κύκλοι σχολίαζαν την σημασία της απόφασης και τον νομικό αντίκτυπο για αντίστοιχες υποθέσεις εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Η υπόθεση που κρίθηκε θετικά υπέρ της δημοσιογράφου εκδικάστηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών και δικηγόρος της ήταν ο κ. Παναγιώτης Σαπουντζάκης. Η ίδια δημοσιογράφος σχολίασε στην σελίδα της στο fb:
5 χρόνια μετά, η δικαίωση... ΑΚΥΡΗ Η ΑΠΟΛΥΣΗ
ήταν Σεπτέμβρης του 2011,όταν απολύθηκα από το μέγκα ,η μοναδική δημοσιογράφος που δεν υπέγραψα ατομική σύμβαση....Εύχομαι η ιστορική αυτή απόφαση, να ανοίξει το δρόμο της δικαίωσης για όλους τους συναδέλφους στα ΜΜΕ που δε συμβιβάστηκαν με τα καπρίτσια των εργοδοτών και διευθυντών - διεκπεραιωτών στα χρόνια των μνημονίων......ευχαριστώ τον πειραιώτη δικηγόρο μου Παναγιώτη Σαπουντζάκη και τους μάρτυρες συναδέλφους που τόλμησαν να πουν όσα γνώριζαν την Ελένη Δημητρακοπούλου και Δημήτρη Παπαντωνίου...
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Εργαζόμενοι στα Πρακτορεία - Ταμείο Αλληλοβοήθειας ...

*
Ένωση Προσωπικού
Πρακτορείων Εφημερίδων
Αθηνών
***
*

Ταμείο Αλληλοβοήθειας


Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Σας καλούμε στην σύσκεψη, στα γραφεία του Σωματείου μας (Αιόλου 104, 6ος όροφος, γραφείο 606), την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 11 π.μ., προκειμένου να ενημερωθείτε για τις εξελίξεις σχετικά με το Ταμείο.

Το Δ.Σ του Ταμείου Αλληλοβοήθειας στην τελευταία του συνεδρίαση και από την διάταξη που απορρέει από το Καταστατικό για τη διαφύλαξη των αποθεματικών του Ταμείου, αποφάσισε ότι για όποιον θέλει να διακόψει τις εισφορές του, από 01/01/2017 να αποζημιώνεται όταν αποχωρήσει από την εργασία του.

Η συμμετοχή σας κρίνεται απαραίτητη για τις αποφάσεις που θα δρομολογηθούν, για να διασφαλιστούν όλα τα μέλη του Ταμείου όπως ορίζει και ο σκοπός της ίδρυσής του.

Στη σύσκεψη θα αποφασιστεί και διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης.

Να μη λείψει κανείς

Το Διοικητικό Συμβούλιο

---
*

... εφημερίδες - πρωτοσέλιδα - 23/1 ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Εφημερίδες - 23/1 - πρωτοσέλιδα

... το "Βήμα" έπεσε κάτω από τις 40.000 φύλλα - ακούει κανείς;..

*
Ανασυγκρότηση
***
*
@ ... και μέσα στην αναταραχή ένας ακόμη την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια προς "Καθημερινή" μεριά ... ο Μιχάλης Τσιντσίνης ("Τα Νέα") ... αυτά ...
Μέχρι να αποφασίσουν οι «γιατροί»
ο ασθενής (ΔΟΛ) θα έχει πεθάνει...


Κάτω από τις 40 χιλιάδες έπεσε το ΒΗΜΑ

Μετά την καταγγελία των δανείων από τις τράπεζες και τη συνολική ασφυξία που επιβλήθηκε στον ΔΟΛ, το μόνο που καταφέρνουν να κάνουν τα στελέχη του Οργανισμού είναι να βρίσκουν λεφτά για χαρτί και επειδή τα χρήματα που καταφέρνουν να μαζέψουν είναι λίγα το τιράζ έχει πέσει.

Τις τελευταίες εβδομάδες το ΒΗΜΑ είχε κατρακυλήσει στις 40 χιλιάδες φύλλα, ενώ σήμερα έπεσε κάτω και από τις 40, πουλώντας 37 χιλιάδες!

Δεν έχουμε πρόχειρα τα σχετικά στοιχεία, αλλά λογικά πρέπει να πρόκειται για ιστορικό αρνητικό ρεκόρ! Αν συνεχίσουν Ψυχάρης, τράπεζες και κόμματα να σφυρίζουν κλέφτικα και να επιδίδονται σε blame games ακόμη και αν οι εργαζόμενοι δεν σταματήσουν στο τέλος του μήνα να εργάζονται είναι θέμα μερικών εβδομάδων οι εφημερίδες του ΔΟΛ να σταματήσουν να εκδίδονται, αφού είτε δεν θα υπάρχουν διαθέσιμα τα εκτυπωτικά έξοδα είτε θα φτάνουν για πολύ λίγα φύλλα και δεν θα έχει πια νόημα η έκδοσή τους.

Μπορεί βέβαια αυτός να είναι ο στόχος. Η πλήρης απαξία, η πτώχευση και το λουκέτο ώστε να αποκτήσει κάποιος τους τίτλους με ελάχιστο τίμημα και χωρίς βάρη. Το ερώτημα είναι βέβαια αν κλείσουν σε λίγες εβδομάδες το ΒΗΜΑ και τα ΝΕΑ και ανοίξουν μετά από 6-7 μήνες, με νέο ιδιοκτήτη και νέο προσωπικό, θα είναι το brand name το ίδιο; Και το αναγνωστικό κοινό έστω αυτό που έχει απομείνει θα επιστρέψει;

Η μέχρι τώρα εμπειρία και η διεθνής αλλά και η ελληνική (βλ. Ελευθεροτυπία) δείχνει ότι αν μια εφημερίδα κλείσει… πάπαλα. Δεν υπάρχει επιστροφή. Αν λοιπόν πράγματι θέλει κάποιος, όποιος και αν είναι αυτός, να συνεχίσει τη λειτουργία του ο ΔΟΛ θα πρέπει να κάνει κάτι δραστικό τώρα.
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*