Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Κατασχετήριο για 5 εκ ευρώ χρέος σε γνωστό συγκρότημα ΜΜΕ

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Αποκαλυπτικό έγγραφο
"Αναγκαστική Κατάσχεση εις χείρας τρίτου"
Δυστυχώς αυτή είναι η τύχη πολλών επιχειρήσεων ΜΜΕ μέσα στην κρίση… σαν το κατασχετήριο για χρέος 5.167.997,20 ευρώ που αποκαλύπτουμε σήμερα σε γνωστό συγκρότημα Τύπου!

Είναι φανερό ότι η κατάσταση στο συγκεκριμένο «μαγαζί» είναι εξαιρετικά σοβαρή, με απλήρωτους εργαζόμενους, με χρέη στο σύνολο των προμηθευτών του… και με σοβαρό κίνδυνο να μπλοκαριστούν οι λογαριασμοί της εταιρίας, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Με άλλα λόγια αν δεν βρεθεί άμεσα επενδυτής ή δεν μπει με κάποιον τρόπο ρευστό… σύντομα θα υπάρξουν νέα δράματα στον κλάδο!
---
---
*

... "φιλική", χαριεντιζόμενη δημοσιογραφία ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

"Τα παιδιά, τα παιδιά,
τα φιλαράκια τα καλά..."



Μετά τη συγγνώμη του για τις προηγούμενες απόψεις του για το Ολοκαύτωμα και τους Εβραίους, ο Σπυρίδων - Άδωνις είναι πλέον "η σοβαρή φωνή" της ακροδεξιάς και ως τέτοια οφείλει η παρουσιάστρια (Πόπη Τσαπανίδου) να την αγκαλιάζει - τη "σοβαρή φωνή", εννοείται...
---
*

... ΜΜΕ - διάφορα, αλλά όχι αδιάφορα - 31/1 ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

“Τα Νέα…των Συντακτών”;

Ανοικτό το ενδεχόμενο για έκδοση εφημερίδας από τους συντάκτες των “Νέων” και του “Βήματος”, στην περίπτωση που κλείσει ο ΔΟΛ. Είναι το εναλλακτικό σχέδιο για να συνεχίσει ο ΔΟΛ με άλλο πρόσωπο, στην περίπτωση που κλείσουν οι εφημερίδες.
---
Συμφωνία για γενική

συνέλευση μετόχων στο MEGA

Σε συμφωνία προχώρησαν οι δύο κύριοι μέτοχοι του MEGA. Κάτω από την πίεση των τραπεζών και με την αλλαγή των δεδομένων στην τηλεοπτική αγορά, η πλευρά Βαρδινογιάννη και ο Φώτης Μπόμπολας κατέληξε σε συμφωνία για την προκήρυξη γενικής συνέλευσης για να προχωρήσει η εταιρεία σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
---
Συνεργασία ΕΡΤ-ΡΙΚ

Άνοιγμα της ΕΡΤ στις κυπριακές τηλεοπτικές παραγωγές μέσα από τη συμφωνία με το ΡΙΚ. Από τη Δευτέρα και κάθε μέρα στις 17:15 οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2 θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθούν τη δραματική κοινωνική σειρά του ΡΙΚ «Μοιραία Φεγγάρια», που είναι εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα της Μάρως Κρανιδιώτου «Όταν η μοίρα αποφασίζει» και βασίζεται σε μια ιδέα της Εύης Παπαμιχαήλ και του Κλείτου Κλείτου. Η σειρά διαδραματίζεται στην Κύπρο το 1974, όταν η τουρκική εισβολή έκοψε το μαρτυρικό νησί στα δύο και σκόρπισε τον θάνατο και τη δυστυχία στους Κύπριους.
---
Αποχώρησαν οι αντιεξουσιαστές

από τα γραφεία της “Αυγής”

Έληξε πριν από λίγη ώρα η κατάληψη των αντιεξουσιαστών στα γραφεία της “Αυγής”. Η κατάληψη γίνεται από επιτροπή αλληλεγγύης για τον απεργό πείνας Μοχάμεντ Α.
---
Χαρτί …σωτηρίας

από ανταγωνιστή εκδότη για ΔΟΛ

Με υποστήριξη ανταγωνιστή εκδότη θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν τα “Νέα” και το “Βήμα”...
---
Αύξηση κυκλοφορίας για “Documento”

Μέσο όρο κυκλοφορίας άνω των 25.000 φύλλων έχει πετύχει το “Documento”. ενώ σημαντική αύξηση των πωλήσεων παρουσίασε στα δυο τελευταία φύλλα, αυτό της Κυριακής 22 Ιανουαρίου και της 29ης Ιανουαρίου. Η εφημερίδα γύρισε την πλάτη στα κουπόνια και η μοναδική προσφορά εκτός από το κυρίως σώμα της εφημερίδας είναι τα περιοδικά «HOTDOC» και «HOTDOC HISTORY».

---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... Γ. Ρωμαίος - κάτι ξέρει ο παλιός διευθυντής του "Βήματος" ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Γιώργος Ρωμαίος:
"Ο Ψυχάρης να επιστρέψει πίσω
τα… 45 “αδήλωτα”, για να σωθεί ο ΔΟΛ!"

Ευθύνες στον Ψυχάρη για τη χρεοκοπία του ΔΟΛ αποδίδει ευθέως ο τέως βουλευτής και υπουργός επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ρωμαίος και παλαιός διευθυντής του Βήματος. Σε άρθρο του στην προσωπική του ιστοσελίδα αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Το «ΒΗΜΑ» και «Τα Νέα» αναγκάζονται να αναστείλουν εντός των ημερών την έκδοση τους για οικονομικούς λόγους. Και αυτό γιατί οι πιστώτριες Τράπεζες αποφάσισαν να δεσμεύσουν -και δέσμευσαν- προς όφελός τους, έναντι δανείων που έχουν χορηγήσει, κάθε έσοδο του Οργανισμού, είτε αυτό προέρχεται από την πώληση των εφημερίδων είτε από την καταχώρηση εμπορικών διαφημίσεων.

Έτσι απλά ο κ. Σταύρος Ψυχάρης αναγγέλλει με άρθρο του στο ΒΗΜΑ το κλείσιμο των δύο ιστορικών εφημερίδων. Και, χωρίς αιδώ, αποδίδει την ευθύνη στις Τράπεζες, που αδιαφόρησαν για την τύχη των 500 και πλέον εργαζομένων και στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση που αδιαφορούν και δεν συναινούν για την κατάθεση τροπολογίας που θα λύσει προσωρινά το χρηματοδοτικό πρόβλημα!

Πριν ένα μήνα η Εισαγγελία Πρωτοδικών άσκησε στον κ. Ψυχάρη δίωξη για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Μεγάλο το ποσό όπως προέκυψε από έρευνα του ΚΕΦΟΜΕΠ: 45 εκατομμύρια ευρώ! Δεν μπόρεσε να τα δικαιολογήσει και αναμένεται η πρόσκληση του σε απολογία…

Απλό εύλογο ερώτημα: Πως εξηγείται ένας δημοσιογράφος να αγοράζει με δάνεια Τραπεζών το μεγαλύτερο συγκρότημα Τύπου, να το οδηγεί στη χρεοκοπία και να αποκαλύπτεται ότι ο ίδιος έχει τεράστια περιουσία. Διότι δεν είναι μόνο τα αδήλωτα 45 εκατομμύρια ευρώ…

Και με περισσό θράσος και χωρίς αιδώ αποδίδει την ευθύνη στις Τράπεζες και στην Κυβέρνηση και τα Κόμματα που δεν παρεμβαίνουν νομοθετικά για να λύσουν το χρηματοδοτικό πρόβλημα που ο ίδιος δημιούργησε…

Ιδού και η λύση του οικονομικού προβλήματος του ΔΟΛ. Να τα δώσει στον ΔΟΛ τα 45 εκατομμύρια ευρώ, να αποχωρήσει παραδίδοντας στους εργαζόμενους τη συνέχεια και να ζητήσει αμνήστευση του εγκλήματος της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος…

Δεν νομίζω να έχει πρόβλημα διαβίωσης αυτός και η οικογένεια του. Ίσως να έχει πρόβλημα μόνο με τη διατήρηση του σκάφους του…

Με υπόδικο για τόσο σοβαρές κατηγορίες ο ΔΟΛ δεν σώζεται…»
σημειώνει ο Γιώργος Ρωμαίος.

---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... χρήμα διαφημιστικό: "Δώσε και σε μένα κύριε τραπεζίτη" ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Ερωτήματα για τις «διαδρομές»
της τραπεζικής διαφήμισης...



Του Σωτήρη Μανιάτη

Μπορεί για τη λεγόμενη συνολική διαφημιστική δαπάνη να μην έχουμε πλήρη εικόνα, για τα όσα όμως ξοδεύουν οι τράπεζες για τη... διαφήμιση των προϊόντων τους υπάρχουν επεξεργασμένα στοιχεία που δίνουν μια σχετικά ξεκάθαρη εικόνα.

Και σύμφωνα με αυτά φαίνεται ότι στο εννεάμηνο του 2016 πέντε πιστωτικά ιδρύματα (ΕΘΝΙΚΗ, ALPHA, ΠΕΙΡΑΙΩΣ, EUROBANG, ATTICA) για την προβολή τους σε ΜΜΕ έδωσαν περίπου 32,214 εκατ. ευρώ.

Τα περισσότερα εξ αυτών πήγαν στον όμιλο Αλαφούζου (3,064 εκατ. ευρώ) και ακολούθησε ο όμιλος Κυριακού (2,208 εκατ. ευρώ). Κι εδώ αρχίζουν τα αν μη τι άλλο... περίεργα.

Ο Θέμος Αναστασιάδης με το «Πρώτο Θέμα», ουσιαστικά δύο σάιτ κι ένα περιοδικό εμφανίζεται στην τρίτη θέση με 2,056 εκατ. ευρώ, μπροστά δηλαδή από τα μέσα του Δημήτρη Κοντομηνά (1,807 εκατ. ευρώ) που διαθέτει ένα κανάλι εθνικής εμβέλειας, τον ALPHA, και δύο ραδιοσταθμούς.

Ξεπερνάει τον ΔΟΛ του Σταύρου Ψυχάρη (1,790 εκατ. ευρώ), τον Πήγασο του Φώτη Μπόμπολα (1,690 εκατ. ευρώ) αλλά και τα μέσα της οικογένειας Βαρδινογιάννη (1,390 εκατ. ευρώ) με ένα κανάλι εθνικής εμβέλειας, το STAR, δύο ραδιοσταθμούς κ.ά.

Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο… αξιοπερίεργα όσο προχωράει η λίστα με τα στοιχεία προς τα κάτω.

Για παράδειγμα, στα ΜΜΕ του Ι. Κουρτάκη (εβδομαδιαίες εφημερίδες «Παραπολιτικά», «Καρφί», «Επένδυση» και σάιτ) πάνε 817.000 ευρώ όταν σε άλλα μέσα ενημέρωσης με καθημερινή κυκλοφορία και έκδοση Σαββατοκύριακου τα οποία διαθέτουν και σάιτ πάνε πολύ λιγότερα.

Για παράδειγμα, στον «Ελεύθερο Τύπο» των Σκαναβή - Μπενέκου (534.645 ευρώ).

Αλλά ακόμα λιγότερα στη δική μας «Εφημερίδα των Συντακτών», που βρίσκεται καθημερινά στην πρώτη πεντάδα πωλήσεων και με την έκδοση του Σαββατοκύριακου πιάνει τη δεύτερη συνήθως θέση, έχουν δοθεί μόλις 301.012 ευρώ.

Λιγότερα από όσα έχουν κατευθυνθεί ακόμα και προς την «Αυγή» (326.303 ευρώ).

Πολύ λιγότερα όμως και από άλλους που διαθέτουν μόνο διαδικτυακά ΜΜΕ ή και κάποιες περιοδικές εκδόσεις, όπως ο Θ. Φιλιππόπουλος στον οποίο έχουν δοθεί 496.500 ευρώ ή ο Π. Κωστάκης που με δύο ραδιοσταθμούς παίρνει 447.315 ευρώ ή πολύ περισσότερο ο Γ. Παπανικολάου που μόνο με διαδικτυακά μέσα όπως euro2day.gr, in2life.gr κ.λπ. φαίνεται να λαμβάνει 404.982 ευρώ.

Στα ΜΜΕ του Ι. Φιλιππάκη («Δημοκρατία», «Espresso», «Εστία») έχουν δοθεί 436.370 ευρώ, ενώ και τα διαδικτυακά του Δ. Γιαννακόπουλου (newsbomb..gr, cnn.gr, gossiptv.gr κ.α.) έχουν λάβει 399.201 ευρώ.

Αξιο απορίας είναι γιατί οι τράπεζες φαίνεται να ξοδεύουν για τη διαφήμισή τους χρηματικά ποσά από 150.000 έως και 300.000 ευρώ σε κάποιους που έχουν μόνο σάιτ, κάποιες δωρεάν εβδομαδιαίες εκδόσεις ή ακόμα και σε περιφερειακά ΜΜΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα σάιτ του Ν. Ευαγγελάτου (newsit.gr, zappit.gr, onalert.gr, tlife.gr κ.ά.) έχουν δοθεί 269.997 ευρώ και ακολουθεί από κοντά ο Εμ. Χαλκιαδάκης με περιφερειακά ΜΜΕ (Κρήτη TV κ.ά.) με 269.045 ευρώ.

Στον Μ. Τριανταφυλλόπουλο (zougla.gr κ.ά.) έχουν δοθεί 256.140 ευρώ, στον Αντ. Δελατόλα («Το Ποντίκι») 247.549 ευρώ, στον Χρ. Ράπτη (iefimerida.gr) 234.118 ευρώ, στον Π. Λεωτσάκο (bankingnews.gr) 232.900 ευρώ, στον Χρ. Κοπελούζο (newsbeast.gr κ.ά.) 206.020, στον Λάκη Λαζόπουλο (altsantiri.gr) 192.510 ευρώ και πάει λέγοντας.

Προχωρώντας προς τα κάτω στη συγκεκριμένη λίστα τα ποσά μπορεί να μικραίνουν αλλά από γνώστες της αγοράς ειδικά ορισμένα θεωρούνται και υψηλά σε σχέση με το μέσο ενημέρωσης αλλά και… δυσανάλογα σε σύγκριση με τα χρήματα που δίνονται σε άλλα ΜΜΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην «Αποψη» του Β. Μητρόπουλου έχουν δοθεί 129.000 ευρώ και στο «Παρόν» του Μ. Κουρή 123.793 ευρώ.

Το «Χωνί» του Μ. Κακλαμάνου έχει λάβει 123.146 ευρώ, η «Free Sunday» του Γ. Κύρτσου 120.915 ευρώ, τα διαδικτυακά του Τ. Χατζή (κυρίως το newpost.gr) 122.738 ευρώ, ενώ τα Deal news και Press Time του Π. Δημητριάδη 152.020 ευρώ και το Crash του Γιώργου Τράγκα 152.200 ευρώ!

Στο liberal.gr του Θ. Μαυρίδη έχουν δοθεί 168.788 ευρώ, στα διαδικτυακά του ομίλου Μάρη (24Media) 161.303 ευρώ και στο matrix24.gr του Ν. Φελέκη 157.840 ευρώ.

Το protagon.gr του Χρ. Μεμή έχει λάβει 113.744 ευρώ, το thetoc.gr της Ελλης Στάη 109.521 ευρώ και ο ραδιοσταθμός «Στο Κόκκινο» 102.940 ευρώ.

Η Athens Voice του Φ. Γεωργελέ έχει λάβει 101.067 ευρώ, η Lifo του Στ. Τσαγκαρουσιάνου 84.628 ευρώ ενώ σε άλλα περιφερειακά του Σπ. Καμπιώτη (Ιόνιαν Channel κ.ά.) έχουν δοθεί 81.243 ευρώ και του Β. Σκουταρά (Ράδιο Κρήτη κ.ά.) 80.164 ευρώ.

Ακόμα και στα… μέσα («Ακρόπολη», «Επικαιρότητα» κ.ά., με… ανύπαρκτες κυκλοφορίες) του Π. Μαυρίκου (κατηγορήθηκε για εκβιασμό και σκοτώθηκε με το αυτοκίνητό του στην Αττική οδό) φαίνεται ότι είχαν δοθεί μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο 52.500 ευρώ!

Προφανώς οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να διασπείρουν με τέτοιο τρόπο τα διαφημιστικά τους ώστε να απευθύνονται στο μεγαλύτερο δυνατό κοινό.

Ομως ειδικά σε ορισμένες περιπτώσεις αν μη τι άλλο θα πρέπει να τηρούν κάποιες… αναλογίες με βάση τη διείσδυση των ΜΜΕ, τις κυκλοφορίες, την αναγνωσιμότητά τους και πάει λέγοντας.

Γιατί συχνά δημιουργούνται εύλογες… απορίες για τον τρόπο με τον οποίο μοιράζεται η τράπουλα στα μέσα και ειδικά σε ορισμένους γνωστούς και μη εξαιρετέους.
---
πηγή: www.efsyn.gr
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Β. Μουλόπουλος: "Κομιστής πρότασης επενδυτή ήμουν"...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Μουλόπουλος: ΔΟΛ τέλος


«Τιμή μου οι ύβρεις Πρετεντέρη…»

Συνέντευξη Στο Κόκκινο

«Είχα επαφές και έφερα μία πρόταση επενδυτή, η οποία παρ΄ ότι ήταν πολύ συγκεκριμένη και συμφέρουσα, απορρίφθηκε. Αυτό δεν ήταν ευθύνη ούτε του επενδυτή, ούτε των τραπεζών. Ήταν ευθύνη της τρίτης κορυφής του τριγώνου», σημείωσε ο Β. Μουλόπουλος, μιλώντας Στο Κόκκινο και την Ευγενία Λουπάκη, αποφεύγοντας παρ΄όλα αυτά να κατονομάσει τον Στ. Ψυχάρη. Όπως είπε, πλέον στο τιμόνι του ΔΟΛ είναι οι τράπεζες, ενώ ο ίδιος δεν έχει πια κανέναν ρόλο στον Οργανισμό.

Σε σχέση με τις επιθέσεις που δέχτηκε από αρθρογράφους του συγκροτήματος όταν ανακοινώθηκε ότι αναλαμβάνει ρόλο για τη σωτηρία του, είπε ότι προέρχονταν από μια πολύ μικρή μειονότητα, που δεν κατάφερε να συλλέξει ούτε δέκα υπογραφές σε ένα κείμενο εναντίον του. Ειδικά σε ό,τι αφορά τις ύβρεις του Πρετεντέρη ο οποίος είχε καταφερθεί εναντίον του κάνοντας λόγο για «δημοσιογραφικό υπόκοσμο», σημείωσε: «Είναι τιμή μου να λέει κάτι τέτοιο ο Πρετεντέρης για μένα, είναι εύσημο».

Προσωπική επιλογή η εμπλοκή στη διάσωση του ΔΟΛ

Ο Βασίλης Μουλόπουλος επανέλαβε ότι ήταν προσωπική του επιλογή να εμπλακεί στη διάσωση του ΔΟΛ. «Αυτό το έχει ανακοινώσει ο ίδιος ο ΔΟΛ. «Κατόπιν πρόσκλησης του κ. Ψυχάρη έγραφε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Την κυβέρνηση την έμπλεξαν, γιατί αρνούνται αυτό που διεκδικούν για τον εαυτό τους. Όποιος είναι στον ΣΥΡΙΖΑ είναι φερέφωνο του ΣΥΡΙΖΑ, της κυβέρνησης, του Τσίπρα, της Β. Κορέας, του Τσάβες, δεν ξέρω εγώ ποιου άλλου… Όποιος δεν είναι στο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει ό,τι θέλει γιατί είναι δημοσιογράφος, δημοκρατικός κλπ. Είναι γελοίο», σημείωσε.

«Θυμίζω ότι είμαι πρώην βουλευτής, ούτε στην Κεντρική Επιτροπή είμαι, ούτε σε κάποια θέση κομματική του ΣΥΡΙΖΑ, ήμουν πρόεδρος της Αυγής. Στο ΔΣ της Αυγής υπάρχουν και μέλη που δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ ενώ έχει μια δική της αυτονομία. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν υποψίες, αλλά η προσπάθεια να εμπλέξουν την κυβέρνηση… το ξαναείπα, και ο Παντελής Καψής που πήγε στο ΣΚΑΙ τι είναι; Αυτό δεν τους πειράζει. Όταν ο Αλαφούζος πήγε να συναντήσει τον Ψυχάρη για να πάρει το Βήμα και Τα Νέα δεν είδα να ενοχλείται και κανένας», πρόσθεσε ο Β. Μουλόπουλος.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι είχε ζητήσει να γίνει μια γενική συνέλευση όπου να κριθεί, μετά το θόρυβο που είχε δημιουργηθεί, τι να γίνει σε ό,τι τον αφορά. «Με απέτρεψε και η ιδιοκτησία και οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι. Η μεν ιδιοκτησία είπε ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι την καταργούσα και έβαζα εταίρους τους εργαζόμενους, οι δε συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι -των οποίων σεβάστηκα τη γνώμη, ότι αυτό μπορεί να δημιουργούσε άσχημες εμφυλιοπολεμικές καταστάσεις μέσα στο συγκρότημα. Αυτό είχε μια λογική», είπε.

«Και σήμερα λέω ότι θα το ξανάκανα, αν μου το ζητούσαν, γιατί πιστεύω ότι θα μπορούσε να είναι ένα πρόκριμα ο ΔΟΛ για ευρύτερες πρωτοβουλίες για τον Τύπο, γιατί είναι σε άσχημη κατάσταση. Φοβάμαι ότι θα μείνουν στο τέλος είτε πραγματικά δημοσιογραφικός υπόκοσμος όπως ο Αναστασιάδης, είτε οι Μπερλουσκόνηδες. Αυτό πράγματι αφορά όλο το πολιτικό σύστημα και την κυβέρνηση», πρόσθεσε ο Β.Μουλόπουλος.

Η απόρριψη του επενδυτή και οι τράπεζες στο τιμόνι του ΔΟΛ

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του Κόκκινου, ότι στον ΔΟΛ θα μπει ειδικός εκκαθαριστής μετά από αίτημα των τραπεζών, ο κ. Μουλόπουλος ανέφερε: «Μοιραία αυτή θα είναι η εξέλιξη…»

«Έγιναν προσπάθειες, είχα επαφές και έφερα μία πρόταση επενδυτή, η οποία όμως -παρ” ότι ήταν πολύ συγκεκριμένη και συμφέρουσα αφού έβαζε λεφτά για να πληρωθούν οι μισθοί, ενώ ήταν συμφέρουσα και για τις τράπεζες γιατί θα έβαζαν λεφτά στα ταμεία τους και θα έμπαινε ξανά σε επαναλειτουργία ο ΔΟΛ – αυτή απορρίφθηκε και δεν ήταν ευθύνη ούτε του επενδυτή ούτε των τραπεζών. Ήταν ευθύνη της τρίτης κορυφής του τριγώνου», πρόσθεσε, αποφεύγοντας πάντως να κατονομάσει εν προκειμένω τον Στ. Ψυχάρη, ή να επιβεβαιώσει ότι ο εν λόγω επενδυτής ήταν ο Ιβάν Σαββίδης. Ο κ. Μουλόπουλος δεν σχολίασε επίσης πληροφορίες ότι ο Στ. Ψυχάρης απέρριψε την πρόταση του επενδυτή επειδή δεν κάλυπτε προσωπικό του δάνειο, ενώ σημείωσε ότι δεν μπορεί να ξέρει αν ο κ. Ψυχάρης θα μπορούσε να καλύψει ο ίδιος το έλλειμμα του ΔΟΛ.

«Δεν ξέρω αν θα κλείσουν τα έντυπα. Για να μην κλείσουν, θα πρέπει οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν τον ΔΟΛ, δεν ξέρω αν θα το κάνουν. Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μην βρούμε τις εφημερίδες στα περίπτερα. Δεν είναι ότι έχουν εξαντληθεί τα εκτυπωτικά, έχουν εξαντληθεί οι άνθρωποι, πολλοί δεν έχουν τα εισιτήρια να πάνε στη δουλειά. Οι κήνσορες έχουν κάνει και λεφτά και έχουν βρει ήδη και άλλες θέσεις, οι 500 εργαζόμενοι δεν το έχουν», πρόσθεσε ο κ.Μουλόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι με τις τράπεζες στο τιμόνι, αυτός δεν έχει κανέναν ρόλο σήμερα πλέον στον Οργανισμό.

Για όσους ζητούν κυβερνητική παρέμβαση

«Δεν έχω καταλάβει πότε πρέπει να επεμβαίνει μια κυβέρνηση και πότε δεν πρέπει να επεμβαίνει», είπε ο κ. Μουλόπουλος σχετικά με τις τοποθετήσεις αρθρογράφων του συγκροτήματος που επιρρίπτουν στην κυβέρνηση την ευθύνη για το αδιέξοδο στο ΔΟΛ.

«Εγώ θα μπορούσα να πω ότι έπρεπε να επέμβει η κυβέρνηση, όπως το έχω πει και στο παρελθόν και όχι μόνο γι΄ αυτή την κυβέρνηση, αλλά εγώ δεν είμαι υπέρ της ελεύθερης αγοράς. Είμαι υπέρ της παρέμβασης. Δεν είμαι υπέρ των ανεξάρτητων αρχών, των ανεξάρτητων τραπεζών κλπ. Άλλοι είναι, αυτοί που ζητάνε τώρα να επέμβει η κυβέρνηση. Να ρυθμίσει τι; Την ελεύθερη αγορά που αυτοί υποστηρίξανε;»
, σημείωσε σκωπτικά.

«Εγώ προσπάθησα να παίξω κάποιο ρόλο, αυτό που σήμερα ζητάει το editorial των Νέων -με το οποίο εγώ συμφωνώ απολύτως, για να είμαι ξεκάθαρος. Αλλά πρέπει να θυμίσω στα Νέα ότι την επαύριο της μέρας που ο Τσίπρας βγήκε στη Βουλή και έκανε μια τέτοια πρόταση -την οποία δεν την είχε ζητήσει ο Μουλόπουλος, την είχε ζητήσει η επιτροπή που είχαν ορίσει οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ για να έχει επαφές με τα πολιτικά κόμματα -την άλλη μέρα τα Νέα βγήκαν και δεν έκαναν μια τέτοια έκκληση, βγήκαν για να μας πληροφορήσουν ότι η ενημέρωση δεν είναι γιαούρτι… Ότι δεν είναι εμπόρευμα, κάτι που οι αριστεροί λέγαμε πριν από 30 χρόνια και μας χλεύαζαν γι΄ αυτό. Τώρα ανακάλυψαν ότι δεν είναι γιαούρτι, ως τώρα ήταν…», ανέφερε.

«Το θέμα δεν είναι το συγκρότημα Λαμπράκη. Για τον ΔΟΛ, λύση υπήρχε με τους κανόνες της αγοράς. Υπήρξε επενδυτής ο οποίος απορρίφθηκε. Κακώς απορρίφθηκε. Και δεν είναι υπεύθυνη η κυβέρνηση γι΄αυτό.

Αλλά συμφωνώ ότι η ενημέρωση δεν είναι γιαούρτι. Αν αληθεύει ότι η ενημέρωση είναι ένας από τους πυλώνες της αστικής δημοκρατίας, θα πρέπει να έχει κάποια ιδιαίτερη μεταχείριση. Όχι για τους επιχειρηματίες αλλά για την ίδια την ενημέρωση. Αλλιώς ας κλείσουν όλες οι εφημερίδες και ας μείνουν οι Μπερλουσκόνηδες και οι εκβιαστές»
, πρόσθεσε ο Β. Μουλόπουλος.

Όπως διευκρίνισε, κατά τη γνώμη του θα έπρεπε να υπάρξει μια πολιτική παρέμβαση «συλλογική, όλων, όχι της κυβέρνησης ή των κομμάτων, αλλά του πολιτικού συστήματος. Δεν χωράνε μικροπολιτικά παιχνίδια», κατέληξε.

---
---
*

... που χάλασε η συμφωνία με τον Σαββίδη ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Η συμφωνία σκόνταψε
στα προσωπικά δάνεια του Ψυχάρη


…σημειώνουν συνεργάτες του Ιβάν Σαββίδη - Σκόπευε να επενδύσει πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ!

Παρά τις αρκετές διαρροές των προηγούμενων ημερών σχετικά με τις επαφές και τις προτάσεις για τη σωτηρία του ιστορικού συγκροτήματος του ΔΟΛ, η πλευρά του Ιβάν Σαββίδη κράτησε σιγή ιχθύος.

Παρότι ο ομογενής επιχειρηματίας έγινε δέκτης πολλών αιτημάτων, τόσο –κυρίως- από την Κυβέρνηση, όσο και από ανθρώπους του Τύπου να αναλάβει να σώσει τον Οργανισμό, δεν κατέστη δυνατό να παρουσιάσει το σχέδιο που εκπόνησε για τη διάσωση αυτή.

Συγκεκριμένα, ο Ιβάν Σαββίδης θα αναλάμβανε όχι μόνο την υποχρέωση να επενδύσει όλα τα απαραίτητα χρήματα για την απρόσκοπτη λειτουργία του ΔΟΛ, αλλά και ένα μεγάλο ποσό των χρεών, που υπολογίστηκε περίπου στα 40 εκατομμύρια ευρώ! Ένα σχέδιο βασισμένο στην υπόθεση «Μαρινόπουλου» και που είχε την αποδοχή των τραπεζών, όπως τους μεταφέρθηκε από κυβερνητικά στελέχη.

Υπήρχε μόνο ένα εμπόδιο στην κατάθεση της πρότασης και στην οριστική λύση για τον ΔΟΛ: τα προσωπικά δάνεια και εγγυήσεις του Σταύρου Ψυχάρη και της οικογένειάς του, δεν θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά ως μέρος των ήδη υπέρογκων οφειλών του Οργανισμού, ούτε για τις Τράπεζες, ούτε για τον υποψήφιο αγοραστή.

Και πριν αυτό το «αγκάθι» έβρισκε οριστική λύση, δεν υπήρξε και λόγος να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι ο Ιβάν Σαββίδης με τις τράπεζες για να υπογράψουν μια συμφωνία που και οι δυο πλευρές ήξεραν εκ των προτέρων ότι θα καταφέρουν.

Κανένα ραντεβού δεν έγινε το προηγούμενο διάστημα ανάμεσα στους ανθρώπους του Ιβάν Σαββίδη και τον ίδιο τον Σταύρο Ψυχάρη, ενώ ένα και μόνο ραντεβού πραγματοποιήθηκε με εκπροσώπους των Τραπεζών την προηγούμενη Παρασκευή, στο οποίο διαφάνηκε η συμφωνία των δυο πλευρών, εφόσον μπορούσε να ξεπεραστεί ο σκόπελος του κ. Ψυχάρη.

Από το περιβάλλον του Ιβάν Σαββίδη προκύπτει πως ο ίδιος δεν θα σταματήσει να παρακολουθεί την υπόθεση και να εξαντλήσει κάθε πιθανότητα που υπάρχει να αποτραπεί το οριστικό κλείσιμο των ιστορικών εφημερίδων «Τα Νέα» και «Το Βήμα».

---
---
*

... αναδρομή στα "λουκέτα" στον Τύπο και όχι μόνον ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Το... Grexit του ελληνικού Τύπου



Μέσα σε επτά χρόνια η κρίση μοίρασε "λουκέτα" στα ελληνικά ΜΜΕ και άφησε εκατοντάδες εργαζομένους στον δρόμο.

Ο Mediaρχης του Sport24.gr, Νίκος Μποζιονέλος κάνει την αναδρομή, ενθυμούμενος και τις πωλήσεις εδώ και τρεις δεκαετίες!

Το τι εστί «μνημόνιο» κατάλαβαν πολλοί επαγγελματικοί κλάδοι εν Ελλάδι. Ενας από τους κυριότερους που «χτυπήθηκε» ήταν αυτός των ΜΜΕ, με τελευταίο παράδειγμα τον άλλοτε πανίσχυρο ΔΟΛ τα Μέσα του οποίου είναι ενόψει αναστολής έκδοσης. Εφημερίδες που έγραψαν ιστορία, όπως το «Βήμα» και τα «Νέα», δεν δείχνουν να έχουν μέλλον. Κάτι που στον όμιλο είχε αρχίσει να φαίνεται όταν διεκόπη η ημερήσια κυκλοφορία του «Βήματος» στις 25 Νοεμβρίου 2010.


Το πρώτο ηχηρό λουκέτο στον χώρο… έσκασε στις 19 Ιουνίου 2009 με την αναστολή έκδοσης του «Ελεύθερου Τύπου», ιδιοκτησίας τότε Γιάννας Αγγελοπούλου Δασκαλάκη η οποία είχε αποκτήσει το πακέτο των μετοχών της εφημερίδας το 2006 από την οικογένεια Βουδούρη, στην οποία ανήκε από το 1983 μετά την τρίτη επανέκδοσή της. Λίγο αργότερα ο «Ε.Τ.» επανακυκλοφόρησε, υπό την ιδιοκτησία των Δημήτρη Μπενέκου και Αλέκου Σκαναβή αλλά με ελάχιστους εργαζόμενους και ουδέποτε με την ίδια δυναμική.

Παράλληλα είχε κλείσει ο σταθμός City 99,5 (πρώην Planet) για να καταλήξει αρχικά στον Βίκτωρα Ρέστη και έπειτα στον ΔΟΛ ως Βήμα FM.

Ακολούθησε, τον Νοέμβριο του 2010, το κλείσιμο της ιστορικής «Απογευματινής», μιας εφημερίδας που στα 80s έφτασε να πουλάει 130.000 φύλα ημερησίως και η οποία είχε ξεκινήσει το 1952 από τα αδέρφια Σάκη και Νάσο Μπότση. Μετά τον θάνατό τους, με διαφορά 20 ημερών το 1980, κατέληξε στα χέρια του Νίκου Μομφεράτου που δολοφονήθηκε το 1985 από τη «17 Νοέμβρη», αντικαταστάθηκε από τον Πάνο Καραγιάννη, ο οποίος ήταν εκδότης της ως το 2002 και στη συνέχεια πέρασε στα χέρια του Κώστα Σαραντόπουλου που την οδήγησε στο κλείσιμο. Πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε επιστολή των πρώην εργαζομένων της «Α» προς την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα θαλασσοδάνεια, με την οποία ζητείται να κληθεί ο Σαραντόπουλος για τα δάνεια της εφημερίδας καθώς, όπως λέγεται, προκύπτουν μεταφορές χρημάτων από τα ταμεία της εφημερίδας σε προσωπικούς λογαριασμούς μετόχων και στελεχών.

Η «Απογευματινή» είχε… φυλλορροήσει σε ανθρώπινο δυναμικό δύο φορές: το 1983 όταν στελέχη της προχώρησαν στην έκδοση του «Ελεύθερου Τύπου» αλλά και το 1975 όταν πολλοί δημοσιογράφοι προχώρησαν στην έκδοση της «Ελευθεροτυπίας». Το πρώτο φύλλο της στήθηκε πάνω στα χνάρια του απεργιακού φύλλου «Αδέσμευτη Φωνή», το οποίο είχε πρωτοκυκλοφορήσει στις 13 Μαΐου του '75, εν μέσω της μεγάλης απεργίας των δημοσιογράφων. Αρχικοί εκδότες ήταν οι Χρήστος Τεγόπουλος, Χρήστος Σιαμαντάς και Αλέξανδρος Σουδενός και το 1978 ο έλεγχος της εφημερίδας περιήλθε αποκλειστικά στον Τεγόπουλο έως τον θάνατό του τον Νοέμβριο του 2006. Ως το 2011 τα χρέη, με το φύλλο στα χέρια της Μάνιας Τεγοπούλου πλέον, είχαν γιγαντωθεί με αποτέλεσμα στις 22 Δεκεμβρίου του ’11 η ιστορική «Ε» να κλείσει. Επανακυκλοφόρησε μεν στις 10 Ιανουαρίου 2013, για να κλείσει οριστικά λίγο αργότερα. Από τις 5 Νοεμβρίου 2012 κυκλοφορεί η αυτοδιαχειριζόμενη «Εφημερίδα των Συντακτών» που συγκροτήθηκε κυρίως από πρώην εργαζόμενους στην «Ελευθεροτυπία» και την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» -δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς- αλλά και από πρώην εργαζόμενους σε άλλα Μέσα Ενημέρωσης.

Τα λουκέτα δεν έχουν τελειωμό. Στην πορεία της κρίσης και των μνημονίων έκλεισαν η «Σφήνα» του Σπύρου Καρατζαφέρη και η «Χώρα» του Γιώργου Τράγκα το 2010, ο «Κόσμος του Επενδυτή» το 2011, ο «Αδέσμευτος Τύπος» του Δημήτρη Ρίζου και η «Ισοτιμία» το 2012 καθώς και η «Παρασκευή και 13» του Αιμίλιου Λιάτσου, η «Ελλάδα Αύριο» του Σπύρου Τρίψα, η «Βραδινή» του Κώστα Μήτση και η «Εξπρές» του Δημήτρη Καλοφωλιά το 2013 , ο «Αγγελιοφόρος» στη Θεσσαλονίκη και άλλες μικρότερες εφημερίδες. Αλλα ΜΜΕ «χτυπήθηκαν» από επιχειρηματίες που ελέω της εμπλοκής τους με τη Δικαιοσύνη ή λόγω οικονομικών προβλημάτων οδηγήθηκαν στο κλείσιμο ή, κατόπιν, σε άλλα χέρια. Παράδειγμα τούτου η υπόθεση των δανείων της Proton Bank με την κατάρρευση του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και του συνεργάτη του και, ακόμη, καταζητούμενου Πέτρου Κυριακίδη που είχαν εμπλακεί σε μιντιακές επιχειρήσεις όπως η «Espresso» και η «Veto», η τελευταία ήταν η τελευταία εκδοτική απόπειρα του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου όταν αποχώρησε από το «Πρώτο Θέμα», που δεν έμελλε εντέλει να στεριώσει.

Τα χτυπήματα της κρίσης ήταν έντονα και στον αθλητικό Τύπο και στην πορεία σταμάτησαν να κρέμονται στα περίπτερα ο ιστορικός «Φίλαθλος» (το 2011) με πορεία δεκαετιών στον χώρο, το «Derby» (το 2013), η «Score Live» (το 2011) και η «Εξέδρα των Σπορ» (το 2012) από τα χέρια του Μιχάλη Ανδρουλιδάκη (γνωστός για χρηματιστηριακά σκάνδαλα).

Οι πωλήσεις από το 1987 έως το 2017!

Ο Δεκέμβριος του 1987 έκλεισε με, ούτε λίγο ούτε πολύ, 1.089.235 φύλλα σε πανελλήνιες πωλήσεις! Και τότε μάλιστα κυκλοφορούσαν μόνο τέσσερις αθλητικές: η «Αθλητική Ηχώ» με 38.000 φύλλα τη μέρα, ο «Φίλαθλος» με 50.000 φύλλα, το «Φως των Σπορ» με 61.000 φύλλα και η «Φλόγα των Σπορ» με 17.000 φύλλα. Από πρωινές ο «Ριζοσπάστης» πουλούσε 40άρια και από απογευματινές εφημερίδες ήταν «Εθνος», «Ελεύθερος Τύπος», «Ελευθεροτυπία» και «Νέα» από 110.000 έως 150.000 φύλλα. Άλλες εποχές…

Δέκα χρόνια μετά, τον Δεκέμβριο του 1997 η μέση ημερήσια κυκλοφορία των καθημερινών εφημερίδων ήταν στα 650.000 φύλλα. Από πρωινές ξεχώριζαν η «Καθημερινή» με 40.000 και ο «Ριζοσπάστης» με 10.000, από απογευματινές ξεπερνούσαν τις 100.000 φύλλα τα «Νέα» ενώ ήταν στο 50άρικο «Εθνος», «Ελευθεροτυπία», «Απογευματινή» και στο 30άρι η «Εξουσία» που μοίραζε κουπόνια για αυτοκίνητα και οικόπεδα (!) ενώ, στις αθλητικές, έφταναν τα 40.000 φύλλα το «Φως» και το «Sportime», τα 20.000 φύλλα ο «Φίλαθλος» και η «Ωρα για Σπορ» και τα 18.000 φύλλα η «Αθλητική Ηχώ».

Αλλα δέκα χρόνια «μπροστά», λίγο πριν το ξέσπασμα της κρίσης εν Ελλάδι, οι εφημερίδες πουλούσαν τον Δεκέμβριο του 2007 πάνω από 550.000 φύλλα ημερησίως. «Βήμα» και «Καθημερινή» κυριαρχούσαν στις πρωινές με 50.000+ φύλλα, στις απογευματινές δέσποζαν τα «Νέα» με 65.000 και ακολουθούσαν «Ελευθεροτυπία» με 52.000, «Εθνος» με 45.000 και «Ελεύθερος Τύπος» με 40.000 ενώ οι αθλητικές ήταν… 13 συνολικά! Η «Sportday» ήταν στα 41.000 φύλλα, ο «Πρωταθλητής» στα 25.000, το «Φως» στα 24.000, η «Goal News» στα 17.000, ο «Φίλαθλος» στα 9.000, το «Sportime» στα 8.000, η «Πράσινη» στα 6.500, η «Νέα Ωρα», το «Derby» και η «Γάτα» στα 4.000 – 4.500 φύλλα, η «Αθλητική Ηχώ» στα 3.300, η «Ενωση» στα 2.500 και η «Score Live» στα 1.500.

Στο σήμερα, με τα τελευταία διαθέσιμα μηνιαία στοιχεία να είναι του Δεκεμβρίου 2016, οι εφημερίδες πουλάνε κατά μέσο όρο 118.371 φύλλα ημερησίως: όσα πουλούσαν 30 χρόνια πριν μόνα τους τα «Νέα»! «Αυγή», «Λόγος» και «Ριζοσπάστης» είναι οι πρωινές με 6.000 φύλλα όλες μαζί, από απογευματινές σε 5ψήφιο αριθμό διατηρούνται μόνο τα «Νέα» με 17.000 φύλλα (και κοντά στο 10άρικο είναι η «Εφημερίδα των Συντακτών», η «Δημοκρατία» και το «Εθνος») ενώ οι εννέα αθλητικές εφημερίδες κινούνται πάνω κάτω από το όριο των 30.000 φύλλων με «Sportday», «Goal News», «Live Sport» και «Φως των Σπορ» στο +/- τάλιρο…
---
---
*

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

ΔΟΛ - βρέθηκαν και πάλι οι χρήσιμοι... απλήρωτοι !..

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Το συμπέρασμα από μια συνέλευση
Θα το κάνουν α λα MEGA:
Δεν πληρώνετε εσείς; Δουλειά εμείς!


Θα δουλεύουν, απλήρωτοι, έως την τελική σωτηρία
του Σταύρου Ψυχάρη και των δικών του ανθρώπων...

Με τη σύμφωνη γνώμη των προέδρων των σωματείων (ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ, ΕΤΗΠΤΑ), που παρευρίσκονταν στη συνέλευση των εργαζόμενων του Συγκροτήματος, οι απλήρωτοι εδώ και ένα πεντάμηνο εργαζόμενοι θα συνεχίσουν, μιμούμενοι τους άλλους απλήρωτους του MEGA, να βάζουν χρήματα στα ταμεία των τραπεζών...

Όσο υπάρχει χαρτί, λέει...

Όσο υπάρχουν ακόμη αφελείς να πιστεύουν ότι θα μπουν μπροστάρηδες για τα συμφέροντά τους οι διπλο-τριπλοθεσίτες του Συγκροτήματος, λέει κάποιος άλλος...

Σε κάθε περίπτωση η ικανότητα των διευθυντικών στελεχών σε κρίσιμες περιόδους αναδεικνύεται. Όπως η σημερινή. Κατάφεραν και συγκέντρωσαν ικανό αριθμό χρήσιμων... απλήρωτων, ώστε να συνεχίσει να δουλεύει απρόσκοπτα η μηχανή της... Ενημέρωσης του Έλληνα πολίτη...

Και με το δίκιο του να επαίρεται στο fb o "εκπρόσωπος" ότι: "Είμαστε όλοι εδώ, ορκισμένοι μέχρι την τελική νίκη...!"

Υ.Γ.: Κυρ-Σταύρο, μην ανησυχείς... τα παιδιά κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν... θα την βρουν τη λύση, χωρίς χρηματικό κόστος για σένα... μπορείς ήρεμα να απολαύσεις τον καφέ σου δίπλα στην ιστορική κολόνα του Da Capo...
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... η ΕΡΤ θα "φιλτράρει" τι θα μεταδίδει για την Χρυσή Αυγή ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Τσακνής: "Οι ομιλίες στελεχών της
Χρυσής Αυγής δεν θα μεταδίδονται ζωντανά"


Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το σημερινό άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών σχετικά με την μετάδοση ομιλίας της Χρυσής Αυγής από τη δημόσια τηλεόραση, ο Πρόεδρος της ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής τόνισε τα εξής:

«Η ΕΡΤ προσφάτως είχε αποστείλει ερώτημα στο ΕΣΡ σχετικά με το αν υποχρεούται ή όχι να μεταδίδει ομιλίες και εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής. Το ΕΣΡ αποφάσισε – όπως είναι γνωστό σε όλους, συμπεριλαμβανομένου και του συντάκτη του εν λόγω άρθρου – ότι βάσει του άρθρου 15 του Συντάγματος, η ΕΡΤ υποχρεούται να τηρεί αφ’ ενός την αρχή της αναλογικής ισότητας, αφ’ ετέρου δε, να μη μεταδίδει εκδηλώσεις ρατσισμού και ξενοφοβίας, νομικές έννοιες όμως , που όπως αναφέρει το κείμενο της απόφασης, “δεν έχουν τύχει ακόμα νομολογιακής επεξεργασίας και εξειδίκευσης”.

Ως εκ τούτου, η Διοίκηση της ΕΡΤ αποφασίζει:

1. Οι ομιλίες στελεχών της Χρυσής Αυγής δεν θα μεταδίδονται ζωντανά.
2 Συγκροτείται υπηρεσιακή επιτροπή, η οποία θα κρίνει το κατά πόσο το υλικό των μαγνητοσκοπήσεων είναι μεταδόσιμο ή όχι.

Για την ανεξαρτησία και την αδιάβλητη λειτουργία της επιτροπής εγγυώμαι ο ίδιος."

---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Ν. Μποζιονέλος για ΔΟΛ: "Πρόκειται για κακοδιαχείριση"...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
"Δώσε μου την "Ομάδα"
και διάβασε εσύ τα άλλα"
---
*

Μητσοτάκης: "ΔΟΛ - καλύτερα κλειστός, παρά με τον Τσίπρα"...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Επιτάφιος θρήνος:
Ο ΔΟΛ έπεσε υπέρ πίστεως και …ΝΔ


Του Γ. Λακόπουλου

Κλείνει ο ΔΟΛ; Αν κριθεί από το κείμενο που εμφανίστηκε στο κυριακάτικο «Βήμα» -και εμφανώς ΔΕΝ έχει γράψει ο ίδιος ο Σταύρος Ψυχάρης- προς κλείσιμο πάει. Η ανακοίνωση αναφέρεται σε αναστολή «εντός των ημερών». Έστω και αν κάποια από τα προσωπικά αντικείμενα του Ψυχάρη αφαιρέθηκαν ήδη από τον 5ο όροφο του κτιρίου της οδού Μιχαλακοπούλου 80, μοιάζει περισσότερο με έσχατο μέσο «ψυχαρικής» τακτικής για άσκηση πίεσης, παρά με οριστική κοινοποίηση κλεισίματος. Αλλά ες αύριον τα σπουδαία…

Ούτως ή άλλως, όμως, υπάρχει ένα ερώτημα. Γιατί ένας από τους δυο εκδοτικούς πυλώνες της χώρας εδώ και πολλές δεκαετίες έφτασε σ’ αυτό το σημείο; Υπάρχουν δυο εύκολες απαντήσεις.

Η μία υπάρχει στην ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε με την υπογραφή «Το Βήμα»- και όχι «ΔΟΛ»- περισσότερο σαν δημοσιογραφικό κείμενο παρά σαν πράξη της ιδιοκτησίας.

Φταίνε «οι πιστώτριες τράπεζες που αποφάσισαν να δεσμεύσουν -και δέσμευσαν- προς όφελός τους, έναντι των δανείων που έχουν χορηγήσει, κάθε έσοδο του Οργανισμού». Που «αδιαφόρησαν για την τύχη των 500 και πλέον εργαζομένων, οι οποίοι απλήρωτοι επί μήνες έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους προκειμένου να διασώσουν τις εκδόσεις και τα άλλα Μέσα του Οργανισμού» και «με τις σαράφικες επιλογές τους στραγγαλίζουν τις καταξιωμένες στη συνείδηση του ελληνικού λαού φωνές της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης και επιχειρούν να σβήσουν από τον εκδοτικό χάρτη τις σοβαρότερες εκφράσεις ορθολογισμού και εθνικού συμφέροντος».

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι «στην πραγματικότητα οι δύο εφημερίδες, που εκδίδονται από τη δεκαετία του ’20, φιμώνονται» και ότι «η διοίκηση του ΔΟΛ επιφυλάσσεται να αναπτύξει δημοσίως τα επιχειρήματά της σχετικά µε τη δίωξη του Οργανισμού».

Προκαλεί πάντως εντύπωση η κατάληξη: «Οι εργαζόμενοι, όλοι όσοι υπηρέτησαν και υπηρετούν τις αξίες της ακηδεμόνευτης δημοσιογραφίας, συνεχίζουν και θα συνεχίσουν, παρά τις αντιξοότητες, τον αγώνα για τη διάσωση του Οργανισμού, των ιστορικών εφημερίδων και των άλλων εκδόσεών του». Δηλαδή; Θα δείξει

Η άλλη εύκολη απάντηση είναι ότι φταίει ο Ψυχάρης -ίσως και ο Λαμπράκης- που του κληρονόμησε τον ΔΟΛ. Ο υπερ δανεισμός -όταν οι τραπεζικές πόρτες άνοιγαν με ένα τηλέφωνο-, το κακό μάνατζμεντ και η ανάθεση τα τελευταία χρόνια ρόλων σε πρόσωπα που δεν μπορούσαν να διεκπεραιώσουν-, οδήγησαν στο μοιραίο αποτέλεσμα. Ειδικά με την αλλαγή εκδοτικής γραμμής και την εγκατάλειψη της δημοκρατικής παράταξης υπέρ της Δεξιάς, ο ΔΟΛ άφησε το κοινό του και άλλαξε φυσιογνωμία.

Έτσι κι αλλιώς όταν μια επιχείρηση δεν μπορεί να πληρώσει τα δάνειά της και το προσωπικό της κλείνει. Δεν είναι τραπεζικό κριτήριο ότι έτσι «θα υποβαθμιστούν αξίες του αστικού μεταπολεμικού συστήματος και θα καταρρεύσουν βασικές εστίες των Γραµµάτων, της Τέχνης και του Πολιτισμού», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Βήματος

Προφανώς ο σημερινός ιδιοκτήτης του ΔΟΛ έχει τις ευθύνες του εκ της θέσης του και των επιλογών του. Και φυσικά είναι υπόλογος έναντι των δανειστών, του προσωπικού και των κρατικών αρχών για οτιδήποτε τον αφορά - και είναι πολλά. Αλλά ο ίδιος είχε λόγο να επιδιώξει τη διάσωση και να θυσιάσει πολλά γι’ αυτό. Όχι για να κερδίσει κάτι - ήδη έγινε αρκετά πλούσιος από τον ΔΟΛ. Αλλά γιατί είναι προσωπικά ταυτισμένος με το Συγκρότημα, έχει νοοτροπία επικράτησης και επιπλέον χρειάζεται τις εφημερίδες ως ασπίδα.

Εύκολα μπορεί να πέσει το ανάθεμα στον Ψυχάρη - αλλά δεν αποτελεί εξήγηση για όσα έγιναν το τελευταίο διάστημα. Όσοι ξέρουν πρόσωπα και πράγματα επιμένουν ότι τα τελευταία χρόνια «δεν υπάρχει Ψυχάρης». Για λόγους που είναι γνωστοί. Δεν κάνει ο ίδιος τις επαφές με πολιτικούς, τραπεζίτες και οικονομικούς παράγοντες, δεν διοικεί ο ίδιος την επιχείρηση, δεν διευθύνει τις εφημερίδες, δεν έχει επαφή με τους εργαζόμενους και εικόνα για την κατάσταση, δεν διαμορφώνει καν τη "γραμμή".

Προφανώς γι’ αυτό δεν αντιλήφθηκε εγκαίρως ότι ο ΔΟΛ χρεοκόπησε πρώτα δημοσιογραφικά -χάνοντας κυκλοφορία επειδή άλλαξε στρατόπεδο και οι εφημερίδες του δεν ήταν πια κεντροαριστερές - και μετά οικονομικά. Πρώτα ηττήθηκε ως εκδοτικός φορέας με συγκεκριμένο ιστορικό φορτίο και μετά έχασε την πολιτική ισχύ του.

Αυτό συνέβη γιατί κάποιοι εκμεταλλεύθηκαν τη φυσική αδυναμία και τα διαχειριστικά προβλήματα του Ψυχάρη και πρόσδεσαν τις εφημερίδες στο άρμα του Σαμαρά και μετά του Μητσοτάκη ανοίγοντας μέτωπο με τον Τσίπρα προς τον οποίο κατευθύνονταν οι αναγνώστες τους. Αντί να τους ακολουθήσουν, τους επιτιμούσαν.

Μια συγκεκριμένη αρθρογραφία τα σηματοδότησε όλα αυτά -με χολερικό τρόπο ενίοτε- ως αψευδής μάρτυρας. Έτσι ολοκληρώθηκε η ζημιά που είχαν ήδη επιφέρει οι «μαρμαράδες» -που έλεγε ο Νίκος Νικολάου- όταν αποδυνάμωναν διαδοχικά τις δυο εφημερίδες από την σπιρτάδα του ρεπορτάζ, υπέρ των… τεχνικών «αναβαθμίσεων».

Ήταν το στρατηγικό λάθος που δεν έπρεπε να γίνει. Και προφανώς αυτό συνειδητοποίησε -πολύ καθυστερημένα- ο Ψυχάρης με την απόπειρα να φέρει πίσω τον άνθρωπό του -προτού πολιτευτεί- Βασ. Μουλόπουλο. Για να συμβεί το αδιανόητο - απόδειξη πόσο είχε χάσει τον έλεγχο: συνάντησε …αντιστάσεις από τους ίδιους που τον παρέσυραν στον φιλονεοδημοκρατικό όλεθρο. Στο μαγαζί του διασύρονταν αυτός, που ο ίδιος είχε καλέσει να συνδράμει!

Η ΝΔ και οι φίλοι της βρήκαν από τα ρούχα τους. Είχαν φτάσει στο σημείο να εκλαμβάνουν τον ΔΟΛ ως σταθερό προγεφύρωμα τη Δεξιάς και ως «μίασμα» ότι προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Που να τα περιμένει παλαιότερα αυτά ο Ψυχάρης όταν κανάκευε Βρούτους…

Αυτές οι αντιστάσεις επεκτάθηκαν, όπως λένε οι γνωρίζοντες, και στις τελευταίες απόπειρες διάσωσης. Κάποιοι προέβαλαν την επιχειρούμενη διάσωση ως … "σχέδιο άλωσης του Τύπου" από τον Τσίπρα. Τα είπε άλλωστε και ο ίδιος Μητσοτάκης στη Βουλή - σαν να του έπεφτα λόγος για τις επιλογές ενός ιδιώτη. Και ακολούθησαν, ως ηχώ του, η Φώφη και ο Σταύρος. Α, είχε προηγηθεί ο απαραίτητος Βενιζέλος που έχει πλέον ψυχολογία: εναντίον του Τσίπρα νάναι κι ό,τι νάναι…

Για να μην κρυβόμαστε πίσω από τον Μουλόπουλό μας. Για πολλά έχει ευθύνη έχει ο Ψυχάρης. Αλλά το λουκέτο δεν σχετίζεται με την αδυναμία να βρεθεί λύση επιβίωσης. Επιβάλλεται από συγκεκριμένους κύκλους για έναν, ανομολόγητο αλλά εμφανή, λόγο: μην χαθεί ο ΔΟΛ, ως υποστήριγμα της ΝΔ. Το δόγμα είναι: καλύτερα να κλείσει, παρά να πάει με τον Τσίπρα.

Με άλλα λόγια οι -δύσκολες ούτως ή άλλως- λύσεις της επιβίωσης που εξετάσθηκαν για να ανακουφίσουν τους εργαζόμενους, τορπιλίσθηκαν από όσους είχαν οδηγήσει τον ΔΟΛ στο στρατόπεδο της Δεξιάς εκμεταλλευόμενοι την προσωπική αδυναμία του Ψυχάρη. Οι ίδιοι προκειμένου να επιστρέψει στο φυσικό -αντιδεξιό προφανώς- χώρο του, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να τινάξουν στον αέρα τις απόπειρες συνέχισης της έκδοσης των εφημερίδων του. Με κυνισμό και αλλαζονεία. Εστω και αν το πίστευαν υπονόμευσαν το μέλλον των εργαζόμενων.

Το σκηνικό θυμίζει λίγο την άλωση -αφού χρησιμοποιείται ο όρος- της Κωνσταντινούπολης: “Κάλλιο ειδέναι φακιόλιον Τούρκικον παρά καλύπτραν λατινικήν”. Καλύτερα να κλείσει, παρά να τον χάσει ο Κυριάκος.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ όταν του ζητήθηκε προ ημερών μια δήλωση υποστήριξης έστειλε ένα κείμενο το οποίο ήταν αδύνατο να δημοσιευτεί, καθώς κρεμούσε στο τσιγκέλι τον Ψυχάρη.

Ακόμη και στο περιθώριο συνέλευσης των εργαζομένων ακούσθηκε η ανατριχιαστική εκτίμηση: “Ο Μητσοτάκης δεν θα δεχθεί τέτοια λύση”. Δηλαδή δεν θα δεχθεί τη συνέχιση της απασχόλησης των εργαζομένων, αν πρόκειται να μην τον υποστηρίζει ο ΔΟΛ;

Δεν ξέρουμε αν ο ίδιος ο Κυριάκος έχει πράγματι τέτοιου είδους εμπλοκή -πέραν των όσων είπε στη Βουλή- ή απλώς κάποιοι λειτουργούν ως κολαούζοι του -όπως εμφανίζονται. Μητσοτακικότεροι του Μητσοτάκη, εναντιώθηκαν σε λύσεις που θα σήμαιναν αλλαγή γραμμής, δηλαδή επάνοδο στην παραδοσιακή γραμμή του ΔΟΛ κατά τη Δεξιάς , ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις επιβίωσης.

Από όσους είχαν εμπλοκή στο παρασκήνιο -η οικογένεια του Ψυχάρη και πρόσωπα που τον επηρεάζουν -λέγεται ότι μόνο ο Αντώνης Καρακούσης πάσχισε ειλικρινά να βρεθεί λύση που διασώζει το ψωμί των εργαζόμενων. Προσπάθησε επίσης και ο Παν. Λάμψιας που φορτώθηκε την ευθύνη να βγαίνουν τα ΝΕΑ κανονικά -μετά την παραίτηση του τελευταίου διευθυντή, επί των ημερών του οποίου άδειασε η εφημερίδα από στελέχη.

Στην πραγματικότητά παίχτηκαν πολιτικά παιχνίδια και ο ΔΟΛ υπήρξε θύμα τους. Παιχνίδια υπέρ της ΝΔ. Η ειδικευόμενη σε θέματα ΜΜΕ ιστοσελίδα “ Ενημέρωση 24” ανέφερε χαρακτηριστικά. “Γιατί διευθυντικά στελέχη, αρχισυντάκτες και μεγαλόσχημοι δημοσιογράφοι του ΔΟΛ έκριναν ότι είναι καλύτερο να κλείσει το μαγαζί και εργάστηκαν σε αυτή την κατεύθυνση από το να δώσει λύση η κυβέρνηση ή να το αναλάβει ο Σαββίδης; Όταν γίνονταν συζητήσεις για να περάσει και επίσημα ο ΔΟΛ (γιατί ανεπίσημα είχε περάσει εδώ και καιρό) στη σφαίρα επιρροής της δεξιάς παράταξης (βλ. Αλαφούζος) γιατί δεν αντέδρασε κανείς;”

Υπάρχουν και άλλα ερωτήματα. Αν ήταν δυνατόν να συστήνονται εξεταστικές επιτροπές και υποθέσεις του Τύπου θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον μια Επιτροπή Ηθικής Τάξης για τον ΔΟΛ. Για να βάλει το δάκτυλο επί τον τύπον τον ήλων και τον κάθε τζαναμπέτη στη θέση του.
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... MME - διάφορα, αλλά όχι αδιάφορα - 30/1 ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Έκτακτη γενική συνέλευση για ΣΚΑΪ

Σε έκτακτη γενική συνέλευση καλεί τους μετόχους της η Ειδήσεις Ντοτ Κομ (ΣΚΑΪ) στις 4 Φεβρουαρίου για την παροχή άδειας ως προς την υπογραφή συμβάσεων και εξουσιοδότησης για τη συμμετοχή σε γενικές συνελεύσεις θυγατρικών ή συνδεδεμένων εταιρειών.
---
Άρθρο Καπάκου κατά Ταγματάρχη για ΕΡΤ

Τρεις μήνες μετά την αποπομπή του γενικού διευθυντή ειδήσεων Σταύρου Καπάκου, ο δημοσιογράφος με παρέμβαση του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» δίνει «11+1 απαντήσεις» στον διευθύνοντα σύμβουλο Λάμπη Ταγματάρχη. Μεταξύ άλλων σημειώνει πως βασική τους διαφωνία ήταν το ποιος θα είναι παρουσιαστής ειδήσεων. Σχετικά με τη θητεία του δηλώνει πως είχε λάβει διαβεβαιώσεις από τον βασικό μέτοχο της ΕΡΤ πως θα έχει πλήρως την ευθύνη της ενημέρωσης και ο Λ. Ταγματάρχης θα ασκεί διοίκηση, κάτι που δεν τηρήθηκε. Αναφέρει μάλιστα πως ο διευθύνων σύμβουλος μετέτρεψε την 3ετή σύμβασή του σε μονοετή.
---
Αποχώρησε από τα «Νέα»

ο Δημοσθένης Κούρτοβικ

Σταμάτησε τη συνεργασία του με τα «Νέα» ο Δημοσθένης Κούρτοβικ. Από την εφημερίδα αποχώρησε και ο Μιχάλης Τσιντσίνης, που είχε την επιμέλεια της στήλης «Αγιογραφίες».
---
Η Μισέλ Ασημακοπούλου

συνομιλήτρια του ΕΣΡ

Η Μισέλ Ασημακοπούλου, αρμόδια τομεάρχης της ΝΔ για τα ΜΜΕ, θα είναι ο «σύνδεσμος» επικοινωνίας ανάμεσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στο ΕΣΡ για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Στην απάντηση που έστειλε η ΝΔ στο ΕΣΡ δήλωσε πως η θέση της στο θέμα των αδειών είναι η πλήρης αξιοποίηση του φάσματος των συχνοτήτων.
---
Προς Παραπολιτικά FM ο Γ. Τράγκας

Προς το σταθμό Παραπολιτικά FM οδεύει, σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιώργος Τράγκας ο οποίος μετά από 10 χρόνια παρουσίας στο Real FM, δεν ανανέωσε το συμβόλαιο του με το ραδιοφωνικό σταθμό. Στην περίπτωση που οι δυο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία ο σταθμός του Γ. Κουρτάκη αναμένεται να ισχυροποιηθεί. Τη θέση του Γ. Τράγκα στην πρωινή ζώνη του Real FM θα πάρει ο Νίκος Στραβελάκης (08.00-10.00), και νέο πρόσωπο στο πρόγραμμα είναι ο Πέτρος Κωστόπουλος (15.30-17.00).
---
Αλλαγές στην “Εφημερίδα των Συντακτών”

Με αλλαγές κυκλοφορεί σήμερα η “Εφημερίδα των Συντακτών”. Η άποψη της εφημερίδας μετακινήθηκε στην τελευταία σελίδα μαζί με το άρθρο του Γιώργου Σταματόπουλου και το σκίτσο του Νίκου Σβέρκου. Στη δεύτερη σελίδα ο Δημήτρης Τρίμης “σταχυολογεί” από τον Τύπο της χθεσινής μέρας, ενώ επανήλθε στο κέντρο της εφημερίδας το πολιτιστικό ένθετο. Συνολικά η εφημερίδα κυκλοφορεί με 56 σελίδες.

---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... εφημερίδες - πρωτοσέλιδα - 30/1 ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

Ποιοι παίζουν πάλι με τη φωτιά
Πού το πάνε οι Τούρκοι
Τρύπα 10 δισ. ευρώ ρουφάει τις συντάξεις
Θέατρο προκλήσεων στο Αιγαίο
Ξέρω τα μυστικά του θησαυρού
Καραγκιοιζιλίκια των Τούρκων στα Ίμια. Ναύαρχοι και στρατηγοί πήγαν εκδρομή και έβγαλαν φωτογραφίες!
Εχθρός προ των πυλών
---
*

... η δεινοπαθούσα τάξις των εκδοτών ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Εκδότης, με άνοιγμα 20 εκ. ευρώ,
φοβάται τη δέσμευση των λογαριασμών του


Πλέον ζει με λιγότερα από 15 χιλιάδες ευρώ το μήνα…

Εκδότης πρώτης γραμμής… ξυπνάει και κοιμάται με την αγωνία της δέσμευσης των λογαριασμών του!

Το άνοιγμα που έχει αγγίζει τα 20 εκ ευρώ… ενώ συνδυαστικά με τις επιταγές που σκάνε σαν βεγγαλικά το Πάσχα… φοβάται ότι οι τράπεζες, αργά ή γρήγορα θα του μπλοκάρουν τους λογαριασμούς.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο εν λόγω εκδότης φέρεται να αντιμετωπίζει – εκτός από την εταιρία του, και ίδιος οικονομικά ζόρια, αφού έχει αναγκαστεί να ρίξει το επίπεδο ζωής του κάτω από τις 15.000 ευρώ μηνιαίως!

Ωστόσο το πρώτο του μέλημα είναι να βρει επενδυτή για το συγκρότημα, μιας και ο ίδιος προσωπικά θα τη βρει την άκρη…
---
---
*

... να περάσει ο ΔΟΛ στα χέρια των εργαζομένων ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Εξόκειλε η ναυαρχίδα του ελληνικού Τύπου
ή η… ναυαρχίδα της διαπλοκής
– Να περάσει στους εργαζόμενους…


Το λουκέτο βέβαια στο «Βήμα», στα «Νέα», στο «in.gr» και στο «Βήμα FM», θα το πληρώσουν ακριβά οι εργαζόμενοι και εκεί πρέπει να δοθεί το βάρος και η προσοχή. Τι μπορεί όμως να γίνει; Διαβάζουμε ότι τη Δευτέρα το πρωί «έχει προγραμματισθεί σύσκεψη στην ΕΣΗΕΑ για το θέμα αναστολής λειτουργίας των Μέσων του ΔΟΛ ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη όλων των εργαζόμενων στον Οργανισμό». Βασικό ζήτημα θα είναι τα απλήρωτα δεδουλευμένα και οι αποζημιώσεις, αλλά και η επιβίωση των εφημερίδων.


Ας δουν λοιπόν τι θα κάνουν και οι εργαζόμενοι κι ας βγουν μπροστά με εφικτά και «οραματικά» αιτήματα, όπως :
  • να περάσει ο ΔΟΛ στα χέρια των εργαζομένων
  • για τα δεδουλευμένα και τα χρέη να κατασχεθούν περιουσιακά στοιχεία των μετόχων του ΔΟΛ
  • να διεκδικήσουν χρηματοδότηση από τις τράπεζες υπέρ μίας νέας συνεταιριστικής επιχείρησης όλων των εργαζομένων και
  • να κληθούν από τον εισαγγελέα για κακοδιαχείριση όλοι οι εμπλεκόμενοι και όσοι φυσικά δάνειζαν στον Ψυχάρη «αέρα πατέρα», με τις ανάλογες ίσως μίζες…
Το κλίμα όμως δεν είναι θετικό σε μία κοινωνία που προσπαθεί να κλείσει τις πληγές της. Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγουν μπροστά και να επιχειρήσουν να πείσουν με τις προτάσεις τους. Μπορούν; Εχουν αυτή τη διάθεση και σκεπτικό; Επ αυτού λοιπόν να γίνουν ορισμένες επισημάνσεις.

Μεγάλο ρόλο
θα παίξουν τα σωματεία ιδίως η ΕΣΗΕΑ. Ποιες οι διαθέσεις των συνδικαλιστών; Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι στον ΔΟΛ και με τη δική τους καθοριστική ψήφο στην ΕΣΗΕΑ διαμόρφωσαν συσχετισμούς και συνδικαλιστικές στρατηγικές και διαθέσεις και τώρα θα εισπράξουν τις επιλογές τους. Ανάλογα και από την κοινωνία θα εισπράξουν αυτό που έσπειρε χρόνια το συγκρότημα: στήριξη στις μνημιονιακές δυνάμεις και πολιτικές, την ταύτιση με την αστική, ελληνικού εργολαβικού, μεταπρατικού και δημαγωγικού τύπου, διακυβέρνηση που νοιαζόταν μόνο για την άλωση των δημόσιων οικονομικών και αγαθών, τον άκριτο ευρωπαισμό που σήμερα εκπροσωπούν γελοία και επικίνδυνα πρόσωπα όπως ο Σόιμπλε, ο Γιούνκερ, ο Ταγιάνι κ.α. και φυσικά τον ελιτισμό και την λοιδορία που εξέφραζε έναντι των… λαϊκών ζητημάτων και διεκδικήσεων.

Μπορεί να ακούγονται λίγο στρυφνά όλα αυτά, αλλά στην πραγματική κοινωνία, ο πολύς ο κόσμος κουνάει το κεφάλι του ή απλά το γυρίζει αλλού. Είναι κακό όταν κλείνει ένα σχολείο, μία βιβλιοθήκη, ένα μέσο ενημέρωσης, ένα θέατρο. Αλλά ο πολιτισμός δεν μπαίνει σε παύση. Αντίθετα στα δύσκολα δείχνει την ποιότητα του ή την αδυναμία του. Έτσι λοιπόν ενημέρωση θα υπάρξει και μετά τον ΔΟΛ, όπως υπάρχει και μετά την Ελευθεροτυπία και το ALTER ή τον Αγγελιοφόρο και το κλείσιμο της ΕΡΤ, που κάτι φαιδροί σαν τον Πρετεντέρη και τον Καψή σχεδόν πανηγύριζαν. Το πως υπάρχει είναι το ζητούμενο…

Το θέμα σήμερα είναι ότι 500 ακόμη εργαζόμενοι κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι.Αυτό είναι το σημαντικό και πρέπει να πιεσθεί η κυβέρνηση να αναζητήσει λύσεις όπως και για άλλα ανοιχτά μέτωπα στο χώρο της ενημέρωσης όπως οι απλήρωτοι εργαζόμενοι στη "Μακεδονία"….

ΔΟΛια παιχνίδια…

Όμως βλέπουμε ότι ο ΔΟΛ ακόμα και τώρα που ψυχομαχεί, επιμένει στο ίδιο πολιτικό παιχνίδι και μιλά για φίμωση και στραγγαλισμό που εμμέσως χρεώνει στον ΣΥΡΙΖΑ, που υποτίθεται έστειλε τον Μουλόπουλο να… βοηθήσει ενώ ο Μητσοτάκης αρνήθηκε να δει τους εργαζόμενους. Επίσης με στόμφο, ενδεικτικό της αλαζονείας και μεγαλομανίας του συγκροτήματος, τονίζει πως αν κλείσουν το «Βήµα» και τα «Νέα» θα υποβαθμιστούν αξίες του αστικού μεταπολεμικού συστήματος». Ποιανού συστήματος, ορέ ντερπεντέρηδες; Του συστήματος που έχει κατακλέψει τη χώρα, που την οδήγησε στην πτώχευση και την ξεπούλησε δεκάδες φορές στους διεθνείς τοκογλύφους και εσείς με νύχια και δόντια στηρίζατε;

Η αθάνατη υπερφίαλη και προκλητικότητα του ΔΟΛ συνεχίζεται… επιπλήττοντας τις «πιστώτριες τράπεζες, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς και Eurobank» που αποφάσισαν την ένταξη του Οργανισμού σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Οπως μας εξηγεί ο… επιτελάρχης του ΔΟΛ οι «διοικούντες τις τέσσερις τράπεζες, χωρίς καμία αίσθηση ιστορικότητας και δημοκρατικής ευθύνης, αγνοούν ότι με τις σαράφικες επιλογές τους στραγγαλίζουν τις καταξιωμένες στη συνείδηση του ελληνικού λαού φωνές της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης και επιχειρούν να σβήσουν από τον εκδοτικό χάρτη τις σοβαρότερες εκφράσεις ορθολογισμού και εθνικού συμφέροντος».

Φυσικά δεν θα υπερασπιστούμε τους τοκογλύφους των τραπεζών, όμως εσείς οι ΔΟΛιοι πότε γίνατε «ευρύτερη δημοκρατική παράταξη», εσείς ω φίλοι κολλητοί του Βενιζέλου, της Ντόρας, του Σημίτη και του Σαμαρά, του Κούλη και της Φώφης; Είναι ευρύτερη δημοκρατική παράταξη οι αρπάχτρες εργολάβοι του δημοσίου, οι διαπλεκόμενοι, οι μεγαλομεγαρίσιοι του Κολωνακίου; Απο πότε η βαρβάτη νεοφιλελέ κεντροδεξιά και η συντηρητική δεξιά της διαπλοκής και της ρεμούλας, έγιναν ευρύτερη δημοκρατική παράταξη;

Να περάσει ο ΔΟΛ στα χέρια των εργαζομένων…

Η απάντηση έρχεται από την Λώρη Κέζα πρώην αρθρογράφο του «Βήματος» που αναφέρεται στις σχέσεις του ΔΟΛ με τους σαράφηδες των τραπεζών. «Νόμιζαν ορισμένοι ότι επειδή τρώνε και πίνουν με τους τραπεζίτες, γίνονται φιλαράκια τους. Καμάρωναν για τις γνωριμίες τους, επαίρονταν για την πρόσβαση που έχουν «στο σύστημα». Επέτρεψαν σε συντάκτες να μπουν στα μισθολόγια των τραπεζών, επέτρεψαν ή ανέχτηκαν, το ίδιο είναι. Μικρή πόλη, όλοι ξέρουμε» τονίζει και σημειώνει πως «το Βήμα έχασε την αξιοπιστία του λιβανίζοντας ένα στρεβλό τραπεζικό σύστημα. Και η στρέβλωση κατάπιε την εφημερίδα».

Το «όλοι ξέρουμε» κ. Κέζα δεν ισχύει. Το «όλοι ξέρετε και δεν μας λέτε» ισχύει. Ποιοι λοιπόν είναι στα μισθολόγια των τραπεζών; Ποιοι έτρωγαν και έπιναν με τους τραπεζίτες; Είναι μήπως οι μίζες που λέγαμε; Η ιστορία του ΔΟΛ είναι δόλια και βρωμάει όπως βρωμάει το παλιό πολιτικό σύστημα ΝΔ- ΠΑΣΟΚ που σήμερα μαζί με ΔΝΤ και δανειστές έχουν λυσσάξει να ανδραποδίσουν και να καταποντίσουν τη χώρα.

  • Ναι ο ΔΟΛ να σωθεί υπέρ των εργαζομένων και του δικαιώματος της ενημέρωσης.
  • Ναι να σωθεί μέσα από συλλογικές, θεσμικές, ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες.
  • Ναι να σωθεί αφού αποδοθούν ευθύνες για τα θαλασσοδάνεια και την κακοδιαχείριση.
Φ.
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*