Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

... οι επιθέσεις σε όλο τον κλάδο ...

*
Financial Crimes
***
*
Τελικά οι απολύσεις

έφτασαν τις 25 στον ΔΟΛ

Καλύτερα για να είμαστε ακριβείς 12 περίπου ήταν οι "οικιοθελείς" αποχωρήσεις και άλλες 13 περίπου οι "στεγνές" απολύσεις. Ανάμεσα τους όπως αναφέραμε, του Χρήστου Μαϊδη πρόεδρου της ΕΠΠΗΤ (το αντίστοιχο της ΕΠΗΕΑ για τον περιοδική Τύπο) και μέλους της εργασιακής επιτροπής του ΔΟΛ, του Μιχάλη Πρωτολάτη, στελέχους των οικονομικών υπηρεσιών του ΔΟΛ (με φιλεργατική τονίζουμε στάση), αλλά και συναδέλφων απο το διοικητικό προσωπικό καθώς επίσης και δημοσιογράφους απο το ΒΗΜΑ. Στις "οικιοθελείς" αποχωρήσεις ακούσαμε (χωρίς να μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε) για αποχώρηση του κ. Τσαλαπάτη, της κας Νταουντάκη καθώς επίσης και του κ. Καψή.
.
Η Διεύθυνση του ΔΟΛ δηλώνει ότι απο Δευτέρα θα επανέλθει είτε με νέο πακέτο 25 απολύσεων, είτε με πρόγραμμα περικοπείς στους μισθούς, είτε και τα δύο.

.
Στον "Πήγασο", απο την άλλη, συνεχίζονται οι πολιτικές και συνδικαλιστικές εκκαθαρίσεις απο τους πρώην "αριστερούς" και νυν διευθυντάδες του Μπομπολέικου. Σήμερα σειρά είχαν τέσσερις συνάδελφοι απο το ΕΘΝΟΣ ανάμεσα τους και η Σοφία Στυλιανού υποψήφια με τους Financial Crimes στις τελευταιες εκλογές.
.
Στην Ελευθεροτυπία ακόμη απλήρωτοι, παρά τις επίμονες προσπάθειες του Διευθντή, που αμάσητες τις επαναλάμβαναν διάφοροι συνάδελφοι ότι το δάνειο θα το πάρουν την Παρασκευή (σήμερα δηλαδή).

.
Στην ΕΡΤ την Τρίτη 4 Οκτώβρη, το ΔΣ της ΕΡΤ ΑΕ έχει στην ημερήσια διάταξη το κλείσιμο της ΕΤ1, της Ραδιοτηλεόρασης και του 958.
.
Στο ΑΛΤΕΡ ξανά τα ίδια.
.
Φταίμε εμείς που λέμε ότι αυτό που χρειάζεται είναι να κλείσουν απεργιακά όλες οι εφημερίδες, τα κανάλια και τα ραδιόφωνα για ένα μήνα; Μόνο έτσι μπορούμε να τσακίσουμε τα αφεντικά και θα γλυτώσουμε και την κοινωνία (έστω και για ένα μήνα) από τη βάσανο της "αντικειμενικής" τους ενημέρωσης.

---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
* 

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

... ΕΤΗΠΤΑ: "Δεν μας αφορούν οι άλλοι εργαζόμενοι" !!!

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Ντροπή σας ...
*
Και πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι της ανακοίνωσης των συνεργαζόμενων σωματείων στα ΜΜΕ, η πρόθυμη κυβερνητική πλειοψηφία της ΕΤΗΠΤΑ έκανε το θαύμα της !!!

Με ψήφους οκτώ (8) έναντι των τριών (3) της "Ανασυγκρότησης" η ομάδα των Θεοχάρη - Μυλωνά απέρριψε τη συμμετοχή της στην προτεινόμενη απεργία της Τετάρτης, 5 Οκτωβρίου, για να στηριχθούν τα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων μας στη δημόσια ραδιοτηλεόραση (ΕΡΤ) και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το σκεπτικό ήταν ότι δεν "αφορούν" την ΕΤΗΠΤΑ οι διεκδικήσεις πέραν των χώρων της προεκτύπωσης και των πιεστηρίων !!!

Για τέτοια αλληλεγγύη μιλάμε ...

Ντροπή σας ...
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

... "Μαζί με τους εργαζόμενους όλης της χώρας ..." ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Να μην μείνουμε στις αποφάσεις ...
*
Παρότι το παρελθόν ουδεμία εγγύηση προοιωνίζεται για τα μελλούμενα,  η σύσκεψη των σωματείων και οι αποφάσεις που πάρθηκαν δίνουν ελπίδα ότι κάτι αρχίζει να κινείται στο χώρο των ΜΜΕ.

Μπορούμε συνάδελφοι - μπορούμε να αναστρέψουμε την κατάσταση.

Μαζί με τους εργαζόμενους όλης της χώρας - μ' όλους εμάς - χωρίς αποκλεισμούς ...
*

  
ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ


28 Σεπτεμβρίου 2011
ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ


  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2011

Η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, συνεδρίασε αμέσως μετά την εκλογή του νέου Προεδρείου του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, σε μια προσπάθεια ευρύτερου συντονισμού και άμεσης δράσης, απέναντι στις συνεχιζόμενες πολύμορφες κινήσεις των εργοδοτών –σε συνεργασία με την κυβέρνηση– να αποδομήσουν κάθε εργασιακό και ασφαλιστικό μας δικαίωμα.
Μαζί με τους εργαζόμενους όλης της χώρας αντιτάσσουμε την οργανωμένη, μεθοδική και συνεχή μας αντίσταση.
Σε αυτή την κατεύθυνση αποφασίστηκαν:
  • Να συντονιστούν οι Ενώσεις σε όλα τα επίπεδα για την υπογραφή ΣΣΕ με κοινές δράσεις και διεκδικήσεις για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής μας θέσης.
  • Να εισηγηθούν την πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων την Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων μας στη δημόσια ραδιοτηλεόραση (ΕΡΤ) και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
  • Να αναληφθούν πρωτοβουλίες από τα σωματεία για την προστασία όσων συναδέλφων δεν μπορούν να πληρώσουν τα κυβερνητικά χαράτσια που επιβάλλονται χωρίς καμιά λογική και διάκριση σε άνεργους, χαμηλόμισθους, απλήρωτους, χαμηλοσυνταξιούχους ή απασχολούμενους με «τη γαλέρα» των ΔΠΥ, που υποχρεώνονται, ήδη να καταβάλλουν οι ίδιοι, πέρα από τα άλλα, και το ΦΠΑ ανείσπρακτων αποδείξεων.
  • Ο συντονισμός για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του Διασωματειακού, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τις γενικότερες αγωνιστικές δράσεις των εργαζομένων, θα ενταθεί και θα λάβει συγκεκριμένο πρόγραμμα κινήσεων, στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Στους εκβιασμούς και στην τρομοκρατία τους, οφείλουμε σύσσωμοι να αντιτάξουμε την αγωνιστικότητά μας μέχρι τέλους. Κανένας μόνος του στην κρίση.
 
ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΤΑ Μ.Μ.Ε.
---
*


Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

... για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στα ΜΜΕ ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
... με αφορμή ...
*
Η ΕΣΗΕΑ ΚΑΛΕΣΕ ΤΙΣ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ
ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΝΕΩΝ Σ.Σ.Ε.
*
27 Σεπτεμβρίου 2011

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και σύμφωνα με τον προγραμματισμό της δράσης του, έθεσε στις προτεραιότητές του την υπογραφή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Για τον σκοπό αυτό απέστειλε επιστολές – προσκλήσεις προς τις εργοδοτικές οργανώσεις του Κλάδου, την ΕΙΗΕΑ, την ΕΙΤΗΣΕΕ, την ΕΙΙΡΑ και τη διοίκηση της ΕΡΤ Α.Ε., και τις καλεί άμεσα για την έναρξη των σχετικών διαπραγματεύσεων και την τελική υπογραφή των ΣΣΕ.
---
... για μια ενιαία στάση ...
*
... ΝΑ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ για μια ενιαία αντιμετώπιση του προβλήματος ...

... ΤΩΡΑ είναι η ευκαιρία να αναδείξουμε ένα ενιαίο μέτωπο διεκδίκησης και αντίστασης ...

... Συνάδελφοι,

... ΓΙΑΤΙ δεν μπορεί να υπάρξει μια συντονισμένη ενέργεια τέτοια ώστε να υπάρξει ΕΝΙΑΙΑ κατάθεση επιστολής - πρόσκλησης στην ΕΙΗΕΑ και στις άλλες εργοδοτικές ενώσεις για την υπογραφή των επιμέρους Σ.Σ.Ε.;

... ΠΟΙΟΣ ή ΠΟΙΟΙ δεν το θέλουν;

... ΤΟΛΜΗΣΤΕ, λοιπόν, και σίγουρα θα έχετε όλους τους εργαζόμενους στο πλευρό σας ...

... ΟΧΙ στα σφάλματα του παρελθόντος ...

... ΝΑΙ στο ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΥΠΟΥ ...

---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

... όχι άλλες δικαιολογίες - ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΥΠΟΥ τώρα ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Να οργανωθούμε, συνάδελφοι
*
Μετά από τετράμηνη δυστοκία επιτέλους η ΕΣΗΕΑ απέκτησε προεδρείο.

Η εξέλιξη αυτή συνέπεσε με μια νέα θύελλα μέτρων ενάντια στους εργαζόμενους, που επέβαλε η τρόικα και υλοποιεί η πρόθυμη κυβερνητική πλειοψηφία με τους συμμάχους της.

Ο χώρος των ΜΜΕ έχει μετατραπεί σε ένα πεδίο άσκησης των πάσης φύσεως εργοδοτών σ' ό,τι έχει περιγραφεί ως εργασιακός μεσαίωνας ...

Οι εργαζόμενοι - όσοι ακόμη ασκούν αυτό το δικαίωμα - δεν βρίσκονται και στην καλύτερη δυνατή ψυχολογική κατάσταση.

Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν στέκονται στο ύψος των περιστάσεων.

Με αφορμή, λοιπόν, το νέο σχήμα της Ακαδημίας, ας κάνουμε ακόμη μια προσπάθεια να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί ...

Είναι γνωστό σ' όλους μας ότι ελιτίστικες και "αρχηγικές" πρακτικές του παρελθόντος, όχι μόνον δεν βοήθησαν κανέναν, αλλά αντίθετα έχουν στείλει εκατοντάδες συναδέλφους στην ανεργία και στην εξαθλίωση ...

Γνωρίζοντας όμως τις προσωπικές διαδρομές τους στον συνδικαλιστικό χώρο, έχουμε βάσιμες ελπίδες ότι το νέο σχήμα θα επιχειρήσει μια δυναμική επανεκκίνηση, ικανή να δώσει ώθηση σ' όλο το χώρο.

Όλοι μαζί - τεχνικοί, δημοσιογράφοι, διοικητικοί - να σκύψουμε και να αφουγκραστούμε τις κραυγές που ζητούν μια ΕΝΙΑΙΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ...

Μια ΕΝΙΑΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ της ανάλγητης εργοδοσίας ...

Τώρα είναι η ευκαιρία για το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΥΠΟΥ !!!

Οι καιροί ου μενετοί ...
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

... Όχι για τα ομόλογα - Πρόεδρος στην ΕΣΗΕΑ ο Τρίμης ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Όχι στην ανταλλαγή ομολόγων
*
Με ψήφους 5-2 το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ δεν θα λάβει μέρος στην ανταλλαγή ομολόγων.
*
Επιτέλους πρόεδρος στην ΕΣΗΕΑ
*
Νέος πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ ο Δημήτρης Τρίμης με γραμματέα τη Μαρία Αντωνιάδου.

Αναλυτικά:

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ συγκροτήθηκε σε Σώμα το Δ.Σ., που είχε εκλεγεί στις αρχαιρεσίες της 25ης και 26ης Μαΐου 2011 ως εξής:

Πρόεδρος           :  Δημήτρης Τρίμης
Α΄ Αντιπρόεδρος: Νανά Νταουντάκη
Β΄ Αντιπρόεδρος: Παναγιώτης Ράμμος
Γεν. Γραμματέας: Μαρία Αντωνιάδου
Ταμίας                : Γιάννης Αγγέλης

Σιδηροκέφαλοι ...
---
*

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

... 870 κραυγές - ακούει κανείς; ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Επιστολή εργαζομένων στην "Ελευθεροτυπία"
*
Δύο μήνες απλήρωτης εργασίας συμπλήρωσαν οι 870 εργαζόμενοι στις εταιρείες Χ.Κ Τεγόπουλος και Φωτοεκδοτική, καθώς παραμένουν ανεξόφλητα τα δεδουλευμένα τους από τις 15 Ιουλίου.

Αλλά ας μην είμαστε αγνώμονες. Η εταιρεία μας ελέησε όχι μία αλλά και δεύτερη φορά με θραύσματα του μισθού. Μέσα στον Αυγουστο εξοφλήθηκε το 25% του δεύτερου 15ενθημέρου του Ιουλίου, ποσό που αντιστοιχεί σε 100 ως 200 ευρώ για τους περισσότερους μισθωτούς. Την εβδομάδα που πέρασε, εν όψει των ασφαλιστικών μέτρων που κατατίθενται η Χ.Κ. Τεγόπουλος φέρθηκε δημοκρατικά και γενναιόδωρα, ανεβάζοντας το μποναμά στο ιλιγγιώδες ποσό των 250 ευρώ για όλους.

Οσο οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να επιβιώνουν με φιλοδωρήματα και η εταιρεία θέτει το μνημονιακό δίλημμα «δάνειο και απολύσεις ή χρεωκοπία», οι μέτοχοι της επιχείρησης φέρεται να έχουν ενθυλακώσει περίπου 90 εκατομμύρια ευρώ από το 2005 και μετά. Η αφαίμαξη, όπως προκύπτει μέσα από τους δημοσιευμένους ισολογισμούς, έγινε μέσα από επιστροφές κεφαλαίου αλλά και μεσα από τις αμοιβές μελών του Δ.Σ, που συνέχισαν να αυξάνονται ακόμα και σε περίοδο κρίσης. Στα δημοσιευμένα στοιχεία που παρουσίασε συντάκτης της «Ε» στην Επιτροπή Εργαζομένων και κατόπιν κοινοποίησε προς όλους τους εργαζόμενους, η εταιρεία δεν έδωσε καμία επίσημη απάντηση, αλλά εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι «λεφτά δεν υπάρχουν» και πιθανώς ό,τι υπήρχε έγινε καπνός στις τσέπες των μετόχων.

«Πού θα επενδύσετε τα χρήματά σας;», ήταν το ρητορικό ερώτημα που απηύθυναν ο ένας στον άλλο οι εργαζόμενοι την ημέρα που έλαβαν το παχυλό «έναντι» των 250 ευρώ, που δεν φτάνει ούτε κατά διάνοια για την εξόφληση των συσωρευμένων λογαριασμών και χρεών δύο μηνών.

Εν τω μεταξύ, παρά την ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων στις 6/9 για άμεση κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων με αίτημα την προσωρινή επιδίκαση των δεδουλευμένων, δέκα ημέρες αργότερα δεν έχει ολοκληρωθεί η συλλογή υπογραφών από όλα τα τμήματα (δημοσιογράφοι, διοικητικοί, τυπογραφείο). Πιθανότατα στην κωλυσιεργία και τη διστακτικότητα παίζουν ρόλο εργοδοτικές πιέσεις και διαρροές που κυμαίνονται από φιλικές παραινέσεις του τύπου «η Μάνια (sic) δεν είναι σαν τους άλλους εκδότες, ας δώσουμε ένα περιθώριο» μέχρι εκβιασμούς «όποιος υπογράψει θα έχει συνέπειες» (θα χάσει την εθελούσια, δεν θα πάρει έναντι, θα ζημιώσει την εταιρεία και άλλα ανυπόστατα).

Ενώ οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να δουλεύουν απλήρωτοι, δεν ανακοινώνεται τίποτα ξεκάθαρα από την πλευρά της διοίκησης, παρά τις επανηλειμμένες αιτήσεις των Γενικών Συνελεύσεων μέσω και της Επιτροπής Εργαζομένων να κοινοποιηθεί το «μπίζνες πλαν». Το μόνο που έχει δηλωθεί ρητά μέσω του οικονομικού διευθυντή Αντώνη Πολυκανδριώτη, είναι πώς ακόμα και αν εκταμιευθεί δάνειο, δεν θα εξομαλυνθεί η μισθοδοσία, τουλάχιστον ως τον Δεκέμβρη. Αντίθετα θα δωθεί προτεραιότητα στην «εξυγίανση» - δηλαδή στις απολύσεις-εθελούσιες. Με άλλα λόγια μας λένε «λεφτά δεν υπάρχουν για να σας πληρώσουμε, υπάρχουν όμως για νας σας απολύσουμε, οπότε πάρτε το ξεροκόμματο και αδειάστε μας τη γωνιά, αλλιώς θα μείνετε νηστικοί».

Εν τω μεταξύ, κάθε φορά που πλησιάζει κινητοποίηση ή συνέλευση - όπως τώρα που λήγει η προθεσμία για την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων – πληθαίνουν οι κατευθυνόμενες διαρροές σε μπλογκς, ότι έπεσαν οι υπογραφές για το δάνειο και επίκειται σκληρό Μνημόνιο περικοπών και μαζικών απολύσεων. Αν σε αυτό το κλίμα εκφοβισμού προσθέσουμε την πολυδιάσπαση και την εξατομίκευση που επικρατεί, σε ένα μαγαζί που απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους διαφορετικών ταχυτήτων και ειδικοτήτων, εργασιακής ηλικίας και μισθολογικής τάξης, είναι επόμενο να εντείνεται η ανασφάλεια και οι βουβές αποχωρήσεις.

Συνάδελφοι που πλησιάζουν στη σύνταξη αποχωρούν, λαμβάνοντας όλα τα δεδουλευμένα και την αποζημίωσή τους με δόσεις, άλλοι ψάχνουν για δουλειά στη Γερμανία, κάποιοι δηλώνουν συμμετοχή σε άτυπες λίστες ώστε να είναι οι επόμενοι στον κατάλογο της με το ζόρι «εθελούσιας». Η κατάσταση θυμίζει Big Brother, µε τις αόρατες λίστες των «υποψήφιων για αποχώρηση» να πληθαίνουν, μολονότι η Συνέλευση τις καταδίκασε στα λόγια, και ζήτησε να σταματήσουν. Δεν είναι η μόνη απόφαση που δεν υλοποιήθηκε. Παρά το αίτημα της Γενικής Συνέλευσης στις 6/9 να δημοσιευθούν οι αποφάσεις στο πρωτοσέλιδο της «Ε», η ανακοίνωση τοποθετήθηκε διακριτικά στη σελίδα 50, χωρίς ούτε μία έγγραφη διαμαρτυρία από την Επιτροπή εργαζομένων και εκκωφαντική σιωπή από την Ενωση Συντακτών.

Η πλήρης διάλυση της ΕΣΗΕΑ που τόσο εξυπηρετεί τους εκδότες, η γενικότερη παράλυση των συνδικάτων, εξίσου εξυπηρετική για την κυβέρνηση και τους εργοδότες, το μούδιασμα και η πολυδιάσπαση του εργατικού κινήματος, η αναντιστοιχία των συλλογικών αντιστάσεων των «από κάτω» απέναντι στην επίθεση των «από πάνω», όλα αυτά μεγεθύνουν την αμηχανία, το δισταγμό, τη δικαιολογημένη καχυποψία των εργαζομένων στις υπάρχουσες μορφές συνδικαλιστικής δράσης.

Ταυτόχρονα όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούμε ότι δεν μπορούμε πια να παίζουμε το παιχνίδι της συνδιαλλαγής του θεσμικού συνδικαλισμού, ούτε να υποκύπτουμε στο εργοδοτικό καρότο και μαστίγιο, του «διαίρει και βασίλευε». Ο καιρός των ψευδαισθήσεων των «καλών αφεντικών» και του «ανθρώπινου καπιταλισμού» τελείωσε. Καιρός να τελειώνουμε και με τις χρόνιες αρρώστιες του ατομικού βολέματος – που πλέον δεν είναι παρά κανιβαλισμός - και την αυταπάτη ότι εμείς θα σωθούμε, αν οι άλλοι βουλιάξουν.

Οσοι, μέσα και έξω και από την εφημερίδα Ελευθεροτυπία εξακολουθούμε να θέλουμε να δουλεύουμε, όχι σε φάμπρικα φοβισμένων υπαλλήλων, αλλά στην «εφημερίδα των συντακτών», δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Η απλήρωτη εργασία δεν απελευθερώνει και η απόλυση του διπλανού μας δεν είναι η ζωή μας. Οι συνελεύσεις, οι απεργίες, οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις παραμένουν τα όπλα μας, αλλά ταυτόχρονα δοκιμάζουμε νέους, πιο ευρηματικούς τρόπους να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας για όσα συμβαίνουν αλλά και να ενωθούμε με την κοινωνία που πλήττεται και αγωνίζεται. Οπως αρνούμαστε να πληρώσουμε τα φορμοπηχτικά χαράτσια της μνημονιακής κυβέρνησης, έτσι αρνούμαστε να δουλεύουμε αμισθί για να πληρώσουμε τα σπασμένα της «εναλλακτικής» εκδότριας. Στο δίλημμα «Μνημόνιο ή Χρεοκοπία» μόνη απάντηση είναι η αυτοοργανωμένη δράση μας. Η μειοψηφία που κυβερνά, οι εργοδότες και τα παπαγαλάκια τους θα μας βρουν μπροστά τους. Η πλειοψηφία που χτυπιέται αλλά αντιστέκεται, οι μισθωτοί, οι άνεργοι, οι επισφαλώς εργαζόμενοι, θα μας βρουν στο πλευρό τους, γιατί είμαστε κομμάτι τους.
Εργαζόμενοι στην Ελευθεροτυπία
---
Πηγή: "Κατάληψη ΕΣΗΕΑ", "Zoornalistas", "agitatoras"
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

... ΕΤΗΠΤΑ - μια ωραία ατμόσφαιρα ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Ελλειψη εμπιστοσύνης
μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης
*
Η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των εργαζομένων Τεχνικών Τύπου και της πλειοψηφίας της διοίκησης είναι πλέον κοινό μυστικό ...

Μέσα  σ' ένα θολό τοπίο εργασιακών σχέσεων - με δεδομένη την ευθύνη και της ΕΤΗΠΤΑ - ο εργαζόμενος κατευθύνεται ως ακυβέρνητο σκαρί στα βράχια της ανεργίας και της εξαθλίωσης.

Τα τελευταία γεγονότα στην "Ελευθεροτυπία", αλλά και στην "Καθημερινή" δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για τη ρήξη που υπάρχει ...

Η διαδρομίστικη "πολιτική" της διοίκησης Θεοχάρη - Μυλωνά δεν είναι μόνον μη αποτελεσματική, αλλά καταστροφική για τον κλάδο ...

Ούτε σκέψη για διεκδίκηση υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης ...

Καμία αντίδραση στις νέες μειώσεις μισθών από την εργοδοσία της "Καθημερινής" - και φυσικά ανοχή στον "συνάδελφο" συνταξιούχο Τεχνικό Τύπου και σύμβουλο της εφημερίδας του Αλαφούζου, Νίκο Ναούμη, που πρωτοστατεί σε μειώσεις, απολύσεις και αλλαγές ωραρίων ...

Το πρόβλημα της "Ελευθεροτυπίας" αντιμετωπίζεται με "κατ' ιδίαν" συναντήσεις των Θεοχάρη - Μυλωνά με την εργοδοσία. Και η "καθυστέρηση", από την πλευρά της Αριστείδου, στη λήψη ασφαλιστικών μέτρων επιτείνει την καχυποψία των εργαζομένων ...

Το νέο ταμειακό "έλλειμμα" στην επαγγελματική οργάνωση οδηγείται σε κούρεμα των δόσεων που είχε υπογράψει να καταβάλει ο πρώην ταμίας, με πρόφαση ανθρωπιστικούς λόγους - λογική κατάληξη η παραίτηση του συν. Δουμένη ...

Το θέμα της "Εξπρές"; Καλά εσείς;

Στην ιστορία με τις ανταλλαγές ομολόγων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ όλοι ψυχανεμίζονται τα χειρότερα ...

Εν ολίγοις: στην ΕΤΗΠΤΑ είμαστε όλοι "μια ωραία ατμόσφαιρα" ...

Καιρός είναι να την χαλάσουμε ...

Μήπως και δούμε άσπρη μέρα ...
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*
 

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

... ΕΤΑΠ-ΜΜΕ: μετάθεση του Δ.Σ. για Τρίτη και ...13 !!!

*
Ανασυγκρότηση
***

*
Δεν βγήκαν και πάλι τα "κουκιά" !!!
*
Νέα μετάθεση του Δ.Σ. του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ για την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011 αποφάσισε ο εντολοδόχος πρόεδρός του.

Οι φιλότιμες προσπάθειες όλων των "προθύμων" έπεσαν στο κενό ...

Εμείς παρακολουθούμε από πολύ κοντά τα τεκταινόμενα κι αυτό δεν διαφεύγει της προσοχής κανενός ...

Η άρνηση να μετάσχουμε στην "ανταλλαγή των ομολόγων" είναι Ο ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ !!!

***
Ακολουθεί το ψήφισμα της ΠΟΕΣΥ, για τα αποθεματικά των Ταμείων, όπως αυτό διατυπώθηκε στο συνέδριό της στη Θεσσαλονίκη:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της Π.Ο.Ε.ΣΥ.
*
Τα αποθεματικά των Ταμείων ανήκουν στους εργαζόμενους
και όχι στους διεθνείς τοκογλύφους
*
Η ΠΟΕΣΥ καταγγέλλει την προσπάθεια χρησιμοποίησης των αποθεματικών του ΕΤΑΠ ΜΜΕ και όλων των ασφαλιστικών ταμείων για την εξυπηρέτηση των πολιτικών του Μνημονίου. Συνεχίζοντας τη διαδικασία κοινωνικοποίησης των ζημιών με αντίστοιχη προστασία των τραπεζικών κερδών, επιβάλλει στα ασφαλιστικά Ταμεία να σώσουν για μια ακόμα φορά τις τράπεζες και τη διεθνή των τοκογλύφων με την περιουσία των εργαζομένων.
.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει χέρι στα αποθεματικά των ταμείων, που αποτελούν περιουσία των εργαζομένων και θέτει με τελεσίγραφα στις διοικήσεις των ταμείων το εκβιαστικό δίλημμα: συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα με μείωση («κούρεμα») 21% ή αναγκαστική υποτίμηση της αξίας τους.
.
Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ δεν αποδέχονται καμιά μείωση των αποθεματικών που θα υπονομεύσει τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα και ζητούν μέτρα για τη στήριξη των ταμείων με την εγγύηση του κράτους. Ζητάμε από τη διοίκηση του ΕΤΑΠ ΜΜΕ να μη συμμετάσχει σε κανένα πρόγραμμα ανταλλαγής των κρατικών ομολόγων που διαθέτει και να ζητήσει την κρατική εγγύηση της περιουσίας του.
.
Ζητάμε από την κυβέρνηση να πάρει πίσω όλα εκείνα τα μέτρα που ενισχύουν την εργασιακή αποδιάρθρωση και αφαιρούν πόρους από το ασφαλιστικό σύστημα. Καλούμε τέλος τη διοίκηση του ΕΤΑΠ ΜΜΕ να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση των αποθεματικών και για την ενίσχυση των εσόδων των ταμείων με πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της μαύρης εργασίας, και με ρύθμιση του θέματος της ασφάλισης όλων των εργαζομένων στα διαδικτυακά Μέσα ενημέρωσης. Ούτε ένα ευρώ από την περιουσία των Ταμείων δεν δεχόμαστε να τζογάρεται στο Χρηματιστήριο ή σε άλλα κερδοσκοπικά παιχνίδια.
.
Η ΠΟΕΣΥ θα κινηθεί συνδικαλιστικά και νομικά για να διασφαλίσει την προστασία της λειτουργίας του ΕΤΑΠ ΜΜΕ απέναντι σε αποφάσεις που δεν έχουν τη συναίνεση των εργαζομένων.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... ομόλογα Ταμείων - σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω ...

*
"Ρ"
***
*
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
*
Στην γκιλοτίνα της ανταλλαγής ομολόγων
*
Η ληστρική και βίαιη απόσπαση των χρημάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Αυτός, και τίποτα άλλο πέρα από αυτό, είναι ο ορισμός της λεκτικής φιοριτούρας «πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων» που χρησιμοποιεί το κεφάλαιο και οι μηχανισμοί του για να συγκαλύψουν τη μεγάλη κλοπή που διαπράττουν καλώντας τα ασφαλιστικά ταμεία και τους οργανισμούς να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία.
.
Οι διοικήσεις των ταμείων που έχουν ήδη συναινέσει, όπως η πλειοψηφία της διοίκησης στο Ιδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ), έχουν αναλάβει τεράστιες ευθύνες έναντι των ασφαλισμένων αφού οδηγούν τα οικονομικά των Ταμείων στο γκρεμό. Στην πράξη, δημιουργούν τους όρους αδυναμίας καταβολής συντάξεων και παροχών. Να σημειωθεί ότι σε όποιες διοικήσεις συμμετέχουν εκπρόσωποι των ταξικών δυνάμεων, αυτοί δήλωσαν την κατηγορηματική τους αντίθεση στους εν λόγω σχεδιασμούς.
.
Ο μηχανισμός
.
Τα ομόλογα είναι τίτλοι που αντιπροσωπεύουν δάνεια που έχει πάρει το Ελληνικό Δημόσιο. Οσοι δανείζουν στο Δημόσιο, με προφανή στόχο να εισπράξουν τους σχετικούς τόκους, παίρνουν τα αντίστοιχα ομόλογα, τα οποία πάντα έχουν συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης. Την ημέρα της λήξης του ομολόγου ο δανειστής παίρνει πίσω τα χρήματά του.
.
Ενας από τους βασικούς δανειστές του Ελληνικού Δημοσίου είναι τα ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμοί, ουσιαστικά οι ασφαλισμένοι και οι δικαιούχοι.
.
Οσοι κατέχουν Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ) που έχουν ημερομηνία λήξης μέχρι το 2020 και συμμετάσχουν στο αποκαλούμενο «πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων» αποδέχονται ότι το Ελληνικό Δημόσιο δε θα επιστρέψει όσα τους χρωστά με τη λήξης τους. Θα τα ανταλλάξουν σήμερα με άλλα που θα λήγουν ύστερα από τριάντα χρόνια!
.
Δηλαδή, τα χρήματα που επρόκειτο να εισπράξουν τα Ταμεία από σήμερα και όλα τα επόμενα χρόνια αποδέχονται να αναβληθεί η είσπραξη τους για μετά 30 ολόκληρα χρόνια!
.
Η κατάσταση αυτή γίνεται ακόμα χειρότερη όταν συνεκτιμηθεί ότι τίποτα και κανένας δεν εγγυάται ότι θα επιστραφούν τα χρήματα τότε.
.
Η μεγάλη ληστεία
.
Η πλειοψηφία της διοίκησης του ΙΚΑ αποφάσισε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, ανταλλάσσοντας τα ομόλογα που έχει ονομαστικής αξίας 1,419 δισ. Το 38% των σημερινών ομολόγων (534 εκατομμύρια ευρώ) έληγαν το Δεκέμβρη του 2011, ένα ακόμα 43% στα έτη 2012-2013. Τα υπόλοιπα από το 2014 έως το 2019. Δηλαδή, το 81% των χρημάτων ήταν να τα πάρει μέσα στα επόμενα δυόμισι χρόνια.
.
Ομως, η πλειοψηφία της διοίκησης του ΙΚΑ αποφάσισε αυτά τα τεράστια ποσά να μην τα πάρει τώρα αλλά να αναβάλλει την είσπραξή τους - χωρίς να υπάρχει καμιά εγγύηση ούτε γι' αυτή - ύστερα από 30 χρόνια. Και όλα αυτά ενώ:
  • από το 2008 και μετά έχουν «παγώσει» οι συντάξεις
  • έχει καταργηθεί η 13η και 14η σύνταξη, φέροντας ένα ακόμα πλήγμα στα ήδη πενιχρά εισοδήματα των συνταξιούχων
  • η ίδια η διοίκηση του ΙΚΑ επικαλείται συνεχώς έλλειψη πόρων.
Ανάλογη απόφαση πήρε η πλειοψηφία της διοίκησης του ΟΕΚ για ομόλογα ύψους 39 εκατομμυρίων ευρώ (έληγαν το Δεκέμβρη του 2011), όπως καταγγέλλει σε σχετική της ανακοίνωση η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας. Στην ίδια ανακοίνωση λέγεται χαρακτηριστικά ότι και αυτή η απόφαση λήφθηκε ενώ «ο Οργανισμός για δυο χρόνια κρατά παγωμένα τα προγράμματά του και μάλιστα σε μια περίοδο που χιλιάδες εργάτες, εργάτριες, συνταξιούχοι, νέα ζευγάρια θέλουν ένα μισθό για το ενοίκιο ή αδυνατούν να το πληρώσουν. Χιλιάδες οικογένειες ζουν σε σπίτια ακατάλληλα και σε υπόγεια».
.
Εκβιασμοί και διαστρέβλωση
.
Μια ληστεία τέτοιου μεγέθους αναγκαστικά συνοδεύεται από προσχήματα, διαστρεβλώσεις, εκβιασμούς σε μια προσπάθεια να γίνει αποδεκτή από όσους τους χτυπά. Να τι ισχυρίστηκε ο διοικητής του ΙΚΑ, Ρ. Σπυρόπουλος, (πρώην υφυπουργός και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ) στην εισήγησή του για να στηρίξει το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.
  • «Η μείωση του κρατικού χρέους θα δώσει ανάσα στα δημόσια οικονομικά και έτσι μελλοντικά, θα έχει τη δυνατότητα ο προϋπολογισμός να επιχορηγήσει τα Ταμεία, άρα να εγγυηθεί τις συντάξεις». Ο απόλυτος παρολογισμός αλλά όχι αθέλητος. Η διοίκηση του ΙΚΑ παίρνει μια απόφαση που υπονομεύει τη δυνατότητα του Ταμείου να καταβάλλει τις συντάξεις και ισχυρίζεται ότι έτσι το κράτος θα έχει τη δυνατότητα, κάποια στιγμή, να εγγυηθεί τις συντάξεις. Ούτε καν να τις δώσει!
  • «Εάν δεν υλοποιηθεί το πρόγραμμα ανταλλαγής η πιθανότητα μιας σκληρής αναδιάρθρωσης θα είναι πολύ μεγάλη πλέον καθώς το δεύτερο πακέτο διάσωσης δε θα δοθεί στους πιστωτές και θα υποχρεωθεί η χώρα να προχωρήσει σε μείωση κεφαλαίου των ομολόγων ίσως έως και 65%». Ο μεγάλος εκβιασμός. Αν δε δεχθείτε την ανταλλαγή τότε θα έρθουν τα χειρότερα. Η μόνιμη επωδός κυβέρνησης, τρόικάς και των άλλων εκπροσώπων του κεφαλαίου για να περνάνε όλο και πιο σκληρά μέτρα. Μόνο που πια δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι «κινδυνεύουν οι συντάξεις και οι μισθοί αν δε δεχθούμε τα μέτρα» γιατί τα έχουν πια μετατρέψει σε ψίχουλα.
Και βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι παρουσίασε τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ως πατριωτικό καθήκον!
.
Η αποκαλυπτική εισήγηση του ΤΕΑΔΥ
.
Τη βδομάδα που πέρασε συνεδρίασε για το ίδιο ζήτημα και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ). Η απόφαση που πήρε κατά πλειοψηφία ήταν να μη συμμετάσχει στο «πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων».
.
Η εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας του ΤΕΑΔΥ είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα γιατί αποκαλύπτει το μέγεθος της λεηλασίας αλλά και καταρρίπτει πλήρως την επιχειρηματολογία του διοικητή του ΙΚΑ και όσων στηρίζουν αυτή την πολιτική.
.
Μεταξύ άλλων η αρμόδια υπηρεσία σημειώνει:
  • Πως για να υπάρχει «διατήρηση της ταμειακής ρευστότητας» και «να εξασφαλιστεί η χρηματοοικονομική ανεξαρτησία του ΤΕΑΔΥ και των Τομέων του» πρέπει «να υπάρχει διασπορά των ΟΕΔ (Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου) σε διαφορετικές ημερομηνίες λήξης». Ομως, η ανταλλαγή των υπαρχόντων ομολόγων «με νέα 30ετή ομόλογα στο άρτιο, δημιουργεί μια λήξη ενός χαρτοφυλακίου ομολόγων, συγκεντρωμένη σε μία κοινή ημερομηνία λήξης, μετά από μια τριακονταετία». Εδώ λέγεται καθαρά ότι η ανταλλαγή απειλεί την ταμειακή ρευστότητα, συνολικότερα την ανεξαρτησία του ΤΕΑΔΥ.
  • Οτι «θα πρέπει να μας είναι γνωστοί οι όροι διαπραγμάτευσης και ρευστοποίησης των νέων ΟΕΔ μετά την ανταλλαγή» και ότι «μετά την ανταλλαγή των ΟΕΔ είναι πιθανό η αξία του χαρτοφυλακίου των ΟΕΔ των ΦΚΑ (Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης) να είναι υψηλότερη από την τρέχουσα αξία». Δηλαδή, όποιοι πήραν, όπως η διοίκηση του ΙΚΑ, ή θα πάρουν αποφάσεις ανταλλαγής το κάνουν χωρίς να ξέρουν τους όρους με τους οποίους θα ρευστοποιηθούν τα νέα ομόλογα, ενώ το ποια θα είναι η αξία τους απλώς εικάζεται. Ο εκβιασμός καταρρίπτεται. Αποκαλύπτεται ότι η εναλλακτική «λύση» δεν έχει καμία εγγύηση και ότι μόνος λόγος για τον οποίο προωθείται είναι για να αρπαχθούν τα λεφτά των Ταμείων.
  • Πως τα σημερινά ΟΕΔ «έχουν δημιουργηθεί από εισφορές νυν συνταξιούχων ή εργαζομένων που θα είναι ήδη συνταξιούχοι τα επόμενα τριάντα χρόνια και όχι αυτών που θα συνταξιοδοτηθούν μετά από τριάντα χρόνια (...) Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων». Και προστίθεται: «Μέχρι σήμερα το Ταμείο μπορεί να πλήρωνε τις συντάξεις από τις εισφορές, οι οποίες επαρκούσαν. Ομως, με τη σχέση πρόσληψης/εξόδου, εργαζόμενου/συνταξιούχου, 1/5 ή 1/10 η δυνατότητα αυτή θα ανατραπεί και πρέπει να μπορούμε να προστρέξουμε στα αποθεματικά που δημιουργήθηκαν για το λόγο αυτό. Τα αποθεματικά αυτά δημιουργήθηκαν κυρίως από εισφορές ασφαλισμένων αφού μέχρι το 2002 δεν υπήρχε εργοδοτική εισφορά». Με σαφήνεια λέγεται ότι τα σημερινά ΟΕΔ είναι για την καταβολή των σημερινών συντάξεων και η ανταλλαγή τους απειλεί αυτή τη δυνατότητα.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

... βυζαντινισμοί, με φόντο το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Νέο Δ.Σ. τη Δευτέρα 12/9 για τα ομόλογα
*
Προφανώς δεν έβγαιναν πάλι σήμερα τα "κουκιά" και ο Πρόεδρος του Ταμείου μετέθεσε το συμβούλιο για τη Δευτέρα.

Το Σαββατοκύριακο τα τηλέφωνα θα πάρουν φωτιά και οι παραινέσεις θα περισσέψουν ...

Ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξουν ριψάσπιδες ...

---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

... ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, παράταση της αγωνίας ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Νέο Δ.Σ. την Παρασκευή
για την "ανταλλαγή ομολόγων" 
*
*
Μετά το πρώτο "διερευνητικό" συμβούλιο της Τετάρτης, όπου σε σύνολο επτά (7) συμμετασχόντων οι πέντε (5) ζήτησαν να μην μετάσχουμε στην ανταλλαγή των ομολόγων, ο πρόεδρος του Ταμείου συγκαλεί και πάλι Δ.Σ. την Παρασκευή, 9/9/2011, με το ίδιο θέμα ...

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι η κυβέρνηση θα βάλει λυτούς και δεμένους για να αλλάξει αυτός ο συσχετισμός ...

Εμείς έχουμε κάνει γνωστό σ' όλους ότι θα είναι ΕΓΚΛΗΜΑ να υπάρξει συναίνεση σ' αυτή τη ληστρική ανταλλαγή ...

Και έχουμε επιστήσει την προσοχή στον εκπρόσωπό μας, πρόεδρο της ΕΤΗΠΤΑ, για να μην παρασυρθεί από πιθανές μεθοδεύσεις των "ενδιαφερομένων" και των πιθανών "προθύμων" ...
---
Υ.Γ.: ... υπήρξε τέτοια ένταση χθες Τετάρτη, 7/9/2011, και τέτοια παραπληροφόρηση, ώστε μάς έφταναν πολλές και αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες. Συμβαίνουν κι αυτά ...
---
*

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

... "περίεργες" αντιδράσεις συμβούλων της ΕΤΗΠΤΑ ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Για το "κούρεμα" των ομολόγων μας
*
Κάτι το περίεργο και άκρως ανησυχητικό πλανιέται στην ατμόσφαιρα του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ύστερα από το έκτακτο συμβούλιο της ΕΤΗΠΤΑ σήμερα το πρωΐ.

Παρότι αποφασίστηκε, κατά πλειοψηφία, να υποστηριχθεί η άρνηση της Οργάνωσης να μετάσχει στις διαδικασίες του "κουρέματος" και της συνακόλουθης απαξίας των ομολόγων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, το ερώτημα είναι η θέση του προέδρου της ΕΤΗΠΤΑ, Γιώργου Μυλωνά, στο σημερινό συμβούλιο του Ταμείου.

Η ανησυχία στον κλάδο ενισχύεται από τις κυβερνητικές θέσεις δύο μελών του προεδρείου της ΕΤΗΠΤΑ, που επικαλέστηκαν "τη σωτηρία της πατρίδας" και τη συμμετοχή μας δια των ομολόγων εις αυτήν ...

Η "Ανασυγκρότηση" παρακολουθεί το σοβαρό αυτό θέμα και θα επανέλθει ...
---
H επιστολή Κουτρουμάνη
προς το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
*
Θέμα: Σχετικά  με την υλοποίηση της εθελοντικής συμμετοχής των ΦΚΑ στην ανταλλαγή ομολόγων ελληνικού δημοσίου
Σας διαβιβάζουμε την επιστολή (Letter of Inquiry) του Υπουργού Οικονομικών, η οποία  απεστάλη στους επενδυτές ελληνικών ομολόγων μέσω των αντίστοιχων Υπουργών Οικονομικών, σχετικά με την υλοποίηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου 2011 για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.
Στην επιστολή περιγράφονται τέσσερις επιλογές (Options) για τους κατόχους ομολόγων ελληνικού δημοσίου που υλοποιούν τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου 2011 για την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Η κάθε μία από αυτές αποτελεί ένα συγκεκριμένο σχήμα ανταλλαγής (exchange) των υπαρχόντων ομολόγων (Eligible Greek Government Bonds-GGBs) με νέα ομόλογα που θα έχουν διαφορετικούς όρους ώστε να καταστεί το δημόσιο χρέος βιώσιμο. Οι επενδυτές (στην προκειμένη περίπτωση τα ασφαλιστικά ταμεία) καλούνται να επιλέξουν σε ποια επιλογή και για ποιο μέρος των επενδύσεών τους σκοπεύουν ενδεικτικά να συμμετέχουν. Οι επενδυτές μπορούν να συμμετέχουν σε πέραν της μιας επιλογής, γενικότερα αλλά ακόμα και ως προς το ίδιο ομόλογο.
Συνοπτικά, οι επιλογές, οι οποίες παρατίθενται με περισσότερες λεπτομέρειες στην επιστολή (Letter of Inquiry), προβλέπουν:
  1. Ανταλλαγή των υπαρχόντων ομολόγων με νέα τριακονταετή ομόλογα στο άρτιο
  2. Δέσμευση ανταλλαγής των ομολόγων κατά την αρχή του τριμήνου στο οποίο λήγουν τα υπάρχοντα ομόλογα ουσιαστικά με νέα τριακονταετή ομόλογα στο άρτιο σχεδόν με ίδιους όρους όπως τα νέα ομόλογα υπό την πρώτη επιλογή.
  3. Ανταλλαγή των υπαρχόντων ομολόγων με νέα τριακονταετή ομόλογα εκδιδόμενα κάτω από το άρτιο.
  4. Ανταλλαγή των υπαρχόντων ομολόγων με νέα δεκαπενταετή χρεολυτικά ομόλογα εκδιδόμενα κάτω από το άρτιο.
Οι Φορείς θα πρέπει να συμπληρώσουν το Σχέδιο 1 (Schedule 1 ενσωματωμένο στο Letter of Inquiry) με τις ζητούμενες πληροφορίες.
Ειδικότερα, με βάση τη λίστα επιλέξιμων ομολόγων που περιλαμβάνεται στην επιστολή, θα πρέπει να συμπληρωθούν, ανά ομόλογο, τα ακόλουθα στοιχεία:
  1. Ο κωδικός του,
  2. Η ονομαστική αξία που κατείχε ο Φορέας την 30/6/2011,
  3. Ποσό, σε ονομαστική αξία, το οποίο εκποιήθηκε ή μεταβιβάστηκε μετά την 30/6/2011,
  4. Ποσό, σε ονομαστική αξία, το οποίο αποκτήθηκε μετά την 30/6/2011 και
  5. Το ποσό με το οποίο προτίθεται ο Φορέας να συμμετάσχει στην ανταλλαγή ανά επιλογή.
Επισημαίνεται ότι η τέταρτη επιλογή είναι διαθέσιμη μόνο για ομόλογα τα οποία λήγουν πριν την 1/1/2014.
Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ παρακαλείται να αποστείλει τα σχετικά στοιχεία και για το Ειδικό Κεφάλαιο του πρώην ΤΑΠΟΤΕ που διαχειρίζεται η ΕΔΕΚΤ.
Σας ενημερώνουμε ότι η επιστολή (Letter of Inquiry) είναι διερευνητική των προθέσεων των κατόχων ομολόγων για τη συμμετοχή τους στην ανταλλαγή.
Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες αρμοδιότητάς σας και την αποστολή των σχετικών ζητούμενων στοιχείων και ηλεκτρονικά το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011.
---
*
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

... "Ελευθεροτυπία" - έφτασε ο κόμπος στο χτένι ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Ασφαλιστικά μέτρα
σε "Χ.Κ.Τεγόπουλος"
και "Φωτοεκδοτική"
*
*
Ψήφισμα της συνέλευσης των εργαζομένων στη Χ. Κ. Τεγόπουλος
*
Οι εργαζόμενοι στην Χ.Κ Τεγόπουλος και στην Φωτοεκδοτική που συνεχίζουν για 53η μερα να εργάζονται απλήρωτοι, στην συνέλευση τους στις 6 Σεπτεμβρίου:

Αποφάσισαν ομόφωνα:
- Να προχωρήσουν σε κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων με στόχο την καταβολή των δεδουλευμένων τους.
- Να εξουσιοδοτήσουν τα συνδικαλιστικά τους σωματεία να προχωρήσουν σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας για τους συναδέλφους που αμείβονται με ΔΠΥ και τους υπαλλήλους, που ενώ έχουν προσληφθεί με υπαλληλική σχέση πληρώνονται ως εργάτες.
Επίσης αποφάσισαν με συντριπτική πλειοψηφία:
- Να ζητήσουν απο την διοίκηση να σταματήσει τις συναινετικές απολύσεις.
- Να ζητήσουν απο την διεύθυνση της “Ε” να δημοσιευθούν τα παραπάνω στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

... κλέβουν τα Ταμεία μας, τη ζωή μας - θα το ανεχθούμε; ...

*
"E-net"
***
*
Αλέκα Παπαρήγα:
"Η κυβέρνηση λεηλατεί
τα αποθεματικά των Ταμείων"
*
Με επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό η Γ.Γ. της Κ. Ε. του Κ.Κ.Ε., Αλέκα Παπαρήγα, καταγγέλλει την αφαίμαξη που έχουν υποστεί με την κυβερνητική πολιτική τα ασφαλιστικά ταμεία, διερωτάται τι θα γίνει με τα αποθεματικά τους που έχουν υποστεί όλη την χρηματιστηριακή καθίζηση και τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση για την αντιστάθμιση της ζημιάς 5 δις ευρώ που θα προκληθεί στα ταμεία από την σχεδιαζόμενη ένταξη των κρατικών ομολόγων 25 δις που διαθέτουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.

Ειδικότερα, η κα Παπαρήγα επισημαίνει πως τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και άλλων λαϊκών στρωμάτων έχουν κατακρεουργηθεί με τους νόμους που ψηφίστηκαν τους τελευταίους περίπου 18 μήνες και που είχαν σαν αποτέλεσμα τη μείωση των συντάξεων, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, και τη συρρίκνωση των ιατροφαρμακευτικών παροχών.

Επιπλέον, όμως, τονίζει πως οργιάζει το πλιάτσικο σε βάρος των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων με δεκάδες εκατομμύρια να χάνονται εξαιτίας των ‘επενδύσεων’ τους σε ομόλογα, μετοχές και άλλα χρηματοπιστωτικά προϊόντα, τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον αέρα. Κατάσταση που επιδεινώνεται με την επέκταση της ανασφάλιστης εργασίας, την αύξηση της εισφοροδιαφυγής, την αύξηση της ανεργίας, τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, τη μείωση των μισθών, με οδυνηρές συνέπειες στα έσοδα των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, το ΙΚΑ, αλλά και άλλα Ταμεία, εξαιτίας της πολιτικής της υποχρηματοδότησης και της στήριξης της εργοδοσίας που ακολουθούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έχουν αναγκαστεί να δανειστούν εκατομμύρια ευρώ με μεγάλες επιπτώσεις σε βάρος των ασφαλισμένων.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), τα Ασφαλιστικά Ταμεία έχουν στην κατοχή τους ομόλογα ύψους 25 δις ευρώ, για τα οποία δόθηκε οδηγία να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Ανταλλαγής Ομολόγων, με βάση τη Συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει, υπογραμμίζει η κα Παπαρήγα, ότι οι απώλειες από αυτή τη διαδικασία θα είναι τουλάχιστο 5 δις ευρώ, με ανυπολόγιστες συνέπειες στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Πρόκειται για μια καθαρή προσπάθεια μετακύλησης του κόστους της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων, για την οποία ερωτάται ο Πρωθυπουργός εάν σκοπεύει να λάβει κάποια μέτρα για την προστασία των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων και για την αποκατάσταση των ζημιών με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

... "Ελευθεροτυπία" - επιτηρείται από παντού ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Η θέση και η πρόθεση της "Ε"
*
Επιστολή προς το Χρηματιστήριο Αθηνών έστειλε η διοίκηση της εταιρίας που εκδίδει την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφορικώς με την υπαγωγή της μετοχής σε επιτήρηση, και στην οποία εξηγεί τις κινήσεις που έχει κάνει η εταιρία για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

"Σύμφωνα με το άρθρο 4.1.4.4 του Κανονισμού του Χ.Α., σας γνωρίζουμε ότι οι λόγοι υπαγωγής της εταιρείας στην κατηγορία επιτήρησης από 8 Απριλίου 2011, έγκεινται στο γεγονός ότι με στοιχεία 31.12.2010 οι ζημίες μετά φόρων υπερβαίνουν το 30% της καθαρής θέσης της.

Για την αντιμετώπιση του ανωτέρου θέματος και επειδή η κρίση στον κλάδο μας συνεχίζεται, ήδη η Εταιρεία προέβη σε μείωση προσωπικού, με συνέπεια τη μείωση του αντίστοιχου κόστους, όπως επίσης μείωσε τα υπόλοιπα λειτουργικά της έξοδα. Η προσπάθεια της Διοίκησης προς αυτή την κατεύθυνση μείωσης ή συγκράτησης των λειτουργικών εξόδων συνεχίζεται και στη χρήση 2011. Παράλληλα, έχει εκπονηθεί σχέδιο αναδιοργάνωσης των λειτουργιών και υπηρεσιών της (Business Plan).

Επιπλέον η Εταιρεία ευρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με πιστώτριες τράπεζες του εσωτερικού, προκειμένου να εξασφαλίσει χρηματοδότηση που θα της επιτρέψει να προχωρήσει στο πρόγραμμα αναδιοργάνωσης που προβλέπεται από το επιχειρηματικό της σχέδιο. Τέλος, σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία θα ανακοινώσει βάσει του κανονισμού του Χ.Α., έγκαιρα, όλες τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί, όταν αυτές καταστούν οριστικές αποφάσεις των Διοικητικών της Οργάνων.

Αθήνα 01/09/2011

Το Διοικητικό Συμβούλιο"
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

... καλοπληρωμένα παπαγαλάκια ...

*
Νίκος Μπογιόπουλος
***
*
«Καλοδιαλεγμένοι»!
*
Σύμφωνα με τα έγγραφα του WikiLeaks υπάρχουν Ελληνες δημοσιογράφοι που τους επαινεί η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα για «την καλοδιαλεγμένη παρουσίαση των θεμελιωδών θέσεων των ΗΠΑ» στις εκπομπές τους!
*
Πέφτουμε από τα ...σύννεφα!
*
Ωρα είναι να μας πουν ότι υπάρχουν κι άλλοι που (λέτε να;...) επιδίδονται στην «καλοδιαλεγμένη παρουσίαση των θεμελιωδών θέσεων» του ΣΕΒ, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, της κυβέρνησης, του ΔΝΤ, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, της «συναίνεσης» κ.ο.κ.
*
Πάει, χάλασε ο κόσμος.
*
Αλλά, μη χάνετε την ελπίδα σας. Ολα θα διορθωθούν. Το εγγυάται εκείνη η απόφαση του Μόσιαλου να ...καταργήσει τα «μυστικά κονδύλια» (σ.σ.: για τα οποία, δυστυχώς, δεν υπάρχουν «παραστατικά»)...
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*