Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

... κοινή προσπάθεια για υπογραφή Σ.Σ.Ε. ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Μια ενδιαφέρουσα πρόταση για τις ΣΣΕ
Από τον ιστοχώρο του "Ασύνταχτου Τύπου" αλιεύσαμε ένα κείμενο - πρόταση δύο μελών του δ.σ. της ΠΟΕΣΥ και το παρουσιάζουμε. Στη βασική του κατεύθυνση - κοινή αγωνιστική προσπάθεια για την υπογραφή των Σ.Σ.Ε. - μας βρίσκει σύμφωνους και θα συστρατευθούμε σ' αυτή την κοινή προσπάθεια.
*
Η πλειοψηφία της ΠΟΕΣΥ σφυρίζει αδιάφορα για την ΣΣΕ του κλάδου; Ακόμα να καλέσει σε συντονισμό τα δ.σ. των Ενώσεων. Λέτε να περιμένει την άδεια της τρόικας και των αφεντικών; Μπορεί ...
*
Σχεδόν εδώ και ένα μήνα, το διοικητικό συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ έχει αποφασίσει να συγκαλέσει σε σύσκεψη όλα τα διοικητικά συμβούλια των Ενώσεων Συντακτών προκειμένου να εξεταστεί συνολικά η κατάσταση στον κλάδο και να συντονιστεί η προσπάθεια για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας..

Για την ιστορία να αναφερθεί ότι την πρόταση κατέθεσαν τα μέλη του δ.σ. Φίλιππος Δεργιαδές και Γιώργος Κατερίνης οι οποίοι εκπροσωπούν τις συνδικαλιστικές δυνάμεις που συνθέτουν το σχήμα της «Ανεξάρτητης Ριζοσπαστικής Παρέμβασης» (Α.Ρ.ΠΑ).

Το σκεπτικό της πρότασης ήταν ότι ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με μία φονική αντεργατική καταιγίδα που αποσκοπεί στην πλήρη απορύθμιση, συρρίκνωση και εν τέλει εκ βαθέων ξεθεμελίωση και κατάργηση όλων των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων. Η επίθεση που δεχόμαστε είναι σχεδιασμένη, ενορχηστρωμένη και συντονισμένη από τα κυρίαρχα αφεντικά του χώρου του Τύπου. Μέσω αυτής επιδιώκουν να διασφαλίσουν τα κέρδη τους και τα προνόμια τους, αφανίζοντας κάθε ατομικό και συλλογικό δικαίωμα των Εργαζομένων. Έχουν δε ως απόλυτο σύμμαχο και συνεργάτη εκείνες τις πολιτικές και οικονομικές εξουσίες και δυνάμεις που συνθέτουν το κεντρικό κορμό των λεγόμενων διαπλεκόμενων συμφερόντων της χώρας. Οι βαρόνοι και μεγαλοεργολάβοι του Τύπου όπως και τα κόμματα εξουσίας, οι τραπεζίτες, οι πολυεθνικές, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι μεγάλες διαφημιστικές και κατασκευαστικές εταιρίες, οι μεγαλέμποροι και τα διάφορα «λόμπι» συμφερόντων, έχουν κάθε λόγο να θέλουν τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης και ιδίως τους δημοσιογράφους, συνδικαλιστικά υποταγμένους, οικονομικά εξαθλιωμένους και απόλυτα ελεγχόμενους. Για να ελέγχουν και να χειραγωγούν απόλυτα τα ΜΜΕ, απαραίτητα ως εργαλεία κοινωνικής συναίνεσης και καταστολής, θα πρέπει να κάμψουν τις όποιες αντιστάσεις και να ισοπεδώσουν τις ανεξάρτητες φωνές κριτικής και διαφωνίας. Στόχος πάντα είναι  να ομογενοποιήσουν και να «κατευθύνουν» το προϊόν της ενημέρωσης, η οποία πρέπει να προβάλει απαρέγκλιτα το κυρίαρχο πολιτικό και κοινωνικό μοντέλο και να προάγει και να υπερασπίζεται πάντα τα καπιταλιστικά συμφέροντα, ακόμα και με μεθόδους παραπληροφόρησης και ωμής προπαγάνδας.

Τα παραδείγματα πολλά επ’ αυτού, αλλά τελευταία σαφώς περισσότερα τα «αιματηρά» επεισόδια σε βάρος των Εργαζομένων. Απολύσεις, περικοπές, μαύρη εργασία, δουλειά με το κομμάτι, τρομοκρατία, εξαθλίωση και απαξίωση και πολλά άλλα τροφοδοτούν καθημερινά μία πολιτική στο χώρου του Τύπου, που αποσκοπεί στην πλήρη κατάργηση των συλλογικών και ατομικών δικαιωμάτων που απορρέουν από τις ΣΣΕ και τα κατοχυρωμένα κεκτημένα ενός επαγγέλματος, το οποίο από τη φύση του πρέπει να λειτουργεί «αντιεξουσιαστικά».

Ήδη η «ισχύουσα» ΣΣΕ έχει λήξει το 2009. Οδεύουμε προς το 2012 και δεν διαφαίνεται η προοπτική υπογραφής νέας ΣΣΕ. Οι προθέσεις των αφεντικών είναι γνωστές. Την πρακτική τους, με τις καθημερινές απολύσεις και το κλίμα τρομοκρατίας και εκβιασμών, την βιώνουμε όλοι μας. Το ερώτημα είναι: ποιες είναι οι προθέσεις των διοικήσεων των  συνδικαλιστικών μας οργάνων;
;
Προτείναμε και τελικά έγινε δεκτό από την διοίκηση της ΠΟΕΣΥ,  όλες οι Ενώσεις με τα διοικητικά τους συμβούλια, όχι μόνο τα προεδρεία ώστε να ακουστούν όλες οι φωνές, μαζί με εκπροσώπους από όλες τις άλλα Σωματεία και Ενώσεις Εργαζομένων στον Τύπο (διοικητικοί, τεχνικοί κ.λ.π), να καθίσουν σε ένα κοινό τραπέζι διαλόγου και προβληματισμού, προκειμένου να συντονίσουν τα βήματα τους, σε μία κοινή αγωνιστική προσπάθεια διαρκείας για την υπογραφή ΣΣΕ.
(...)
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου