Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

... ΕΤΑΠ-ΜΜΕ: "Θα κόψουμε την ασφάλιση..." ...

*
"Παρατύπως"
***
*
Δεν πληρώνει ο εργοδότης
δεν ασφαλίζεται ο εργαζόμενος !!!
*
"Αν οι εργοδότες παρακρατούν λεφτά των εργαζομένων θα τιμωρούνται οι εργαζόμενοί τους με στέρηση ασφάλισης".

Περίεργες μεθόδους σκέπτεται να ακολουθήσει η διοίκηση του ΕΤΑΠ ΜΜΕ για τα μειωμένα έσοδα του ταμείου. Όταν οι εργοδότες των ΜΜΕ δεν αποδίδουν τις ασφαλιστικές εισφορές, που στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι χρήματα των εργαζομένων, αφού οι αντίστοιχες εργοδοτικές εισφορές είναι ελάχιστες, τότε οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις αυτές θα κινδυνεύουν με στέρηση ασφάλισης!

Αυτή την περίεργη μέθοδο συνυπευθυνότητας προκειμένου να… ευαισθητοποιήσει τους εργαζόμενους παρουσίασε ούτε λίγο ούτε πολύ ο πρόεδρος του ΕΤΑΠ ΜΜΕ στο Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ.

Την ανικανότητα του Ταμείου και της διοίκησής του να κάνει τη δουλειά του, δηλαδή να φροντίσει να διασφαλίσει την είσπραξη των εισφορών από τους μπαταχτσήδες εργοδότες, θα την επωμιστούν οι εργαζόμενοι, που ήδη στενάζουν από τις μειώσεις μισθών, τις αυθαίρετες καθυστερήσεις, τις απολύσεις. Στις εκδοτικές επιχειρήσεις που έχουν επιβάλει ένα ανεξέλεγκτο καθεστώς τρομοκρατίας, καλούνται από τον πρόεδρο του ΕΤΑΠ οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι να παρεμβαίνουν και να ελέγχουν τα λογιστήρια αν είναι τυπικά στις υποχρεώσεις τους.

Νομίζουμε ότι πλέον έχει φθάσει σε απίστευτα όρια θράσους, ανευθυνότητας και απάνθρωπης αντιμετώπισης των ασφαλισμένων η διοίκηση του ταμείου μας. Δεν αρκεί που μέχρι τώρα ταλαιπωρούνται οι εργαζόμενοι, που τους κοιτούν στα… δόντια για να τους ασφαλίσουν, δεν αρκεί που οι εργαζόμενοι σε δεκάδες επιχειρήσεις που χρωστούν εισφορές χρειάζεται να πηγαίνουν κάθε δυο ή τρεις μήνες να σφραγίζουν τα βιβλιάριά τους για να μπορούν να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τώρα μαθαίνουν ότι μπορεί να μείνουν ανασφάλιστοι, αν ο εργοδότης τους είναι ασυνεπής.

Μέχρι εδώ! Η διοίκηση του ΕΤΑΠ ΜΜΕ πρέπει να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που χρειάζεται για να αναγκαστούν να είναι συνεπείς οι εργοδότες. Πρέπει να πάψει να κρύβεται πίσω από νόμους κι εγκυκλίους και να φροντίσει να αποδοθούν στο ταμείο τα χρήματα που παρακρατούν οι εργοδότες από τους εργαζόμενους. Πρέπει να καταλογίσει ευθύνες και να πάρει αποφάσεις. Με λίγα λόγια, πρέπει να κάνει τη δουλειά της.

Κι ακόμα: Να δοθούν τώρα οι λίστες των οφειλετών στα σωματεία. Να σταματήσει η ιδιότυπη κάλυψη που απολαμβάνουν οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ. Να πάψουν το ΕΤΑΠ ΜΜΕ και η κυβέρνηση να προσφέρουν ασυλία σε εκδότες-καναλάρχες. Να κοινοποιηθούν σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες οι λίστες των οφειλετών, ώστε να σταματήσει η οποιαδήποτε συναλλαγή με το Δημόσιο όσων χρωστούν, αν δεν ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους. Αυτά είναι κινήσεις που πρέπει και μπορούν να γίνουν άμεσα, αρκεί να υπάρχει βούληση.

Κοντά σε αυτά να υπάρξουν κινήσεις για την άμεση στελέχωση με υπαλλήλους των ελεγκτικών υπηρεσιών του ταμείου, να απαιτηθεί η πανελλαδική κάλυψη των υπηρεσιών του. Και φυσικά να γίνουν όλες εκείνες οι ενέργειες που χρειάζεται για να μην πειραχτούν τα αποθεματικά του ΕΤΑΠ ΜΜΕ, που από το κούρεμα κινδυνεύουν να μειωθούν κατά 900 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου του ταμείου.

Τα σωματεία μας, αλήθεια, πότε θα παρέμβουν σε όλα αυτά; Οι διαπιστώσεις, η καταγραφή της κατάστασης, οι διαδρομίστικες συναντήσεις δεν οδηγούν πουθενά. Αντίθετα εξευτελίζουν την ίδια τη συνδικαλιστική λειτουργία. Μνημόνια, τρόικα, τρικομματική κυβέρνηση δουλεύουν πυρετωδώς για την διάλυση κάθε δικαιώματος και το ξεπούλημα της περιουσίας μας κι εμείς περιμένουμε το… ρουσφετάκι από το «σύντροφο» (πρώην συνδικαλιστή) υπουργό Εργασίας και το «συνάδελφο» πρόεδρο του ΕΤΑΠ ΜΜΕ.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου