Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

... διεκδίκηση ΣΣΕ; Δεν μπορούν ΕΣΗΕΑ και ΕΣΠΗΤ !!!

*
Ασύνταχτος Τύπος
***
*
'Ανθρακες ο θησαυρός της συνάντησης των προέδρων των Ενώσεων Συντακτών
και του προέδρου της ΠΟΕΣΥ, που έγινε προ ημερών στην Αθήνα

Στο απώτερο μέλλον
ο συντονισμός του κλάδου για την ΣΣΕ
διότι ΕΣΗΕΑ και ΕΣΠΗΤ
δεν θέλουν συντονιστή την ΠΟΕΣΥ…


Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρόταση της ΠΟΕΣΥ, και μετά από πολλές πιέσεις,  προκειμένου να εξετασθεί η προοπτική να συντονιστούν πανελλαδικοί αγώνες διαρκείας με κύριο αίτημα την υπογραφή ΣΣΕ και την υπεράσπιση του ασφαλιστικού πλαισίου των δημοσιογράφων, κατέληξε και πάλι σε αδιέξοδο λόγω της στάσης των προέδρων της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΠΗΤ.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από τις τελευταίες συνεδριάσεις των δ.σ. της ΠΟΕΣΥκαι της ΕΣΗΕΜΘ, οι Τρίμης(ΕΣΗΕΑ) και Μπερεδήμας (ΕΣΠΗΤ) δήλωσαν κατηγορηματικά ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν για τη στάση των διοικητικών τους συμβουλίων. Δηλαδή ότι δεν υπάρχει συμφωνία στα δ.σ. της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΠΗΤ να προχωρήσει άμεσα ο κλάδος σε απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας τις οποίες θα αποφασίζει συντονίζει η ΠΟΕΣΥ. Αντίθετα οι τρεις περιφερειακές ενώσεις (ΕΣΗΕΜΘΒόλοςΠάτρα) συμφώνησαν να εξουσιοδοτήσουν την ΠΟΕΣΥ να λαμβάνει τις σχετικές αποφάσεις και να παίζει ρόλο συντονιστή. Ιδίως ο Τρίμης αναφέρθηκε στον κίνδυνο, το δ.σ. της ΕΣΗΕΑ ακόμα και στο πλαίσιο μίας υποτιθέμενης κοινής προσπάθειας να πάρει διαφορετικές αποφάσεις. ΟΜπερεδήμας δεν ήταν τόσο απόλυτος αλλά επίσης είπε ότι δεν μπορεί να δώσει εξουσιοδότηση.
Εν κατακλείδι η εικόνα είναι ότι οι τρεις περιφερειακές ενώσεις (ΕΣΗΕΜΘΒόλοςΠάτρα) συμφώνησαν να εξουσιοδοτήσουν την ΠΟΕΣΥ να λαμβάνει τις σχετικές αποφάσεις ενώ ηΕΣΠΗΤ δήλωσε επιφυλακτική και η ΕΣΗΕΑ απόλυτα αρνητική. Το ερώτημα βέβαια είναι γιατί η ΕΣΗΕΑ και η ΕΣΠΗΤ συμμετέχουν στην ΠΟΕΣΥ; Δεν θέλουν δευτεροβάθμιο όργανο. Να το πουν οι ανεκδιήγητοι. Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και θα λουστούν τις ευθύνες. Για μας όποιος δεν θέλει τον συντονισμό του κλάδου είναι συνεργάτης των τροικανών και των εργοδοτών…
 Ποιοι έχουν τις ευθύνες; 
Αξίζει να τονίσουμε ότι εδώ και 1 χρόνο θέτουμε συνεχώς στο δ.σ. της ΠΟΕΣΥ το όλο ζήτημα, υπογραμμίζοντας πάντα ότι πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο και συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης. Με βάση αυτά τα δυο πρέπει να ζητάμε από τα δ.σ των Ενώσεων να συντονιστούν σε μία κοινή αγωνιστική προσπάθεια διαρκείας. Το θέσαμε και στο τελευταίο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας επισημαίνοντας ότι ιδίως η ΕΣΗΕΑ, η μεγαλύτερη Ένωση του κλάδου, κινείται χωρίς στρατηγική και εκτιμήσαμε πως άγεται και φέρεται από τις διάφορες κομματικές και συνδικαλιστικές σκοπιμότητες. Ευθύνες έχει και το προεδρείο της ΠΟΕΣΥ που αρνείται να ασχοληθεί συστηματικά και με σοβαρότητα με το θέμα.
«Είμαστε όμηροι» αναφώνησε στο τελευταίο δ.σ. ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Σαββίδης. Αλήθεια ποιου είμαστε όμηροι; Της ανικανότητας μας να συντονιστούμε, της αδυναμίας μας να κατανοήσουμε τις ανάγκες των καιρών, της αδιαφορίας μας έναντι των πραγματικών προβλημάτων ή των σκοπιμοτήτων που οι μεγάλες, «κομματικές ή κομματικοποιημένες», παρατάξεις υπηρετούν; Τα μέλη και οι παρατάξεις δεν έχουν ευθύνες; Αν έχουν να τις αναλάβουν και να καταθέσουν προτάσεις. Οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι πρέπει να κινητοποιηθούν και με παρεμβάσεις τους στα δ.σ. να απαιτήσουν να ληφθούν αποφάσεις και να ανοίξουν διαδικασίες αγωνιστικές και απεργιακές. Το μνημονιακό κρεματόριο έχει μετατρέψει τον κλάδο σε μία απέραντη κινούμενη άμμο όπου ο καθένας μας ανά πάσα στιγμή μπορεί να βυθιστεί.
Για να απεγκλωβιστεί η όλη προσπάθεια, το δ.σ. της ΠΟΕΣΥ αποφάσισε εκ νέου να ανοίξει το θέμα και να στείλει επιστολή σε όλα τα δ.σ. των Ενώσεων, προτείνοντας:
  • να συζητήσουν ως διεκδικητικό πλαίσιο όσα ορίζει και προβλέπει η τελευταία ΣΣΕ
  • να προχωρήσουν σε διαδικασίες ενημέρωσης της βάσης ακόμα και με έκτακτες γενικές συνελεύσεις
  • και να ορισθεί σε πρώτο βαθμό από τις ίδιες τις Ενώσεις ένα σαφές πρόγραμμα δράσης με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και προτάσεις κινητοποιήσεων.

---
*
                 ............... Συνδικάτο Τύπου Τώρα !!! ................

                                                                            *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου