Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

... ο Τρίμης για την απεργία στον Μπόμπολα ...


*
Ανασυγκρότηση
***
*

Δημήτρης Τρίμης (πρόεδρος ΕΣΗΕΑ)

Για την αντίσταση στην εργοδοτική
τρομοκρατία στα Μέσα Ενημέρωσης του Μπόμπολα και τη στάση της ΕΣΗΕΑ


Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ομόφωνα, μπροστά στο νέο κύμα απολύσεων, περικοπών και εκβιασμών κατά των δημοσιογράφων στα ενημερωτικά Μέσα του Ομίλου Μπόμπολα κήρυξε 24ωρη προειδοποιητική απεργία. Η εισήγησή μου ήταν να ξεκινήσει η απεργία αιφνιδιαστικά το απόγευμα της Τρίτης (29/1/2013) ώστε να έμποδιστεί αποτελεσματικά η κυκλοφορία των εφημερίδων, πριν προλάβει η εργοδοσία να προσφύγει στο δικαστήριο κατά της απεργίας. Ωστόσο, η πρόταση αυτή δεν κατέστη δυνατό να υλοποιηθεί εφόσον στο Δ.Σ. δυστυχώς είθισται κάποια μέλη να μιλάνε ακατάπαυστα και εκτός θέματος ή να τσακώνονται περί όνου σκιάς, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος συνδικαλιστικός χρόνος. Ετσι, η απεργία ξεκίνησε καθυστερημένα από το πρωϊ στις 6.00 της Τετάρτης, 30/1/2013. Οπως ήταν αναμενόμενο ο κ. Μπόμπολας με τη νομική του υπηρεσία προσέφυγαν στο Πρωτοδικείο κατά της απεργίας. Χθές, Τετάρτη (30/1), στις 14.00, πραγματοπιήθηκε η σχετική δίκη.

Η πλευρά του κ. Μπόμπολα επεδίωξε να απαγορεύσει όχι μόνο την συγκεκριμένη κινητοποίηση της ΕΣΗΕΑ αλλά και κάθε άλλη στο μέλλον με τα ίδια ή σχετικά αιτήματα (όχι στις απολύσεις, όχι στις περικοπές μισθών και συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων). Μάλιστα ο οικονομικός διευθυντής του ΠΗΓΑΣΟΥ κατέθεσε ότι οι απολύσεις και οι περικοπές μισθών θα συνεχιστούν … και δεν αποκλείεται εφόσον οι τράπεζες δεν δίνουν κεφάλαια στην επιχείρηση να σταματήσουν και ορισμένες δραστηριότητες.

Μέχρι την έκδοση της απόφασης του Πρωτοδικείου η Διοίκηση της ΕΣΗΕΑ, η οποία και συνεδρίαζε χθες Τετάρτη από τις 16.00 είχε να επιλέξει ανάμεσα στις εξής προτάσεις:

1. Να συνεχίσουμε την απεργία με κήρυξη νέας αμέσως μετά την επίδοση της απόφασης η οποία ήμουν βέβαιος ότι θα έκρινε την απεργία απλώς “παράνομη” για τυπικούς λόγους και όχι καταχρηστική. Αλλά ακόμα και “καταχρηστική” να την έκρινε το δικαστήριο είχαμε τη συνδικαλιστική διέξοδο -μετά και από τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου της ΠΟΕΣΥ Γ. Σαββίδη, με τον οποίο είχα ήδη κουβεντιάσει- να συνεχίσουμε την κινητοποίηση με απεργία που θα πραγματοποιούσε η Ομοσπονδία (ΠΟΕΣΥ). Αυτή ήταν και η δική μου άποψη.

2. Να μην πάρουμε απόφαση εκείνη την ώρα και να ξασυνεδριάσουμε επόμενη μέρα μετά την επίδοση της απόφασης, λαμβάνοντας υπόψη και τις αρνητικές διαθέσεις για την κινητοποίηση των συναδέλφων του ΕΘΝΟΥΣ

Κατά τη συζήτηση και ενώ η απόφαση του δικαστηρίου δεν είχε ακόμα εκδοθεί, διαμορφώθηκε οριακή πλειοψηφία υπέρ της άμεσης συνέχισης της απεργίας, με όλα τα αυτονόητα ρίσκα.

Και τότε -μαγικά σαν να τα ήξερε όλα- ο Φώτης Μπόμπολας ανακοίνωσε στους διευθυντές του ότι κλείνει την ΗΜΕΡΗΣΙΑ. Και μετά απ’ αυτό στάλθηκε σχετικό μήνυμα S.O.S στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ από τρομαγμένους συναδέλφους ώστε η συνεδρίαση του Συμβουλίου, όπως και η συνέχιση της απεργίας …να τελειώσουν.
Δημήτρης Κ. Τρίμης
Πρόεδρος ΕΣΗΕΑ
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου