Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2016

... ThePressProject - το προτελευταίο κείμενο ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Αποσπάσματα από την ανοικτή επιστολή
του εκδότη του ThePressProject,
Κώστα Εφήμερου, που απευθύνεται
στους αναγνώστες και στα μέλη των 1101


Πώς ξεκινάς ένα κείμενο σαν κι αυτό; Όταν ξέρεις ότι κάποιοι θα το χαρούν, κάποιοι άλλοι θα το παρεξηγήσουν και κάποιοι δεν θα μπουν καν στον κόπο να το διαβάσουν «γιατί είναι σεντόνι»;

Λοιπόν, το κείμενο αυτό είναι εντελώς προσωπικό και ταυτόχρονα δημοσίου συμφέροντος. Είναι αυτό που λέμε «ο ορισμός του blog», ένα προσωπικό ημερολόγιο, δηλαδή, μιας συναρπαστικής δημόσιας ιστορίας χωρίς γραμμένο τέλος. Το τέλος θα το αφήσω σε εσάς.

Σας γράφω από το γραφείο του σπιτιού μου το βράδυ της Παρασκευής 7 Οκτωβρίου και έξω βρέχει καταρρακτωδώς.

(...) Έκανα όλη αυτή την εισαγωγή -έτσι θα πάει η φάση, να το ξέρετε- για να σας πω ότι στο περίπλοκο και μεγαλεπήβολο στρατηγικό μου σχέδιο για την δημιουργία του πιο αξιόπιστου, ανεξάρτητου και συναρπαστικού ΜΜΕ στη χώρα μας υπήρχε εδώ και δύο χρόνια ένα κείμενο που περιλαμβάνεται στη διαθήκη μου. Το κείμενο αυτό το έγραψα προς εσάς, τους αναγνώστες του ThePressProject, για να διαβαστεί όταν θα έχω φύγει, αν στο μεταξύ το TPP δεν ήταν βιώσιμο από το κοινό του.

(...) Τι είναι το ThePressProject; Ακόμα και τώρα -στην περίεργη ψυχολογική κατάσταση που βρίσκομαι- χαμογελάω κάθε φορά που το σκέφτομαι. Είναι, σας το ορκίζομαι, το πιο συναρπαστικό εγχείρημα που έγινε ποτέ στη δημοσιογραφία στην Ελλάδα. Ένα νησάκι ελευθερίας της έκφρασης που μεγάλωσε σιγά-σιγά. Έκανε ερευνητική δημοσιογραφία επιπέδου, κατάφερε να κρατήσει ανοικτό τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα -αντιστεκόμενο στο παράλογο κράτος, έγραψε για αυτούς που δεν τόλμησε κανείς, τα ρεπορτάζ του οδήγησαν σε διώξεις πρώην ακλόνητους αξιωματούχους, έφερε τα Wikileaks στην Ελλάδα, γνώρισε στον κόσμο εξαιρετικούς διανοούμενους που δεν είχαν φωνή, έκανε ραδιόφωνο και τηλεόραση στο επίπεδο του εχθρού, κατάφερε, ορισμένες φορές, να θέσει ακόμα και την ατζέντα του πολιτικού διαλόγου, σκαρφάλωσε στην πρώτη θέση του ελληνικού διαδικτύου την ημέρα του δημοψηφίσματος, χαρακτηρίστηκε ως «το μόνο ανεξάρτητο ελληνικό ΜΜΕ» σε έκθεση του πανεπιστημίου LSE για την κατάσταση των ΜΜΕ στην Ελλάδα και μερικά από τα μεγαλύτερα διεθνή μέσα, όπως οι New York Times, η Guardian, η Süddeutsche Zeitung, το NPR, το ARTE και άλλα πολλά αφιέρωσαν άρθρα τους για το εγχείρημά μας. Δεν τα πήγε, δηλαδή, άσχημα.

(...) Σας τα γράφω όλα αυτά γιατί καθώς το TPP μεγάλωνε όλο και περισσότερο, τα έσοδα από την BitsnBytes κατευθύνονταν προς αυτό. Δημιούργησα δηλαδή ένα ΜΜΕ με τον ίδιο τρόπο που το έκανε περίπου και ο Μπόμπολας. Έφτιαξα ένα ζημιογόνο ΜΜΕ που ζούσε από τρίτες δραστηριότητες. Με τη μόνη διαφορά ότι εγώ δεν είχα χρήματα και οι δουλειές μου δεν προέρχονταν από διαπλοκή με την εξουσία. Και όταν λέω ότι δεν είχα χρήματα, το εννοώ. Είχα όμως τα χέρια μου και την ικανότητά μου να σχεδιάζω πράγματα που απ' έξω φαίνονταν σαν να τα δουλεύουν πολλοί, καταφέρνοντας έτσι να τα χρεώνω δυο και τρεις φορές πάνω απ' ότι θα τα χρέωνα αν καταλάβαιναν οι πελάτες μου ότι ο αναλυτής, ο γραφίστας και ο προγραμματιστής της BitsnBytes ήταν ο ίδιος άνθρωπος.

Και κάπως έτσι το ThePressProject προχωρούσε και μεγάλωνε και από 2 γίναμε 4 και μετά 7 και μετά 11 και σήμερα το TPP έχει 20 εργαζόμενους και συνεργάτες.

(...) Οι καταιγιστικές εξελίξεις του 2015 και η ετοιμότητα που επέδειξαν οι συνεργάτες μας εκτόξευσαν την επισκεψιμότητα και τότε για πρώτη φορά διαφάνηκε στον ορίζοντα μια προοπτική πραγματικής επίλυσης του οικονομικού προβλήματος. Έτσι δημιουργήθηκε η ιδέα των 1101. Μιας ομάδας ανθρώπων, δηλαδή, που προσφέροντας ελάχιστα χρήματα κάθε μήνα θα μπορούσαν να μας προσφέρουν ένα δίχτυ ασφαλείας προκειμένου να κάνουμε απερίσπαστοι την δημοσιογραφική μας δουλειά. 1000 άνθρωποι που θα έβαζαν από 5€ και 100 που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν 50€ το μήνα θα ήταν αρκετοί με την βοήθεια του ενός, που ήταν η BitsnBytes να κρατήσουν το TPP ζωντανό. Η καμπάνια ξεκίνησε με ένα τρικ που έφαγαν ΟΛΑ τα συστημικά ΜΜΕ όταν ζήτησα από τον Γιάνη Βαρουφάκη να χρησιμοποιήσω μια φωτογραφία του για την προώθηση, γνωρίζοντας ότι τα μέσα δίψαγαν να μάθουν τι θα κάνει μετά την παραίτησή του. Απόλυτη επιτυχία! Την πρώτη κιόλας ημέρα περίπου 700 άνθρωποι συμπλήρωσαν μια φόρμα εγγραφής στους 1101. Τις ημέρες που ακολούθησαν γράφτηκαν περίπου άλλοι τόσοι.

(...) Σας γράφω αυτό το κείμενο (πλέον είναι Σάββατο 8 Οκτωβρίου) από το γραφείο στο σπίτι μου. Τις πρώτες 48 ώρες μετά από αυτή την εντελώς παράλογη, κατά την άποψή μου, απόφαση των εργαζομένων αφιέρωσα 20 ώρες το 24ωρο γράφοντας οτιδήποτε διαβάσατε στο TPP μέχρι σήμερα. Δεν είχα σκεφτεί τι θα κάνω με το γραφείο τη Δευτέρα. Δεν είχα σκεφτεί και πολλά βασικά, δεν έχεις χρόνο όταν γράφεις 60 θέματα την ημέρα και 4 ρεπορτάζ. Ζήτησα από τα παιδιά να το ξανασκεφτούν και να καταλάβουν ότι η κίνησή είναι εναντίον των συμφερόντων τους. Ότι έχουν παραπλανηθεί από το ένα άτομο που δεν έχει στην πραγματικότητα οικονομικές απαιτήσεις αλλά θέλει να κλείσει το TPP φεύγοντας (άλλωστε έχει βρει ήδη μια πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά αλλού). Με ξέρει αρκετά χρόνια και γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να αφήσω χρέη σε κανένα. Θα πάρει τα λεφτά του σταδιακά και θα φύγει νιώθοντας μεγάλος συνδικαλιστής κλείνοντας το μέσο. Στις 3 ημέρες που πέρασαν αναγκάστηκα να απορρίψω ένα streaming που θα μας απέφερε 1600€ και ένα ραντεβού για μια νέα ιστοσελίδα που θα μας απέφερε άλλα 2-3000 ευρώ. Χρήματα που θα έμπαιναν στις τσέπες τους. Τους έστειλα ένα μήνυμα παρακαλώντας τους για μια τελευταία φορά να σκεφτούν ποιανού τα συμφέροντα υπηρετούν με αυτή την απόφαση. Δεν έλαβα απολύτως καμία απάντηση (...)

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΔΩ
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου