Κυριακή 16 Ιουνίου 2019

Όταν ο Αρκάς διορθώνει το σκίτσο με τον "νοικοκυραίο"...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Αρκάς: «Όταν μπήκαν
και λήστεψαν τη γριά μάνα μου…»



ΟΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΣΚΙΤΣΟΥ
ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΥΟ ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ

Ο Αρκάς αντέχει την κριτική για την αλλαγή πλεύσης του προς την πολιτική γελοιογραφία, απαντά όταν νιώθει ότι πρέπει να απαντήσει και ακούει –αφουγκράζεται – όταν πρέπει να ακούσει. Έτσι, στο γνωστό σκίτσο για τον «νοικοκυραίο» που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις, γιατί υποστηρίχθηκε ότι φωτογράφιζε τον άγριο ξυλοδαρμό του Ζακ Κωστόπουλου, και τελικά τη δολοφονία του, έκανε αλλαγές και προσθήκες. Μια ήταν μόλις πέντε λέξεων στην αναφορά στον «νοικοκυραίο» –κάτι που θεωρήθηκε σαν μικρή επανόρθωση. Πρόσθεσε το «Όταν μου έκαψαν το αυτοκίνητο και…» (συνεχίζει με το «μου έσπασαν το μαγαζί».) Όμως, υπάρχουν κι άλλες μικρές διαφοροποιήσεις που βλέπεις βάζοντας τα δυο σκίτσα πλάι πλάι –κάτι σαν μαγική εικόνα για να βρεις τις διαφορές. Στο νέο σκίτσο υπάρχει ένα ολόκληρο καινούργιο «Όταν», το οποίο σημειώνουμε με κόκκινη υπογράμμιση. Αναφέρει: «Όταν μπήκαν και λήστεψαν τη γριά μάνα μου, χτυπώντας την μέχρι θανάτου, μου είπαν ότι αυτά πάντα γίνονταν».

Ακόμα, στον ελαφρώς διαφοροποιημένο κείμενο έχει ξεχωρίσει τη φράση «Αλλά όταν ήρθε η ώρα ψήφισα» την οποία βάζει σε ανεξάρτητη αράδα. Ακόμα υπάρχουν κάποιες αλλαγές χρόνουΌταν καιγόταν» σε «Όταν κάηκε»), αφαιρέθηκαν δύο «πάλι» και το «Ένα μήνα» πριν από τις εκλογές μετατράπηκε σε «Λίγο» πριν από τις εκλογές.

Η ουσία τού σκίτσου, βέβαια, δεν αλλάζει. Ίσως, μόνο, άρει μια παρεξήγηση –αν ήταν παρεξήγηση– στο θέμα του Ζακ, ενώ ξεχωρίζει και η προσθήκη για τη «γριά μάνα» που τη λήστεψαν και τη χτύπησαν μέχρι θανάτου.

Για καλύτερη ανάγνωση των δύο σκίτσων και των αλλαγών που επισημαίνουμε με χρωματισμούς, κάντε κλικ πάνω του για να μεγεθυνθεί.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το νέο, αλλαγμένο, σκίτσο του Αρκά το είδαμε στο instanews.gr. Στη στήλη του, στην ιστοσελίδα τού Πρώτου Θέματος, έχει δημοσιευτεί μόνο το αρχικό σκίτσο. Μέχρι σήμερα (15/6) δεν έχει καταχωρισθεί το δεύτερο με τις αλλαγές. Οι επισημάνσεις για όλες τις τροποποιήσεις (τη γριά μάνα κ.λπ.) κι όχι μόνο για το αυτοκίνητο και το μαγαζί του «νοικοκυραίου», είναι δικές μας. 

---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου