Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

... εφημεριδοπώλες - τέλος εποχής ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
"Καθιστούν άνεργους 1.200 εφημεριδοπώλες"
*

Δελτίο Τύπου
*
Ενώσεων Εφημεριδοπωλών Αθήνας - Πειραιώς
*
Τα δύο υφιστάμενα Πρακτορεία Διανομής Τύπου ήτοι η «ΑΡΓΟΣ ΑΕ» και η «ΕΥΡΩΠΗ ΑΕ» με εξώδικά τους που έστειλαν στα μέλη μας στις 2/6/2011 και ανακοίνωσή τους που δημοσιεύθηκε στον Ημερήσιο Τύπο την 1/6/2011, ανακοίνωσαν ( πάντα κατά την άποψή τους, την οποία αποκρούομεν ) την λήξη της συνεργασίας μας από 2/7/11, ημερομηνία δηλαδή  που τίθεται σε ισχύ ο Ν. 3919/2011.
.
Όπως φαίνεται  μέχρι στιγμής, τα Πρακτορεία δεν θα χορηγήσουν Τύπο στους εφημεριδοπώλες από την Δευτέρα 4/7/2011, προτίθενται δε (καταργώντας και ακυρώνοντας τον κλάδο μας) να προβούν στην διανομή του Τύπου στα κατά τόπους σημεία πώλησης Τύπου, παρανομώντας και παραβιάζοντας το Ν.Δ.2943/1954 «περί τρόπου πωλήσεως εφημερίδων και περιοδικών», σύμφωνα με τις διατάξεις του οποίου, εμείς οι εφημεριδοπώλες, οι κατά ΑΝ 1093/38, άρθ. 54, παρ. 2 «εφωδιασμένοι διά δελτίου ταυτότητος εκδιδομένου υπό της Ενώσεώς μας και τεθεωρημένου υπό των Υφυπουργών Τύπου και Τουρισμού και Εργασίας (νυν Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας – Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Υπουργείο Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας)», είμαστε οι μόνοι αρμόδιοι να διανέμουμε τον Τύπο σε όλα τα σημεία πώλησης αυτού (περίπτερα, καταστήματα ψιλικών κλπ), αρνούμενοι αδικαιολογήτως να προμηθεύσουν και εμάς με τον Τύπο, παρεμποδίζοντας  έτσι και τον ελεύθερο ανταγωνισμό, αφού κατέχουν δεσπόζουσα θέση στην αγορά και αποτελούν την αποκλειστική πηγή από όπου δυνάμεθα να προμηθευτούμε τον Τύπο.
.
Αν και εφόσον τα Πρακτορεία προβούν στην ως άνω παράνομη και ποινικά κολάσιμη ενέργεια (άρθρ. 1, 2, 44 παρ. 1, 2 του Ν. 3959/2011), παρεμποδίζουν τον ανταγωνισμό, καταργούν τον κλάδο μας και καθιστούν άνεργους, μέσα σε μια νύχτα, 1200 εφημεριδοπώλες.
.
Κατόπιν των ανωτέρω διευκρινίζουμε ότι οι εφημεριδοπώλες δεν απεργούν την Δευτέρα 4/7/2011 όπως ψευδώς διαδίδεται από πλευράς Πρακτορείων και  θα ευρίσκονται στις θέσεις τους όπως κάνουν με συνέπεια επί 90 έτη.
                                            
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

1 σχόλιο:

  1. Τα πρακτορεία διακίνησης τύπου Άργος και Ευρώπη, με αφορμή το νέο νόμο περί ανοίγματος επαγγελμάτων, επιχειρεί για μία ακόμα φορά να εξαφανίσει τον κλάδο των εφημεριδοπωλών, με σκοπό την μεγιστοποίηση των κερδών τόσο των πρακτορείων όσο και των μετόχων-εκδοτών. Από 4 Ιουλίου σταματά η τροφοδοσία των εφημεριδοπωλών με ημερήσιο και περιοδικό τύπο σε μια προσπάθεια εγκαθίδρυσης ενός "νέου" δικτύου διανομής ημετέρων, με σκοπό την μείωση του κόστους διανομής. Η κίνηση αυτή θα αφήσει 1,500 οικογένειες εφημεριδοπωλών στο δρόμο και παράλληλα θα οδηγήσει πάνω από 4.000 ιδιοκτήτες καταστημάτων λιανικής πώλησης (Περίπτερα και mini-market) στην ανέχεια, μια που θα πάψουν να τροφοδοτούνται πλέον με τύπο. Η προσπάθεια αυτή πέρα από ανήθικη - μιας που η διακίνηση τύπου στηρίχτηκε από τον κλάδο μας για περισσότερα από 90 χρόνια σε καθημερινή βάση και κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες αποφέροντας στους εκδότες τεράστια κέρδη -, είναι και παράνομη μιας που ο νέος νόμος δεν καταργεί το δικαίωμα μας στην διανομή τύπου. Για αυτό λοιπόν παρά τα όσα διαρρέουν στον τύπο κάποιοι εκδότες οι εφημεριδοπώλες ΔΕΝ ΑΠΕΡΓΟΥΝ. Αντ' αυτού θα βρίσκονται στα πόστα τους και θα υπερασπίζονται το θεσμοθετημένο ακόμα δικαίωμα τους οδηγώντας όποιον το επιβουλεύεται στην πόρτα του εισαγγελέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή