Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

... "Ενωση Εκδοτών Διαδικτύου" αυτοί - κι εμείς; ...

"Παρατύπως"
***
*
Οι εργοδότες προτιμούν
μερικώς ρυθμισμένο το Διαδίκτυο
*
... και μερικοί προσπαθούν να σώσουν το μαγαζάκι τους
*
Ένωση Εκδοτών Διαδικτύου στήνουν οι μεγάλοι επιχειρηματίες των ΜΜΕ, ενώ όλο και περισσότεροι πλέον μιλούν για ρύθμιση του Διαδικτύου. Μισές αλήθειες, με πολλά κρυφά χαρτιά κι επιδιώξεις.
.
Όταν οι εκδότες μιλούν για ρύθμιση, εννοούν φυσικά μερική ρύθμιση. Γιατί στόχος τους δεν είναι να φτιάξουν μια πλήρως ρυθμισμένη και με κανόνες αγορά, όπου οι εργαζόμενοι θα απολαμβάνουν δικαιωμάτων και θα τεθεί ένα τέλος στο κατακερματισμένο εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς των ΜΜΕ. Απλά «στόχος είναι να αντιμετωπίσουν από κοινού τα πολλαπλασιαζόμενα ζητήματα που ανακύπτουν στο ηλεκτρονικό επιχειρείν, αρχής γενόμενης με το θέμα της πιστοποίησης μετρήσεων», όπως γράφει σχετικό δημοσίευμα (Παρόν 17/7), κι ακόμα  θέματα πειρατείας και πνευματικών δικαιωμάτων.
Αντίθετα, οι επιχειρηματίες – εκδότες δεν νομίζουμε ότι ενδιαφέρονται να θεσπιστεί αγγελιόσημο στο διαδίκτυο, ή να επεκταθεί η ισχύς των συλλογικών συμβάσεων και στα ιντερνετικά Μέσα – κάθε άλλο, μάλιστα, αφού μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαν το διαδίκτυο ως μέσον ή άλλοθι για να επιβάλλουν ένα διαφορετικό καθεστώς ευελιξίας και ανασφάλειας.
Την ίδια ώρα που οι εργοδότες μας σκέφτονται να βάλουν (έστω μερικούς) κανόνες στο διαδίκτυο, πολλοί συνάδελφοι ανακαλύπτουν όψιμα το… διαδίκτυο, προσβλέποντας στο αγγελιόσημό του «για να σωθεί το ασφαλιστικό μας». Κι ενώ οι ίδιοι αυτοί συνάδελφοι ανέχτηκαν και υπερασπίζονταν ένα ασφαλιστικό σύστημα δομημένο με διαφορετικές ταχύτητες και παροχές, με αποκλεισμούς και εξαιρέσεις, τώρα ξαφνικά φαίνονται έτοιμοι να ανεχθούν μια κάποια ενοποίηση – αντιμετωπίζοντας εκ των υστέρων ως ισότιμα μέλη της δημοσιογραφικής κοινότητας, τους συναδέλφους του διαδικτύου (γι’ αυτούς που εργάζονται με ΔΠΥ, «θα δούμε»).
Ο λόγος είναι απλός: ο κάποτε κραταιός ΕΔΟΕΑΠ, θα βρεθεί να κινδυνεύει σε 5-7 χρόνια, αφού μειώνονται οι εισφορές και τα έσοδα από το Αγγελιόσημο. Το ίδιο κινδυνεύει όλο το ασφαλιστικό οικοδόμημα του Τύπου, αφού οι άνεργοι είναι χιλιάδες, οι εργαζόμενοι με δελτία παροχής υπηρεσιών τείνουν να γίνουν περισσότεροι από αυτούς που είναι σε μισθολόγιο και οι επιχειρήσεις των ΜΜΕ απλά... δεν πληρώνουν. Δεν πληρώνουν εισφορές, μειώνουν δραματικά τους μισθούς (άρα και τις εισφορές), «κλέβουν» μέσω διαδικτύου αγγελιόσημο για να κάνουν πιο ελκυστική τη διαφήμιση και καλύπτονται πίσω από την παντελή έλλειψη ελέγχων από τα Ταμεία μας.
Κι ενώ τα Ταμεία μας αφήνουν ανεξέλεγκτους τους εργοδότες και τους διαφημιζόμενους, σκέφτονται πως ήρθε η ώρα να... ρυθμιστεί νομοθετικά το Διαδίκτυο.
Κι ενώ οι Ενώσεις μας μέχρι σήμερα αντιμετωπίζουν με… ξινίλα τους συναδέλφους στα άλλα Μέσα, τώρα φαίνεται να συζητούν να τους δεχτούν στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ, και κάποιοι... ξύπνιοι ορέγονται τα αποθεματικά των πιο «εύρωστων» ταμείων (όπως π.χ. το ΤΑΙΣΥΤ), διεκδικώντας όλο και μεγαλύτερο κομμάτι από την... πίτα του αγγελιοσήμου, εις βάρος άλλων «αδελφών» Ταμείων.
Φυσικά και να ρυθμιστεί το Διαδίκτυο, με πλήρη αναγνώριση όλων των ειδησεογραφικών σελίδων και διαδικτυακών Μέσων ως ΜΜΕ, με καθορισμένες ειδικότητες εργαζομένων, με τήρηση ωραρίων και μισθούς βάσει ΣΣΕ, με κατοχύρωση της πνευματικής εργασίας των εργαζομένων σε αυτά, με αγγελιόσημο στις διαφημίσεις τους.
Κι επίσης να εγγραφούν τώρα (κι όχι όταν... ρυθμιστεί το διαδίκτυο) οι συνάδελφοι στις Ενώσεις, να ενιαιοποιηθούν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και να σταματήσει το γνωστό κρυφτούλι πίσω από τη νομοθετική κατοχύρωση.
Και κυρίως να διεκδικηθεί άμεσα και με κάθε τρόπο η πάταξη της απλήρωτης και αδήλωτης εργασίας, της εισφοροδιαφυγής και της αποφυγής πληρωμής του αγγελιοσήμου. Να δώσουν τα Ταμεία τώρα στη δημοσιότητα τους καταλόγους των «μπαταχτσήδων» εργοδοτών κι επιχειρηματιών που κλέβουν τον ιδρώτα μας και τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα.
Αν θέλουν κάποιοι (έστω και όψιμα) να γίνουν υπερασπιστές της εργασίας στο Διαδίκτυο και της εργασίας γενικά, να βγουν και να καταγγείλουν ανοικτά πολιτικές και πρόσωπα που μέχρι τώρα βουλιάζουν τα Ταμεία. Αυτούς που επιβάλλουν έκτακτες εισφορές «αλληλεγγύης» στους συνταξιούχους, αυτούς που ετοιμάζουν την δήθεν απελευθέρωση της διακίνησης του Τύπου πετώντας στο δρόμο εκατοντάδες εφημεριδοπώλες (που, σημειωτέον, θα καταστρέψει έναν ολόκληρο κλάδο του ΕΤΑΠ ΜΜΕ), αυτούς που ετοιμάζουν στα κρυφά μειώσεις του αγγελιοσήμου.
Θα το τολμήσουν, ή θα τρέξουν, όπως μέχρι τώρα να γλείψουν όποιο κόκαλο τους πετάξει ο κ. Μόσιαλος, ή όποιος άλλος πολιτικός προϊστάμενος;
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου