*
Ανασυγκρότηση
***
*
*
Μαζική συμμετοχή
στην εκδήλωση της ΕΣΠΗΤ
στην εκδήλωση της ΕΣΠΗΤ
για τα διαδικτυακά ΜΜΕ
Με τη συμμετοχή δεκάδων εργαζομένων από το χώρο των διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης αλλά και άλλων εργαζομένων στον κλάδο, καθώς και με την παρουσία εκπροσώπων από όλα σχεδόν τα σωματεία των ΜΜΕ πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29/01/14 η εκδήλωση της ΕΣΠΗΤ με θέμα το καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα και ανασφάλιστης εργασίας στα σάιτ.
Η εμπειρία που κατατέθηκε ήταν αποκαλυπτική για τις συνθήκες εργοδοτικής ασυδοσίας και τρομοκρατίας που επικρατούν, για τη μαύρη εργασία, τις απολύσεις και την ανυπαρξία εργατικού δικαίου. Συχνά οργιάζει η «δωρεάν» εργασία μέσω της «μαθητείας», οι μισθοί 100-200 ευρώ είναι συνήθης πρακτική και όποιος διεκδικήσει τα δικαιώματά του ή απεργήσει απολύεται άμεσα.
Ομιλητές από διαδικτυακά ΜΜΕ κατήγγειλαν ότι ακόμα και η δημοσιογραφική εργασία συχνά καταντά παρατρεχάμενη είτε επιχειρηματικών συμφερόντων είτε της κυβερνητικής πολιτικής, και όποιος αρνηθεί να εναρμονιστεί με την εργοδοτική γραμμή, απολύεται. Οι εργαζόμενοι και οι ενώσεις διατύπωσαν ένα πλαίσιο άμεσων αιτημάτων προς διεκδίκηση όπως τήρηση συλλογικών συμβάσεων και καταβολή μισθών, ασφάλιση στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, δικαίωμα στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση, σταμάτημα της απλήρωτης και ανασφάλιστης εργασίας. Ζητούμενο βέβαια πλέον είναι η οργάνωση διεκδικητικών δράσεων και κινητοποιήσεων από τα σωματεία, αλλά και ο συντονισμός των εργαζόμενων –μελών και μη μελών των σωματείων- προκειμένου τα αιτήματα να γίνουν ευρέως γνωστά και να ικανοποιηθούν άμεσα.
Ακολουθούν τα σημαντικότερα σημεία των εισηγήσεων που παρουσιάστηκαν:
Α. Πετρόπουλος, εργατολόγος
Τόνισε ότι είναι σκόπιμη η διάκριση ηλεκτρονικών ΜΜΕ και έντυπου τύπου, προκειμένου να παραμείνει εσαεί αρρύθμιστο το νομοθετικό πλαίσιο και οι συνθήκες εργασίας στο διαδίκτυο. Έκανε αναφορά στο καθεστώς που υπάρχει στη Γερμανία, όπου κι εκεί δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο και κυριαρχούν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, υπάρχει αμοιβή με βάση την «αναγνωσιμότητα» ή «δημοφιλία» των άρθρων των συντακτών, δηλ. με βάση τα κλικ ή τα likes στο facebook! Χαρακτήρισε δε καταχρηστικούς τέτοιους όρους αμοιβής που συναρτούν την αμοιβή με βάση τέτοιους μετρήσιμους δείκτες.
Αναφερόμενος στο ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο, σημείωσε πως στο ν. 3846/2010 η τηλεργασία ορίζεται ως εργασία που παρέχεται με όρους εξαρτημένης εργασίας και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αμείβεται όπως αμείβεται η εργασία στα έντυπα ΜΜΕ (εφημερίδες και περιοδικά).
Επίσης αναφέρθηκε και στην περίπτωση των e-book, όπου ισχύει ό,τι ακριβώς και για το έντυπο βιβλίο και ότι αυτό ακριβώς απαιτούν τα σωματεία στα ΜΜΕ, δηλ. να ισχύσει και στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ το ίδιο καθεστώς πληρωμής και ασφάλισης, καθώς και καταβολή αγγελιοσήμου, που ισχύει και στον υπόλοιπο έντυπο κλάδο.
Γ. Κατερίνης, μέλος ΔΣ ΠΟΕΣΥ
Επί πολλά χρόνια αναπτύσσονταν δίπλα μας τα ιντερνετικά ΜΜΕ, όπως είπε χαρακτηριστικά, και οι ενώσεις άργησαν απελπιστικά να λάβουν μέτρα σχετικά με το καθεστώς εργασία και ασφάλισης των συναδέλφων. Στο χώρο αυτό επικρατεί μια βαθιά μεσαιωνική δομή στην οργάνωση εργασίας.
Ανέφερε χαρακτηριστικό παράδειγμα συναδέλφου που εργαζόταν σε σάιτ, και ο οποίος όταν τραυματίστηκε εν ώρα εργασίας, όντας ανασφάλιστος - αφού είχε υποχρεωθεί να υπογράψει στην ατομική σύμβαση ότι εάν δεν μπορεί να εργαστεί για όποιον λόγο, δεν δικαιούται αποζημίωσης, και αποχωρεί από την εταιρεία - και έχασε τη δουλειά του και δεν μπορούσε να έχει δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη!
Για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση απαιτείται σοβαρή δουλειά από τα σωματεία. Ασχολούμαστε με αυτό το κομμάτι συναδέλφων, όχι επειδή χάνουν ασφαλιστικούς πόρους τα ταμεία μας, αλλά ως η πεμπτουσία της ενότητας του κλάδου. Τόνισε πως πρέπει να διεκδικήσουμε ενιαίες συνθήκες εργασίας σε όλο τον Τύπο, ασφάλιση για όλους τους εργαζόμενους στο διαδίκτυο και το ΕΤΑΠ να τους καλύψει ασφαλιστικά άμεσα, πέρα από τον αγώνα που γίνεται για να επεκταθεί το αγγελιόσημο και στα ιντερνετικά μμε.
Γ. Λαμπρόπουλος, απολυμένος από dealnews.gr
Αφού κατέθεσε την δική του εμπειρία από μαγαζιά του χώρου («πρόσληψη» με 450 ευρώ χωρίς σύμβαση, εργασία 6ήμερη/8ωρη και το σαββατοκύριακο, και ρεπό μετά από 12 ημέρες συνεχούς εργασίας, δηλαδή 4 ημέρες το μήνα!), εστίασε και στο ίδιο το περιεχόμενο της δουλειάς. Καυτηρίασε την πρακτική που επιβάλουν οι εργοδότες για αναπαραγωγή ειδήσεων από γραφεία τύπου εταιρειών και υπουργών, ανυπαρξία ρεπορτάζ και επιβεβαίωσης ειδήσεων. Ανέφερε χαρακτηριστικά παράδειγμα όπου ο ίδιος αρνήθηκε να «ανεβάσει» φωτογραφία κατηγορούμενων για τρομοκρατία ή πως προσέγγισε με διαφορετικό τρόπο τον αγώνα των μεταναστών απεργών πείνας της Υπατίας, με αποκορύφωμα την επιλογή του να απεργήσει με όλο τον κλάδο, συναντώντας την απειλή του αρχισυντάκτη και μετά από 2 εβδομάδες την απόλυση…
Σημαντική επιτυχία στον δικαστικό αγώνα που ακολούθησε –με τη στήριξη τη ΕΣΠΗΤ- ήταν το γεγονός ότι θεωρήθηκε ως εσωτερικός συντάκτης, τον οποίο όφειλε η εργοδοσία να αμείβει με βάση την ΣΣΕ, κάτι που μπορεί να χρησιμεύσει ως προηγούμενο για ανάλογες δίκες κι άλλων συναδέλφων. Ολοκληρώνοντας ο Γ. Λαμπρόπουλος τόνισε ότι είναι αναγκαίος ο συνολικός αγώνας για την ανατροπή αυτής της κατάστασης και όχι μόνο θεσμικές ή νομικές παρεμβάσεις.
Κ. Χρήστου, εργαζόμενος σε σάιτ
Όπως είπε χαρακτηριστικά, το 2004 όλοι οι συνάδελφοι είχαν στόχο πώς από το μπλοκάκι θα μπούμε μισθολόγιο. Σήμερα, παλεύουν να τους προσλάβουν με μπλοκάκι, αφού πλέον οι εργοδότες αποθρασυνόμενοι, προτιμούν την μαύρη εργασία. Περιγράφοντας την άθλια εργασιακή πραγματικότητα στα σάιτ, είπε χαρακτηριστικά, ότι υπάρχουν πληρωμές 100-200 ευρώ / μήνα, και αυτά πλέον δίνονται «έναντι», ενώ επεκτείνεται ολοένα και περισσότερο η «δωρεάν» εργασία, με το μανδύα της μαθητείας και της εκπαίδευσης. Ιδιαίτερα εστίασε στο καθεστώς ασφάλισης και στο γεγονός ότι όσοι εργάζονται με ΔΠΥ είναι υποχρεωμένοι με την έναρξη που κάνουν, να πληρώνουν 490 ευρώ/δίμηνο στον ΟΑΕΕ, ενώ είναι εργαζόμενοι με εξαρτημένη εργασία και θα έπρεπε να ασφαλίζονται στο ΕΤΑΠ. Μάλιστα συχνά, το δυσβάσταχτο κόστους της ασφάλισης εξωθεί είτε στη μαύρη εργασία, είτε στη συσσώρευση μεγάλων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, με κινδύνους από κατάσχεση μισθών έως και φυλάκιση, όπως έγινε πρόσφατα με συνάδελφο μητέρα 2 παιδιών.
Δ. Περπατάρης, εργατολόγος
Τα ιντερνετικά ΜΜΕ είναι μέσα ενημέρωσης καθώς διαδίδουν την πληροφορία, σημείωσε ο εργατολόγος Δ. Περπατάρης, απαντώντας στις αιτιάσεις των εργοδοτών για το ότι τα ΜΜΕ στο διαδίκτυο είναι κάτι άλλο από τα έντυπα ΜΜΕ. Αποδόμησε τα σαθρά επιχειρήματα εργοδοτών και διαφημιστών ότι η θέσπιση αγγελιόσημου στο διαδίκτυο «νοθεύει τον ανταγωνισμό», ότι «το διαδίκτυο δεν μπορεί να υπάγεται στους παλιούς κανόνες» και ότι δεν υπάρχει «υλικότητα και εδαφικότητα στο διαδίκτυο».
Χαρακτηριστικά ανέφερε περιστατικό μέλους του ΕΣΠΗΤ, που έμεινε απλήρωτη επί 4 μήνες από εταιρεία η οποία την απασχολούσε σε … καφετέρια, όπου έναντι κάποιων καφέδων, χρησιμοποιούσε το χώρο και το διαδίκτυο, για να ανεβάζει θέματα. Τελικά αποδείχτηκε ότι ο πραγματικός εργοδότης ήταν εταιρεία με έδρα τη Μάλτα και νομικό εκπρόσωπο με έδρα στο… Λονδίνο. «Ούτε σταθερός τόπος απασχόλησης, ούτε εργοδότης εντός Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά, δίνοντας ένα εντυπωσιακό παράδειγμα του εργασιακού μεσαίωνα που έχουν διαμορφώσει οι εργοδότες και το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο των κυβερνήσεων.
Όπως τόνισε ο Δ. Περπατάρης, στόχος της εργοδοσίας είναι η διαιώνιση του αρρύθμιστου τοπίου στα διαδικτυακά ΜΜΕ, καθώς αυτό τη βολεύει.
Μ. Μεϊμάρης, πανεπιστημιακός
Ο Καθηγητής Επικοινωνίας και ΜΜΕ Μ. Μεϊμάρης, τόνισε την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της έννοιας της δημοσιογραφίας, με νέα απαιτητικά δεδομένα στην εκπαίδευση των δημοσιογράφων που θα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα της ταχύτατα εξελισσόμενης τεχνολογίας στα σύγχρονα ΜΜΕ.
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου