Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

... να πληρώσεις Αλ. Μπακατσέλο, λέει το δικαστήριο ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Δικαστικό ράπισμα
στον αμελή εκδότη του «Αγγελιοφόρου»


Έξι εργαζόμενους του «Αγγελιοφόρου» δικαιώνει με πανηγυρικό τρόπο το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης, καθώς υποχρεώνει την εργοδοσία του εκδοτικού συγκροτήματος να τους καταβάλει αμέσως όλους τους μισθούς που τους οφείλει.

Η Εκδοτική Βορείου Ελλάδος (ΕΒΕ) ΑΕ, η εταιρία που εκδίδει τις εφημερίδες «Αγγελιοφόρος» και «Αγγελιοφόρος της Κυριακής», καλείται να αποδώσει, χωρίς άλλη καθυστέρηση, στους 6 μισθωτούς που προσέφυγαν εναντίον της το συνολικό ποσό των 22.500 € Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στις καθυστερούμενες αποδοχές του Ιουλίου και του Αυγούστου του 2014 και σε μέρος των αποδοχών του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου του 2013.

Κατά της εκδοτικής εταιρίας, που διοικεί ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Κ. Μπακατσέλος, προσέφυγαν στο τέλος Αυγούστου με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων τρεις δημοσιογράφοι, που είναι μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ, δύο τεχνικοί Τύπου, που ανήκουν στην ΕΤΗΠΤ-Θ, και μία διοικητική υπάλληλος, που είναι μέλος της ΕΠΗΕΘ.

Επείγουσα περίπτωση

Σύμφωνα με την υπ΄ αριθμόν 7673 απόφαση, που εκδόθηκε στις 31 Οκτωβρίου, το Ειρηνοδικείο αποφαίνεται ότι «λόγω των (…) καθυστερήσεων στην καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών τους, οι αιτούντες, οι οποίοι είναι έγγαμοι και γονείς μικρών παιδιών, αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις βιοποριστικές ανάγκες τους, λόγω και της μείωσης των αποδοχών των συζύγων τους…».

Το δικαστήριο αναγνωρίζει ότι όντως συντρέχει «επείγουσα περίπτωση για την προσωρινή επιδίκαση των ανωτέρω δεδουλευμένων αποδοχών των αιτούντων, συνισταμένη στην ανάγκη αντιμετώπισης των βιοποριστικών αναγκών των ιδίων και της οικογενείας τους». Για το λόγο αυτό σημειώνει ότι «θα πρέπει να γίνει εν μέρει δεκτή η υπό κρίση αίτηση ως προς το αίτημά της περί της προσωρινής επιδίκασης μισθών, και να υποχρεωθεί η καθ΄ ης να καταβάλει στους αιτούντες τα ως άνω ποσά…».

Ωστόσο, το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης απέρριψε το αίτημα για συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας της ΕΒΕ ΑΕ, καθώς θεώρησε ότι η αξίωση των εργαζομένων ικανοποιείται πλήρως με την εκτέλεση της απόφασης για την προσωρινή επιδίκαση των μισθών τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 3 από τους 6 δικαιωθέντες εργαζόμενους έχουν εξαναγκαστεί από το τέλος Ιουλίου σε εκ περιτροπής εργασία 3 ημερών την εβδομάδα για χρονικό διάστημα 6 μηνών. Η επιβολή αυτού του μέτρου σε βάρος τους έχει γίνει για λόγους τυφλής εκδίκησης, καθώς οι εν λόγω εργαζόμενοι έχουν αρνηθεί να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας και να αποδεχτούν μειώσεις των αποδοχών τους.

«Δε θα σας πληρώσω!»

«Δεν πρόκειται να εκτελέσω την απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων και δε θα σας πληρώσω», διεμήνυσε αργά χτες, Πέμπτη, το απόγευμα, ο νεοφώτιστος γενικός διευθυντής και νομικός σύμβουλος της ΕΒΕ ΑΕ, Παντελής Χαλβατζάκης.

Απευθυνόμενος σε εργαζόμενους που δικαιώθηκαν, ο κ. Χαλβατζάκης υποστήριξε ότι «είναι άδικο να εξοφληθούν μόνον όσοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και όχι όλοι οι εργαζόμενοι».

Σε μία πρωτοφανή επίδειξη θράσους και αυθαιρεσίας, ο ίδιος, ο οποίος διατηρεί και την ιδιότητα του δικηγόρου, δήλωσε πως «δεν υπάρχουν χρήματα να δοθούν» και προέτρεψε τους εργαζόμενους «να πάρουν τα πληκτρολόγια και τους υπολογιστές της εταιρίας, για να ικανοποιηθούν».

Σημειώνεται ότι η εκδοτική εταιρία του Αλέξανδρου Κ. Μπακατσέλου υπερβαίνει καθημερινά τον… αφερέγγυο εαυτό της και έχει φτάσει σήμερα να χρωστά 4 πλήρεις μισθούς σε 125 μισθωτούς, αρνούμενη να δεσμευτεί σε χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής.

---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου