Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

... ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, συνταξιούχοι σε απόγνωση ...

*
Σύνδεσμος Συνταξιούχων Εφημεριδοπωλών
και υπαλλήλων Πρακτορείων
Αθηνών & Περιχώρων
***
*
Προς τους
Υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη
Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας
κ. Γιάννη Βρούτση

Κοινοποίηση:
Κόμματα Βουλής
ΕΤΑΠ – ΜΜΕ
Σωματεία Τύπου & Χάρτου
Εφημερίδες



Ψήφισμα


της Συγκέντρωσης των Συνδέσμων Συνταξιούχων Εφημεριδοπωλών & Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθήνας, Πειραιά

Εμείς οι Συνταξιούχοι της Δ’ Διεύθυνσης Παροχών του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ που ύστερα από προσκλήσεις των Διοικήσεων των Συνδέσμων μας, συγκεντρωθήκαμε σήμερα 1η Νοέμβρη του 2014 ημέρα Σάββατο και ώρα 9.30 π.μ. στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Ηπειρωτών, μετά από διαλογική συζήτηση αποφασίσαμε για άλλη μια φορά να σας θέσουμε υπ’ όψιν τα εξής:

α) Οι Συνταξιούχοι του Ταμείου μας που είναι 1040 με την κατάργηση των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας, με τις συνεχείς περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, με την ένταξή τους στον ΕΟΠΠΥ που επί της ουσίας είναι ανασφάλιστοι, με την φοροληστεία και τα ποικίλης μορφής χαράτσια και την ακρίβεια, αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρότατο πρόβλημα επιβίωσης, έχουν φθάσει σε σημείο εξαθλίωσης.

β) Η οικονομική κατάσταση του Ταμείου μας τις 28-2-2012 δηλαδή πριν το «κούρεμα των Αποθεματικών» είχε ως εξής: Όλοι οι κλάδοι του Ταμείου μας είχαν καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος σε Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου 111.960.000 εκατομμύρια ευρώ που η λήξη τους άρχιζε το 2012 και έληγε το 2017, και σε μετρητά στην ίδια Τράπεζα 63.854.387 εκατομμύρια ευρώ. Με τα αποθεματικά αυτά είχε την δυνατότητα ο κλάδος Σύνταξης να καλύπτει τις συντάξεις των Συνταξιούχων για τέσσερα περίπου χρόνια, το ίδιο ίσχυε και για τους άλλους κλάδους και μάλιστα για περισσότερα χρόνια χωρίς ούτε ένα ευρώ να μπει έσοδο στο Ταμείο. Μετά το «κούρεμα των Αποθεματικών, Μετρητών και Ομολόγων κατά 53% και την αναγκαστική μετατροπή του υπόλοιπου ποσού που απέμεινε από τα Ομόλογα, σε Ομόλογα πολυετούς διάρκειας με ημερομηνία λήξης τους από το 2023 μέχρι το 2042, που θυμίζει την λαϊκή παροιμία «Ζήσε Μάη να φας τριφύλλι», το Ταμείο με λίγα λόγια το άφησαν χωρίς αποθεματικά, χωρίς χρήματα. Σχεδόν στο σύνολό τους λεηλατήθηκαν, λεηλατήθηκε με το «έτσι θέλω» ο ιδρώτας των Ασφαλισμένων, μπήκε φουρνέλο στα θεμέλια της λειτουργίας του. Και σε όλα τα παραπάνω εάν προστεθεί ότι τα έσοδα της Δ’ Διεύθυνσης Παροχών του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ έχουν μειωθεί λόγω της κατακόρυφης πτώσης της κυκλοφορίας των εντύπων που κύρια από εκεί προέρχονται, επόμενο ήταν η αναφερόμενη Διεύθυνση να χρεοκοπήσει. Ήδη ο κλάδος Σύνταξης απονέμει τις συντάξεις στους Συνταξιούχους για αρκετό χρονικό διάστημα ύστερα από δανειοδοτήσεις από άλλους κλάδους της ίδιας Διεύθυνσης. Υπάρχει δε το οξύμωρο φαινόμενο σε ένα ενοποιημένο, υποτίθεται, Ταμείο, να χρειάζεται Δανεισμός και όχι μια απλή μεταφορά ποσών από οποιοδήποτε κλάδο του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ που έχει την οικονομική δυνατότητα.

Κύριοι Υπουργοί,

Αυτή είναι η κατάσταση όπως την περιγράφουμε. Και η αντιμετώπιση εκ μέρους των αρμόδιων Υπουργείων σας για όλα τα παραπάνω προβλήματα που τα έχουμε εκθέσει επανειλημμένα είναι αδιάφορη, κάνετε πως δεν μας γνωρίζετε.

Κύριοι,

Είμαστε οι Συνταξιούχοι, που πολλοί από εμάς έχουμε δουλέψει περισσότερα από σαράντα χρόνια. Για όλα αυτά τα χρόνια οι εισφορές μας έχουν παρακρατηθεί και αποδοθεί στο Ταμείο. Ανελλιπώς έχουν παρακρατηθεί και αποδοθεί οι εισφορές των Εργοδοτών.

Εμείς κύριοι δεν χρωστούσαμε και δεν χρωστάμε τίποτε και σε κανέναν. Όχι απλώς δεν χρωστάμε, αλλά μας χρωστάνε. Είναι απαράδεκτο να έχουμε μια τέτοια αντιμετώπιση.

Με το ψήφισμά μας αυτό εκτός από την απεικόνιση της όλης κατάστασης, που καμία ευθύνη δεν έχουν οι Συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι, αλλά οι πολιτικές των εκάστοτε Κυβερνήσεων, καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καταθέτουμε συγχρόνως και τις προτάσεις μας.

Ζ η τ ά μ ε

  • Οι απώλειες που υπάρχουν από το «κούρεμα» των Αποθεματικών του Ταμείου μας να επιστραφούν άμεσα σε μετρητά από το Κράτος στο Ταμείο μας. Το Ταμείο μας που ποτέ δεν επιχορηγήθηκε από το Κράτος, βάσει του Νόμου του 2469 του 1997 που προέβλεπε ότι οι Διοικήσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων και των φορέων του Δημοσίου οφείλουν να τοποθετούν στην Τράπεζα της Ελλάδος τόσο τα οικονομικά διαθέσιμα, όσο και τα αποθέματα ή άλλα τους περιουσιακά στοιχεία. Εμπιστεύθηκε ένα μέρος από την περιουσία των Ασφαλισμένων, από τον ιδρώτα τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, και ένα άλλο μέρος τα επένδυσε σε Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που με απόφαση της Κυβέρνησης καθώς και της Τράπεζας της Ελλάδος με μονοκονδυλιά λεηλατήθηκαν με τις επακόλουθες προαναφερόμενες συνέπειες.
  • Άμεσα να ενοποιηθεί ουσιαστικά το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, ενοποίηση που να μην χάνονται δικαιώματα για τους Ασφαλισμένους. Γιατί αυτό που προέκυψε από το Νομοθέτημα ήταν μια συντεχνιακή συγκόλληση και τίποτε παραπάνω, ούτε έχει γίνει τίποτε από τότε μέχρι σήμερα προς αυτή την κατεύθυνση, μάλιστα το αντίθετο έχει συμβεί.
  • Πλήρης εγγύηση όλων των συντάξεων από το Κράτος όπως έχουν προκύψει από τις συνταξιοδοτικές αποφάσεις. Η καταβολή των συντάξεων δεν είναι ρουσφέτι είναι στοιχειώδης υποχρέωση του Κράτους, γιατί τα χρήματα οι Συνταξιούχοι τα έχουν πληρώσει και με το παραπάνω
  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Ανάκληση όλων των μειώσεων στις κύριες και επικουρικές συντάξεις και επαναφορά των Δώρων και Επιδόματος αδείας.
  • Ουσιαστική προστασία των ανέργων, που σήμερα δεν υπάρχει λαϊκό νοικοκυριό που να μην έχει άνεργο. Δεν υπάρχει συνταξιούχος που από το υστέρημά του να μην βοηθάει σε ένα ακόμη σπίτι.
Για όλα τα παραπάνω οξυμένα προβλήματα που δεν αφορούν μόνο τους Συνταξιούχους, αλλά όλους τους Ασφαλισμένους της Δ΄ Διεύθυνσης Παροχών του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ περιμένουμε άμεσα τις παρεμβάσεις σας προκειμένου να δοθούν λύσεις.

Ο Πρόεδρος του Σ.Σ.Ε.Υ.Π. Αθηνών       Ο Γ.Γ. του Σ.Σ.Ε.Υ.Π.Αθηνών
        Χρήστος Πισπιρίγκος                         Παναγιώτης Μπρατσολιάς
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου