Τρίτη 22 Μαΐου 2018

ΕΔΟΕΑΠ: Αποκλειστικά στον κλάδο υγείας το 2%

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Τι θα γίνει με επικουρικές και εφάπαξ...


Νέες ανατροπές και «πονοκεφάλους» φέρνει στον ΕΔΟΕΑΠ και τους ασφαλισμένους το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης. Μπορεί η επίμονη απαίτηση της τρόικας να κάμφθηκε την τελευταία στιγμή και να παρέμεινε ο Οργανισμός Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), ωστόσο, οι εκπρόσωποι των δανειστών επέβαλαν το 2% επί του τζίρου όλων των επιχειρήσεων ΜΜΕ να πηγαίνει αποκλειστικά και μόνο για τον κλάδο υγείας.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι και την Παρασκευή η τρόικα επέμενε στη γραμμή της Eurostat ότι το 2% είναι φόρος και ότι ο ΕΔΟΕΑΠ πρέπει να ενταχθεί στους φορείς της γενικής κυβέρνησης, κάτι που αν πέρναγε θα οδηγούσε σχεδόν αυτόματα την υγεία στον ΕΟΠΥΥ, ενώ επικούρηση και εφάπαξ θα πέρναγαν στο ΕΤΕΑΕΠ.

Κατά τη διαπραγμάτευση η ελληνική πλευρά πέτυχε, τελικά, το βασικό στόχο που ήταν να παραμείνει ο ΕΔΟΕΑΠ αυτόνομος και ανεξάρτητος, δηλαδή ΝΠΙΔ, αλλά με την προϋπόθεση το 2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων ΜΜΕ να κατευθύνεται αποκλειστικά στον κλάδο υγείας.

Αυτό σημαίνει ότι οι επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ θα βρεθούν, όπως όλα δείχνουν, αργά ή γρήγορα στη μέγγενη περικοπών, αφού ουσιαστικά θα διέπονται από το καθεστώς των μηδενικών ελλειμμάτων που ισχύει και για το ΕΤΕΑΠ.

Στον κουμπαρά για τις εν λόγω παροχές θα προστίθενται μόνο τα ποσά των σχετικών κρατήσεων και θα απαγορεύεται να χρησιμοποιηθούν άλλα έσοδα του ΕΔΟΕΑΠ, το 2% δηλαδή, για την κάλυψη επικουρικών και εφάπαξ.

Άλλωστε η πρόβλεψη του νέου καταστατικού του ΕΔΟΕΑΠ είναι σαφέστατη. Στο άρθρο 12 αναφέρεται ότι «το ύψος της βασικής επικούρησης και το ποσοστό προσαύξησης και μείωσης αυτής, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 3 και στις περιπτώσεις α’ και β’ της παρ. 4 του παρόντος άρθρου καθορίζονται και δύνανται να μεταβάλλονται από το Διοικητικό Συμβούλιο αναλόγως των γενικών οικονομικών συνθηκών και των δυνατοτήτων του Οργανισμού, ύστερα από την εκπόνηση ετήσιας αναλογιστικής μελέτης. Η αναλογιστική μελέτη θα πραγματοποιείται μετά τη δημοσίευση του Ισολογισμού χρήσης και τα αποτελέσματα της θα είναι δεσμευτικά για τις αποφάσεις του Δ.Σ. για την επόμενη οικονομική χρήση». Αντίστοιχη είναι και η πρόβλεψη του άρθρου 11 για το εφάπαξ.

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας μιλώντας σήμερα στο asfalistiko.gr, έλεγαν ότι ο συγκεκριμένος όρος της συμφωνίας για το 2% το επόμενο διάστημα θα πρέπει να ενταχθεί και στο καταστατικό του ΕΔΟΕΑΠ, ενώ διέψευδαν κατηγορηματικά τις φήμες που έλεγαν ότι ετοιμάζεται τροπολογία ώστε η επικούρηση και το εφάπαξ να περάσουν από τον ΕΔΟΕΑΠ στο ΕΤΕΑΕΠ.
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου