Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

... Liberation - καμία σχέση με τα καθ' ημάς ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Liberation: Υπέρ της αποχώρησης
των διευθυντών το 90% των εργαζομένων



Αντίθετο το προσωπικό στα σχέδια της διεύθυνσης για μειώσεις μισθών

Το 90% του προσωπικού της γαλλικής εφημερίδας Liberation υπερψήφισε την πρόταση για αποπομπή των δύο συνδιευθυντών της εφημερίδας. Η εφημερίδα αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, και η διεύθυνση έχει παρουσιάσει σχέδιο εξυγίανσης που προβλέπει, μεταξύ άλλων, μειώσεις μισθών 10%, ενώ βρίσκεται σε αναζήτηση επενδυτή.

Ψηφοφορία στο προσωπικό της εφημερίδας, στην οποία πήραν μέρος 216 από τους 290 εργαζόμενους στην εφημερίδα, κατέληξε με 187 ψήφους (89,9%) υπέρ της αποχώρησης των δύο συνδιευθυντών, Νικολά Ντεμοράν και του Φιλίπ Νικολά.

Έπειτα από τρία χρόνια ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, η Λιμπερασιόν παρουσίασε ζημία σχεδόν ενός εκατομμυρίου ευρώ το 2013, εξήγησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο οι Ντεμοράν και Νικολά. Επιπλέον, η εφημερίδα πρέπει να αποπληρώσει ένα δάνειο ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή 1,5 εκατομμύριο ευρώ το χρόνο.

Για την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης η διεύθυνση, η οποία υπογράμμισε ότι «δίνει προτεραιότητα στη διατήρηση των θέσεων εργασίας», παρουσίασε ένα σχέδιο περικοπών δαπανών το οποίο προβλέπει μια «προσωρινή» μείωση των μισθών, εθελούσιες εξόδους και αλλαγή συμβάσεων σε μερικής απασχόλησης, επισημαίνουν οι δύο συνδιευθυντές.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο που παρουσιάστηκε από τη διεύθυνση προβλέπει περικοπές δαπανών ύψους 4 εκατ. ευρώ, «από τα οποία τα δύο εκατ. θα προέλθουν από τη μισθοδοσία», που ανέρχεται σε 21 εκατ. ευρώ το χρόνο. Πρόκειται δηλαδή για μια μείωση μισθών 10%, κλιμακωτά, μεγαλύτερη για τους πιο υψηλόμισθους και μικρότερη για τους πιο χαμηλόμισθους.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τη Λιμπερασιόν, καθώς οι μέτοχοί της αρνήθηκαν να επενδύσουν περισσότερα χρήματα στην εφημερίδα, ενώ ο ιταλικός όμιλος Ersel, ένας από τους μετόχους της, έχει ανακοινώσει ότι θέλει να αποχωρήσει, εξήγησαν οι Ντεμοράν και Νικολά.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου