Σάββατο 25 Απριλίου 2015

... Digea - η ΕΡΤ εξαρτάται από την εταιρεία των καναλαρχών ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Θα αργήσει να αποκτήσει δίκτυο η νέα κρατική ραδιοτηλεόραση

Η νέα ΕΡΤ μένει στην Digea!

Η δυνατότητα που προβλέπει το νομοσχέδιο για την επάνοδο του σήματος της ΕΡΤ ΑΕ προκειμένου να μεταφέρει στις δικές της ψηφιακές συχνότητες πανελλαδικά κανάλια και η προσθήκη ότι μπορεί να εκπέμπει χωρίς τη λήψη άλλης άδειας τα τηλεοπτικά σήματα και τρίτων καναλιών, χαιρετίστηκε ως παρέμβαση της κυβέρνησης στην παντοδυναμία της Digea.

Η ΕΡΤ παλιά και η ΝΕΡΙΤ στη συνέχεια είχαν εκ του νόμου την ιδιότητα του «παρόχου δικτύου», αυτό που αλλάζει τώρα είναι ότι μπορεί να μεταφέρει στις δικές της συχνότητες τα τηλεοπτικά σήματα άλλων καναλιών. Προηγουμένως, όμως, θα πρέπει ο αρμόδιος υπουργός Δικτύων να παραχωρήσει τις συχνότητες στη νέα ΕΡΤ. Θα πρέπει να πούμε πως η ΝΕΡΙΤ είχε ήδη λάβει με υπουργική απόφαση του Μ. Χρυσοχοΐδη δύο ψηφιακές συχνότητες από τις τρεις που διέθετε παλαιότερα η ΕΡΤ.

Το μείζον πρόβλημα για την ΕΡΤ -και για την κυβέρνηση κατ’ επέκταση- δεν είναι αν μπορεί να αποτελέσει η ίδια «πάροχο δικτύου». Το πρόβλημα είναι πως δεν διαθέτει δίκτυο πομπών και αναμεταδοτών σε όλη τη χώρα. Το λουκέτο στην ΕΡΤ σήμαινε και την ολοκληρωτική καταστροφή του άρτιου δικτύου που διέθετε η κρατική τηλεόραση σε όλη τη χώρα, αφού διέθετε περισσότερους από 1.000 πομπούς και αναμεταδότες, καλύπτοντας το 99,9% του πληθυσμού και της γεωγραφίας της Ελλάδας. Σήμερα, ενώ είναι υποχρεωμένη να καλύπτει σε ίδιο ποσοστό τη χώρα, διαθέτει λιγότερους από 15 ψηφιακούς πομπούς! Για να μπορεί να μεταφέρει το ψηφιακό της σήμα σε όλη την Ελλάδα νοικιάζει τη μία από τις τέσσερις ψηφιακές συχνότητες της Digea.

Η σχετική σύμβαση εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ στις 9 Ιανουαρίου 2015 για να μπορέσει το κρατικό μόρφωμα να εκταμιεύσει το ποσό του ενοικίου προς την εταιρεία των καναλαρχών και αυτό γιατί η ΝΕΡΙΤ εξέπεμπε το πρόγραμμά της μέσω της Digea ήδη από τις 27 Ιουνίου 2014. Το ακόμη χειρότερο για τη νέα ΕΡΤ είναι ότι ο διαγωνισμός που θα έκανε η ΝΕΡΙΤ από τον Ιούνιο του 2014 για την προμήθεια ψηφιακών πομπών αναβλήθηκε δύο φορές! Για την προμήθεια των ψηφιακών πομπών είχε εγκριθεί και το κονδύλι των 5 εκατ. ευρώ, αλλά διαγωνισμός δεν ανακοινώθηκε ποτέ. Το αποτέλεσμα είναι ότι η ΝΕΡΙΤ τώρα -και από τον Ιούνιο η ΕΡΤ- δεν θα μπορεί να μεταφέρει ούτε καν τα δικά της προγράμματα, αφού δεν έχει δικούς της πομπούς. Υποχρεωτικά θα πρέπει να νοικιάσει και πάλι την τέταρτη ψηφιακή συχνότητα της Digea.
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου