Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

... νέα ΕΡΤ με εργαζόμενους αποκλειστικής απασχόλησης ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

"Φίλτρο" στην είσοδο
των απολυμένων στην ΕΡΤ

Στη μονοθεσία ελπίζει η κυβέρνηση για να μειώσει τον αριθμό των απολυμένων που θα επανέλθουν στην ΕΡΤ.

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς εξήγγειλε πως η εργασία στην ΕΡΤ -και κατ’ επέκταση στα δημόσια media- θα είναι αποκλειστική. Το γεγονός αυτό εκτιμάται πως θα σταθμιστεί από όσους θελήσουν να επιστρέψουν στην ΕΡΤ, όποιοι το δικαιούνται, ενώ έχουν και δεύτερη εργασία. Η κυβέρνηση λέει πως με την επιλογή αυτή θα επιδιώξει να βρουν δουλειά άνεργοι δημοσιογράφοι. Αν το μέτρο αυτό επιτύχει, θα επεκταθεί, όπως έχουμε ήδη γράψει στο ΑΠΕ, πιθανόν και στα δημοτικά ΜΜΕ.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και αυτή τη βδομάδα εισέρχεται στην Ολομέλεια. Με τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ, ο υπουργός Επικρατείας θα προχωρήσει στην επιλογή του ΔΣ και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διαδικασία των αιτήσεων από τους απολυμένους προκειμένου να επαναπροσληφθούν από τον νέο φορέα. Μετά τον έλεγχο, θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Ο νέος στόχος της κυβέρνησης είναι να εκπέμψει εκ νέου σήμα η ΕΡΤ στις 11 Ιουνίου 2015, δύο χρόνια μετά το λουκέτο που επέβαλαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Ο νόμος που θα ψηφιστεί έχει σοβαρά προβλήματα, τα οποία θα εμφανιστούν στην πορεία, όλα όμως θα κριθούν από τα πρόσωπα που θα επιλεγούν στη διοίκηση. Όλο αυτό το διάστημα γίνονται επαφές και κρούσεις για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και φαίνεται πως υπάρχει πλέον μια τελική λίστα προς επιλογή. Η θητεία των μελών του ΔΣ είναι πενταετής και μπορεί να παραταθεί για μια ακόμη φορά. Ο διευθύνων σύμβουλος είναι το ισχυρό πρόσωπο της εταιρείας που επιλέγει βάσει του νομοσχεδίου τους προϊσταμένους των γενικών διευθύνσεων. Ορίζει τον αναπληρωτή και συγκαλεί το ΔΣ τουλάχιστον μία φορά τον μήνα. Το ίδιο δικαίωμα είχε και ο πρόεδρος της νέας ΕΡΤ. Ακόμη, ο διευθύνων σύμβουλος διοικεί όλη την εταιρεία και προΐσταται όλων των υπηρεσιών, αφού ασκεί όλες τις διευθυντικές αρμοδιότητες. Καταρτίζει τους κανονισμούς της ΕΡΤ -με εξαίρεση τον κανονισμό εργασίας-, τον προϋπολογισμό, το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό πρόγραμμα της ΕΡΤ ΑΕ, όπως και το περιεχόμενο των ιστοσελίδων, με απλή έγκριση από το ΔΣ.

Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Επικρατείας ορίζεται η αμοιβή όλων των μελών του ΔΣ, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις αντίστοιχες ανώτερες αμοιβές των ΔΣ των ΔΕΚΟ, που εμπίπτουν στον ν. 3429/2005. Υπάρχει όμως η εξαίρεση της αναπροσαρμογής με σκοπό την τήρηση των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου