Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

... πιο "ελεύθερο" από σήμερα το Διαδίκτυο;..

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Διαδίκτυο
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ
παραιτήθηκε και τυπικά από τον έλεγχό του


Λήγει απόψε με μια συμβολική κίνηση ο έλεγχος της αμερικανικής κυβέρνησης στην τεχνική επίβλεψη του Διαδικτύου που παραδίδεται πλέον στην ΜΚΟ, που έτσι κι αλλιώς είχε τη διαχείριση εξαρχής (δηλαδή σε ιδιώτες). Η οργάνωση είναι η ICANN.

Πρόκειται για «μη κερδοσκοπική εταιρεία με διεθνή σύνθεση» και είχε τον έλεγχο αυτό από το 1998 υπό την εποπτεία της κυβέρνησης.

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε το Σάββατο τη λήξη του συμβολαίου του με την ICANN, τη Διαδικτυακή Εταιρεία Ονοματοδοσίας και Αριθμοδότησης, η οποία θα λειτουργεί πλέον ως ανεξάρτητος οργανισμός με τη συμμετοχή εκπροσώπων από κυβερνήσεις, εταιρείες, ακαδημαϊκά ιδρύματα και οργανώσεις.

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα μπορεί πλέον να ασκεί βέτο στις αποφάσεις της ICANN .

Η ICANN ήταν εξαρχής αρμόδια για την έγκριση νέων ονομάτων χώρου ανώτατου επιπέδου, όπως .com ή .org, και επιπλέον έλεγχε τον βασικό κατάλογο διευθύνσεων στο Διαδίκτυο, το λεγόμενο DNS (Domain Name System), το οποίο αναλαμβάνει να συνδέσει κάθε διαδικτυακή διεύθυνση (τάδε.gr) με την αντίστοιχη αριθμητική διεύθυνση IP (πχ. 123.456.78.90).

Τέσσερις αμερικανικές πολιτείες κατέθεσαν αγωγή κατά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι η παράδοση της επίβλεψης του Διαδικτύου είναι αντισυνταγματική.

Υποστήριζαν επίσης ότι η μετάβαση απειλεί την ελευθερία του λόγου, καθώς θα επιτρέπει σε απολυταρχικές κυβερνήσεις να παρεμβαίνουν στη λειτουργία της ICANN.

Η αγωγή απορρίφθηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο του Τέξας.

Ορισμένες χώρες ζητούσαν εδώ και χρόνια θα μεταφερθούν οι αρμοδιότητες της ICANN στη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών, φορέα του ΟΗΕ, ωστόσο οι επικριτές της πρότασης αντέδρασαν στο ενδεχόμενο να δοθεί σε χώρες όπως το Ιράν και η Κίνα δικαίωμα ψήφου για θέματα που αφορούν την ελευθερία του λόγου.

Οι ΗΠΑ επέμειναν από την πλευρά τους σε ένα μοντέλο που θα προβλέπει τη συμμετοχή ερευνητών, εταιρειών και άλλων φορέων, ένα μοντέλο που η ICANN είχε ήδη εφαρμόσει πριν ανεξαρτητοποιηθεί

Αλλο θέμα που τίθεται είναι ότι η αμερικανική κυβέρνηση (όπως κάθε κυβέρνηση) περιορίζεται από το σύνταγμα στο να παρέμβει στην ελευθερία έκφρασης και λόγου. Η «απελευθέρωση» από την κυβέρνηση μπορεί να φέρει και το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα καθώς πολλοί χώροι (reddit.com, youtube.com και άλλοι) θα αντιμετωπίσουν πλέον πιέσεις να ασκήσουν λογοκρισία και δεν θα μπορούν να καταφύγουν στο «είπε η κυβέρνηση» - θα πρέπει (αν υποτεθεί ότι το θέλουν) να αντισταθούν σε πιέσεις με τις δικές τους δυνάμεις

Το γεγονός ότι ο έλεγχος παραμένει συγκεντρωμένος στα χέρια μίας και μοναδικής εταιρείας, με μέλη ιδιώτες από δεκάδες σφαίρες επιρροής, λογικά θα προκαλέσει ζητήματα ηθικής, ελέγχου, πιέσεων και συμφερόντων.
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου