Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

"Αυριανή" όπως λέμε "Αυριανισμός"

*
Ανασυγκρότηση
***
*
«Δίδυμα» πρωτοσέλιδα της Αυριανής
















ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ, Η ΦΡΑΣΕΟΛΟΓΙΑ, ΤΟ ΥΦΟΣ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΤΑΣΗ ΚΑΘΙΕΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΥΡΙΑΝΙΣΜΟ 

Η Αυριανή έγραψε ιστορία στον ελληνικό Τύπο. Την έγραψε μέσα από διαδρομή γεμάτη επιθέσεις επί δικαίων και αδίκων. Πίσω από αυτήν και τον αυριανισμό στοιχήθηκαν πολιτικοί, κόμματα, αλλά και δημοσιογράφοι. Υποστήριξε το ΠΑΣΟΚ, όμως δεν έμεινε πάντα πιστό σε αυτό. Ιδιαίτερα τα
τελευταία χρόνια οι αλλαγές θέσεων είχαν τη συχνότητα των κινήσεων μπάλας του τένις. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν στα πρωτοσέλιδά της μέγας ηγέτης που οδήγησε στη νίκη του ΄81 αλλά και «απατεώνας».
.
Το ΠΑΣΟΚ υπήρξε το κόμμα της Αλλαγής αλλά αυτό «Μαζί με τους εκβιαστές έστησε το βρώμικο κόλπο με στόχο τον Καραμανλή». Υποστήριξε τον Αντώνη Σαμαρά που έκανε «τολμηρές προτάσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας» και «άλλαξε το κλίμα με την πώληση του ΟΠΑΠ». Έριξε τον καραμανλισμό (του θείου), αλλά συμπαραστάθηκε στον νεότερο Καραμανλή γιατί «Θέλουν να τον ρίξουν οι Αμερικανοί». Ο Σαμαράς υπήρξε για την Αυριανή «Μοναδική εγγύηση σταθερότητας» αλλά ή ίδια εφημερίδα αναγνώρισε μια μοναδικότητα και στον Τσίπρα, αφού το ηγετικό ανάστημά του ήταν «Μοναδική ελπίδα της Ελλάδας». Ο Γιώργος Παπανδρέου από τη μια έφτιαξε με την κυβέρνησή του «Ισχυρό σχήμα μάχης» και από την άλλη έπρεπε να εισπράξει «μαύρο πριν ολοκληρώσει την καταστροφή».
.
Η φρασεολογία της Αυριανής έσπασε γλωσσικά δημοσιογραφικά φράγματα και πλημμύρισε τα πρωτοσέλιδά της με εκφράσεις του είδους «Μαζέψτε τις γκόμενες από υπουργούς», «Παιδιά κόψτε τις… μαλακίες» και τα «βυζιά της Μιμής». Στο στόχαστρό της βρέθηκε με σεξιστικό τρόπο η Δήμητρα Λιάνη, αλλά και μεγάλες προσωπικότητες με κορυφαία περίπτωση εκείνο του Μάνου Χατζιδάκι όταν την κατάγγειλε ως φασιστικό έντυπο που έπρεπε να κλείσει.
.
Από μια μεγάλη και επίμονη διαδικτυακή βόλτα συλλέξαμε και δημοσιεύουμε μερικά από τα πολλά πρωτοσέλιδα της εφημερίδας που έχουν κατά καιρούς αναρτηθεί –τα περισσότερα με επικριτική διάθεση. Έξι από αυτά τα παρουσιάζουμε σε δίδυμα που είναι είτε αντιφατικά μεταξύ τους (δείχνοντας τις αλλαγές θέσεων) είτε έχουν κάποια συνάφεια. Μαζί με άλλα πρωτοσέλιδα, βρήκαμε και ένα «σαλόνι» με τις δηλώσεις που συγκέντρωσε η εφημερίδα για να αποδοκιμάσουν τη δήλωση Χατζιδάκι, αλλά όχι και την σεξιστική επίθεση εναντίον του από την ίδια. Στην ένθεση του «σαλονιού» υπάρχει απόσπασμα από άρθρο του Κυριάκου Διακογιάννη που υπήρξε συντάκτης της. Δείτε όσα πιο πάνω προσπαθήσαμε να περιγράψουμε στο υλικό που ακολουθεί.
.





















































---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου