Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Το… κρυφό απογραφικό δελτίο του ΕΔΟΕΑΠ

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Μπορεί να ξεπέρασαν τους 8.000 οι νέοι αριθμοί μητρώου μετά την τελευταία εισαγωγή στοιχείων για τον Απρίλιο 2018, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των άμεσα ασφαλισμένων του ΕΔΟΕΑΠ πάνω από τους 15.000, όμως αυτό που δεν είναι γνωστό στους νεοεισερχόμενους είναι ότι ο αριθμός μητρώου ΔΕΝ δίνει αυτόματα πρόσβαση στις παροχές περίθαλψης και στη συνταγογράφηση (…αρκεί όμως για το δικαίωμα ψήφου στις προσεχείς εκλογές για τη νέα διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, το τριήμερο 13-15 Ιουνίου).
Για να ενεργοποιηθεί η σχέση του νεοεισερχόμενου (και των προστατευόμενων μελών του, στη συνέχεια, με κάποια καθυστέρηση) με τον ΕΔΟΕΑΠ ώστε να αποκτήσει δικαίωμα παροχών (περίθαλψη, συνταγογράφηση κ.λπ.), απαιτούνται μερικά πολύ σημαντικά πρόσθετα βήματα, κυρίως χειρόγραφα, όπως η συμπλήρωση απογραφικού δελτίου, η διακοπή κάλυψης από τον ΕΟΠΥΥ, καταγραφή ΑΜΚΑ, IBAN, ταυτότητα, ΑΦΜ, δύο φωτογραφίες, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, υπεύθυνη δήλωση, εκκαθαριστικό εφορίας, e-mail, τηλέφωνα κ.λπ.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Όσοι είχαν εισφορές πρόνοιας (εφάπαξ) στο παρελθόν σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό, όπως π.χ. οι ασφαλισμένοι της Β’ Διεύθυνσης πρ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, πρέπει να το δηλώσουν σε ειδικό κουτάκι (στοιχείο # 23) στο απογραφικό του ΕΔΟΕΑΠ.
Με την κατάθεση του απογραφικού δελτίου και την παραλαβή αριθμού πρωτοκόλλου, ο άμμεσα ασφαλισμένος θεωρητικά καλύπτεται για τυχόν θέματα υγείας (ρωτήστε όμως, καλού – κακού…). Τα προστατευόμενα μέλη θα μείνουν αρκετές ημέρες χωρίς κάλυψη, μέχρι να εγκριθεί η αίτησή τους από το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ, αφού αναγκαστικά διαγράφονται και αυτά από τον ΕΟΠΥΥ μαζί με τον άμεσα ασφαλισμένο… Προφανώς, αυτή είναι μια διαδικασία που οφείλει να αλλάξει το νέο Δ.Σ., ώστε να ολοκληρώνεται η εγγραφή βάσει προδιαγραφών, υπηρεσιακά και άμεσα (και φυσικά δεν υπάρχει κανένας λόγος να φθάνουν τόσα προσωπικά στοιχεία υπόψην ενός Δ.Σ.).
Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΑ στον ιστότοπο του ΕΔΟΕΑΠ… (μια παλαιά ανάρτηση με ημερομηνία 1.3.2005 είναι παραπλανητική, καθώς ζητά βιβλιάριο λογαριασμού Εθνικής Τράπεζας, δεν απαιτεί διακοπή ασφάλισης αλλά… υπεύθυνη δήλωση, ζητά βεβαίωση ασφάλισης κ.α.).
Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι κάθε απογραφικό δελτίο πρέπει να υπογραφεί από πρόεδρο, γενικό γραμματέα, διευθυντή και ελεγκτή, δηλαδή απαιτούνται συνολικά πάνω από… 32.000 υπογραφές για να ολοκληρωθεί η διεύρυνση, μόνο για τους άμεσα ασφαλισμένους.
Εάν ο ΕΔΟΕΑΠ είχε ξεκινήσει έγκαιρα, ως όφειλε, τη διαδικασία των απογραφικών δελτίων, σήμερα μπορεί και να είχε ολοκληρώσει έναν ικανοποιητικό αριθμό νέων μελών (αναμένοντας μόνο την τυπική διακοπή της κάλυψης από τον ΕΟΠΥΥ).
Τώρα, απλώς εισπράττει τις εισφορές των νέων μελών για επικούρηση και πρόνοια αναδρομικά από τον Δεκέμβριο (βάσει νόμου) και αναδρομικά από τον Ιανουάριο ή τον Απρίλιο (ανάλογα με τη σειρά εισαγωγής) για παροχές περίθαλψης, χωρίς να τους προσφέρει καμμία παροχή, μέχρι να ολοκληρωθούν τα «γραφειοκρατικά», για τα οποία όμως ο ΕΔΟΕΑΠ σιωπά
Σημειώστε ότι αντί για βιβλιάριο, ο ΕΔΟΕΑΠ εκδίδει «κάρτα μέλους» (νοσηλείας) με φωτογραφία, ονοματεπώνυμο και αριθμό μητρώου, μεγέθους πιστωτικής κάρτας, η οποία και αυτή θέλει το χρόνο της…
Και επειδή δεν αρκεί η αναμονή, ιδού οι προϋποθέσεις και τα σχετικά έγγραφα, για να ξεκινήσετε άμεσα τις διαδικασίες:

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΕΔΩ

---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου