Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

Τσελέντης, ο φίλος του τρομολάγνου αρχισυντάκτη...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

...και του υλατζή!




Κι άλλες φορές έχουν παίξει σε υψηλές νότες οι επιστημονικές απόψεις του Άκη Τσελέντη περί επερχόμενων κινδύνων – φυσικά καθόλου επιστημονικά εκφρασμένες για την ψυχολογία του κόσμου. Γιατί ασφαλώς και δεν είναι επιστημονικό να βγαίνει ένας επιστήμονας, μόλις τρία 24ωρα (και λιγότερο) από έναν σεισμό, που προκάλεσε τουλάχιστον ανησυχία, και να μιλάει στην τηλεόραση για το αναμενόμενο –κάποια στιγμή, κάποια!– γρύλισμα του «θηρίου» (του σεισμογενούς θηρίου δηλαδή) που βρίσκεται κοντά μας «και τότε αλίμονο μας». Αναφέρεται, δηλαδή, στο ρήγμα των Αλκυονίδων με τον κίνδυνο του οποίου ζούμε δεκαετίες, χωρίς να μπορούμε να κάνουμε τίποτα, πέρα από το να οργανωνόμαστε, να έχουμε καλύτερες κατασκευές, να ελέγχουμε τις παλιές κ.λπ.

Ο κ. Τσελέντης μιλάει για πιθανό σεισμό «τριάντα φορές μεγαλύτερο» από εκείνον της περασμένης Παρασκευής. Όμως, δεν το κάνει ενημερώνοντας εμπιστευτικά με την κυβέρνηση (όπως δικαιούται και επιβάλλεται), δεν το καταθέτει σε επιστημονική επιτροπή, δεν το συνομολογεί με συναδέλφους του σε κάποιο συνέδριο, αλλά το εκσφενδονίζει από την τηλεόραση με πομπώδη τρόπο και με μια ρητορική που δεν είναι προειδοποίηση, είναι τρόμος! Φράσεις όπως

- «έχουμε ένα θηρίο κοντά μας, τις Αλκυονίδες, κάποια στιγμή αυτές θα γρυλίσουν και τότε αλίμονό μας» και
- «λένε όλοι ότι η Αθήνα άντεξε, δεν άντεξε, σκεφτείτε τι θα γινόταν αν ο σεισμός ήταν 6 Ρίχτερ, δηλαδή 30 φορές μεγαλύτερος», είναι υλικό πρώτης τάξεως για τους τρομολάγνους.

Δεν μπορεί επιτρέπεται, δεν είναι δυνατόν, να λέει ένας επιστήμονας στον απλό κόσμο (κι όχι σε πολιτικούς ή άλλους επιστήμονες) «ΑΛΙΜΟΝΟ ΜΑΣ ΑΝ»! Βέβαια, αυτό βγάζει μια χαρά τίτλους για τα Μέσα που ποντάρουν στον φόβο και στην κατατρομοκράτηση. Με όσα λέει ο κ. Τσελέντης, γίνεται... αρεστός (έως και φίλος) του τρομολάγνου αρχισυντάκτη και… συντάκτη ύλης. Σκεφτείτε πόσο δυνατά είναι με μεγάλα γράμματα ή με πομπώδες δημοσιογραφικό ύφος αυτά τα περί θηρίου. Τα οποία θυμίζουν μερικώς το μεγάλο Σκουλήκι που ζούσε κάτω από το Τόκιο στο εξαιρετικό «Μετά το σεισμό» του Χαρούκι Μουρακάμι (για το οποίο πιθανόν θα τα πούμε σε επόμενη ανάρτηση). Όμως, εκείνο το τρομακτικό Σκουλήκι του Μουρακάμι περιγράφεται σε ένα εφιαλτικό όνειρο, δεν μπορεί να γίνει πρωτοσέλιδος τρομακτικός τίτλος όπως το «δικό» μας θηρίο που κάποια στιγμή «θα γρυλίσει και αλίμονό μας». Λόγου χάρτη, τη δήλωση του διευθυντή του Γεωδυναμικού μπορεί να την αρπάξει η παραγωγός φόβων και επερχόμενων δεινών, Ελεύθερη Ώρα, να την ανακατέψει στο μίξερ της φαντασίας της (που συνήθως πουλάει πάνω από 2.000 φύλλα, φτάνοντας συχνά στα 2.500) με κάποια προφητεία γέροντα, να προσθέσει αναφορές για «πολυκατοικίες που θα χτυπιούνται σαν κριάρια» και να τη σερβίρει.

Όχι, βέβαια, πως δεν το έχουν κάνει και άλλα Μέσα, περιβεβλημένα τον μανδύα της σοβαρότητας. Για τα οποία, επίσης, είναι βούτυρο στο ψωμί τους τέτοιου είδους δηλώσεις.

---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου