Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

... κυβέρνηση - ΜΜΕ, μια ωραία ατμόσφαιρα ...

*
media-industry
***
*

Παρακολουθούν τη διάλυση των media
«Μεταξεταστέα» στα περισσότερα καυτά ζητήματα των ΜΜΕ παραμένει η τρικομματική κυβέρνηση. Την ίδια ώρα που η μοναδική παρέμβαση του κόμματος του Φώτη Κουβέλη και του ΠΑΣΟΚ περιορίζεται στους ειδικούς συμβούλους που θα διοριστούν στην ΕΡΤ, το μοναδικό επίτευγμα της κυβέρνησης, περιορίζεται σε μια και μόνη αναστολή επιβολής φόρου, αυτό για τις τηλεοπτικές διαφημίσεις, η εφαρμογή του οποίου μετατέθηκε για την 1η Ιανουαρίου 2014.

Η μεγαλύτερη αποτυχία για την οποία έχουν ευθύνη οι κυβερνήσεις, Καραμανλή, Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά ήταν αυτή της ψηφιακής τηλεόρασης. Ο στόχος ως το τέλος του 2012 όλη η Ελλάδα να βλέπει με ψηφιακό σήμα τηλεόραση, δεν επιτεύχθηκε, παρά μόνο από τη Nova. Το ψηφιακό σήμα της Digea και της ΕΡΤ περιορίζεται στην ουσία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ομοίως ως σήμερα δεν έχει προχωρήσει η προκήρυξη των τηλεοπτικών αδειών, αν και συντάχθηκε ο σχετικός χάρτης. Συνέπεια όλων αυτών είναι η απώλεια εσόδων για τα δημόσια ταμεία.

Στην πραγματική οικονομία των ΜΜΕ ο κλάδος οδηγείται σε σπαραγμό, αφού δάνεια υπάρχουν μόνο για το Mega. Τα λουκέτα μικρών και Μεσαίων ΜΜΕ αυξάνονται παράλληλα με την ανεργία, ενώ το ταμείο των δημοσιογράφων και των εκδοτών κινδυνεύει να απορροφηθεί από τη μαύρη τρύπα του ΕΟΠYΥ.


Σε θεσμικό επίπεδο δεν έχει προβλεφθεί η λειτουργία των ιντερνετικών ΜΜΕ, όπως και η ασφαλιστική κάλυψη από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ των εργαζομένων δημοσιογράφων σε αυτά.

Στην ΕΡΤ, εκτός από τη δραματική μείωση των κερδών της, λόγω της υφαρπαγής του 25% του ανταποδοτικού τέλους σημειώθηκε πρωτοφανές κύμα "ημετέρων παιδιών". Η κυβέρνηση δεν προκήρυξε το διαγωνισμό για τους συμβασιούχους, ενώ πρόλαβε και στις κεντρικές της συμφωνίες για το Champions League και το Euronews.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*
     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου