Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

... Metropolis - οι απλήρωτοι του Α. Κουρή συνεχίζουν ...


*
Ανασυγκρότηση
***
*

Οι απολυμένοι των Metropolis
καταγγέλουν φίμωση
από τον Ανδρέα Κουρή στο Διαδίκτυο

Επιχείρηση φίμωσης του αγώνα μας από τον Ανδρέα Κουρή στο Διαδίκτυο

Πριν λίγες μέρες, ο Ανδρέας Κουρής θεώρησε ότι δεν πρέπει να προβάλλεται μέσω του Διαδικτύου το βίντεο που είχαμε αναρτήσει στο οποίο καταγραφόταν η διαδήλωση διαμαρτυρίας των (τότε) εργαζόμενων στα καταστήματα Metropolis έξω από τη φιέστα της απονομής των βραβείων MAD, τον περασμένο Ιούνιο. Είναι αλήθεια ότι η εικόνα αρκετών δεκάδων εργαζόμενων να διαμαρτύρονται για τα δεδουλευμένα που τους χρωστάει το αφεντικό τους δεν αποδείχθηκε διόλου κολακευτική για τον ίδιο.

Λίγες εβδομάδες μετά από ένα εξώδικο που στάλθηκε σε απολυμένους από διοικητική υπάλληλο των Metropolis, που επιχειρούσε με εκφοβισμούς (ανάμεσα σε άλλα) τη λογοκρισία δημοσιευμάτων και σχολίων στο Διαδίκτυο που αφορούσαν τον αγώνα μας, ο Ανδρέας Κουρής -μέσω υπαλλήλου του MAD TV- κατέθεσε αίτηση προς το YouTube αξιώνοντας τα πνευματικά δικαιώματα για το μουσικό του κανάλι. Κάτι, που τελικά πέτυχε και το βίντεο κατέβηκε. Έτσι, τη στιγμή που ο Ανδρέας Κουρής δεν αναγνωρίζει κανένα νόμιμο δικαίωμα των απολυμένων (δεδουλευμένα έως και 5 μηνών και αποζημιώσεις απολύσεων), ισχυρίζεται ότι έχει και τα πνευματικά δικαιώματα από τους αγώνες τους!

Βέβαια, η χρονική στιγμή της που ο Ανδρέας Κουρής επέλεξε να εξαφανίσει ένα βίντεο που εκθέτει τη δημόσια εικόνα του, το οποίο βρισκόταν αναρτημένο για 7 ολόκληρους μήνες, με τη μέθοδο της διαδικτυακής λογοκρισίας δεν είναι διόλου τυχαία. Γίνεται λίγο πριν από τη νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έχουν προγραμματίσει οι απολυμένοι των καταστημάτων Metropolis έξω από το χώρο της νέας φιέστας που διοργανώνει ο Ανδρέας Κουρής, τον τελικό της Eurovision.


Παράλληλα πληροφορηθήκαμε ότι ένα ακόμη βίντεο, που είχε αναρτηθεί στο Διαδίκτυο από θαμώνα κεντρικού καφέ της Αθήνας, το οποίο έδειχνε την τυχαία συνάντηση του Ανδρέα Κουρή με τους απολυμένους από τα Metropolis, είχε την ίδια τύχη με το προηγούμενο. Το MAD και πάλι επικαλούμενο πνευματικά δικαιώματα, το κατέβασε από το YouTube.

Στην πραγματικότητα, με αυτήν την ενέργεια της ωμής λογοκρισίας, ο Ανδρέας Κουρής επιχείρησε να ολοκληρώσει από την πλευρά του αυτό που κάνουν τα κυρίαρχα μέσα μαζικής ενημέρωσης (κανάλια και εφημερίδες): να φιμώνουν τους εργατικούς αγώνες, κάνοντας ότι αγνοούν την ύπαρξή τους.

Ως απλήρωτοι απολυμένοι, που αγωνιζόμαστε εδώ και ένα χρόνο για τα αυτονόητα, αυτή τη λογοκρισία την έχουμε αντιληφθεί με το παραπάνω. Εδώ και ένα χρόνο που βρισκόμαστε στους δρόμους διαδηλώνοντας, η πλειονότητα αυτών των μέσων ενημέρωσης κάνει ότι δεν έχει πάρει είδηση τίποτα και δεν έχει μπει στον κόπο να αναφερθεί στον αγώνα μας – έστω και στο ελάχιστο. Το ότι σε μια γνωστή επιχείρηση απολύονται 180 άνθρωποι και ότι στους μισούς περίπου από αυτούς ο ιδιοκτήτης αρνείται να καταβάλλει μισθούς και αποζημιώσεις, για τους δημοσιογράφους αυτών των μέσων δεν αποτελεί είδηση, Όπως δεν αποτέλεσε είδηση η διαδήλωση που πραγματοποιήσαμε έξω από τα βραβεία MAD, ούτε η πορεία που πραγματοποιήσαμε μέσα στο εμπορικό κέντρο MALL τον περασμένο Μάιο.

Αλλά κι όταν αυτά τα μέσα ενημέρωσης «δέησαν» να αναφερθούν στον αφανισμό -δια του λουκέτου- μιας ιστορικής αλυσίδας καταστημάτων, όπως τα Metropolis, αρκέστηκαν να το αποδώσουν στην οικονομική κρίση και στην πτώση στην αγορά του CD. Και δεν μπήκαν στον κόπο να διερευνήσουν ως όφειλαν πως (διάολο) και γιατί ένας γνωστός επιχειρηματίας στο χώρο των media, όπως ο Ανδρέας Κουρής, αγοράζει μια ολόκληρη αλυσίδα καταστημάτων για να την εξολοθρεύσει μέσα σε μόλις 3 χρόνια. Κανείς δημοσιογράφος σε όλα αυτά τα μέσα δεν θέλησε ή δεν τον άφησαν να διερευνήσει τι βρίσκεται πίσω από αυτή την υπόθεση.

Εντούτοις, εκτός από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης υπάρχει και η ελεύθερη ροή πληροφοριών μέσα από το Διαδίκτυο. Κι εκεί, ο αγώνας μας και η πορεία του έχουν διαχυθεί και οι φωνές μας έχουν ακουστεί. Εκεί που, ακριβώς επέλεξε να χτυπήσει ο Ανδρέας Κουρής…

Ας κάνουμε, λοιπόν, ξεκάθαρο στον Ανδρέα Κουρή ότι:

- Το διαδίκτυο -ένα μέσο που τόσο εκμεταλλεύτηκε για να φτιάξει την προσωπική και επιχειρηματική του εικόνα- δεν φιμώνεται. Είναι ένας χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών, απόψεων, πληροφοριών, ειδήσεων.

- Ας σταματήσει να βάζει άλλους να κάνουν την βρώμικη δουλειά και ας εμφανιστεί. Ας εμφανιστεί, επιτέλους, μετά από 2 χρόνια που κρύβεται και να ικανοποιήσει τις νόμιμες διεκδικήσεις μας.

- Στους εργατικούς αγώνες ποτέ δεν είχαν πνευματικά δικαιώματα τα αφεντικά. Τους εργατικούς αγώνες δεν τους εξαφανίζεις έτσι απλά. Όσο και να λογοκρίνεις, όσο και να φιμώσεις τον αγώνα μας αυτός δεν σβήνεται με μια αίτηση στο YouTube. Τα γεγονότα έχουν συμβεί. Κι όλα όσα έχουν γίνει υπάρχουν σε εικόνα, ήχο, κείμενα, αφίσες. Υπάρχουν στις μνήμες μας και στην καθημερινότητα μας.

- «Ανδρέα Κουρή στο δρόμο και στα δικαστήρια θα μας βρίσκεις συνέχεια μπροστά σου». Σου το φωνάζουμε ένα χρόνο τώρα και έχεις διαπιστώσει ότι αυτό αποδείχτηκε πραγματικότητα.

- Δεν είμαστε ένα βίντεο που μπορείς να σβήσεις από το διαδίκτυο έτσι απλά. Είμαστε οι απολυμένοι από τα Metropolis και ζητάμε τα αυτονόητα. Δεδουλευμένα και αποζημιώσεις. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΗ EUROVISION!

* Εδώ το βίντεο που ξανασήκωσαν οι απολυμένοι.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου