Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

... αυτό το καλοκαίρι των ΜΜΕ ...

*
Παρατύπως
***
*
Όταν τα αφεντικά δεν πάνε διακοπές...
Δεν έβγαιναν τα «κουκιά» εφέτος για υπερπολυτελείς αποδράσεις –κρίση των ΜΜΕ γαρ- και οι μεγαλοκαναλάρχες – μεγαλο ή (μικρο) εκδότες των ελληνικών media, περιορίστηκαν στα σκάφη και τις θαλαμηγούς τους από όπου βέβαια δούλευαν εξαντλητικά, στα διαλείμματα από τις βουτιές και τα κοκτέιλ τους…. Για να παράξουν «έργο» βέβαια, την ώρα που ο μέσος εργάτης των ΜΜΕ, πνιγμένος στα χρέη βρισκόταν κάθιδρος στην Αθήνα ή το πολύ σε κανένα φιλικό εξοχικό, και αναρωτιόταν τι του ξημερώνει…

Έτσι οι θερινοί μήνες αποδείχτηκαν πολύ «παραγωγικοί» για τα αφεντικά των ΜΜΕ, που της κυβέρνησης βοηθούσης και του Μνημονίου επιτρέποντος, τα έχουν κάνει κυριολεκτικά μπάχαλο, βάζοντας το ένα λουκέτο πίσω από το άλλο, ξηλώνοντας εργασιακές κατακτήσεις δεκαετιών και δικαιώματα και πετώντας στον Καιάδα της ανεργίας. Μέσα στο καλοκαίρι λοιπόν έπεσαν τίτλοι τέλους για την εφημερίδα «Παρασκευή και 13», για αρκετά ένθετα του «Βήματος», ενώ η «Ισοτιμία» υπέκυψε στην… τραυματική αλλαγή ιδιοκτησίας της και ανέστειλε την έκδοσή της, αφήνοντας φέσια τριμήνου και πλέον στους εργαζομένους της.
Στο δικό μας χώρο, των περιοδικών, τα πράγματα πάνε όπως προβλεπόταν, δηλαδή από το κακό στο χειρότερο… Ο ΣΕΠΤ, προτού πάει διακοπές, είπε να καταγγείλει μονομερώς τη σύμβαση με την ΕΣΠΗΤ, αφήνοντας όσους έχουν ακόμη δουλειά στα κρύα του λουτρού, ενώ στα μεγάλα μαγαζιά γίνεται κυριολεκτικά «σφαγή». Στο Λυμπέρη το «έναντι» έχει γίνει κανόνας, ενώ οι εργαζόμενοι του Preventionπροχώρησαν σε επίσχεση εργασίας. Το μοντέλο της επιπλέον συρρίκνωσης (που έχει παγιωθεί στο χώρο του περιοδικού τύπου) με λιγότερους τίτλους και ελάχιστους εργαζόμενους με αβέβαιη σχέση εργασίας και μισθό πείνας, φαίνεται να είναι το κυρίαρχο για τους μεγαλοεκδότες. Στην ΤCT Media είπαν να εφαρμόσουν το νέο «φρούτο» της εκ περιτροπής εργασίας και μάλιστα στην ελάχιστη μορφή του –μόλις μία ημέρα εργάσιμη εβδομαδιαίως- τη στιγμή που τα περιοδικά της μετατρέπονται από μηνιαία (και ένθετα σε εφημερίδες) σε τριμηνιαία. Την ίδια στιγμή, στην  οι εργαζόμενοι έχουν περίπου χάσει το λογαριασμό για το ύψος του ποσού που τους οφείλει ο εργοδότης, ο οποίος μάλιστα προσπαθεί να βάλει την εταιρεία στο προστατευτικό καθεστώς του περιβόητου Άρθρου 99.
Το γενικό πρόσταγμα των αφεντικών ήταν ενιαίο. Η επιχείρηση «σοκ και δέος» που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια φτάνει στο αποκορύφωμά της. Η απληρωσιά έχει αναδειχθεί σε βασικό «συστατικό» του επαγγέλματος, και οι απολύσεις ακολουθούν. Ύστερα από απεργίες και κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στην Espresso πήραν την υπόσχεση ότι θα πληρωθούν τα λεφτά του Ιουνίου τον Αύγουστο, στο Κέρδος η διοίκηση αποφάσισε, πατώντας στο νόμο 4046/2012 να μειώσει αυθαίρετα τις αποδοχές των συντακτών γεγονός που έκανε της Ενώσεις να προσφύγουν στο ΣΕΠΕ, ενώ στην Καθημερινή οι «δεσμεύσεις» της εργοδοσίας ότι θα μείωνε τους μισθούς και δεν θα προσέφευγε σε απολύσεις αποδείχθηκαν άνθρακες, καθώς 8 τουλάχιστον άτομα είδαν την πόρτα της εξόδου μέσα στο καλοκαίρι. Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν άμεσα προχωρώντας σε απεργία με αποτέλεσμα η "Καθημερινή" να μην βρίσκεται στα «μανταλάκια» την Παρασκευή 31 Αυγούστου. Στον Ελεύθερο Τύπο, είπαν να προλάβουν τις κυβερνητικές αποφάσεις για νέες περικοπές «καταργώντας» από μόνοι τους το επίδομα θερινής άδειας.
Την ίδια στιγμή που στα έντυπα γίνονταν όλα αυτά τα ωραία, η ελληνική τηλεόραση ψηφιοποιήθηκε (!) και μαζί με την τρομερή αυτή εξέλιξη, είπε να ξηλώσει ό,τι είχε απομείνει… Στο Star, για παράδειγμα, οι τεχνικοί που είχαν δώσει μάχες για τη ΣΣΕ τους, ενημερώθηκαν με mail ότι θα υποστούν μεσοσταθμικές μειώσεις 9-10% και θα ξεχάσουν τις ωριμάνσεις, απλώς για να «εξομοιωθεί το καθεστώς εργασίας τους» με τους δημοσιογράφους που είχαν δεχθεί ατομικές συμβάσεις. Ζήλεψαν και στον Alpha και είπαν να ζητήσουν-απαιτήσουν από τους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις που καταργούν κάθετι που ίσχυε ως εργασιακό δικαίωμα. Το καλύτερο όλων σε αυτή είναι ότι όσοι την υπογράψουν δεσμεύονται να καταθέτουν υπέρ της εταιρείας εφόσον χρειαστεί! Στο ραδιόφωνο μείναμε με έναν ενημερωτικό σταθμό χωρίς δημοσιογράφους και τεχνικούς, μόνο με τη συχνότητα (για τον πάλαι πότε κραταιό ANT1 Radio ο λόγος), ενώ ο Ξένιος αποτελεί παρελθόν και στον Επικοινωνία FM η απληρωσιά πάει σύννεφο… Και μη χειρότερα συνάδελφοι όλων των ειδικοτήτων… Καλό φθινόπωρο και ας δώσουμε μια πρώτη απάντηση στη ΔΕΘ.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*


............... Συνδικάτο Τύπου Τώρα !!! ................

*

1 σχόλιο:

  1. δεν βλέπω να αναφέρετε κάπου ότι οι τεχνικοί στην καθημερινή δεν έκαναν απεργία και τυπώθηκαν κανονικά οι εμπορικές δουλειές. τελικά μήπως μας δουλεύετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή