Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

... 30 δισ. ευρώ έλλειμμα στα ασφαλιστικά ταμεία ...


*
Τζώρτζης Ρούσσος
("ΕφΣυν")
***
*


Καταρρέουν τα ασφαλιστικά ταμεία

Εξαιτίας του PSI, η περιουσία των ταμείων μειώθηκε κατά  περίπου 12 δισ., οι κενές θέσεις προσωπικού αγγίζουν το 40% και για την έκδοση σύνταξης απαιτούνται από 12 μήνες έως και 3 χρόνια

Για νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ θα πρέπει να προετοιμάζονται οι συνταξιούχοι. Ομως ο πραγματικός κίνδυνος για το ασφαλιστικό σύστημα ελλοχεύει στην ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, που θα εκμηδενίσει την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), η θέση των Ταμείων στην Εθνική μετά την ανακεφαλαιοποίηση θα συρρικνωθεί στο 1,6% από 16% που κατέχουν σήμερα, δηλαδή θα χάσουν το 14,4% των μετοχών της τράπεζας! Δεδομένης της κακής οικονομικής κατάστασης των φορέων κοινωνικής ασφάλισης (ΦΚΑ) υπολογίζεται ότι για τη συμμετοχή τους θα απαιτηθούν περίπου 150 εκατ. ευρώ, όπως εκτίμησε ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ Θανάσης Καποτάς από το βήμα του 29ου Συνεδρίου της ΠΟΠΟΚΠ.

Αιμορραγία 30 δισ. ευρώ

Αυτή τη στιγμή τα χρήματα δεν υφίστανται, ενώ οι διοικητές -ειδικά σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ- περί άλλα τυρβάζουν.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΠΟΠΟΚΠ, η ύφεση, η ανεργία, οι ελαστικές μορφές εργασίας, οι οφειλές και η αδήλωτη εργασία έχουν προκαλέσει στα ασφαλιστικά ταμεία οικονομική αιμορραγία τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ. Η εκτίμηση του ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία μόνο για φέτος αγγίζει τα 2,5 δισ. και για τον ΕΟΠΥΥ το 1,5 δισ., χωρίς να αποκλείεται μεγαλύτερη αύξηση του ελλείμματος από αστοχίες υπολογισμών.

Η εισφοροδιαφυγή κοστίζει ήδη 6,5 δισ. ευρώ στο σύστημα. Εξαιτίας του PSI η περιουσία των ταμείων μειώθηκε κατά περίπου 12 δισ., οι κενές θέσεις προσωπικού αγγίζουν το 40% και για την έκδοση σύνταξης απαιτούνται από 12 μήνες έως και 3 χρόνια! Η ανεργία προκαλεί απώλειες 4,25 δισ. ευρώ (κάθε μονάδα ανεργίας στοιχίζει 250 εκατ. στο σύστημα) και η παρατεταμένη ύφεση επιφέρει απώλειες 3,25 δισ. ευρώ.

Από την άλλη, στο ΙΚΑ το πρώτο 2μηνο του έτους τα έσοδα υποχώρησαν κατά 696 εκατ. ευρώ, αφού υπήρξε υστέρηση εσόδων κατά 14% σε σχέση με το 2012 και ενώ η εκτίμηση του προϋπολογισμού ήταν της τάξης του 7%, ενώ στον ΟΑΕΕ το έλλειμμα αναμένεται να φτάσει τα 830 εκατ. ευρώ, με δεδομένη τη μείωση των εσόδων από τις εισφορές που έχει υπερβεί το 30%. Στο ταμείο των ελευθέρων επαγγελματιών και βιοτεχνών λοιπόν ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες δεν καταβάλλει τις εισφορές του στον ΟΑΕΕ, με αποτέλεσμα οι απλήρωτες εισφορές στο Ταμείο να φτάνουν στα 7,4 δισ. από 3,5 δισ. που ήταν το 2009.

Σε απόλυτους αριθμούς από τους 774.000 ασφαλισμένους το 2012 οι 380.000 ενεργοί ασφαλισμένοι δεν πληρώνουν εισφορές με οφειλές κοντά στα 5,9 δισ. από 3 δισ. το 2011. Από τις επιχειρήσεις που διέκοψαν τις εργασίες τους 196.000 ασφαλισμένοι διέκοψαν την ασφάλισή τους στο Ταμείο, αφήνοντας οφειλές 1,5 δισ. Ιδια κατάσταση και στον ΟΓΑ, αφού οι συνολικές οφειλές ανέρχονταν μέχρι το τέλος του περασμένου έτους σε 729.242.244 ευρώ, ενώ οι καθυστερούμενες εισφορές του 2012 ανέρχονται σε 508.572.519 ευρώ.

Κάτω από αυτά τα δεδομένα οι μειώσεις στις συντάξεις θεωρούνται δεδομένες. Η αρχή αναμένεται να γίνει με τις επικουρικές συντάξεις, με την καθιέρωση κοινών όρων και παροχών στο πλαίσιο του νέου Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης. Ομως στη διαδικασία των περικοπών από 15% έως και 44% εισέρχονται τις επόμενες μέρες και τα τέσσερα επικουρικά ταμεία που έμειναν εκτός του ενιαίου φορέα. Παράλληλα, ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ θα οδηγήσει σε μεσοσταθμική περικοπή 20% από το 2014. Σημειώνεται ότι τα εφάπαξ έχουν ήδη μειωθεί από 2% έως και 83% ανά ταμείο.
…………………………………………………………
Εξαρση ανεργίας

Κατέρρευσε εκ των ένδον η κυβερνητική προπαγάνδα και βρίσκονται εκτεθειμένοι ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, ο υπουργός Γ. Βρούτσης και ο υφυπουργός Ν. Μηταράκης που προσπάθησαν να περάσουν την ψευδεπίγραφη εικόνα ότι κάτι αλλάζει στην αγορά εργασίας τον μήνα Μάρτιο…

Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, περίπου κατά 103.000 αυξήθηκαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι μέσα σε ένα έτος. Ειδικότερα, τον Μάρτιο, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι έφτασαν τους 1.071.270 σημειώνοντας αύξηση κατά 16.615 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 103.043 σε σχέση με τον Μάρτιο του 2012!
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου