Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

... ΚΕΠΕ - προς νέες μειώσεις συντάξεων ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Στην τελική ευθεία το ασφαλιστικό


Η τελική μελέτη του ΚΕΠΕ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», παραδόθηκε αυτή την εβδομάδα στο υπουργείο Εργασίας και προτείνει τρία σενάρια ενοποιήσεων:

• Κατάργηση της σημερινής δομής του ασφαλιστικού συστήματος και δημιουργία ενός Ταμείου που θα απαρτίζεται από κλάδους μισθωτών, ελεύθερων επαγγελματιών, επιστημόνων και αγροτών.

• Ενοποίηση των σημερινών Ταμείων κύριας ασφάλισης σε 3 φορείς: ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ – ΟΑΕΕ σε ενιαίο Ταμείο κατόπιν συγχώνευσης.

Ενοποίηση των φορέων σε 4 Ταμεία: ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑ, με εσωτερικές ενοποιήσεις, δηλαδή πλήρης εξομοίωση των συνταξιοδοτικών προϋποθέσεων για όλους όσοι είναι και θα ενταχθούν στο ΙΚΑ, πλήρης εφαρμογή του καταστατικού παροχών για όλους τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ με κατάργηση του μπόνους των 220 ευρώ που παίρνουν μόνο οι συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ και επίσης κατάργηση των επιτροπών του Ταμείου Μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ), του Ταμείου υγειονομικών (ΤΣΑΥ) και των δικηγόρων (ΤΑΝ).

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το υπουργείο Εργασίας φέρεται να προκρίνει το τελευταίο σενάριο.

Εξετάζεται επίσης η εφαρμογή αναλογικού μοντέλου στις συντάξεις από το 2015, ακόμη και για παλαιούς ασφαλισμένους, δηλαδή σύνταξη ανάλογη των αποδοχών και των εισφορών που έχουν καταβάλει οι ασφαλισμένοι στο σύνολο του εργασιακού τους βίου.

Ο νέος τρόπος προϋπολογισμού των συντάξεων μειώνει περαιτέρω τις συντάξεις, καθώς το σημερινό σύστημα που προβλέπει τον υπολογισμό τους με το μέσο όρο των αποδοχών της καλύτερης πενταετίας από τα 10 τελευταία έτη του εργασιακού βίου για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ και με βάση το μισθό του τελευταίου μήνα για τους εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και στο Δημόσιο, οδεύει προς κατάργηση.

Το νέο μοντέλο συντάξεων θα είναι μικτό με στοιχεία από το ιταλικό και σουηδικό σύστημα και πέραν της αναλογικότητας εισφορών – παροχών, θα προβλέπει και τη «δημοσιονομική ουδετερότητα» για τα Ταμεία, ώστε στην περίπτωση ελλείμματος να προχωρούν σε οριζόντιες μειώσεις συντάξεων. Το αναλογικό μοντέλο θα εφαρμοστεί με αναγωγή των αποδοχών του παρελθόντος και από την έναρξη της ασφάλισης κάθε εργαζομένου σε σημερινές τιμές, με ειδικούς συντελεστές που θα βγάζουν ένα μέσο όρο μισθού για όλα τα χρόνια εργασίας. Η αναγωγή των αποδοχών θα γίνει μέσω της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Θα γίνει υπολογισμός του μισθού που θα αντιστοιχεί σε όλα τα χρόνια εργασίας με συντελεστές ασφάλισης, ώστε για κάθε έτος να προκύπτει και ένα ανάλογο ποσό σύνταξης και προσδιορισμός ανώτατου πλαφόν που θα μπορεί να φτάνει η σύνταξη.

Οι προβλέψεις για τη βιωσιμότητα
του ασφαλιστικού συστήματος*
2010201520202025203020502060
Σύνολο συνταξιούχων
(εκατ. άτομα)
2.7682.8552.8462.8853.0253.6393.522
Ανω των 65 ετών2.1082.2552.3682.5052.6633.4693.368
Ποσοστό συνταξιούχων κάτω των 65-67 ετών23,8%21,0%16,8%13,2%12,0%4,7%4,4%
Μέσος όρος ετών ασφάλισης με πληρωμή εισφορών29,327,528,930,331,036,638,1
Ποσοστό αναπλήρωσης κατά τη συνταξιοδότηση59,351,848,147,046,152,449,6
* Πηγή: Ageιng Working Group (AWG) 2012
Επίσης προτείνονται και οι εξής αλλαγές:

• Δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Απονομής Συντάξεων, το οποίο θα είναι ο αποκλειστικός φορέας μέσω του οποίου θα απονέμεται η σύνταξη, λύνοντας έτσι ένα τεράστιο πρόβλημα γραφειοκρατίας και καθυστέρησης στην απονομή συντάξεων.

Ενοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Εργασίας, ώστε να αντιμετωπιστούν καλύτερα η ανασφάλιστη εργασία και η εισφοροδιαφυγή.

Σύσταση ενός επενδυτικού φορέα, στα πρότυπα των εταιριών επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (τύπου ΑΕΕΑΠ), που θα επωμιστεί τη διαχείριση και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, αξιοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο, όπως αυτό βελτιώθηκε το 2013. Μέσα από τη λειτουργία ενός τέτοιου επενδυτικού φορέα θα αποφευχθούν οι μεγάλες αστοχίες, στρεβλώσεις και παθογένειες του παρελθόντος, καθώς μέσα από τη διαφανή και την ορθολογικότερη αξιοποίηση ακινήτων και κτιριακών υποδομών θα μεγιστοποιηθούν τα έσοδα προς όφελος των ασφαλισμένων και των Ταμείων.

Ολοκλήρωση της διαδικασίας ενοποίησης μέσα από 6 στάδια, ξεκινώντας από τις διαδικασίες διαβούλευσης και επεξεργασίας του μεταρρυθμιστικού πακέτου, την ενεργό συμμετοχή των διοικήσεων των Ταμείων, την προώθηση ενοποιητικών δράσεων σε διοικητικές δομές και πληροφοριακά συστήματα. Η διαδικασία ενοποίησης εκτιμάται να ολοκληρωθεί το 2017, με τη συγχώνευση της είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών από τη φορολογική διοίκηση.
---
• διαβάστε περισσότερα στον ιστότοπο της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής»
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου