Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

... σοκ και δέος για το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΩΣΕΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ
ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ Ε.Τ.Α.Π.-Μ.Μ.Ε.
 
Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2011

Σε κίνδυνο οι παροχές περίθαλψης
του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
*
Το υπουργείο Εργασίας με κατεπείγουσες διαδικασίες επιχειρεί να εξαναγκάσει όλα τα Ταμεία με χαρακτήρα ΝΠΔΔ (και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) να εντάξουν υποχρεωτικά τους κλάδους περίθαλψης στον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Συστήνει μάλιστα ένα σχέδιο ενιαίου Κανονισμού Υγείας για όλους, με ισοπεδωμένες παροχές χωρίς να λαμβάνει υπόψην αποθεματικά, πόρους, βιωσιμότητα.
.
Η μεθόδευση στο Ταμείο μας επιχειρείται εν αγνοία των ασφαλισμένων εργαζομένων στα ΜΜΕ και δίχως κανένα διάλογο/διαβούλευση, μέσα από υπηρεσιακές συσκέψεις για να μην ακουστούν αντιρρήσεις, φέρνοντας δραματική υποβάθμιση των σημερινών παροχών στις τρεις από τις τέσσερεις διευθύνσεις του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (πρώην ΤΑΙΣΥΤ, ΤΑΤΤΑ και ΤΣΕΥΠ).

Σημειώνεται ότι η υποβάθμιση επιχειρείται να ολοκληρωθεί με τη λήξη της θητείας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου (χωρίς ακόμη να έχει οριστεί νέο Δ.Σ.), ώστε το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ακέφαλο να συρθεί σε οδυνηρές περικοπές της περίθαλψης, παρόλο που δεν επιβαρύνει στο ελάχιστο τον κρατικό προϋπολογισμό-αντιθέτως, ενισχύει τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία με το 10% των εσόδων του- και σύμφωνα με τις αναλογιστικές μελέτες, παραμένει πλεονασματικό.

Με πρόσχημα κάποιον αόριστο εξορθολογισμό των δαπανών, ο προτεινόμενος κανονισμός επιχειρεί να βάλει τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ να πληρώνουν από την τσέπη τους «συμμετοχή» σε ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις», χρεώνει υγειονομικό υλικό και φάρμακα σε νοσηλευόμενους, υιοθετεί τη «μαζική» νοσηλεία, περικόπτει δραστικά τις παροχές, επιβάλλει γυαλιά «από το περίπτερο» και «καταργεί» την οδοντιατρική περίθαλψη.

Αν πραγματικά το ζητούμενο, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, είναι η «άρση των αδικιών» και ο «εξορθολογισμός του συστήματος δημόσιας περίθαλψης», οφείλει να ξεκινήσει πρώτα από τα αυτονόητα στο απλώς «ομοσπονδοποιημένο» και όχι ενοποιημένο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ: Να προχωρήσει δηλαδή σε Ενιαίο σύστημα εισφορών - ενιαίο σύστημα παροχών - ενιαίο συνταξιοδοτικό (περιλαμβανομένων των επικουρικών και των εφάπαξ) για ΟΛΟΥΣ. Και φυσικά, πλήρη και ισότιμη ενοποίηση των κλάδων. Τον τρόπο οι Ενώσεις τον ξέρουν και μπορούν και να τον συμφωνήσουν, διασφαλίζοντας την βιωσιμότητα του Ταμείου και των παροχών του.

Όλα τα άλλα, είναι εκ του πονηρού.

Χθες Τετάρτη 05/10/2011 σε ευρύτατη επείγουσα σύσκεψη στην Ε.Τ.Η.Π.Τ.Α. των Ενώσεων ασφαλισμένων στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, στην οποία παραβρέθηκε και η ΠΟΕΣΥ συζητήθηκαν τρόποι αντιμετώπισης της κατάστασης και προτάθηκαν λύσεις (επαφές με κόμματα και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας,  ενημέρωση όλων των βουλευτών, πίεση στον πρόεδρο του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ για την στήριξη της θέσης μας, επαφή με την διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ για την πιθανότητα να αναλάβει την παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε όλους τους ασφαλισμένους  του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ώστε να διατηρηθεί η ασφαλιστική και συνταξιοδοτική αυτοτέλεια του Ταμείου μας). Συγκροτήθηκε τριμελής επιτροπή από τους  προέδρους της ΕΣΠΗΤ Γ.  Πλαχούρη, της ΕΤΗΠΤΑ Γ.  Μυλωνά και της ΠΕΛ Χ. Ματζώρο για τον συντονισμό των ενεργειών.

Σήμερα Πέμπτη έχει προγραμματιστεί συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και στη συνέχεια συνάντηση με τη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, ώστε να αναζητηθούν άμεσα βιώσιμες λύσεις στην περίθαλψη των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Θα σας ενημερώσουμε αναλυτικά για τις εξελίξεις, αμέσως μετά τις πρώτες συναντήσεις.

* Παράλληλα, έγινε χθες συνάντηση εκπροσώπων του Διασωματειακού με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, στην οποία κατατέθηκαν προτάσεις σχετικά με την αδυναμία πληρωμής της έκτακτης φορολογικής εισφοράς και του τέλους ακίνητης περιουσίας από άνεργους συναδέλφους που έχουν ενεργό «μπλοκάκι» και από συναδέλφους που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, σε εκ περιτροπής εργασία με πολύ χαμηλές αμοιβές ή παραμένουν απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου