Τρίτη 27 Μαΐου 2014

... τα ΜΜΕ διασύρθηκαν, ο Σαμαράς σώθηκε ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Αντιμνημόνιο και στην TV και στην κάλπη!

Ο ΣΥΡΙΖΑ νίκησε, τα Μέσα διασύρθηκαν για μια ακόμη φορά, αλλά διατήρησαν ζωντανή την κυβέρνηση του Μνημονίου

Με ποσοστό 26,58% ο ΣΥΡΙΖΑ κατέκτησε την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές, έχοντας να αντιμετωπίσει εχθρικά Μέσα κατά τη συντριπτική πλειονότητα τους και πέτυχε μια σημαντική νίκη.

Για πρώτη φορά ο φόβος και ο τρόμος που μετέδιδαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί για τις επιπτώσεις της ψήφου στο ΣΥΡΙΖΑ, απορρίφθηκε από ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας. Το 2012, η απειλή πως η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει έξοδος από το ευρώ, με το “σχολικό” σποτ είχε αποτέλεσμα. Το ίδιο έργο, δύο χρόνια μετά δεν είχε απήχηση.

Από την άλλη πλευρά, τα Μέσα Ενημέρωσης πέτυχαν να περιορίσει το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, να “συντηρήσει στη ζωή” τον Ευάγγελο Βενιζέλο, και να δώσουν μια ακόμη ανάσα στον Αντώνη Σαμαρά. Το σύστημα των ΜΜΕ με τις πλαστές δημοσκοπήσεις, τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και την τρομοκράτηση του κοινού, με την ανάδειξη νέων σχηματισμών, όπως το Ποτάμι, έφεραν ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Η μάχη διεξήχθη χωρίς να εκπέμπει η ΕΡΤ η οποία εξασφάλιζε την παρουσία όλων των κομμάτων στις τηλεοπτικές οθόνες, κάτι που ήταν μια απώλεια για το ΣΥΡΙΖΑ και με το Alter που εξέφραζε αντιμνημονιακές θέσεις, εκτός λειτουργίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε “μόνος του”, έχοντας μόνο το Κόκκινο στην ανοικτή υποστήριξη του και κάποια σημαντικά site στο Internet, όπως το http://www.koutipandoras.gr/, το www.tvxs.gr, το www.thepressproject.gr, κ.α..

Στο χώρο του Τύπου, εκτός από την “Αυγή” την εφημερίδα του κόμματος, είχε την υποστήριξη της “Εφημερίδας των Συντακτών” και της “Kontra News” και του αποκαλυπτικού περιοδικού “HOT DOC”. Κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν και τα “Επίκαιρα” του Ηλία Λιβάνη.

Το Mega και ο ΣΚΑΪ είχαν ξεκάθαρη θέση υπέρ του Αντώνη Σαμαρά, ενώ ο ΑΝΤ1, όπως και το 2012, με τη Μαρία Χούκλη (ιδρυτικό στέλεχος του www.protagon.gr, κεντρική παρουσιάστρια της ΕΡΤ, επί ΝΔ την περίοδο 2004-2009) τα έδωσε όλα υπέρ της κυβέρνησης. Όπως και το 2012, υπερβαίνοντας κάθε δημοσιογραφική δεοντολογία, οι κεντρικοί του συντάκτες παρουσίαζαν τα τελευταία βράδια πριν τις εκλογές ως καταστροφή, μια ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχει ήδη ένα ρήγμα στην ελεγχόμενη πληροφόρηση και αυτό προήλθε από το Star και τον όμιλο Real. Η αρχική αμφισβήτηση από το Ν. Χατζηνικολάου των δημοσκοπήσεων και η παρουσίαση προσώπων από όλες τις πολιτικές θέσεις δίνοντας το λόγο στους αποκλεισμένους δημοσιογράφους, έδωσαν στο Star ώθηση και την πρώτη θέση. Η ίδια αρχή έχει επιτρέψει στο Real FM να διατηρεί επί πολλά χρόνια την πρώτη θέση, σε μεγάλη απόσταση από το μνημονιακό ΣΚΑΪ. Αυτή τη στιγμή ο Νίκος Χατζηνικολάου, είναι ο εκδότης- δημοσιογράφος με τη μεγαλύτερη αξιοπιστία μεταξύ των παρουσιαστών και σχολιαστών των δελτίων ειδήσεων.

Το προηγούμενο διάστημα τα Μέσα Ενημέρωσης συνέχισαν την τυφλή υποστήριξη σε όλα τα Μνημονιακά σχήματα. Από την Αθήνα και την Περιφέρεια Αττικής ως τη Θεσσαλονίκη τα Μέσα ενημέρωσης έπαιξαν “ανοιχτά” υπέρ των υποψηφίων που είχαν την υποστήριξη των μνημονιακών κομμάτων. Ο Γιώργος Καμίνης είχε την πλήρη υποστήριξη των δύο αθηναϊκών free press, “Athens Voice” και “Lifo”, του Mega και του ΣΚΑΪ, ο οποίος υποστήριξε και την υποψηφιότητα του Γιάννη Σγουρού.

Στο εκλογικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να μην επισημανθεί η ανοικτή υποστήριξη στην εκπομπή που έγινε κόμμα. Ένα κόμμα 88 ημερών συγκέντρωσε το 6,61% των ψήφων σε όλη τη χώρα, δίχως να διαθέτει τη δυνατότητα - εκ του νόμου - να διαφημιστεί τηλεοπτικά, αλλά έχοντας δεκτικούς τους τηλεοπτικούς διαύλους των εθνικής εμβέλειας καναλιών της χώρας. Η αρχική επιλογή των εταιρειών δημοσκοπήσεων να εμφανιστεί με δυναμική το Ποτάμι και διψήφια ποσοστά, όπως έκαναν και με την Κίνηση των 58, κατασκεύασε “ρεύμα” που συνάντησε τον κόσμο που ήδη γνώριζε το Σταύρο Θεοδωράκη.

Προηγήθηκε, όμως, μια πολυετής δημοσιογραφική δουλειά, με τους “Πρωταγωνιστές” (Mega) και το www.protagon.gr, η οποία κατέληξε σε αυτή τη σημαντική για το Σταύρο Θεοδωράκη, επιτυχία. Η θετική αποδοχή από τους τηλεοπτικούς σταθμούς δημιούργησε ένα νέο κόμμα, ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, με αντιλήψεις πολύ κοντά σε αυτές που εκφράζει η Ντόρα Μπακογιάννη. Θυμίζουμε πως υπάρχει στην Ελλάδα, σημαντικό ιστορικό προηγούμενο υποστήριξης νέων κομμάτων από τα ΜΜΕ, όπως συνέβη πρόσφατα με τη ΔΗΜΑΡ, το 2009 με τους Οικολόγους Πράσινους που κατάφεραν τότε να μπουν στην Ευρωβουλή, αλλά και στο μακρινό παρελθόν με την ΠΟΛ.ΑΝ του Αντώνη Σαμαρά. Υπό καθεστώς ειδικής τηλεοπτικής παρουσίας, με προσωπικό κανάλι τελούσε ως το 2012 το ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη, το οποίο εξαφανίστηκε από τον τηλεοπτικό χάρτη, μετά τη συμμετοχή του στην “κυβέρνηση εθνικής ενότητας Παπαδήμου

Υπάρχει η αίσθηση πως η ΧΑ ήταν αποκλεισμένη από τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Αυτή δεν είναι όμως η πλήρης εικόνα. Μπορεί να μην είχε παρουσία στους κεντρικούς τηλεοπτικούς σταθμούς όπως συνέβαινε το Μάιο και τον Ιούνιο του 2012, όμως κατάφερε, μέσα από “ειδικό καθεστώς” να έχει λόγο στους μικρούς τηλεοπτικούς σταθμούς, οι οποίοι συγκεντρώνουν αθροιστικά περίπου το 20% της θεαματικότητας.

Όμως, αν δεν αποκατασταθεί η νομιμότητα στην τηλεόραση, με την έκδοση τηλεοπτικών αδειών και με τον έλεγχο της τήρησης της δεοντολογίας, σύντομα αυτό το έργο της τρομοκράτησης των ψηφοφόρων θα επαναληφθεί.
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου