Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

... μπλοκάκηδες, προσέξτε τα 25 ημερομίσθια ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

«Παγίδα» το μπλοκάκι
για ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ


Σε μεγάλες περιπέτειες μπαίνουν όσοι μισθωτοί «νέοι» ασφαλισμένοι (μετά την 1/1/1993) στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εργάζονται και με δελτίο παροχής υπηρεσιών, καθώς μπορεί να κληθούν να πληρώσουν υπέρογκες αναδρομικές εισφορές στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), σύμφωνα με την εγκύκλιο #16 (10/6/2014) του ΟΑΕΕ.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΟΑΕΕ για την εφαρμογή του νόμου 4254/2014 (ΦΕΚ 85 Α) ο οποίος ψηφίστηκε τον περασμένο Απρίλιο, όσοι «νέοι ασφαλισμένοι» (που ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μετά από το 1993) του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έχουν ενεργό δελτίο παροχής υπηρεσιών, μπορούν να επιλέξουν ως φορέα κύριας ασφάλισης το ΙΚΑ, μόνο αν ο εργοδότης τους, τους «κολλάει» 25 ένσημα τον μήνα. Εάν ο ΟΑΕΕ εντοπίσει ότι λείπει έστω και ένα ένσημο του ΙΚΑ, όχι μόνο θα υποχρεώσει τον εργαζόμενο να ασφαλιστεί στο ταμείο των αυτοαπασχολούμενων πληρώνοντας τουλάχιστον 230 ευρώ το μήνα, αλλά θα ζητήσει και αναδρομικά εισφορές.

Το παράδειγμα που δημοσιεύεται στην εγκύκλιο αφορά περίπτωση εργαζόμενου για τον οποίο ο ΟΑΕΕ διαπιστώνει έλλειψη 3 ενσήμων και αρνείται να απαλλάξει τον εργαζόμενο από την υποχρέωση καταβολής εισφορών στον ΟΑΕΕ. Ο εργαζόμενος επαναφέρεται στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ από τότε που έκανε έναρξη επαγγέλματος μέχρι και τη λήξη της παράλληλης απασχόλησης. Δηλαδή η έλλειψη… 3 ενσήμων θα του κοστίσει τουλάχιστον 3.000 ευρώ!

Η διοίκηση του ΙΚΑ χαρακτηρίζει ελλιπή τη συγκεκριμένη ρύθμιση και έχει γνωμοδοτήσει σχετικά στο υπουργείο Εργασίας και, ότι το ζήτημα έχει και πολιτικές διαστάσεις, καθώς η ενεργοποίηση της εγκυκλίου ουσιαστικά «τιμωρεί» όποιον μισθωτό με παράλληλη απασχόληση συμμετέχει -έστω και για μία ημέρα- σε απεργία.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »

---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου