Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

... σωσίβιο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ προς τον ΕΔΟΕΑΠ ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Ενιαίο Ταμείο στα ΜΜΕ

Οριακή κάλυψη
επειγουσών ταμειακών αναγκών
του ΕΔΟΕΑΠ χάρη στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ


«Ταμείο» επαρκές για την κάλυψη των άμεσων ταμειακών αναγκών του ΕΔΟΕΑΠ, που πρέπει να καλυφθούν στις 22 Μαρτίου, θα παραλάβει η νέα διοίκησή του, η οποία θα αναδειχθεί μετά τις αρχαιρεσίες στις Ενώσεις – μετόχους (ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΠΗΕΘ) στις 11 και 12 Μαρτίου 2015.

Αυτό κατέστη εφικτό χάρη στην απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, στη συνεδρίαση της Τετάρτης 25 Φεβρουαρίου, να προχωρήσει στην κατανομή του αγγελιοσήμου για το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου σε ΟΛΟΥΣ τους δικαιούχους, περίπου 10-15 εργάσιμες ημέρες νωρίτερα από την καθορισμένη ημερομηνία εκταμίευσης, στις 31 Μαρτίου.

Αρμοδιότητα Βαρουφάκη

Το αίτημα του ΕΔΟΕΑΠ για την καταβολή αγγελιοσήμου ύψους 10.000.000 ευρώ ως προκαταβολή για το 2015 είναι ανέφικτο να υλοποιηθεί, δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος λογαριασμός δεν διαθέτει αποθεματικά, καθώς κατανέμει κάθε δίμηνο το σύνολο των εσόδων του προς τους δικαιούχους του και μηδενίζεται.

Η πρόταση – ιδέα για τη δανειοδότηση του ΕΔΟΕΑΠ από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ είχε διατυπωθεί κατά την περσινή γενική συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ, από τον πρώην πρόεδρο του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, Κώστα Τσουπαρόπουλο. Κάτι τέτοιο, όμως, απαγορεύεται από το νόμο 4111/2013, άρθρο 2 παρ. 7, καθώς ρητά αναφέρεται: «Από 1.1.2014 δεν επιτρέπεται ο δανεισμός φορέων για άλλους σκοπούς πλην επενδύσεων. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται η έγκριση του Υπουργού Οικονομικών».

Η ίδια πρόταση επανήλθε και φέτος -χρονιά εκλογών για το αυτοδιαχειριζόμενο ΝΠΙΔ ΕΔΟΕΑΠ- παρότι είναι σε γνώση όλων των εμπλεκομένων διοικήσεων των Ταμείων και των Ενώσεων – δικαιούχων αγγελιοσήμου, ότι κάτι τέτοιο είναι προδήλως εκτός υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου και απαιτείται νομοθετική παρέμβαση από το Υπουργείο Οικονομικών και όχι από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Τα οικονομικά μεγέθη



Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η απερχόμενη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ:
  • Το έλλειμμα του 2014 έφθασε τα 15,3 εκατ. ευρώ, παρά την πρόβλεψη στον προϋπολογισμό ότι θα ήταν γύρω στα 7 εκατ. ευρώ.
  • Τα έσοδα του ΕΔΟΕΑΠ έχουν καταρρεύσει από τα 58 εκατ. ευρώ το 2008 στα 26,3 εκατ. ευρώ το 2014.
  • Οι τρέχουσες οφειλές του ΕΔΟΕΑΠ προς τρίτους υπολογίζονται στα 7,7 εκατ. ευρώ.
  • Τα χρέη προς τον ΕΔΟΕΑΠ φθάνουν τα 25 εκατ. ευρώ
  • Τα ταμειακά διαθέσιμα φθάνουν τα 3,7 εκατ. ευρώ
  • Η σημερινή αποτίμηση των αποθεματικών μετά βίας φθάνει τα 30 – 32 εκατ. ευρώ, από τα οποία περίπου 4,1 εκατ. σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων (αγοράσθηκαν 12 εκατ. ευρώ), 1,5 εκατ. ευρώ σε μετοχές (αγοράσθηκαν 23 εκατ. ευρώ), 7,6 σε ομόλογα εκτός της Τραπέζης της Ελλάδος (αγοράσθηκαν 30 εκατ. ευρώ) και από 13 – 15 εκατ. ευρώ κυμαίνονται οι αποτιμήσεις του λογαριασμού διαθεσίμων στην ΤτΕ.
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου